Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά  Facebook Twitter
Η κυβέρνηση, έσπευσε να πάρει θέση και ερμήνευσε την έκθεσή του ως «τέλος της θεωρίας του παράνομου φορτίου» και «τέλος της θεωρίας της συγκάλυψης». Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΩΝΗ
για τη φωτιά στα Τέμπη που παραδόθηκε την Τρίτη αποτέλεσε αφορμή για άλλη μία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που την ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο. Η πολυαναμενόμενη έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ δεν έδωσε σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις για την αιτία πρόκλησης της φωτιάς, κάτι που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, ήταν αναμενόμενο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε να πάρει θέση και ερμήνευσε την έκθεσή του ως «τέλος της θεωρίας του παράνομου φορτίου» και «τέλος της θεωρίας της συγκάλυψης». 

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, όμως, δεν εξέτασε καθόλου το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από κάποιο αδήλωτο φορτίο με εύφλεκτα υλικά (δηλαδή την εκδοχή που υποστηρίζουν ορισμένοι τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών με τις δικές τους εκθέσεις), παραπέμποντας στις απαντήσεις της Hellenic Train και στις εκθέσεις των αρχών που του έστειλε ο εφέτης ανακριτής, οι οποίες αναφέρουν ότι στα τρία βίντεο λίγων δευτερολέπτων που προσκομίστηκαν μετά από δύο χρόνια δεν διακρίνεται η ύπαρξη κάποιου αδήλωτου φορτίου. 

Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει κι αυτός μια εικόνα αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, όπως ζητά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ειδικά των ψηφοφόρων της ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχτισαν το αφήγημα της συγκάλυψης για να θυμώσουν τον κόσμο, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Καρώνης απέκλεισε το παράνομο φορτίο που ήταν η βάση της αφήγησης της αντιπολίτευσης. Βέβαια, ο κ. Καρώνης δεν εξέτασε καθόλου το σενάριο αυτό, ενώ οι κατηγορίες της συγκάλυψης εντάθηκαν κυρίως μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αρθεί η ασυλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που ερεύνησε τη σύμβαση 717 για τον σιδηρόδρομο και είχε βρει στοιχεία σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην κυβέρνηση ότι ήταν αυτή η οποία χαρακτήρισε ως «Ευαγγέλιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έκανε λόγο για άγνωστο καύσιμο ως αιτία της φωτιάς και καλούσε το ΠΑΣΟΚ να το αποδεχτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ουδείς μπορεί να αποφανθεί για την πυρόσφαιρα εξαιτίας του «μπαζώματος» που είχε ως συνέπεια την απώλεια των στοιχείων που θα έδιναν απαντήσεις και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μίλησε για μεθοδεύσεις, πιέσεις και εκβιασμούς. Κανείς, φυσικά, δεν έγινε σοφότερος από την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς μόνο όποιος εστιάζει αποκλειστικά στα πραγματικά δεδομένα μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα. 

Η Μέρκελ τους ενώνει, τα προβλήματα τους χωρίζουν

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ καλύτερη χημεία μαζί του απ’ ό,τι με την Άνγκελα Μέρκελ (με την οποία είχε και έχει έντονη αντιπαλότητα ο Μερτς), αλλά διαπίστωσαν ότι τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών διαφέρουν. Στο μεταναστευτικό ο νέος Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει μια αυστηρότερη πολιτική για τη χώρα του, αλλά σε βάρος των κρατών-μελών που είναι χώρες εισόδου. Ο Φ. Μερτς δήλωσε πως οι μετανάστες που παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα και πηγαίνουν στη Γερμανία πρέπει να μειωθούν κι άλλο, ανακοινώνοντας πως στη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό μίλησαν και για τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών στη Γερμανία, αλλά ζητάει την αντίστοιχη κατανόηση για τη θέση της Ελλάδας που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει κι αυτός μια εικόνα αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, όπως ζητά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ειδικά των ψηφοφόρων της ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Tο ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία είναι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς η θέση της χώρας ως τώρα ήταν «όχι ευρωπαϊκά όπλα στην Τουρκία» που απειλεί με casus belli την Ελλάδα και κατέχει στρατιωτικά και παρανόμως εδάφη της Κύπρου. Ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο για το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία, είπε πως δεν είναι δουλειά του να υποδείξει στη Γερμανία πώς θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων και ότι υπάρχει μια «κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεων». Ζήτησε όμως σε ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, όπως μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας, «ή –γιατί όχι;– να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε. 

Το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και της στάσης της Ελλάδας προβληματίζει αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν ασκείται ιδιαίτερη κριτική ειδικά σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν μεμονωμένες φωνές κριτικής, όπως του Μιχάλη Κατρίνη από το ΠΑΣΟΚ και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη, αλλά οι πρόεδροι των κομμάτων τους δεν φαίνεται να διαφωνούν ιδιαίτερα με τη γραμμή Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ