Θα εγκρίνουν οι ψηφοφόροι τις ηγεσίες και τις πολιτικές των κομμάτων τους;

Θα εγκρίνουν οι ψηφοφόροι τις ηγεσίες και τις πολιτικές των κομμάτων τους; Facebook Twitter
O Kυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή ομιλία του στο Σύνταγμα έκλεισε την προεκλογική περίοδο. Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ δεν υπήρξε στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων που χαρακτηρίζουμε ως κόμματα εξουσίας, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και μόνο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πλέον ανταποκρίνεται στον όρο, καθώς τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν εκλογική δύναμη που να δίνει προοπτική εξουσίας. Αλλά αυτό είναι και το ζητούμενο σε αυτές τις ευρωεκλογές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις εθνικές πολιτικές εξελίξεις. 

Ο πρωθυπουργός έχει πει αρκετές φορές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση σε αυτές τις κάλπες και εκείνος το αποδέχθηκε και σήκωσε το γάντι, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Παρ' όλα αυτά, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα διατηρήσει την εκλογική δύναμη που κατέγραψε πέρσι και θα έχει σημαντικές απώλειες. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το μέγεθος των απωλειών αλλά και το πού θα κατευθυνθούν οι περσινοί ψηφοφόροι που δεν θα την ψηφίσουν.    

Σε αυτές τις κάλπες θα μετρηθεί το κοινό του Κασσελάκη και θα διαπιστώσουμε ποιοι θα είναι οι ψηφοφόροι του. Αν δεν τα πάει καλά και τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ χαμηλά, θα ξεκινήσει αμέσως η αμφισβήτησή του στην πράξη, αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, λένε οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι εκλογές θα κρίνουν για πρώτη φορά την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς το αποτέλεσμα θα το χρεωθεί αποκλειστικά ο ίδιος, αφού πήρε όλη την προεκλογική καμπάνια πάνω του, έστρεψε όλα τα φώτα επίσης πάνω του, τα όργανα σχεδόν καταργήθηκαν στην πράξη και τα στελέχη του κόμματος παραμερίστηκαν. Το αποτέλεσμα, καλό ή κακό, θα είναι όλο δικό του. 

Θα παραμείνουν καθόλου αριστεροί ψηφοφόροι στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει μετατραπεί σε ένα προσωποπαγές κόμμα με τραμπικά χαρακτηριστικά; Θα πάει στις κάλπες το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο Κασσελάκης; Γιατί στις συγκεντρώσεις που έκανε δεν πήγε. Οι ομιλίες του είχαν ίσως το μικρότερο κοινό απ' όλα τα κόμματα. Κατάφερε, όμως, να τροφοδοτεί καθημερινά τα ΜΜΕ με περιεχόμενο, αμέτρητες «ειδήσεις», φωτογραφίες, δηλώσεις και επεισόδια πολιτικής σαπουνόπερας. Σε αυτές τις κάλπες, λοιπόν, θα μετρηθεί το κοινό του Κασσελάκη και θα διαπιστώσουμε ποιοι θα είναι οι ψηφοφόροι του. Αν δεν τα πάει καλά και τα ποσοστά του κόμματος είναι πολύ χαμηλά, θα ξεκινήσει αμέσως η αμφισβήτησή του στην πράξη, αν και ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, λένε οι πληροφορίες του ρεπορτάζ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Είναι αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα, του οποίου έχει τα κλειδιά και το ελέγχει, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν επίσης ότι θέλει να εκλεγεί οπωσδήποτε βουλευτής. Ο Κασσελάκης σκεφτόταν κάποια στιγμή και την Ευρωβουλή, αλλά λέγεται ότι τον πίεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει γνώμη. 

Θα εγκρίνουν οι ψηφοφόροι τις ηγεσίες και τις πολιτικές των κομμάτων τους; Facebook Twitter
Μετά τις εκλογές αρκετοί θα θέσουν θέμα στο κόμμα για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Φωτ.: Eurokinissi

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επιλέξει σχεδόν μονομέτωπο κατά της κυβέρνησης, αφήνοντας τον Κασσελάκη περίπου στο απυρόβλητο το προηγούμενο διάστημα και μόνο στο τέλος, μετά τις ακραία συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκε από αυτόν, όταν τον κατηγόρησε πολλάκις ότι ο πρωθυπουργός τον κρατά στο χέρι λόγω των παρακολουθήσεων, ανέβασε κάπως τους τόνους. Αρκετά στελέχη του κόμματος θα ήθελαν μια πιο δυναμική απάντηση απέναντι στις ατεκμηρίωτες κατηγορίες και στον λαϊκισμό του Κασσελάκη, καθώς θεωρούν ότι αυτή η χλιαρή στάση τον βοήθησε το προηγούμενο διάστημα να περάσει μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα ποντάρουν στις τελευταίες αποκαλύψεις για τον Κασσελάκη, καθώς τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα εξέθεσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει όσα έλεγε πριν για τον εαυτό του. Θα βοηθήσουν οι τελευταίες αποκαλύψεις το ΠΑΣΟΚ ώστε να βρεθεί στη δεύτερη θέση; Μερικοί το ελπίζουν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Μετά τις εκλογές, όμως, αρκετοί θα θέσουν θέμα στο κόμμα για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, βεβαίως, θα συμβάλει, όσο αναλογεί στην Ελλάδα με τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκλέξει, στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά ισχυρός τελευταία για πολλούς λόγους. Η Νέα Δημοκρατία είναι από τα πιο ισχυρά κεντροδεξιά κόμματα της Ε.Ε. (γι' αυτό δεν θέλει ένα χαμηλό ποσοστό που θα θολώσει αυτή την εικόνα), οι πολιτικές του ταυτίζονται με τη γραμμή της Δύσης χωρίς παρεκκλίσεις, έχει καλές σχέσεις με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και είναι μέλος της κυρίαρχης, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, συμμαχίας. Ο Θανάσης Μπακόλας, στενός συνεργάτης του και γραμματέας του ΕΛΚ, έχει σημαντική επιρροή, ενώ η στενή σχέση του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν εκλεγεί ξανά, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. 

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να πάει στην Ε.Ε., αλλά κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ακόμα γι' αυτό. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα στην Ε.Ε. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλα θα γίνουν όπως προγραμματίζουν οι μεγάλοι παίκτες όσο οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν ψηφίσει. Τα αποτελέσματα που θα βγάλουν οι ευρωπαϊκές κάλπες θα καθορίσουν το παιχνίδι και δεν αποκλείεται καθόλου να γκρεμίσουν μερικές βεβαιότητες.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Live η κεντρική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σύνταγμα

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για τη μεταβίβαση της εταιρείας μου- Δεν φανταζόμουν τέτοια λάσπη»

«Είπα νωρίτερα ότι σας περίμενα καιρό στη ζωή μου. Αλλά έχω την αίσθηση ότι με περιμένατε κι εσείς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM
Αλλα έλεγε ο Κασσελάκης για την περιουσιακή του κατάσταση και άλλα λένε τα στοιχεία που έδωσε

Ρεπορτάζ / Άλλα έλεγε ο Κασσελάκης για την περιουσιακή του κατάσταση και άλλα λένε τα στοιχεία που έδωσε

Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, λέγοντας ότι έχει βγάλει τόσα λεφτά στις ΗΠΑ που δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει και ότι δεν χρωστάει πουθενά. Όμως από την περιουσιακή κατάσταση που ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα μετά από έντονες πιέσεις δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ