«Ποιοι είναι όλοι αυτοί;» - «Πού τα βρίσκουν τα λεφτά»;

ΚΥΡΙΑΚΗ «Ποιοι είναι όλοι αυτοί;» - «Πού τα βρίσκουν τα λεφτά»; Facebook Twitter
Λίγες ώρες πριν είχα κάνει τη γνωστή εξοντωτική άσκηση στο σούπερ μάρκετ: προσθαφαιρέσεις, προσφορές 1+1, εσωτερικός διάλογος, 70 ευρώ για τα απολύτως απαραίτητα, ελαφρύ αίσθημα ήττας. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,
όταν η Αθήνα ήταν γεμάτη ανερχόμενους δημοσιογράφους, λαμπρούς νέους αγγλοσαξονικής καταγωγής που ήθελαν εν μια νυκτί να μάθουν πώς έφτασε η Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία, υπήρχε μια σειρά από πράγματα που έπρεπε να κάνει ένας επίδοξος fixer για να αναδείξει το πορνό της παρακμής σε εικόνες: συνέντευξη με Βαρουφάκη, βόλτα στην καμένη Πανεπιστημίου με τα άδεια μαγαζιά και τα σπασμένα μάρμαρα, ραντεβού σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αργά ή γρήγορα ο δημοσιογράφος ρωτούσε: «Μα δεν καταλαβαίνω. Η χώρα έχει χάσει το ¼ της οικονομίας της, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά όλα τα καφέ είναι γεμάτα».

Με εκνεύριζε απίστευτα αυτή η ερώτηση. Έπαιρνα πάντα μια βαθιά ανάσα πριν απαντήσω: «Το “έξω” είναι στην κουλτούρα μας. Ο κόσμος δεν μένει μέσα, θα βγει ακόμα και για έναν μόνο καφέ, ειδικά αν κάνει ζέστη. Θα πιει μόνο ένα ποτό ή θα κάτσει σε περίπτερο, σε μια πλατεία, και θα πιει μια μπίρα. Μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα». Tο πίστευα αυτό που έλεγα και, εν μέρει, είχα δίκιο.

Το χειρότερο είναι πως αν μιλήσεις για τον πληθωρισμό της απληστίας, για το γεγονός πως έχουν πέσει τα μεταφορικά και η ενέργεια, αλλά όχι οι τιμές, γίνεσαι αυτός ο «κουραστικούλης αριστερούλης» που γκρινιάζει αντί να ξοδεύει ηρωικά και να μένει ταπί και περήφανος στις 20 του μήνα.

Θυμήθηκα την απάντηση μου μετά από καιρό, ένα τυχαίο βράδυ καθημερινής στο κέντρο. Λίγες ώρες πριν είχα κάνει τη γνωστή εξοντωτική άσκηση στο σούπερ μάρκετ: προσθαφαιρέσεις, προσφορές 1+1, εσωτερικός διάλογος, 70 ευρώ για τα απολύτως απαραίτητα, ελαφρύ αίσθημα ήττας. Στην έξοδο του μετρό στο Σύνταγμα λίγο αργότερα, μια λαοθάλασσα πήγαινε από μπαρ σε μπαρ και από εστιατόριο σε εστιατόριο για να φάει σαλάτες με σύκο, yuzu και μαραθόριζα (18 ευρώ) και να πιει κοκτέιλ με μαστίχα και τζιν εμπλουτισμένο με γιασεμί, φραγκόσυκο και τσίλι (13 ευρώ). Προφανώς και υπήρχαν τουρίστες, αλλά η πλειοψηφία ήταν Έλληνες.

«Ποιοι είναι όλοι αυτοί;», «Πού τα βρίσκουν τα λεφτά;» ρωτούσα τις φίλες μου ξανά και ξανά την επομένη που είχαμε μαζευτεί σε ένα μπαλκόνι, τρώγοντας τα αλλόκοτα πράγματα που καταναλώνει μια συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών όταν βρεθούν μόνες: πατατάκια από παντζάρι, ροζέ κρασί, vegan παγωτό και «καναδέζικη» πίτσα «από ξυλόφουρνο» (για το ξεκάρφωμα). Είχαμε πιάσει μία από αυτές τις κλασικές συζητήσεις για την ακρίβεια στην Αθήνα, τη στεγαστική κρίση, τη μόνιμη ματαίωση που νιώθουμε κι άλλα τέτοια χαρούμενα. «Όλοι αυτοί, να ξέρεις, κυκλοφορούν με μαύρο χρήμα και μετά κάνουν φορολογική δήλωση για 20.000 ευρώ», μου είπε η Δ. που αγωνιά για την επιχείρησή της ‒ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται αγοράστηκε πρόσφατα από έναν Λιβανέζο και περιμένει να δει τι θα γίνει με το ενοίκιό της.

Μετά το application για τη βενζίνη, που μας καλούσε να οργώσουμε την Αττική για να βρούμε φτηνά καύσιμα, και το ανεκδιήγητο καλάθι του νοικοκυριού, που μας καλεί να καταναλώσουμε ψωμί για τοστ με γεύση άχυρο, φέτες γκούντα, μαργαρίνη και ελαιόλαδο με 12 ευρώ το κιλό, φαντάζομαι ότι η επόμενη κίνηση θα είναι κάποιο επίσημο app για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ. «Θα ψάχνουμε τις καλύτερες προσφορές για σερβιέτες σε όλο το Λεκανοπέδιο», είπε η Κ. «Ναι, θα λανσαριστεί, θα γίνει χαμός και μετά κάποιος παππούλης από αυτούς που έγραφαν για την “κρίση που είναι ευκαιρία” θα γράψει ένα post στο Facebook και θα μας μαλώσει που γκρινιάζουμε “γιατί πάντα υπάρχουν δημιουργικές λύσεις” και επειδή “Ουκρανία / ανατιμήσεις / εφοδιαστική αλυσίδα / μεταφορικά / πρώτες ύλες”. Νομίζω, βασικά, ότι το χειρότερο είναι πως αν μιλήσεις για τον πληθωρισμό της απληστίας (το greedflation), για το γεγονός πως έχουν πέσει τα μεταφορικά και η ενέργεια, αλλά όχι οι τιμές, γίνεσαι αυτός ο “κουραστικούλης αριστερούλης” που γκρινιάζει αντί να ξοδεύει ηρωικά και να μένει ταπί και περήφανος στις 20 του μήνα». 

Να κάτι ακόμα που δεν περίμενα να ξανακάνω μετά την κρίση, τον ερασιτέχνη οικονομολόγο. Αφού πέρασα την προηγούμενη δεκαετία γκουγκλάροντας έντρομη τα δομημένα ομόλογα, τα spreads, τα capital controls και τους οίκους αξιολόγησης, ήρθε η ώρα του πληθωρισμού και της παραοικονομίας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

47’ λεπτά με τη Μαρίνα Χρονά

Γεύση / Μαρίνα Χρονά: «Με ενδιαφέρει το προσιτό φαγητό, γιατί θέλω να έχω επαφή με τον κόσμο»

Έξω από πιάτσες, δίπλα στο Μουσείο, η νεαρή σεφ άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ένα new age μπιστρό που τα κάνει όλα απλά και κατανοητά, που συζητιέται όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο αλλά και γιατί με τις τιμές του μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, σαν να είναι η ταβέρνα της γενιάς μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να είσαι provider»: Πώς η ανδρόσφαιρα καταστρέφει το dating

Ιλεκτρίσιτυ / «Πρέπει να είσαι provider»: Πώς η ανδρόσφαιρα καταστρέφει το dating

Μια νέα μορφή προτεσταντικής ηθικής παρουσιάζει την ανθρώπινη σύνδεση ως επιβράβευση της επιτυχίας, εντείνοντας τη μοναξιά των ανδρών που την υιοθετούν και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο τοπίο για τις γυναίκες.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Οπτική Γωνία / Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Μοιάζει σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο μας πια, κανένας διαχωρισμός, πέρα από την κατανομή μας σε διαφορετικές γενιές. Κι αυτό, ακριβώς τη στιγμή που οι φτωχοί φτωχαίνουν και η βία γύρω μας εντείνεται.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ
«Πίσω από τη σιωπή των εφήβων»: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

Οπτική Γωνία / H σιωπή των εφήβων συνήθως είναι μεταμφιεσμένη κραυγή

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου μιλά για τα προειδοποιητικά μηνύματα που συχνά περνούν απαρατήρητα, τον ρόλο των social media και του σχολικού εκφοβισμού αλλά και το πώς μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να στηρίξουν ουσιαστικά παιδιά και εφήβους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Ρεπορτάζ / Πώς η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Πότε ένας έφηβος περνά απλώς τη δική του δύσκολη διαδρομή προς την ενηλικίωση και πότε εκπέμπει σήμα κινδύνου; Τα σημάδια, οι στατιστικές και οι αλλαγές που φαίνεται να έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική εφηβεία τα τελευταία χρόνια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, που το Ισραήλ επιμένει ότι έγινε, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία συζήτησε την ιδέα ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κόμμα Καρυστιανού: Οι «άφθαρτοι» σωτήρες της οργής

Οπτική Γωνία / Κόμμα Καρυστιανού: «Απολιτίκ, αντισυστημικοί και πολύ θυμωμένοι»

Το πολιτικό εγχείρημα που γεννήθηκε μέσα από το τραύμα των Τεμπών επενδύει στην κοινωνική αγανάκτηση και την ηθική υπεροχή, όμως η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η οργή δύσκολα μετατρέπεται σε σχέδιο διακυβέρνησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ