Θα μπορούσε το 2022 να είναι η χρονιά του ΠΑΣΟΚ (αλλά δεν ήταν)

Ήταν το 2022 χρονιά ΠΑΣΟΚ; Facebook Twitter
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2022 πολιτικά ξεκίνησε με την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
0

ΤΟ 2022 ΗΤΑΝ η τρίτη χρονιά πανδημίας και η ελληνική κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη από την αρχή του έτους να ποντάρει στο θετικό σενάριο του τέλους της, ό,τι κι αν παρουσίαζαν οι δείκτες. Ο στόχος ήταν η επιστροφή στην «κανονικότητα» για να μην πληγεί κι άλλο η οικονομία και να μη χρειαστούν ξανά περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν επιθυμούσε ούτε η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Ιανουάριος του 2022, όμως, βρήκε τις ΜΕΘ γεμάτες και το δημόσιο σύστημα υγείας υπερφορτωμένο, τόσο που καμία αισιοδοξία δεν ήταν δικαιολογημένη.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έκρυψε την πανδημία «κάτω από το χαλί», σαν να μην υπήρχε, σχεδόν με διακομματική συναίνεση, αφού η κριτική στην οποία εστίαζε η αντιπολίτευση ελάχιστα ενοχλούσε την κυβέρνηση και όλοι μαζί ήταν αντίθετοι σε μέτρα.

Η χρονιά κλείνει με 150 απώλειες εβδομαδιαίως, γεγονός που δεν επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία να μιλάει για επιτυχή διαχείριση. Το 2022 φεύγει, αλλά ο Covid-19 παραμένει. Μπορούμε να πούμε όμως ότι ο πολιτικός στόχος της «επιστροφής στην κανονικότητα» το 2022 επετεύχθη, αφού και ο κορωνοϊός έγινε μέρος της. 

Το 2022 μας θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, μπορεί να μην είναι ενωμένο και δυνατό, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται παντού. Στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης.

Όμως το 2022 υπήρξε και μια γενικότερη επιστροφή στην ελληνική πολιτική κανονικότητα, έτσι όπως την ξέραμε πριν από την κρίση: επέστρεψε το ΠΑΣΟΚ ως τίτλος δίπλα στο μεταλλαγμένο από την κρίση ΚΙΝ.ΑΛ. και τώρα έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., επέστρεψαν τα σκάνδαλα, οι υποκλοπές και όλα όσα ζούσαμε πριν από την κρίση, αν και στην πραγματικότητα δεν σταμάτησαν ποτέ και κανένας δεν πήρε το μάθημά του. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2022 πολιτικά ξεκίνησε με την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Κάποια στιγμή φάνηκε να απειλεί τον δικομματισμό και το παιχνίδι να γίνεται για τρεις.

Η δυναμική που πήγε να αποκτήσει στην πορεία, όμως, κόλλησε. Η αποκάλυψη της παρακολούθησής του τον έκανε για λίγο πρωταγωνιστή στην κεντρική πολιτική σκηνή και έστρεψε τα φώτα πάνω του. Και αυτή η ευκαιρία όμως χάθηκε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τον στριμώξει και να πάρει το παιχνίδι των υποκλοπών πάνω του, φέρνοντάς το στα δικά του μέτρα.

Οι υποκλοπές επέστρεψαν στο γήπεδο του δικομματισμού με συμψηφισμούς και ελεγχόμενες αποκαλύψεις. Προς το τέλος της χρονιάς είχαμε την αποκάλυψη του σκανδάλου με την Εύα Καϊλή που ανάγκασε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τη διαγράψει, αλλά η εκ των υστέρων διαγραφή της δεν απέτρεψε την κριτική ούτε τις κακές εντυπώσεις που άφησε αυτή η ιστορία.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να πείσει ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και επιστρέφει ανανεωμένο, οι Έλληνες διαπίστωσαν πόσο ευάλωτο παρέμεινε στη διαφθορά. Η σχέση της Καϊλή με το λόμπινγκ ήταν κοινό μυστικό και στις Βρυξέλλες και στην πολιτική και κομματική ηγεσία, όπως και ο πλουτισμός της. Αλλά όλα αυτά ήταν ανεκτά απ’ όλους αυτούς που πριν από λίγες μέρες έπεφταν από τα σύννεφα.

Το 2022, πάντως, άνοιξε με το ΠΑΣΟΚ και με το ΠΑΣΟΚ κλείνει, ξεκίνησε με ένα αισιόδοξο νέο και τελειώνει με μια απαισιόδοξη είδηση. Μας θύμισε, όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, μπορεί να μην είναι ενωμένο και δυνατό, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται παντού. Στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ