Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

TD6ZOYURANG6RCLX7VMSH5ZKWM
0

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στο Λος Άντζελες, αυτές οι μέρες είδαν και την περίφημη στροφή του Μαρκ Έλιοτ Ζούκερμπεργκ προς περισσότερη «αρρενωπότητα». Η συζήτηση του ιδρυτή του Facebook με γνωστό φιλοτραμπικό παρουσιαστή έγινε ανάρπαστη ως μία ακόμα απόδειξη απομάκρυνσης της Meta από τις λεγόμενες woke «παρεκκλίσεις» και ως προσχώρηση του ιδρυτή του Facebook στο ρεύμα. Ως γνωστόν, η εκτόξευση του Έλον Μασκ στην καρδιά του ανερχόμενου συστήματος εξουσίας των ΗΠΑ ενθάρρυνε την προσχώρηση κι άλλων μεγα-στελεχών του Big Tech στον χορό της τραμπικής προσδοκίας.

Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για την αλλαγή στάσης πολλών από τους CEOs της Σίλικον Βάλεϊ απέναντι στη νέα κατάσταση. Το σχόλιο έχει στεγανοποιήσει κάποιες επικρίσεις ιδίως για την προσωπικότητα του Μασκ. Η συνηθισμένη εκδοχή (και στον ελληνικό Τύπο) είναι ότι πρόκειται για παιχνίδια επιχειρηματικής επιρροής μαζί με τις ιδιοσυγκρασιακές λόξες ενός ή λίγων ατόμων. Άνθρωποι και φορείς που έχουν διευκολύνει με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ιδεολογικές τους λαθροχειρίες την ακραία ισχυροποίηση των τεχνοκαπιταλιστών δείχνουν πλέον τον Μασκ ως «επικίνδυνο». Πολιτικοί και παρατηρητές (ιδίως εκλαϊκευτές ζητημάτων τεχνολογικού μετασχηματισμού στον Τύπο) εκφράζουν αγανάκτηση ή ανησυχία για «άστοχες» παρεμβάσεις και δηλώσεις. Και τώρα συναντά κανείς ένα σούσουρο αποδοκιμασιών και για τον Ζούκερμπεργκ. Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν την ανάσχεση του diversity, τάση που θα ενδυναμωθεί με την εμπέδωση της καινούργιας πολιτικής συνθήκης.

Ακόμα και τώρα που πολλοί σπεύδουν να επικρίνουν τις αναρτήσεις του Μασκ ή κάποια λόγια του Ζούκερμπεργκ, πολύ λίγοι τολμούν να θίξουν το ταμπού, που είναι η κυριαρχία ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογίες τόσο κρίσιμες για την κοινωνική οργάνωση και τον έλεγχο της ζωής μας.

Αν δεν θέλουμε, ωστόσο, να υποκρινόμαστε ηθικολογώντας, καλό είναι να κοιτάξουμε τη συνολική περίσταση και όχι κάποιες αποσπασματικές της πλευρές. Τι είπε αλήθεια ο Ζούκερμπεργκ; Σκέφτεται, λέει, να εξισορροπήσει τις λεγόμενες συμπεριληπτικές ευαισθησίες, επανεκτιμώντας μια πιο επιθετική και «αρρενωπή» στάση. Θεωρεί, μάλιστα, πως αυτή η στάση είναι αναγκαία και θετική και για το περιβάλλον των επιχειρήσεων. Είναι αυτό που θα λέγαμε επιστροφή στη σκληρότητα γιατί «μαλακώσαμε υπερβολικά». Και σε αυτήν τη νέα στάση τον βοήθησαν και οι «πολεμικές τέχνες».

Πολλοί –και στις ΗΠΑ και στη δική μας χώρα– χαίρονται με όλα αυτά τα σήματα, πιστεύοντας πως ανακόπτουν την υπερβολική πολιτική ορθότητα. Επιμένουν, με άλλα λόγια, να συσχετίζουν το τραμπικό ρεύμα με μια ψυχοπολιτισμική αντίδραση στον woke φιλελευθερισμό, παραβλέποντας εξ ολοκλήρου τον χαρακτήρα του μετασχηματισμού τον οποίο ζούμε: το ότι έχουμε μπει σε έναν κύκλο προσαρτήσεων, επεκτάσεων και επιθετικών κινήσεων. Ήδη οι άνθρωποι του Τραμπ σχετίζουν τα πλάνα «αγοράς» χωρών με ζητήματα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή είναι, λοιπόν, η στιγμή στην οποία ο Ζούκερμπεργκ επαναξιολογεί θετικά τις «αρρενωπές» στάσεις· η συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αξιωματούχοι και δημόσια πρόσωπα που παραδέχονται ανοιχτά πως κατέχονται από κάποια ιμπεριαλιστική δίψα. Οι όροι «ιμπεριαλισμός» και «νεο-αποικιοκρατία» γράφονται στην «Washington Post», στο «New Yorker», στη «Monde». Μέχρι και εμβληματικές φιγούρες του κεντρώου φιλελευθερισμού, όπως ο Φαρίντ Ζακάρια, παραδέχονται την ιμπεριαλιστική στροφή, παρά το ότι για καιρό έλεγαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν η «πόλωση» (και ο λαϊκισμός).

Αν δεν θέλει, λοιπόν, κανείς να φαντασιώνεται πως η Meta και οι άλλοι παίκτες σκοτίζονται τώρα για κάποια «διόρθωση της πολιτικής ορθότητας», πρέπει να παραδεχτεί κάτι πολύ πιο άβολο για τη συμβατική πολιτική σκέψη που σκέφτεται ακόμα και το 2025 με όρους εκσυγχρονισμού και αναχρονισμού: ότι μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών. Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει καθαρό ότι ο «αναθεωρητισμός» δεν αφορά μόνο τις λεγόμενες απολυταρχικές και αυταρχικές δυνάμεις, μεγάλες ή μικρομεσαίες. Η ώθηση για τεράστια ελευθερία δράσης έφερε αντικειμενικά πολύ κοντά το επιτελείο Τραμπ με τους παράγοντες του Big Tech. Παρά την περιφρόνηση, τις πολιτισμικές αποστάσεις και τη διαφορετική προέλευση των «ελευθεριακών» τεχνοεπιχειρηματιών και της πιο συντηρητικής αμερικανικής δεξιάς, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συγκλίσεων που μόνο αφελείς φιλελεύθεροι δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν.  

Το τεχνοκρατικό κέντρο υπήρξε ο βασικός εκφραστής και διακινητής ενός μύθου: πως ο έξυπνος, ανοιχτόμυαλος, ψηφιακός καπιταλισμός θα ήταν, εξ ορισμού, περισσότερο πρόθυμος να υπηρετήσει μια ατζέντα δικαιώματα και να αναγνωρίσει ευαίσθητους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Αυτό λειτούργησε και θα συνεχίσει εν μέρει όσο είναι εγγυημένη η δημοφιλία κάποιων ιδεών και η διείσδυση προοδευτικών συναισθημάτων σε επιμέρους κοινά και ηλικίες. Μπροστά όμως στα συμβόλαια και στις προτεραιότητες επέκτασης και ισχύος, τούτη η φαντασμαγορία του Καλού και της καλιφορνέζικης φιλελεύθερης ουτοπίας μπορεί και αλλάζει δέρμα.

Ακόμα και τώρα που πολλοί σπεύδουν να επικρίνουν τις αναρτήσεις του Μασκ ή κάποια λόγια του Ζούκερμπεργκ, πολύ λίγοι τολμούν να θίξουν το ταμπού, που είναι η κυριαρχία ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογίες τόσο κρίσιμες για την κοινωνική οργάνωση και τον έλεγχο της ζωής μας. Κάποια στιγμή θα ανοίξει όμως η συζήτηση, ιδίως όταν καταφέρουμε να βγούμε από την ενδοχώρα της μικροπολιτικής και των δικών της προτεραιοτήτων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

   

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση της Meta να το καταργήσει

Διεθνή / «Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να το καταργήσει

Το Διεθνές Δίκτυο Fact Checking απορρίπτει το «επιχείρημα» περί λογοκρισίας - Ηνωμένα Έθνη και Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ