Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης ριάλιτι ή mansplainer

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansplainer. Facebook Twitter
Το Τ9 είναι μια εφαρμογή, και όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, έτσι και αυτό έχει μια evil πτυχή, θέλει να εξελιχθεί με απώτερο σκοπό να αντικαταστήσει το ανθρώπινο.
0

ΠΟΛΛΟΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΙ ΛΕΝΕ πως η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Επεκτείνοντας τη διατύπωσή τους, εγώ υποστηρίζω πως το autocorrect είναι ο ορισμός του «ζωντανού», έχει παλμό 72 bpm και, για να είμαι ειλικρινής, όχι απλά ζει αλλά και βασιλεύει, αποκτώντας οριακά ανθρωπόμορφες εγωιστικές συμπεριφορές.

Ενώ ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του θα έπρεπε να είναι η αυτόματη διόρθωση ορθογραφικών λαθών, με λίγες χρήσεις διαπιστώνει κανείς πως εμείς οι άνθρωποι εντέλει διορθώνουμε περισσότερο το Τ9, παρά αυτό εμάς, καθώς είτε παρεμβαίνει στο περιεχόμενο του μηνύματος, είτε επιμένει όταν δεν το εμπιστευόμαστε, είτε δημιουργεί συνεχώς αμήχανα επικοινωνιακά ατυχήματα. 

Αθώα μηνύματα γεμάτα διάθεση, όπως «Κερνάω», που είχαν ως προορισμό το chat της μαμάς μου, με το χεράκι του διορθωτή δημιούργησαν ανησυχίες, μιας και με ήθελε να «Ξερνάω».

Παρατηρώντας το ιστορικό των προσωπικών μου επικοινωνιακών ευτράπελων, θεωρώ πως το Τ9 μόνο βοηθητικό δεν υπήρξε, δηλαδή αν τον έπαιρνα στο γάμο μου, θα μου λέγε και του χρόνου.

Χιλιάδες επαγγελματικά mail «οne sec» που σαν χαμαιλέοντες μεταμορφώθηκαν σε σεξουαλικές προτάσεις «one sex», αθώα μηνύματα γεμάτα διάθεση, όπως «Κερνάω», που είχαν ως προορισμό το chat της μαμάς μου, με το χεράκι του διορθωτή δημιούργησαν ανησυχίες, μια και με ήθελε να «Ξερνάω», φιλοφρονήσεις αγοριών που είχαν ως αφετηρία το «έχεις ματάρες» και κατέληξαν σε φιλοφρονήσεις τηλεκοντρόλ «έχεις μπαταρίες» είναι λίγες από τις πολλές αφηγήσεις που επιβεβαιώνουν τη δυσλειτουργική περίπτωση του Τ9.

Έχω δει μέχρι και ένα απλό «Haha» να διορθώνεται σε «Shabaka», γιατί, εννοείται, ποιος δεν γελάει κάνοντας επίκληση σε έναν Αιγύπτιο Φαραώ, Τουταγχαμών – ωχ, συγγνώμη για το γελάκι. Μιλάμε για ανεξέλεγκτα γλωσσικά makeover, που σε σχέση με τις επιλογές που μας δίνει το Τ9 θα ήταν προτιμότερο να γράφαμε μεθυσμένοι ή με βρεγμένη οθόνη, έστω.

Σε μια πιο παρατραβηγμένη σκέψη, πιστεύω πως το Τ9 είναι ύπουλο, τοξικό και καταστροφέας σχέσεων. Το Τ9 αν ήταν άνθρωπος θα ήταν ο κλασικός παίκτης από ριάλιτι, που επιμένει να παρερμηνεύει τους διαλόγους, έχει ψύχωση με το σεξ και είναι αγγελιοφόρος των ψεύτικων ειδήσεων. Και όσο το Τ9 ξερνάει... και ΚΕΡΝΑΕΙ πόνο, τόσο περισσότερο αναγκαζόμαστε εξαιτίας του να απολογηθούμε: «Όχι, στο ορκίζομαι, δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, άκουσε με one sex». 

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansplainer. Facebook Twitter

Αλλά όπως και ο κακεντρεχής παίκτης των ριάλιτι παραμένει για καιρό λες και έχει άγκυρα στο σπίτι, κάνοντας τους τηλεθεατές να απορούν γιατί, έτσι και το Τ9 εδραιώνεται. Το Τ9, όσο και να προσπαθώ να το υποβαθμίσω, ανατινάζει όλα τα ευκαταφρόνητα οδοφράγματα που του τοποθετώ, και καθιερώνεται στα περισσότερα smartphones, δικαίως, γιατί είναι αρκετά λειτουργικό και εύχρηστο, έως και σωτήρας για άτομα με δυσλεξία, με αδέξιους αντίχειρες ή ανορθόγραφους.

Δεν χρειάζεται να ανοίξετε το λεξικό τσέπης ή να γκουγκλάρετε για να απαντήσετε σε ένα μήνυμα της στιγμής, μήτε να ταπεινωθείτε και να ξεγυμνωθείτε μπροστά στον διαδικτυακό κόσμο και να φανεί ότι δεν είστε δεξιοτέχνης χειριστής της ελληνικής γλώσσας, και να αποκαλυφθεί πως τελικά δεν είστε ο πρύτανης που φαντάζεται η μαμά σας μετά το πτυχίο. Υπάρχει μπουντρωμένος στο κινητό σου ένας ψηφιακός Μπαμπινιώτης, και αυτό αναμφίβολα είναι μια μεγάλη χρονική και χωρική πολυτέλεια.

Αλλά άραγε είναι τόσο φιλάνθρωπο το Τ9 που προσφέρει αφειδώς τις γλωσσικές του δεξιότητες; Μήπως πίσω από το ανθρωπιστικό του προσωπείο ξεπροβάλλει ο ναρκισσισμός του Ξερόλα; Τηρώντας την ίδια καχύποπτη γραμμή της αρχικής μου θέσης, θεωρώ πως ο κορέκτορας είναι η ψυχή του πάρτι, το παιδί που είχε την εγωιστική ανάγκη να διορθώσει δυνατά τους άλλους συμμαθητές, ο σπαστόνευρος που περιμένει σαν τον Χάτσικο τον Οκτώβρη, για να οργώσει το ίντερνετ και να διορθώσει όλα τα «μ», ο τύπος που χορεύει πεντοζάλι κάθε φορά που ακούει «ΣΤΙΣ ΜΙΑ», μιλάμε για το άτομο με τη μηδενική δεξιότητα listener, που σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κείμενο στο οποίο μπορεί να σου έχει ξεφύγει ένα «Καταρχήν», σχολιάζει κάνοντας το πληκτρολόγιο πιάνο «Καταρχάς».

Ναι, καταρχάς, είσαι legit ηλίθιος. Αν αυτό το άτομο διόρθωνε με τον ίδιο ζήλο τα «εγκλήματα πάθους» σε «γυναικοκτονία» ίσως να ήταν και πιο ουσιαστικό. Αυτό είναι το Τ9, λοιπόν, ένα άτομο που, επιστρατεύοντας ως άμυνα τη διανοητικοποίηση, κατάφερε να παίρνει επιβεβαίωση.

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansψυχή του πάρτυ”, ή mansplaplainer. Facebook Twitter

Την τελευταία κορίνα της υπόληψής μου, όμως, το Τ9 τη ρίχνει ξεκάθαρα εξαιτίας του γαϊδουρίσιου πείσματός του. Όλα τα παραπάνω τα θεωρώ πταίσματα σε σχέση με αυτό. Δεν ξέρω αν αυτό έγκειται σε ειδικές, προσωπικές ρυθμίσεις που έχω μόνο εγώ, ή αν είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, αλλά πολλές φορές ο κορέκτορας, ενώ με έχει διορθώσει με δική του πρωτοβουλία, σβήνω τη διόρθωσή του και όπως ξαναγράφω τη λέξη που ήθελα, χτυπάει με combo, και ΜΕ ΞΑΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Οριακά έχω αναγκαστεί να βρω συνώνυμο της λέξης για να με αφήσει ήσυχη. Νιώθω πως είναι ένας χειριστικός σύντροφος που μου κάνει mansplaining.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο κορέκτορας κάνει «Phonesplaining», ShabakaShabakaShabakaShabaka – συγγνώμη για το γελάκι!  Για να καταλάβετε πόσο μαεστρικά έχει οικειοποιηθεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές ο κορέκτορας, κάθε φορά που έχω ανοιχτό το caps, σταματάει να διορθώνει, λες και φοβάται τις εντάσεις, είναι σε φάση «Καλά, καλά, μη φωνάζεις... μια κουβέντα είπα». 

Αυτή η εξαίρεση που κάνει στα κεφαλαία, βέβαια, είναι και λίγο απερίσκεπτη, λες και στα κεφαλαία δεν μπορείς να σκοτώσεις την ελληνικιά γραμματικιά. Στα πεζά, το Τ9 σε αντιμετωπίζει λες και γράφεις τα test της captcha, στα κεφαλαία, όμως, σε αντικρίζει λες και είσαι Γάλλος διαφωτιστής, έχεις το αλάθητο του Πάπα. *caps lock* «ΣΤΙΣ ΜΙΑ, ΣΤΙΣ ΜΙΑ, ΣΤΙΣ ΜΙΑ, ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ ΝΙΑ ΝΙΑ ΝΙΑ!!».

Ασφυκτιώντας στη μεταμοντέρνα εποχή, έχοντας φάει το παραμύθι της τεχνολογικής ανάπτυξης, εμπιστευόμενοι τυφλά πως το Τ9 υποτίθεται σχεδιάστηκε για να μας γλιτώνει χρόνο, τελικά συμπεραίνω πως αθροιστικά μας τρώει πολύ περισσότερο από τότε που δεν ήταν εγκατεστημένο.

Το Τ9 είναι μια εφαρμογή, και όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, έτσι και αυτό έχει μια evil πτυχή, θέλει να εξελιχθεί με απώτερο σκοπό να αντικαταστήσει το ανθρώπινο. Τα ρομπότ, παραδείγματος χάρη, αντικατέστησαν τα εργατικά χέρια. Το Τ9 πιστεύω πως θέλει να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα λάθη. Και πριν γοητευτείτε από το θετικό deal μιας εφαρμογής που μας παρουσιάζει γραμματικά τέλειους με μηδενικό προσωπικό κόπο, να σας υπενθυμίσω το εξής:

Αν το Τ9 ήταν άνθρωπος, θα ήταν παίκτης από ριάλιτι, η «ψυχή του πάρτι», ή mansplainer. Facebook Twitter

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Τα λάθη είναι διαδικασία μάθησης και εξέλιξης. Και τα λάθη εκφράζουν μια αλήθεια του εαυτού μας. Εγώ τα γουστάρω τα λάθη γιατί χωρίς την «αποτυχία» δεν θα ήμουν εδώ που είμαι τώρα. Ναι, οκ, το ξέρω ότι η θέση στην οποία έχω αξιωθεί να βρίσκομαι δεν σας παρακινεί ούτε σας πείθει ιδιαίτερα – δεν είμαι και ο Ομπάμα, αλλά προσωπικά όταν απενεργοποίησα τον αυτόματο διορθωτή απελευθερώθηκα ολοκληρωτικά από την τυραννία του. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. ΚΑΝΤΕ ΛΑΘΟΙ.

ΥΓ: Φανταστείτε οι βελόνες των τατουάζ να είχαν Τ9. ΠΑΝΙΚΟΣ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Παρασκευής: «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Οπτική Γωνία / «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί γιατί κάθε φθινόπωρο αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού, ποια είναι η εικόνα του Covid-19 στην Ελλάδα και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε εν όψει του χειμώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλιος Νέστωρ: «Ό,τι έκανα, δεν το έκανα για να ρίξω τη δικτατορία αλλά γιατί ντρεπόμουνα» 

Θεσσαλονίκη / Στέλιος Νέστωρ: «Δεν ήμουν από αυτούς που κάθονται σπίτι τους, βγάζουν λεφτά, τρώνε και πίνουνε» 

Μια πολιτική φυσιογνωμία που έδινε πάντα ηχηρό «παρών» στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη LiFO, ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από την Κατοχή και τη χούντα μέχρι την ίδρυση του Μεγάρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ