Ποιοι είναι οι δύο άντρες που παίζουν με την τύχη του Σουδάν;

Ποιοι είναι οι δύο άντρες που παίζουν με την τύχη του Σουδάν; Facebook Twitter
Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, αρχηγός του τακτικού στρατού, και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί (δεξιά), αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, μοιράζονται την εξουσία, ο ένας ως πρόεδρος και δεύτερος ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χώρας.
0

— Τι ακριβώς συμβαίνει στο Σουδάν και τι κρύβεται πίσω από τις μάχες με θύματα αμάχους;
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν εν μέσω μιας παλαιάς διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των δύο κύριων παρατάξεων του στρατιωτικού καθεστώτος του Σουδάν. Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε γενικές γραμμές πιστές στον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, τον de facto κυβερνήτη της χώρας, ενώ οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιας μεγάλης ομάδας πολιτοφυλάκων, ακολουθούν τον πρώην πολέμαρχο στρατηγό Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστό ως Hemedti.

Η διαμάχη για την εξουσία έχει τις ρίζες της στα χρόνια πριν από την εξέγερση του 2019 που ανέτρεψε τον δικτάτορα κυβερνήτη Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος δημιούργησε ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες έθεσε σκοπίμως τη μία εναντίον της άλλης.

Όταν η προσπάθεια μετάβασης σε μια δημοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία πολιτών απέτυχε μετά την πτώση του Μπασίρ, μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση φαινόταν πλέον αναπόφευκτη, με διπλωμάτες στο Χαρτούμ να προειδοποιούν στις αρχές του 2022 ότι φοβούνται ένα τέτοιο ξέσπασμα βίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω.

Το Σουδάν βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, την περιοχή Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής. Η στρατηγική του θέση και ο γεωργικός του πλούτος έχουν προσελκύσει περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας, περιπλέκοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης μετάβασης σε κυβέρνηση υπό πολιτική ηγεσία.

— Πώς αναπτύχθηκαν οι στρατιωτικές αντιπαλότητες;
Η RSF ιδρύθηκε από τον Μπασίρ για να καταπνίξει μια εξέγερση στο Νταρφούρ που ξεκίνησε πριν από 20 και πλέον χρόνια, λόγω της πολιτικής και οικονομικής περιθωριοποίησης του τοπικού πληθυσμού από την κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν. Οι RSF ήταν επίσης γνωστοί με το όνομα Janjaweed, το οποίο συνδέθηκε με εκτεταμένες φρικαλεότητες στην περιοχή, ενώ εδώ και χρόνια ζητείται από τους πολίτες απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που αυτή η στρατιωτική ομάδα έχει διαπράξει.

Το 2013, ο Μπασίρ μετέτρεψε τους Janjaweed σε μια ημι-οργανωμένη παραστρατιωτική δύναμη και έδωσε στους ηγέτες της στρατιωτικούς βαθμούς, πριν τους στείλει τελικά να συντρίψουν μια εξέγερση στο Νότιο Νταρφούρ και στη συνέχεια να στείλει πολλούς να πολεμήσουν στον πόλεμο στην Υεμένη και αργότερα στη Λιβύη.

Η RSF, υπό την ηγεσία του Χεμεντί, και οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Μπουρχάν συνεργάστηκαν για την εκδίωξη του Μπασίρ το 2019. Στη συνέχεια, οι RSF διέλυσαν μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Χαρτούμ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ σημειώθηκαν φρικαλεότητες με βιασμούς και ακρωτηριασμούς πολιτών.

Μια συμφωνία για τον καταμερισμό της εξουσίας με τους πολίτες που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του Μπασίρ, η οποία υποτίθεται ότι θα επέφερε τη μετάβαση προς μια δημοκρατική κυβέρνηση, διακόπηκε από πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Το πραξικόπημα επανέφερε τον στρατό στην εξουσία, όμως πλέον οι βίαιες διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα σε εβδομαδιαία βάση καταδίκασαν αυτό το κυβερνητικό τερατούργημα σε νέα απομόνωση, ενώ όξυναν τα ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο στρατηγός Χεμεντί πρακτικά σαμποτάρισε το σχέδιο για μια νέα μετάβαση σε δημοκρατική διακυβέρνηση, φέρνοντας στην επιφάνεια τις εντάσεις με τον Μπουρχάν.

Explainer: Ποιοι είναι οι δύο άντρες που παίζουν με την τύχη του Σουδάν; Facebook Twitter
Φωτ.: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

— Έχουν παρελθόν αυτοί οι δύο; Μπουρχάν και Χεμεντί;
Ναι. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, αρχηγός του τακτικού στρατού, και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί, αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, μοιράζονται την εξουσία, ο ένας ως πρόεδρος και δεύτερος ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χώρας. Τώρα πρακτικά βυθίζουν τη χώρα στο χάος, προκειμένου ο ένας από τους δύο να πάρει την εξουσία. Ο μεν Μπουρχάν βρίσκεται στις τάξεις του στρατού από τη νεαρή του ηλικία. Πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει επίσης άπειρες φρικαλεότητες στο ενεργητικό του.

Ο Χεμεντί πάλι, ο οποίος θεωρείται από τους πιο ισχυρούς άνδρες στο Σουδάν, μεγάλωσε στο Νταρφούρ, εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. 

Το 2012, όταν ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ, ο Χεμεντί καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία και το εμπόριο της χώρας και γίνεται έτσι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στο Σουδάν. Τα χρήματα τού εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όπλα και βετεράνους που μπορούν να «καθαρίζουν» μάχες που προκαλεί το αντίπαλο «στρατόπεδο» στην εξουσία.

Στην παρούσα φάση αντίπαλος και των δύο είναι οι πολίτες και το αίτημά τους για εποπτεία του στρατού καθώς και η ενσωμάτωση των RSF στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

— Τι άλλο ζητά ο λαός;
Οι πολίτες έχουν επίσης ζητήσει την παράδοση των επικερδών στρατιωτικών συμμετοχών στη γεωργία, το εμπόριο και άλλες βιομηχανίες, μια κρίσιμη πηγή ισχύος για έναν στρατό που έχει συχνά αναθέσει τη στρατιωτική δράση σε περιφερειακές πολιτοφυλακές.

Explainer: Ποιοι είναι οι δύο άντρες που παίζουν με την τύχη του Σουδάν; Facebook Twitter
Στην παρούσα φάση αντίπαλος και των δύο είναι οι πολίτες και το αίτημά τους για εποπτεία του στρατού καθώς και η ενσωμάτωση των RSF στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις. Φωτ.: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

— Υπάρχει κάποιο άλλο σημείο τριβής;
Ναι. Η επιδίωξη απονομής δικαιοσύνης από τους πολίτες σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου από τον στρατό και τους συμμάχους του στη σύγκρουση στο Νταρφούρ από το 2003. Το διεθνές ποινικό δικαστήριο επιδιώκει δίκες για τον Μπασίρ και άλλους Σουδανούς υπόπτους. Δικαιοσύνη επιδιώκεται επίσης για τις δολοφονίες διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2019, στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις. Ακτιβιστές και ομάδες πολιτών έχουν εξοργιστεί από τις καθυστερήσεις στην επίσημη έρευνα. Επιπλέον, ζητούν δικαιοσύνη για τουλάχιστον 125 άτομα που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις μετά το πραξικόπημα του 2021.

— Τι διακυβεύεται στην περιοχή;
Το Σουδάν βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, την περιοχή Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής. Η στρατηγική του θέση και ο γεωργικός του πλούτος έχουν προσελκύσει περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας, περιπλέκοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης μετάβασης σε κυβέρνηση υπό πολιτική ηγεσία.

Αρκετοί από τους γείτονες του Σουδάν –συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, του Τσαντ και του Νότιου Σουδάν– έχουν πληγεί από πολιτικές αναταραχές και συγκρούσεις, και η σχέση του Σουδάν με την Αιθιοπία, ειδικότερα, έχει επιβαρυνθεί για θέματα όπως αμφισβητούμενες γεωργικές εκτάσεις κατά μήκος των συνόρων τους. Σημαντικές γεωπολιτικές διαφωνίες υπάρχουν επίσης, με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες δυνάμεις να μάχονται για επιρροή στο Σουδάν.

Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δει τη μετάβαση του Σουδάν ως μια ευκαιρία να αντιταχθούν στην ισλαμιστική επιρροή στην περιοχή. Αυτοί, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αποτελούν την «τετράδα» η οποία έχει χρηματοδοτήσει τη διαμεσολάβηση στο Σουδάν μαζί με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση. Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ποιοι είναι οι δύο άντρες που παίζουν με την τύχη του Σουδάν; Facebook Twitter
Καπνοί αναδύονται μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν στις 16 Απριλίου 2023 μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και του RSF έχει φτάσει τους 56, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 595. Φωτ.: Omer Erdem/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Με στοιχεία από Guardian, Al Jazeera

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ