Tι κρυβεται πίσω από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα;

Tι κρυβεται πίσω από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Ονόματα φυσικά δεν ανακοινώθηκαν, αν και φωτογραφίζονται δύο στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα «που γνωρίζουν ελληνικά και είναι δικτυωμένα» καθώς και ο πρόξενος στην Θεσσαλονίκη.
0

ΠΡΩΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΙΣ απελάσεις των Ρώσων διπλωματών οι ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα, τελευταία σε μια σειρά από δυτικές χώρες, προχώρησε εχθές στην κήρυξη 12 μελών των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στην Ελλάδα ως personae non gratae (είχε απελάσει ξανά Ρώσους διπλωμάτες το 2018, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών).

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με μία εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, επικαλείται ως αιτία τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις και γνωστοποιεί ότι ενημέρωσε σχετικά τον Ρώσο Πρέσβη, ο οποίος λογικά το ανέμενε, παρά την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας με το οργισμένο ύφος που ακολούθησε.

Ονόματα φυσικά δεν ανακοινώθηκαν, αν και φωτογραφίζονται δύο στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα «που γνωρίζουν ελληνικά και είναι δικτυωμένα» καθώς και ο πρόξενος στην Θεσσαλονίκη.

Η λογική είναι ότι δυσκολεύεις τη δραστηριότητά τους στη χώρα και επιλέγεις να διώξεις κάποιους που γνωρίζεις ότι ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, με δίκτυα, συνεργασίες κ.λπ. Το ότι κάποιοι από αυτούς που εργάζονται σε ορισμένες πρεσβείες μπορεί να είναι και «πράκτορες» είναι πάντα ένα ισχυρό ενδεχόμενο.

Στην πραγματικότητα οι απελάσεις αυτές είναι κλασικές διπλωματικές πρακτικές και αποτελούν μέρος των κυρώσεων προς τη Ρωσία, ως απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η λογική είναι ότι δυσκολεύεις τη δραστηριότητά τους στη χώρα και επιλέγεις να διώξεις κάποιους που γνωρίζεις ότι ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, με δίκτυα, συνεργασίες κ.λπ.

Το ότι κάποιοι από αυτούς που εργάζονται σε ορισμένες πρεσβείες μπορεί να είναι και «πράκτορες» είναι πάντα ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Φυσικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ρωσία δεν αποδέχεται καμία τέτοια κατηγορία και απειλεί με αντίποινα, απελαύνοντας κι αυτή δυτικούς διπλωμάτες από τη Ρωσία.

Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Δύση δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Ρωσία του Πούτιν τα τελευταία χρόνια. Το 2018 με την υπόθεση Σκριπάλ απελάθηκαν περισσότεροι από 150 Ρώσοι διπλωμάτες – ο μεγαλύτερος αριθμός από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με την Washington Post. 

Οι ΗΠΑ άρχισαν τις απελάσεις διπλωματών ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μόλις 4 μέρες μετά την έναρξη των επιθέσεων, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν τη  διπλωματική τους κάλυψη για να κάνουν κατασκοπεία. Άλλα κράτη επικαλέστηκαν τις παραβιάσεις της Σύμβασης της Βιέννης, όπως έκανε και η Ελλάδα, ενώ η Γερμανία είπε ότι το έκανε ως απάντηση για τη σφαγή της Μπούσα.

Ποιες χώρες ακολούθησαν

Αμέσως μετά τις ΗΠΑ, στις 4 Μαρτίου, ακολούθησε δεύτερο το Μαυροβούνιο, το οποίο κάποτε ήταν στην απόλυτη επιρροή της Μόσχας και σήμερα ο (ίδιος επί 30 χρόνια) ηγέτης του το έχει προσδέσει στο άρμα των ΗΠΑ. 

Στις 14 Μαρτίου η  Σλοβακία απέλασε τρία μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας κατηγορώντας τους δύο για κατασκοπεία. Ο ένας ήταν πρώην αξιωματικός στρατιωτικής ακαδημίας και ο άλλος ήταν συνεργάτης ρωσικού site που έκλεισε με την κατηγορία της διάδοσης παραπληροφόρησης. Δύο εβδομάδες μετά, η Ρωσία προέβη σε αντίποινα, απελαύνοντας τρεις υπαλλήλους της πρεσβείας της Σλοβακίας στη Μόσχα.

Στις 18 Μαρτίου η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέλασαν δέκα Ρώσους διπλωμάτες. Η Ρωσία απέλασε τον ίδιο αριθμό διπλωματών που απελάθηκαν από τα αντίστοιχα κράτη.

Την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε ότι θα διώξει 10 διπλωμάτες και η Βουλγαρία – άλλη μια χώρα στην οποία η Μόσχα ασκούσε επίσης έντονη επιρροή μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Στις 23 Μαρτίου η Πολωνία απέλασε “45 Ρώσους κατασκόπους που παρίσταναν τους διπλωμάτες", σύμφωνα με τον Πολωνό  υπουργό Εσωτερικών Mariusz Kaminski. 

Στις 29 Μαρτίου τη σκυτάλη πήραν Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ιρλανδία. Το Βέλγιο ζήτησε σε 21 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με κατασκοπεία. Η Ολλανδία δήλωσε ότι απελαύνει 17 Ρώσους που περιγράφονται ως αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών. Η Τσεχία απέλασε έναν και η Ιρλανδία τέσσερις. 

Στις 4 Απριλίου ήταν η σειρά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Λιθουανίας, οι οποίες επικαλέστηκαν τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούσα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπερμποκ δήλωσε ότι η Γερμανία κήρυξε 40 Ρώσους διπλωμάτες «ανεπιθύμητα πρόσωπα», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι θα απελάσει Ρώσους διπλωμάτες "των οποίων οι δραστηριότητες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα ασφαλείας μας". Στις 5 Απριλίου ακολούθησαν για τους ίδιους λόγους η  Δανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Λετονία και η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η χώρα του απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες «για λόγους εθνικής ασφάλειας» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες ανακοίνωσε ότι η χώρα του απελαύνει «περίπου 25 διπλωμάτες».

Η Σουηδία δήλωσε ότι θα απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες, η Εσθονία 14 και η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε. του Ζοζεπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι 19 μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην Ε.Ε. κηρύχθηκαν «personae non gratae» και θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Βέλγιο.

Η Πορτογαλία και η Ρουμανία θα απελάσουν και αυτές από 10 Ρώσους διπλωμάτες.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, υποσχέθηκε αντίποινα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για πολιτική τιμωρία της Ρωσίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο χαρακτήρισε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών σκόπιμη και «προσχεδιασμένη» εκστρατεία. 

Οι Ρώσοι αναφέρουν ωστόσο ότι η μεγαλύτερη απέλαση διπλωματών που έγινε ποτέ πραγματοποιήθηκε το 1971 «όταν η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε 105 υπαλλήλους της σοβιετικής πρεσβείας για κατασκοπεία».

Γιατί έμεινε τελευταία η Ελλάδα

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρότι το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε τελευταίο στις απελάσεις, ήταν σε πολύ υψηλούς τόνους, εκφράζοντας «την κατηγορηματική διαμαρτυρία της για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, πολύ πριν από την επίθεση στην Ουκρανία, επιθυμούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Αλλά αυτό, από ό,τι φαίνεται, θα αναβληθεί για το μακρινό μέλλον.

Οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών όχι μόνο ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, αλλά είναι αυτές που ζήτησαν και από τις υπόλοιπες χώρες-συμμάχους να κάνουν το ίδιο. Η ταχύτητα πραγματοποίησης των απελάσεων αποτυπώνει σε αρκετές περιπτώσεις και την προθυμία των χωρών. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προβληματιστεί αρκετά, καθώς βλέπει (ειδικά μετά την εισήγηση για τα F-16) ότι η συναινετική στάση της έχει κόστος, ενώ η Τουρκία που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λαμβάνει ανταλλάγματα και από τις δύο πλευρές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε επίσης να σπεύσει από τους πρώτους, μαζί με χώρες σαν την Τσεχία και το Μαυροβούνιο, όσο το Βερολίνο και το Παρίσι δεν το είχαν κάνει ακόμα.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών πρόσφατα, συζήτησε μαζί τους και γι' αυτό το θέμα. Δεν είναι γνωστό όμως αν αυτό έπαιξε κάποιον ρόλο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ