Το ολοκαύτωμα των Τεμπών και η ευθύνη των υπουργών

Το ολοκαύτωμα των Τεμπών και η ευθύνη των υπουργών Facebook Twitter
«Το ολοκαύτωμα των Τεμπών συγκλόνισε όχι μόνο το συναίσθημα αλλά και τη συνείδηση και την ηθική όλων και αποκάλυψε την ανικανότητα του κράτους που σε συνδυασμό με την κάθετη και διαχρονική φαυλότητα συνιστούν τα θεμελιώδη αίτια».
0


Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ειδικά των νέων για αναζήτηση ευθυνών και απόδοση δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρη και επίμονη. Εκτός από τα λάθη των υπαλλήλων του ΟΣΕ όμως, θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες των πολιτικών. Τυχόν ατιμωρησία των πολιτικά υπευθύνων θα συμβάλει στην απαξίωση  του πολιτικού συστήματος, με τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. 

«Το ολοκαύτωμα των Τεμπών συγκλόνισε όχι μόνο το συναίσθημα αλλά και τη συνείδηση και την ηθική όλων και αποκάλυψε την ανικανότητα του κράτους που σε συνδυασμό με την κάθετη και διαχρονική φαυλότητα συνιστούν τα θεμελιώδη αίτιά του», αναφέρει ο δικηγόρος Αθηνών Διονύσης Γκούσκος (και βουλευτής Ζακύνθου με το ΠΑΣΟΚ για μια θητεία – δεν έβαλε ξανά υποψηφιότητα, αποχώρησε απ’ το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις μεγάλων δικών που απασχόλησαν και κάποιες φορές τάραξαν την πολιτική ζωή της χώρας. 

Η ίδια η Βουλή, σε συνάρτηση βέβαια με τη σύνθεσή της, που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, δύσκολα θα αποφασίσει ποινική έρευνα, γιατί από αυτή δεν θα βγει αλώβητη ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, άρα τα δυο μεγάλα κόμματα είναι πιθανό να συγκλίνουν στο κοινό τους συμφέρον.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσής του γύρω απ’ το ολοφάνερο ανθρώπινο λάθος θα προκαλέσει οργή με σοβαρές συνέπειες για τη νομιμοποίηση της ασκούμενης πολιτικής». Το λάθος του σταθμάρχη, των συναδέλφων και των προϊσταμένων του ήταν μόνο ο σπινθήρας, υποστηρίζει, καθώς η εκρηκτική ύλη συσσωρεύτηκε σταδιακά και μεθοδικά μέσα από «εγκληματικές πράξεις ή παραλείψεις που γίνονταν ψηλότερα και για πολλά χρόνια».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει ούτε να τεκμηριώσει τις κυβερνητικές ευθύνες εξαιτίας των εμποδίων που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

GKOUSKOS
Διονύσης Γκούσκος

«Η ίδια η Βουλή, σε συνάρτηση βέβαια με τη σύνθεσή της, που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, δύσκολα θα αποφασίσει ποινική έρευνα, γιατί από αυτή δεν θα βγει αλώβητη ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, άρα τα δυο μεγάλα κόμματα είναι πιθανό να συγκλίνουν στο κοινό τους συμφέρον», αναφέρει ο κ. Γκούσκος.

Βέβαια, όπως εξηγεί, οι ποινικές ευθύνες των αρμοδίων της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν παραγραφεί. Παραμένουν όμως στο ακέραιο οι αστικές ευθύνες για τις υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις των υπουργών σε βάθος εικοσαετίας, αν βέβαια ήθελε ποτέ να τις αναζητήσει η πολιτεία, και ίσως είναι καιρός να κάνει την αρχή.

Η ασφάλεια των δικτύων περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη καθήκοντα του υπουργού Μεταφορών και η ευθύνη αυτή απορρέει απ’ τον νόμο, επισημαίνει. «Η γνώση του για την επικινδυνότητά τους προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν υποβληθεί υπηρεσιακά ή επιδοθεί από τους εργαζόμενους, από τις ανεκτέλεστες συμβάσεις, από τα σχετικά προειδοποιητικά έγγραφα της Ε.Ε., από τις επερωτήσεις στη Βουλή». Εξηγεί επίσης ότι ο αρμόδιος υπουργός είχε στοιχειώδη υποχρέωση να γνωρίζει τα σοβαρά ζητήματα που ο ίδιος ανέλαβε να χειρισθεί και να επιλύσει. «Περαιτέρω, η απραξία του είναι πρόδηλη», λέει.

Το ολοκαύτωμα των Τεμπών και η ευθύνη των υπουργών Facebook Twitter
Σε περίπτωση αδυναμίας της Δικαιοσύνης, το χρέος της αναζήτησης των ευθυνών βαραίνει και φορείς όπως ο ΔΣΑ αλλά και πολίτες οργανωμένους ή μη που μπορούν να παρέμβουν στην ανακριτική διαδικασία. Φωτ.: Eurokinissi

Θα επιτρέψουν τα κομματικά συμφέροντα στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τα λάθη και τις παραλείψεις των πολιτικών; 

«Σε περίπτωση αδυναμίας της Δικαιοσύνης, το χρέος της αναζήτησης των ευθυνών βαραίνει και φορείς όπως ο ΔΣΑ αλλά και πολίτες οργανωμένους ή μη που μπορούν να παρέμβουν στην ανακριτική διαδικασία», απαντά. «Αυτό μπορεί να γίνει με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προσκομίζοντας μ’ αυτήν και όσα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη και έχουν σε ανύποπτους χρόνους φτάσει στα χέρια των κυβερνητικών στελεχών, ζητώντας τη διαβίβασή τους στη Βουλή, προκειμένου αυτή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της. Αυτή θα ήταν η πρόκληση που ούτε η Δικαιοσύνη μπορεί να σταματήσει, θέτοντάς τη στο αρχείο, ούτε η Βουλή να αγνοήσει και να αφήσει αναπάντητη».

Ο χρόνος εντός του οποίου η Βουλή δικαιούται να αποφασίσει είναι μέχρι το τέλος της δεύτερης συνόδου, της επόμενης βουλευτικής περιόδου, μας ενημερώνει ο κ. Γκούσκος. «Τυχόν άρνηση της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες της θα είναι σοβαρό πλήγμα για τη Δικαιοσύνη αλλά και για τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας. Θα είναι ωμή επιβεβαίωση της διαχρονικής κακοδαιμονίας του τόπου, όπου οι ισχυροί μένουν στο απυρόβλητο, κρυμμένοι πίσω απ’ το φύλλο συκής του άρθρου 86 του Συντάγματος ή της πολιτικής ευθύνης, δηλαδή της πλήρους ανευθυνότητας, ενώ ολόκληρο το βάρος χρεώνεται στον πρώτο παρατυχόντα στον τόπο του εγκλήματος».

Το άρθρο 86 του Συντάγματος

Εισηγητής της πλειοψηφίας της Βουλής (ΠΑΣΟΚ) στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα τον Προκόπη Παυλόπουλο. Οι αλλαγές στο άρθρο 86 για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης έγιναν με συναίνεση των δύο κομμάτων καθώς και του τότε Συνασπισμού, που μετεξελίχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί όμως οι πολιτικοί τότε να περιορίσουν την ατιμωρησία, όπως έλεγαν, την ενίσχυσαν, όπως έχουν κατηγορηθεί από πάρα πολλούς έγκυρους νομικούς. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει καταγγελθεί ότι συμβάλλει στο ακαταδίωκτο  των υπουργών αλλά και συνεργατών τους κυρίως μέσω της σύντομης παραγραφής αδικημάτων υπουργών. Με το άρθρο 3 τα αδικήματα που μπορεί να τέλεσε ένα μέλος της κυβέρνησης παραγράφονται δύο χρόνια μετά τις επόμενες εκλογές. 

Αυτήν τη φορά, αναφέρει ο κ. Γκούσκος, αν πράγματι σχεδιάζεται ανάλογο φαινόμενο ατιμωρησίας, δύσκολα θα συγχωρεθεί, αντίθετα θα πυροδοτήσει μείζονα γεγονότα με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή λειτουργία μιας εύθραυστης δημοκρατίας όπως η δική μας.   

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ