Πώς οι φωτιές έκαναν επικίνδυνο τον αέρα που αναπνέουμε

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα καταγράφεται και σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο. Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC
0


Ο ΠΥΚΝΟΣ ΚΑΠΝΟΣ
των πυρκαγιών που κάλυψε τον ουρανό πολλών περιοχών της χώρας και το απόκοσμο τοπίο με το σύννεφο καπνού που τύλιξε την Αττική από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Πάρνηθα, τη Φυλή και τον Ασπρόπυργο δεν δημιουργεί απλώς πνιγηρή ατμόσφαιρα, αλλά ανεβάζει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια που έχει βάλει η Ευρώπη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύσιμη ύλη δεν είναι στατικό φαινόμενο. Οι επιστήμονες λένε ότι μετακινείται και δημιουργεί επεισόδια υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές που είναι πολύ μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών. 

Ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, εξηγεί στη LiFO ότι οι πυρκαγιές ευθύνονται για την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία ονομάζονται PM2.5

Κάθε πυρκαγιά που είναι κοντά σε αστική περιοχή έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και παράλληλα χάνονται τα δάση, που είναι ένα φίλτρο για την ατμόσφαιρα της αστικής περιοχής. Το 27% της δασικής έκτασης πέριξ της πόλης της Αθήνας έχει καταστραφεί. Αν συνεχιστεί αυτό, πλέον η Αθήνα θα είναι μια πόλη που δεν θα έχει από πού να αναπνεύσει.

Οι μικροσκοπικοί αυτοί ατμοσφαιρικοί ρύποι που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (μm) μπορούν να ταξιδέψουν και να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις εστίες των πυρκαγιών. «Αν και οι περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες, από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 έφθασε στη Νέα Υόρκη –λόγω μεταφοράς– στα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το όριο είναι μόλις 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο», εξηγεί.  Στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αγχίαλο, «η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων ξεπέρασε τα 228 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο PM2.5, όταν το όριο είναι 20», λέει.

Καρτάλης
Ο Κώστας Καρτάλης 

Ο Κώστας Καρτάλης υποστηρίζει ότι «η παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 από δασικές πυρκαγιές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες». Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγει «το είδος της δασικής βλάστησης, τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία μπορούν να ενισχύουν την καύση και την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων, τις ανεμολογικές συνθήκες αλλά και την τοπογραφία». Ο ίδιος εξηγεί πόσο δραματική είναι επίπτωση των δασικών πυρκαγιών στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον: «Οι δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα», η οποία ανέρχεται σε «περίπου 216 τόνους CO2 ανά 10 στρέμματα, αν και η ακριβής τιμή εξαρτάται από το είδος των δένδρων».

Παράλληλα, «όταν ένα δάσος καεί, σταματά να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ένας φυσικός μηχανισμός απομάκρυνσης, καθώς από κάθε 10 στρέμματα δάσους απορροφώνται 11 τόνοι CO2 κάθε έτος. Κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις μιας δασικής πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον αφορούν τόσο την αέρια ρύπανση και τις προκαλούμενες επιπτώσεις στην υγεία όσο και την ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής λόγω της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της μείωσης της ικανότητας απομάκρυνσής του από την ατμόσφαιρα», προσθέτει.

Μικροσκοπικά και επικίνδυνα

Ανδρέας Καζαντζίδης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο Ανδρέας Καζαντζίδης

«Εκτός από τις πυρκαγιές αυτές καθαυτές, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας και τις επιπτώσεις από τις αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και δη των πιο μικρών και επικίνδυνων, τα οποία είναι τα μικροσωματίδια PM2.5», γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, λέει στη LiFO o Ανδρέας Καζαντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας.  

Ο Ανδρέας Καζαντζίδης υποστηρίζει ότι μπορεί να εκτίθενται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών αυτών ρύπων οι πληθυσμοί που είναι πιο κοντά στις πυρκαγιές, ωστόσο, «αυτό που βλέπουμε από χθες είναι ότι μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις και αρκετά μακριά από τις θέσεις των πυρκαγιών». 

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Δείκτης ποιότητας αέρα.
Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Μέτρηση της ποιότητας του αέρα στο Ρίο.   

Οι μετρητές καταγραφής του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν την κακή ποιότητα του αέρα σε αρκετές περιοχές στις οποίες δεν ήταν σε εξέλιξη κάποιες πυρκαγιές.   

«Είδαμε το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας πολύ υψηλές τιμές σε κάποιους σταθμούς στις περιοχές της Πάτρας, της Ναυπάκτου και του Αγρινίου, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από τη φωτιά στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ενώ οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάζονται πολύ άνετα και από τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη». 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές που διαμορφώνουν τον δείκτη της ποιότητας του αέρα. «Από τα 25 μικρογραμμάρια και πάνω μιλάμε για κακή και πολύ κακή ποιότητα αέρα», λέει.

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Μέτρηση της ποιότητας του αέρα στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

 Ο Ανδρέας Καζαντζίδης υποστηρίζει ακόμη ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορούν να μεταβάλουν τελείως το τοπίο της ρύπανσης. «Προφανώς παίζει ρόλο πόσο μεγάλη είναι η πυρκαγιά, αλλά από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο οι μετεωρολογικές συνθήκες, η  ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου για το πού θα μεταφερθεί αυτός ο καπνός». Το φαινόμενο, όπως λέει, γίνεται ακόμη πιο έντονο, «όταν δεν υπάρχουν βροχές που να προκαλούν το ξέπλυμα, δηλαδή την απόπλυση της ατμόσφαιρας, όπως λέγεται».  

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Οι μετεωρολογικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο για το πώς και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές αυτών των ρύπων. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι ευάλωτοι 

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης
Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μας λέει ότι είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο να έχουμε τέτοιες μετακινήσεις καπνού σε τόσο μεγάλες αποστάσεις και πως τέτοιες εικόνες έχουμε δει στην Αμερική και στην Κίνα. Ο ίδιος εξηγεί ότι για την επίδραση των μικροσωματιδίων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει κανείς να προτάξει τον διαχωρισμό που ίσχυσε και κατά την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή να κατατάξει τους πολίτες στους υγιείς και τους ευάλωτους.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί ότι όσοι οργανισμοί έχουν καλούς αμυντικούς μηχανισμούς αυτό που θα εισπνεύσουν θα μπορέσουν να το αποβάλουν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ανθρώπους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι λόγω κάποιας χρόνιας σοβαρής ασθένεια, όπως είναι η αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα. Πιο ευαίσθητοι είναι ακόμη και άνθρωποι που έχουν πρόσφατα προσβληθεί από κάποια ίωση, «από την οποία έχουν ταλαιπωρηθεί οι βρόγχοι, οπότε ό,τι εισπνεύσουν πάει βαθιά στα πνευμόνια τους». Σε ασθενείς με άσθμα, επίσης, με την εισπνοή αυτών των ουσιών «κλείνουν οι βρόγχοι και στενεύουν». Ταλαιπωρούνται επίσης και όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια: «Όταν είναι λιγότερο το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, πρέπει να πάρει κανείς βαθύτερες αναπνοές, να δουλέψει γρηγορότερα η καρδιά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εφεδρείες, επομένως ταλαιπωρούνται».  

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Ο καθηγητής πνευμονολογίας εξηγεί ότι όσοι οργανισμοί έχουν καλούς αμυντικούς μηχανισμούς αυτό που θα εισπνεύσουν θα μπορέσουν να το αποβάλουν. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υποστηρίζει επίσης ότι όταν υπάρχει παρατεταμένη ρύπανση, η οποία διαρκεί τουλάχιστον τρεις ημέρες, αυξάνονται και τα περιστατικά εισαγωγών στα νοσοκομεία κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες.

Ο καθηγητής Πνευμολογίας εξηγεί στη LiFO ότι ακόμη και οι έχοντες καλούς αμυντικούς μηχανισμούς θα πρέπει τις ημέρες που η ρύπανση των μικροσωματιδίων από πυρκαγιές χτυπάει κόκκινο να μειώσουν τη σωματική άσκηση.  Όταν ασκείται κανείς, παίρνει βαθύτερες και γρηγορότερες αναπνοές, οπότε βάζει στα πνευμόνια του περισσότερες τοξικές ουσίες. Για τους ευάλωτους, οι οδηγίες, σύμφωνα με τον Κ. Γουργουλιάνη, είναι να μην εκτεθούν έστω και λίγο σε αυτές τις συνθήκες, ενώ αν χρειάζεται οπωσδήποτε να κινηθούν σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να φορούν μάσκα.

 Η φωτιά στην Πάρνηθα πνίγει την Αθήνα

Μουστρής
Ο Κώστας Μουστρής  αν. καθηγητής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ο Κώστας Μουστρής, αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, εξηγεί στη LiFO ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο για το πώς και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές αυτών των ρύπων: «Αν η φωτιά είναι στην Πάρνηθα και έχουμε βορειοδυτικούς ανέμους, προφανώς θα πνιγεί το κέντρο», λέει. Και βέβαια, «σημαντικό ρόλο παίζει η έκταση της πυρκαγιάς και η καύσιμη ύλη. Άλλο να καίγονται πεύκα και άλλο να καίγεται μια βιομηχανική περιοχή».

Ο Κώστας Μουστρής εξηγεί ότι «κάθε πυρκαγιά που είναι κοντά σε αστική περιοχή έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και παράλληλα χάνονται τα δάση που είναι ένα φίλτρο για την ατμόσφαιρα της αστικής περιοχής. Το 27% της δασικής έκτασης πέριξ της πόλης της Αθήνας έχει καταστραφεί. Αν συνεχιστεί αυτό, πλέον η Αθήνα θα είναι μια πόλη που δεν θα έχει από πού να αναπνεύσει».

Ανεβάζουν στροφές οι ρύποι 

Πως οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Μέτρηση της διαδικτυακής πλατφόρμας air-quality.gr στις 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από το βράδυ της Τρίτης παρατηρείται σταδιακά σημαντική επιβάρυνση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στη Δυτική Αθήνα (Χαϊδάρι, Πετρούπολη) και τον Πειραιά (Κερατσίνι), με τις ωριαίες τιμές να προσεγγίζουν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα καταγράφεται και σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο. Κατά τις νυχτερινές ώρες, με την εξασθένηση των ανέμων και την επικράτηση ασθενών ροών από τα βόρεια, ενδέχεται να σημειωθεί περαιτέρω επιβάρυνση των συγκεντρώσεων.

Καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 100 σημεία

Πως οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε Facebook Twitter
Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας του αέρα που έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής Πανάκεια, για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και της κλιματικής αλλαγής, καταγράφει σε συνεχή βάση τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 σε περισσότερες από 100 θέσεις πανελλαδικά.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε 27 σταθμούς που λειτουργεί η επιχειρησιακή μονάδα ΥΠΑΤΙΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Τα αποτελέσματα οπτικοποιούνται σε ωριαία βάση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας air-quality.gr, η οποία έχει αναπτυχθεί από την ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στο δίκτυο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ συμβάλλουν, εκτός του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης, Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόδος: Η καμένη γη, οι απώλειες του φυσικού πλούτου και το παράδοξο της φωτιάς 

Ρεπορτάζ / Ρόδος: Η καμένη γη, οι απώλειες του φυσικού πλούτου και το παράδοξο της φωτιάς 

Στάχτη έχουν γίνει 175.000 στρέμματα στη Ρόδο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η LiFO παρουσιάζει καρέ-καρέ την εξέλιξη της φωτιάς των τελευταίων ημερών μέσα από τους χάρτες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης (RSLAB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση δεδομένων από τον δορυφόρο Sentinel-3. Παράλληλα, ειδικοί χαρτογραφούν τα είδη του φυσικού κεφαλαίου που χάθηκαν στις φλόγες, εξηγούν πώς θα ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο των mega fires, αλλά και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για την αποκατάσταση και τη διαχείριση του φυσικού τοπίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ