Πόσο ψύχραιμα διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις;

Πόσο ψύχραιμα διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις; Facebook Twitter
Η δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν τις παραμονές των εκλογών του 2019. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μηδενικές εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα.
0



Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ κατέγραψε κάποιες κοινά αποδεκτές τάσεις. Σταθεροποίηση στους βασικούς πολιτικούς δείκτες, με μια μικρή κάμψη της κυβέρνησης. Εμφανή κόπωση του εκλογικού σώματος από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Αναντιστοιχία «σκληρού» κομματικού λόγου και κυρίαρχης κοινωνικής αντίληψης. Ηλικιακό ρήγμα σε επίπεδο αντιλήψεων και εκτιμώμενης πολιτικής συμπεριφοράς.

Το τελευταίο δίμηνο ήταν για την κυβέρνηση το δυσκολότερο της έως τώρα θητείας της. Αντικειμενικοί λόγοι αλλά και εσφαλμένοι χειρισμοί δημιούργησαν μια εξαιρετικά επιβαρημένη συγκυρία. Αυτό αποτυπώθηκε σε επί μέρους δημοσκοπικούς δείκτες, ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό πλήγμα για τη ΝΔ. Η εικόνα της, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει θολώσει, αλλά δεν έχει ραγίσει. 

Μπορεί η αντιπολίτευση να μιλάει για «αρχή του τέλους» της κυβέρνησης, αλλά μια ψύχραιμη ανάγνωση των δεδομένων λέει άλλα. Η ΝΔ, που το 2019 κέρδισε τις εκλογές με 8,5% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα καταγράφει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές, της τάξης του 10-14%. Το ποσοστό της κυμαίνεται στο επίπεδο των τελευταίων εκλογών, σε κάποιες έρευνες είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο αντίστοιχο χρονικό σημείο της δικής του θητείας, είχε πάει από +7% στο -7%.

Η δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν τις παραμονές των εκλογών του 2019. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μηδενικές εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, η μικρή άνοδός του οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση συσπείρωσης, ενώ η δημοσκοπική υστέρηση του κ. Τσίπρα έναντι του κ. Μητσοτάκη μοιάζει παγιωμένη. Όπως παγιωμένη μοιάζει, σε γενικές γραμμές, και η εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων, κάτι που δείχνει περιορισμένη, προσώρας, πολιτική κινητικότητα. 

Η δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ σήμερα είναι καλύτερη απ' ό,τι ήταν τις παραμονές των εκλογών του 2019. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μηδενικές εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, η μικρή άνοδός του οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση συσπείρωσης, ενώ η δημοσκοπική υστέρηση του κ. Τσίπρα έναντι του κ. Μητσοτάκη μοιάζει παγιωμένη.

Ένα κρίσιμο στοιχείο που συχνά δημιουργεί εντυπώσεις είναι η αφετηρία των συγκρίσεων, αν γίνεται σε σχέση με το 2019 ή τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης το πρώτο 8μηνο του 2020, οπότε η κάμψη φαίνεται εμφανώς μεγαλύτερη. 

Όποιος παρατηρεί τα δημοσκοπικά δεδομένα σε άλλες χώρες, θα διαπιστώσει ότι κι εκεί η τάση ήταν παρόμοια. Στην πρώτη φάση παρατηρήθηκε παντού η «συσπείρωση γύρω από τη σημαία», με ενίσχυση όλων των «συστημικών»-κυβερνητικών κομμάτων. Στην πορεία, καθώς η πανδημία διήρκεσε περισσότερο και καθώς η κόπωση αυξήθηκε, όλες οι κυβερνήσεις άρχισαν να παρουσιάζουν δείγματα φθοράς. Συγκριτικά, μάλιστα, ο βαθμός ικανοποίησης για τη διαχείριση της πανδημίας που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βρετανία.


Τι θα γίνει από δω και μπρος; Ουδείς γνωρίζει. Είναι προφανές ότι το πολιτικό κλίμα βραχυπρόθεσμα επηρεάζεται από την εξέλιξη της πανδημίας, κάτι που είναι ευθέως συνδεδεμένο με την πορεία των εμβολιασμών. Η μόνη χώρα που έχει προχωρήσει πολύ ως προς αυτό είναι η Βρετανία. Εκεί η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να ανακτά ανοδική δυναμική. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά επιπόλαιο και πρόωρο να προβλέψει κανείς ανάλογες τάσεις σε άλλες χώρες. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, πιθανότατα θα είναι πρόσκαιρο, καθώς το μεγάλο στοίχημα για όλους θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις, κυρίως οι οικονομικές, της πανδημίας. 
Με βάση τα παραπάνω, οι προκλήσεις, κυρίως για την κυβέρνηση (αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν), θα είναι: 

679
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Πρώτον, να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα και στην κοινωνική κόπωση. Το να πεις «δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος, θα κάνω αυτό που εισηγούνται οι ειδικοί» είναι εύκολο και μπορεί πολλοί να σε επαινέσουν γι’ αυτό. Το να εφαρμοστούν, όμως, τα μέτρα από μια κοινωνία που είναι στα όριά της είναι δύσκολο. Και τότε, ούτε αποτέλεσμα έχεις ούτε το κόστος αποφεύγεις. 

Δεύτερον, να μην παρασυρθεί σε ένα παιχνίδι πολιτικής τοξικότητας ερήμην της κοινωνίας. Αν κάτι έδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες, είναι ότι η ακραία ρητορική απομονώνει. Έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερες αναλύσεις ότι ο μικρόκοσμος των σόσιαλ μίντια και η τοξικότητα που συχνά τον χαρακτηρίζει δεν χαρακτηρίζουν την κοινωνία στο σύνολό της και σίγουρα όχι τους ψηφοφόρους περιορισμένων πολιτικών ταυτίσεων που κρίνουν τις εκλογές. Ο Μητσοτάκης κέρδισε όποτε απευθύνθηκε σε αυτούς ως πρωθυπουργός και όχι ως κομματάρχης. Ο Τσίπρας, αντιθέτως, σήμερα δεν κερδίζει όσα θα μπορούσε, ακριβώς επειδή έχει επιτρέψει να κυριαρχήσει στον ΣΥΡΙΖΑ η ρητορική κάποιων φανατικών στελεχών ή υποστηρικτών του.

Τρίτον, να προσέξει τις νέες ηλικίες. Ποτέ δεν ήταν το ατού της ΝΔ. Ακόμα και στις εκλογές του ’19, σε αυτές ήταν δεύτερο κόμμα. Ειδικά η γενιά που είχε τα πρώτα της πολιτικά ερεθίσματα τα χρόνια της κρίσης, νιώθει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση. Κυρίως ψυχική και λιγότερο προγραμματική, κι αυτό κάνει τη διαχείριση ακόμα δυσκολότερη. Το γιατί το έχουμε αναλύσει από αυτήν τη στήλη πολλές φορές. Η κατάσταση, όμως, μοιάζει να έχει επιδεινωθεί και αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον στρατηγικό ζήτημα για τη ΝΔ. 

Τέλος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση, ακριβώς επειδή η εικόνα της «κρατάει» ακόμα, θα είναι να πιστέψουν ότι είναι «τεφάλ». Και να επαναλάβουν φτηνά λάθη, επιπολαιότητες και αργοπορημένες αντιδράσεις, από αυτά που εξοργίζουν τον κόσμο και σπαταλούν πολιτικό κεφάλαιο. Αν αυτό εξαντληθεί, το πράγμα μετά δεν μαζεύεται. Το να σου αναγνωρίζει ο κόσμος ότι το παλεύεις αξιοπρεπώς μέσα στην καταιγίδα κι εσύ να τον εξοργίζεις με λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν είναι τσάμπα φθορά. Είναι ο ορισμός της αυτοϋπονόμευσης. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ