Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΩΝΗ για τη φωτιά στα Τέμπη που παραδόθηκε την Τρίτη αποτέλεσε αφορμή για άλλη μία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που την ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο. Η πολυαναμενόμενη έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ δεν έδωσε σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις για την αιτία πρόκλησης της φωτιάς, κάτι που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, ήταν αναμενόμενο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε να πάρει θέση και ερμήνευσε την έκθεσή του ως «τέλος της θεωρίας του παράνομου φορτίου» και «τέλος της θεωρίας της συγκάλυψης».
Ο καθηγητής του ΕΜΠ, όμως, δεν εξέτασε καθόλου το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από κάποιο αδήλωτο φορτίο με εύφλεκτα υλικά (δηλαδή την εκδοχή που υποστηρίζουν ορισμένοι τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών με τις δικές τους εκθέσεις), παραπέμποντας στις απαντήσεις της Hellenic Train και στις εκθέσεις των αρχών που του έστειλε ο εφέτης ανακριτής, οι οποίες αναφέρουν ότι στα τρία βίντεο λίγων δευτερολέπτων που προσκομίστηκαν μετά από δύο χρόνια δεν διακρίνεται η ύπαρξη κάποιου αδήλωτου φορτίου.
Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει κι αυτός μια εικόνα αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, όπως ζητά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ειδικά των ψηφοφόρων της ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχτισαν το αφήγημα της συγκάλυψης για να θυμώσουν τον κόσμο, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Καρώνης απέκλεισε το παράνομο φορτίο που ήταν η βάση της αφήγησης της αντιπολίτευσης. Βέβαια, ο κ. Καρώνης δεν εξέτασε καθόλου το σενάριο αυτό, ενώ οι κατηγορίες της συγκάλυψης εντάθηκαν κυρίως μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αρθεί η ασυλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που ερεύνησε τη σύμβαση 717 για τον σιδηρόδρομο και είχε βρει στοιχεία σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην κυβέρνηση ότι ήταν αυτή η οποία χαρακτήρισε ως «Ευαγγέλιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έκανε λόγο για άγνωστο καύσιμο ως αιτία της φωτιάς και καλούσε το ΠΑΣΟΚ να το αποδεχτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ουδείς μπορεί να αποφανθεί για την πυρόσφαιρα εξαιτίας του «μπαζώματος» που είχε ως συνέπεια την απώλεια των στοιχείων που θα έδιναν απαντήσεις και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μίλησε για μεθοδεύσεις, πιέσεις και εκβιασμούς. Κανείς, φυσικά, δεν έγινε σοφότερος από την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς μόνο όποιος εστιάζει αποκλειστικά στα πραγματικά δεδομένα μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Η Μέρκελ τους ενώνει, τα προβλήματα τους χωρίζουν
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ καλύτερη χημεία μαζί του απ’ ό,τι με την Άνγκελα Μέρκελ (με την οποία είχε και έχει έντονη αντιπαλότητα ο Μερτς), αλλά διαπίστωσαν ότι τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών διαφέρουν. Στο μεταναστευτικό ο νέος Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει μια αυστηρότερη πολιτική για τη χώρα του, αλλά σε βάρος των κρατών-μελών που είναι χώρες εισόδου. Ο Φ. Μερτς δήλωσε πως οι μετανάστες που παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα και πηγαίνουν στη Γερμανία πρέπει να μειωθούν κι άλλο, ανακοινώνοντας πως στη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό μίλησαν και για τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών στη Γερμανία, αλλά ζητάει την αντίστοιχη κατανόηση για τη θέση της Ελλάδας που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα την ελληνική κυβέρνηση και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει κι αυτός μια εικόνα αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, όπως ζητά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και ειδικά των ψηφοφόρων της ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Tο ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία είναι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς η θέση της χώρας ως τώρα ήταν «όχι ευρωπαϊκά όπλα στην Τουρκία» που απειλεί με casus belli την Ελλάδα και κατέχει στρατιωτικά και παρανόμως εδάφη της Κύπρου. Ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο για το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία, είπε πως δεν είναι δουλειά του να υποδείξει στη Γερμανία πώς θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων και ότι υπάρχει μια «κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεων». Ζήτησε όμως σε ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, όπως μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας, «ή –γιατί όχι;– να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
Το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και της στάσης της Ελλάδας προβληματίζει αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν ασκείται ιδιαίτερη κριτική ειδικά σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν μεμονωμένες φωνές κριτικής, όπως του Μιχάλη Κατρίνη από το ΠΑΣΟΚ και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη, αλλά οι πρόεδροι των κομμάτων τους δεν φαίνεται να διαφωνούν ιδιαίτερα με τη γραμμή Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.