Σασπένς για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και έξι περιφέρειες

Σασπένς για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και έξι περιφέρειες Facebook Twitter
Η μάχη θα είναι άνιση, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης διαθέτει έναν πανίσχυρο οικογενειακό μηχανισμό, εκτεταμένο δίκτυο και τεράστιους πόρους. Φωτ.: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
0

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και οι φόβοι του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα και ακόμα μεγαλύτερη ήττα που θα ακολουθούσε μετά από εκείνη των εθνικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε τις επιδόσεις του, όπως και το ΚΚΕ. Στις επαναληπτικές της ερχόμενης Κυριακής η προσοχή όλων στρέφεται στις Περιφέρειες που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο και στη μάχη που θα δοθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Η Νέα Δημοκρατία πήρε τις 6 περιφέρειες από τις 13 από την πρώτη κιόλας Κυριακή: την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Την Κρήτη την κέρδισε ο Σταύρος Αρναουτάκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επειδή είναι μία αυτοδιοικητική προσωπικότητα και δεν θα μπορούσε να ηττηθεί, στηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. 

Από τις υπόλοιπες 6 που θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας αναμετρώνται με «αντάρτες», δηλαδή υποψήφιους που προέρχονται από τον δικό της πολιτικό χώρο, και μόνο στη Θεσσαλία η αντίπαλη υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ, Κώστα Αγοραστού, είναι η υποψηφιότητα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόκειται για τον Δημήτρη Κουρέτα

Στο Δήμο της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ έκανε την έκπληξη και πέρασε τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε είναι αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι το σενάριο που απευχόταν ο Μπακογιάννης, καθώς υπάρχουν δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι με τον Δούκα απέναντί του μπορεί και να χάσει, ενώ με τον Ζαχαριάδη θα επικρατούσε άνετα.

Στο Δήμο της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ έκανε την έκπληξη και πέρασε τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε είναι αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι το σενάριο που απευχόταν ο Μπακογιάννης, καθώς υπάρχουν δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι με τον Δούκα απέναντί του μπορεί και να χάσει, ενώ με τον Ζαχαριάδη θα επικρατούσε άνετα. Αυτό εξηγείται επειδή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα έβρισκε άλλες δεξαμενές άντλησης ψήφων και πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά, τα οποία εκ των πραγμάτων θα ενίσχυαν τον νυν δήμαρχο. Ενώ ο χαμηλών τόνων καθηγητής Χάρης Δούκας έχει συμπάθειες σε όλες τις πλευρές και δεν ενεργοποιεί κάποια αρνητικά αντανακλαστικά εναντίον του. Αποτελεί δηλαδή την ιδανική υποψηφιότητα για να προσελκύσει ακόμα και ψήφους διαμαρτυρίας εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη, στον οποίο ασκείται κριτική ακόμα και στη βάση της ΝΔ. 

Η μάχη, ωστόσο, θα είναι άνιση, καθώς ο γιος της Ντόρας Μπακογιάννη και ανιψιός του πρωθυπουργού διαθέτει έναν πανίσχυρο οικογενειακό μηχανισμό, εκτεταμένο δίκτυο και τεράστιους πόρους, ενώ ο Χάρης Δούκας δεν διαθέτει τίποτα από όλα αυτά. Στο μικρό διάστημα από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, στηρίζεται σε μια μικρή ομάδα εθελοντών και στις λιγοστές δυνάμεις του κόμματος του, το οποίο στις εθνικές εκλογές είχε περίπου το μισό ποσοστό από αυτό που πήρε ο ίδιος εχθές στην Αθήνα. 

Σασπένς για  Αθήνα, Θεσσαλονίκη  και έξι περιφέρειες Facebook Twitter
Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Χάρης Δούκας έχει συμπάθειες σε όλες τις πλευρές και δεν ενεργοποιεί κάποια αρνητικά αντανακλαστικά εναντίον του. Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ερωτήματα υπάρχουν για το αν θα τον υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά στον δεύτερο γύρο, παρά τις θετικές δηλώσεις που έγιναν από τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Στέφανο Κασσελάκη και στελέχη όπως ο Δημ. Παπαδημούλης και ο Χρ. Σπίρτζης. Θα ζητήσουν ανταλλάγματα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να το κάνουν ή θα στηρίξουν χωρίς άλλες προϋποθέσεις, για «να ηττηθεί η συντηρητική κυριαρχία», όπως είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης; Στην περίπτωση που ζητηθεί κάποιου είδους συμφωνία για αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα έκανε μία τέτοια συμφωνία με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, χρεώθηκε εχθές την πρώτη του εκλογική ήττα, παρότι οι επιλογές και το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένα από την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ήθελε άλλωστε να αποφύγει ο πρώην πρόεδρος και κάποιοι –από τους μη υποστηρικτές του στον ΣΥΡΙΖΑ– αποκαλούσαν τον Κασσελάκη εχθές σκωπτικά «αυτοφοράκια».

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ικανοποίηση, επειδή μπορεί να μην έγινε ένα μεγάλο άλμα, αλλά καταγράφηκε μία σταθερή ανοδική πορεία, με τον πρόεδρο του να δηλώνει ότι αναδείχθηκαν «δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση»

Η μάχη της Αθήνας θα είναι η πιο σημαντική την Κυριακή, καθώς υπάρχει μια ελπίδα για νίκη. Μία νίκη που όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, «θα στείλει μήνυμα ότι κανείς, όσο ισχυρός και αν είναι, όσο και αν τον στηρίζουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, μπορεί να ηττηθεί διότι απέτυχε να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας».

Στο επιτελείο του Κώστα Μπακογιάννη κανείς δεν πιστεύει ότι ο νυν δήμαρχος μπορεί να ηττηθεί και θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του. Παρόλα αυτά ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα αυτή την εβδομάδα και με όλα τα μέσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αγώνας των δύο υποψηφίων είναι άνισος και μοιάζουν σαν τον Δαβίδ και τον Γολιάθ, ωστόσο κανένας δημοσκόπος δεν στοιχηματίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Μπακογιάννης: «Είμαστε ρεαλιστές, δεν τάζουμε τον ουρανό με τ’ άστρα»

Δημοτικές Εκλογές 2023 / Κώστας Μπακογιάννης: «Είμαστε ρεαλιστές, δεν τάζουμε τον ουρανό με τ’ άστρα»

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» μιλάει στη LiFO για όλα όσα έκανε για την Αθήνα στην τετραετία που έκλεισε, για εκείνα που δεν έκανε και για όσα σχεδιάζει να πράξει.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Χάρης Δούκας: «Το πράσινο για εμάς είναι οξυγόνο, είναι ζωή. Δεν είναι εργολαβία»

Δημοτικές εκλογές 2023 / Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο μια πόλη τουριστών»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα ΤΩΡΑ» δηλώνει ότι δεν είναι «επαγγελματίας πολιτικός» και εξηγεί πώς θα προσεγγίσει τα προβλήματα της πόλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αντιπολίτευση την ακρίβεια 

Οπτική Γωνία / Με αντιπολίτευση την ακρίβεια 

Ο πρωθυπουργός, με τα μέτρα που εξήγγειλε, έδωσε το καθαρό στίγμα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής του, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για μια πιο αριστερή αντιπολίτευση, της οποίας οι προτάσεις αναμένονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τι κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Τι κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας;

Προβάλλοντας πλέον έναν ήπιο «κριτικο-μνημονιακό» τόνο, ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγει σε ένα πενιχρό σχήμα: τη διαμάχη μεταξύ της αναπτυξιακής Ελλάδας και της κλεπτοκρατίας, την αντίθεση έντιμης-παραγωγικής χώρας με μια μικρή μερίδα διεφθαρμένων και τις προσβάσεις τους στο κράτος.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα – να ανησυχούμε ή όχι;

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ καταγράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παρουσία PFAS σε αυγά ελευθέρας βοσκής, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «παντοτινών χημικών».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ θα προσπαθήσει να απαντήσει στους πολίτες που δεν έχουν δει ως τώρα την οικονομική ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει ως απτή απόδειξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα

Ακροβατώντας / Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Σίγουρα όχι όσο ενός που προέρχεται από τη Δύση, τουλάχιστον για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ / Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμοί και αμφιλεγόμενες συναλλαγές ακινήτων/φιλέτων της μοναστηριακής περιουσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που έφερε στη Δικαιοσύνη το κύκλωμα το οποίο δρούσε με επίκεντρο τα Χανιά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία…» που τη ζωντάνεψε το AI / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»; / AI, η αθανασία σού πάει πολύ / Ο θάνατος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Οπτική Γωνία / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»;

Οι φωτογραφίες νεκρών αγαπημένων μας αποκτούν «ζωή» μέσω εφαρμογών AI. Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο σήμερα και ποια διλήμματα και φιλοσοφικά ερωτήματα θέτει;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Ρεπορτάζ / Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Με τους μισθούς καθηλωμένους και τα κόστη των διακοπών να έχουν ξεφύγει, οι μεγάλες καλοκαιρινές εξορμήσεις που συνηθίζαμε μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν σε «long weekends» για πολλούς, ενώ για άλλους ούτε καν αυτό δεν είναι πια επιλογή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Αθήνα / Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Δήμου Αθηναίων βρίσκεται πλέον το θέμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει, κατά πλειοψηφία, στην επαναφορά της κυκλοφορίας οχημάτων και στη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Ρεπορτάζ / Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Κάποιοι ελπίζουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι ζητάνε την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι πληροφορίες της LiFO επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την επιστροφή του Δημητριάδη, αλλά στο κόμμα και όχι στο Μαξίμου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ