Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μας διδάσκει το παρελθόν;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι μας διδάσκει το παρελθόν; Facebook Twitter
Μπορεί όλα τα ιστορικά επιχειρήματα που επικαλείται ο Πούτιν να μπορούν να καταρριφθούν· αυτό δεν θα μειώσει την επιθυμία της «αρκούδας» να έχει το δείπνο της. 
0

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ δημιούργησε μια νέα γερμανική λέξη: «Putinversteher». Είναι αυτοί που δείχνουν κατανόηση στον Πούτιν, δικαιολογώντας την επίθεσή του στην Ουκρανία. Επιχειρηματολογούν κυρίως με αναφορές στην Ιστορία: στην υποτιθέμενη εθνοτική συγγένεια Ουκρανών και Ρώσων, στην υποστήριξη που προσέφεραν Ουκρανοί εθνικιστές στα γερμανικά στρατεύματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο υποτιθέμενο κληρονομικό δικαίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ασκεί επιρροή στα τέως ομόσπονδα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Με ανάλογα επιχειρήματα –και επιλεκτική επίκληση της Ιστορίας– η Ισπανία θα μπορούσε να διεκδικήσει την ισπανόφωνη Λατινική Αμερική, αφού μέρος του πληθυσμού της κατάγεται από Ισπανούς αποίκους· οι Ολλανδοί έχουν κάθε δικαίωμα να εισβάλουν στη Γερμανία για να πάρουν εκδίκηση για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· και γιατί να μη διεκδικήσει η Γαλλία τις πάλαι ποτέ κτήσεις της στη Βόρεια Αφρική;· 

Ναι, κομμάτι της Ιστορίας είναι η παρουσία των Ρως στα εδάφη της Ουκρανίας από τον Μεσαίωνα και μετά· Ιστορία είναι όμως και το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό παρελθόν της Ουκρανίας με Ρουθηνούς, Ρώσους, Πολωνούς, Ρουμάνους, Ούγγρους, Τατάρους, Σλοβάκους, Εβραίους, Ρομά, Έλληνες και άλλους.

Το βιβλίο «Αυτοκρατορική Οδησσός: Άνθρωποι, τόποι ταυτότητες» της πρόωρα χαμένης Ευρυδίκης Σιφναίου (Λέιντεν 2017) πραγματεύεται ακριβώς τον διαχρονικά πολυεθνικό χαρακτήρα μιας εμβληματικής πόλης της Ουκρανίας. Μια εθνική ταυτότητα συχνώς εξελίσσεται. Ακόμα και αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται πάνω στα ερείπια· σήμερα συνοδεύεται από τη φυγή και εξαφάνιση μειονοτήτων.

Μια εθνική ταυτότητα συχνώς εξελίσσεται. Ακόμα και αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται πάνω στα ερείπια· σήμερα συνοδεύεται από τη φυγή και εξαφάνιση μειονοτήτων.

Το 2010 πήρα ένα ταξί στην Οδησσό. Ο ταξιτζής ήταν Έλληνας από το Σοχούμι στην άλλη πλευρά του Εύξεινου Πόντου. Είχε φύγει για να γλιτώσει από τον πόλεμο Γεωργίας και Αμπχαζίας τη δεκαετία του ’90. Το 1886, το 22% των κατοίκων του Σοχούμι ήταν Έλληνες. Με τη Ρωσική Επανάσταση και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μειώθηκε δραματικά. Το 1979 το ποσοστό είχε μειωθεί στο 6,5%.

Μετά την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας είχαν απομείνει μόνο 645 Έλληνες, λιγότερο από το 1%. Στη Μαριούπολη, πριν από την έναρξη του πολέμου, πάνω από το 4% του πληθυσμού ήταν Έλληνες Πόντιοι. Ο πόλεμος ίσως να σημαίνει το τέλος της παρουσίας του ελληνισμού στο Ντονέτσκ.

Ναι, κομμάτι της Ιστορίας είναι η υποστήριξη Ουκρανών εθνικιστών στους ναζί και οι σφαγές Πολωνών το 1942-43, αλλά Ιστορία είναι και η αυτοθυσία 600.000 υπερασπιστών του Κιέβου το 1941. Και βέβαια Ιστορία είναι και το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 που άφησε τα ακροδεξιά κόμματα έξω από τη Βουλή, με συνολικό ποσοστό μικρότερο του 2% – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ναι, κομμάτι της Ιστορίας είναι η Σοβιετική Ένωση και η διαίρεση σφαιρών επιρροής κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά Ιστορία είναι και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το δημοψήφισμα του 1991, με το οποίο το 92% των Ουκρανών, με συμμετοχή του 84% του εκλογικού σώματος, ενέκρινε την ανεξαρτησία της χώρας. 

Η γνώση της Ιστορίας, χωρίς υπεραπλουστεύσεις, πλαστογραφίες και παρερμηνείες, ερμηνεύει το παρόν, αλλά από μόνη της ούτε νομιμοποιεί πράξεις ούτε καν εξηγεί τα κίνητρά τους. Αυτή την αλήθεια εκφράζει ο αισώπειος μύθος του λύκου και του αρνιού.

Να μια από τις παραλλαγές του: ένας λύκος είδε ένα αρνί που είχε ξεστρατίσει από το κοπάδι. Αντί να ορμήσει για να το αρπάξει με τη βία, προσπάθησε να βρει μια εύλογη κατηγορία που θα δικαιολογούσε την εχθρότητά του. «Πέρσι, αν και μικρός, με συκοφάντησες». «Πέρσι; Πώς είναι δυνατόν; Αφού δεν έχει περάσει ακόμα χρόνος από τότε που γεννήθηκα». «Καλά, αλλά δεν βόσκεις σ᾿ αυτό το χωράφι, που είναι δικό μου;» «Όχι, γιατί δεν έχω φάει ακόμα χορτάρι ούτε έχω αρχίσει να βόσκω». «Και δεν ήπιες από την πηγή που είναι δική μου;» «‹Όχι, της μάνας μου το βυζί με τρέφει». Τότε ο λύκος άρπαξε το αρνί και ενώ το έτρωγε, παρατήρησε: «Δεν πρόκειται να στερήσεις από τον λύκο το δείπνο του, έστω κι αν εύκολα αντικρούσεις όλες μου τις κατηγορίες». 

Μπορεί όλα τα ιστορικά επιχειρήματα που επικαλείται ο Πούτιν να μπορούν να καταρριφθούν· αυτό δεν θα μειώσει την επιθυμία της «αρκούδας» να έχει το δείπνο της. 

Γιατί λοιπόν επικαλούμαστε την Ιστορία, όταν τα πραγματικά κίνητρα και οι στόχοι δεν πηγάζουν από αυτήν; Η μελέτη του συναισθήματος δίνει μια εξήγηση. Οι συλλογική μνήμη, όσο κατασκευασμένη κι αν είναι, είναι συναισθηματική μνήμη. Λειτουργεί ως συναισθηματική ένεση, αυξάνει την αγανάκτηση, το μίσος, το θάρρος, την υπερηφάνεια. Η απεικόνιση του εγκεφάλου έχει καταδείξει την αλληλεξάρτηση της προσοχής, της μνήμης, του συναισθήματος και της πίστης ή της αποδοχής αξιών.

Π.χ. το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προσελκύει την προσοχή μας. Οι επιγραφές που το συνοδεύουν (τα ονόματα πεδίων μαχών) ζωντανεύουν μνήμες – τουλάχιστον το έκαναν, όσο το μάθημα της Ιστορίας γινόταν με κάποια σοβαρότητα. Οι μνήμες πυροδοτούν συναισθήματα: υπερηφάνεια για τις νίκες, θλίψη ή αγανάκτηση για τις ήττες. Έτσι εδραιώνονται αξίες και στάσεις ζωής: πατριωτισμός και εθνική υπερηφάνεια. Γι’ αυτό εγείρουμε μνημεία, γιορτάζουμε ιστορικές επετείους, στήνουμε ή καταστρέφουμε αγάλματα.

Όταν οι «Putinversteher» ζητούν να κατανοήσουμε τον Πούτιν, θυμίζοντας τους Ρως του Κιέβου του εντέκατου αιώνα, τους Ουκρανούς συνεργάτες των Γερμανών του 1942 και τον διαχωρισμό σε σφαίρες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έχουν επιλεκτική μνήμη.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η Ιστορία δεν είναι χρήσιμη όταν μας προτρέπει να επιστρέψουμε στο 1980, στο 1939, στο 1914 ή ακόμα νωρίτερα αλλά όταν μας θυμίζει ότι και οι πιο ουτοπικές προοπτικές μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Μια συνεργασία της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες για μια νέα τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη μοιάζει σήμερα τόσο μη ρεαλιστική όσο φαινόταν το 1945 η προοπτική της συνεργασίας Γαλλίας και Γερμανίας για τη δημιουργία μιας Ενωμένης Ευρώπης· έξι χρόνια αργότερα όμως ήταν πραγματικότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ