Τι θα απογίνουν οι 104 διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου;

Τι θα απογίνουν οι 104 διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου; Facebook Twitter
Το ζήτημα μιας πιθανής δικαστικής προσφυγής για τις συνθήκες του ναυαγίου της Πύλου εξαρτάται από τους ίδιους τους επιζήσαντες. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

ΚΑΤΙ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ που τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς, κάτι ο εκλογικός ορυμαγδός, το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου γρήγορα πέρασε στο περιθώριο της ειδησεογραφίας, παρότι ούτε οι αιτίες και οι ευθύνες έχουν διερευνηθεί ακόμα διεξοδικά ούτε το πόσοι τελικά πνίγηκαν έχει εξακριβωθεί. Στην τραγωδία αναφέρθηκε, μάλιστα, και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ας δούμε, όμως, τι μέλλει γενέσθαι με τους 104 διασωθέντες –σχεδόν όλοι τους άντρες ηλικίας 15-50 ετών–, πού θα διαμείνουν στο εξής και πόσο πιθανό είναι να μπουν σε καθεστώς ασύλου αφενός, να προχωρήσουν σε οικογενειακή επανένωση όσοι έχουν τη δυνατότητα αφετέρου. 

Μίλησα σχετικά με τη Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, διευθυντή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Απευθυνθήκαμε, επίσης, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που λάβαμε, δεν ανταποκρίθηκε. 

Το πόσες αιτήσεις ασύλου θα εγκριθούν είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και εξαρτάται τόσο από το εκάστοτε άτομο όσο και από την εθνικότητά του.

Όλα αυτά σε αναμονή του ερευνητικού πορίσματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου για το τραγικό συμβάν, ενόσω αξιωματούχοι της Frontex ζητούν στο μεταξύ αναστολή της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, επικαλούμενοι και την «ανεπαρκή πληροφόρηση» που λαμβάνουν από τις εγχώριες αρχές και ενώ βρίσκεται υπό σύσταση πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών προκειμένου να υπάρξει μια «εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα».

Προφυλακισμένοι παραμένουν εξάλλου οι εννέα Αιγύπτιοι που κατηγορούνται ως διακινητές –οκτώ στις φυλακές Ναυπλίου και ένας που είναι ανήλικος στις φυλακές Αυλώνα–, όλοι τους πάντως εξακολουθούν να δηλώνουν αθώοι.

Στέλλα Νάνου

Υπεύθυνη επικοινωνίας Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 

νανου«Οι περισσότεροι επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου βρίσκονται ήδη προσωρινά στην κλειστή δομή της Μαλακάσας. Λίγοι που χρειάζονται ακόμα περίθαλψη παραμένουν ακόμη (σ.σ. μιλήσαμε τέλη της προηγούμενης εβδομάδας) στο Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Πέντε ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν ανάμεσά τους στάλθηκαν σε δομές επείγουσας φιλοξενίας. 

Οι διαδικασίες καταγραφής αιτημάτων ασύλου για όσους το επιθυμούν είναι σε εξέλιξη και θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους από την αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου. Ενδεχομένως ως αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες σε άλλες δομές εντός ή και εκτός Αττικής, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη Μαλακάσα σιτίζονται κανονικά, τους έχουν δοθεί ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης, επίσης έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, σε παροχή ενημέρωσης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και σε νομική βοήθεια. Κινούνται, παράλληλα, οι διαδικασίες από το υπουργείο και την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών για την ταυτοποίηση των θυμάτων του ναυαγίου, τόσο μέσα από τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για την παροχή πληροφοριών σε οικογένειες και συγγενείς αυτών όσο και μέσω της λήψης και της εξέτασης βιολογικού υλικού (DNA) από συγγενικά τους πρόσωπα. 

Καθώς αρκετοί επιζώντες έχουν συγγενείς σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα και να ευοδωθούν οι διαδικασίες διευρυμένης οικογενειακής επανένωσης ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, βάσει της ανθρωπιστικής ρήτρας που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στέκεται εξαρχής στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, στηρίζοντας κάθε δίκαιο αίτημά τους».

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

papagiannakis«Αναφορικά με την τύχη των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει οι διασωθέντες πρόσφυγες, κάποιες αποφάσεις αναμένεται να βγουν γρήγορα, άλλες πάλι πιθανό να  καθυστερήσουν, ανάλογα πάντα την περίπτωση – ξέρουμε π.χ. ότι κάποια ραντεβού έχουν κλειστεί για του χρόνου, ενώ ένα τουλάχιστον άτομο εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη χώρα του.  

Σε οργανώσεις όπως το ΕΣΠ δόθηκε άδεια πρόσβασης στη Μαλακάσα, ακόμη όμως, και για καθαρά πρακτικούς λόγους, δεν έχουμε δει ούτε τους μισούς, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα ώσπου να ολοκληρώσουμε τη δική μας καταγραφή. Ναι, υπάρχει πρόβλεψη μιας έστω στοιχειώδους ψυχολογικής υποστήριξης για όσους τη χρειάζονται, όχι όμως κάποια πρόνοια για τους δεκάδες συγγενείς τους που ήρθαν να τους δουν από το εξωτερικό ώστε να διευκολυνθούν η διαμονή, η μετακίνηση και βέβαια η επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους που θα είναι ανεμπόδιστη όταν πια μετά μεταφερθούν από την κλειστή δομή της Μαλακάσας σε άλλες. Ανεμπόδιστη θα είναι και η κυκλοφορία όσων έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, το ίδιο και η διαμονή, αν επιλέξουν να στεγαστούν εκτός δομών. 

Σε γενικές γραμμές, μπήκαμε ήδη σε μια “κανονικότητα”, με όλες τις αναμενόμενες καθυστερήσεις. Το πόσες αιτήσεις ασύλου θα εγκριθούν είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και εξαρτάται τόσο από το εκάστοτε άτομο όσο και από την εθνικότητά του. Η Αίγυπτος και το Πακιστάν, για παράδειγμα, δεν θεωρούνται χώρες εμπόλεμες ή που δοκιμάζονται από κάποια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, παρότι βέβαια το ποιος μπορεί να θεωρηθεί πρόσφυγας και για ποιους λόγους είναι μια μεγάλη συζήτηση. 

Είναι όμως πιθανό οι αιτούντες από τέτοιες χώρες να λάβουν τελικά άσυλο λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε το πολύνεκρο ναυάγιο και της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε. Αυτό εξάλλου ζητήσαμε πρόσφατα τόσο εμείς όσο και άλλες οργανώσεις με κοινή μας ανακοίνωση, να υπάρξει μέριμνα απόδοσης ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους σε όλους τους επιζήσαντες. Από την πλευρά μας στηρίζουμε και νομικά όσο μπορούμε, υπάρχει εξάλλου η δυνατότητα κατάθεσης και δεύτερης, ακόμα και τρίτης αίτησης για άσυλο, αν η πρώτη απορριφθεί. Όσον αφορά τις αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση, πάλι, η έγκρισή τους εξαρτάται και από τη χώρα όπου ζουν οι συγγενείς του ενδιαφερόμενου. Όχι, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει τέτοιο αίτημα που να αφορά την Ελλάδα.

Το ζήτημα, τώρα, μιας πιθανής δικαστικής προσφυγής για τις συνθήκες του ναυαγίου της Πύλου, όπως συνέβη και με το Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014, οπότε όσοι προσέφυγαν δικαιώθηκαν και η Ελλάδα καταδικάστηκε πέρσι από το ΕΔΔΑ να καταβάλει 330.000 ευρώ σε αποζημιώσεις, εξαρτάται από τους ίδιους τους επιζήσαντες. Θα πρέπει δηλαδή κάποιοι εξ αυτών να κινήσουν τη διαδικασία – εφόσον μας εξουσιοδοτήσουν να τους συνδράμουμε, σίγουρα θα το κάνουμε. Προς το παρόν, αναμένουμε το πόρισμα της έρευνας που διεξάγει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος και όταν αυτό εκδοθεί, θα κινηθούμε ανάλογα».     

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ