Όλα όσα μπορούν να σου χαλάσουν την ηρεμία στην παραλία

Όλα όσα μπορούν να σου χαλάσουν την ηρεμία στην παραλία Facebook Twitter
© Σπύρος Στάβερης/ LIFO
0



ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
Είναι η περίοδος που όλοι αναζητούμε λίγες μέρες ξεκούρασης, γαλήνης και ηρεμίας, όταν προσπαθείς να έχεις μια ανάλαφρη διάθεση, μακριά απ’ το άγχος, το στρες και την ένταση της καθημερινότητας. Όταν απολαμβάνεις τον ήλιο, τη θάλασσα και την ησυχία. Όταν πηγαίνεις σε διάφορες ακρογιαλιές για να νιώσεις στιγμές χαλάρωσης, ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς. Όλα αυτά σας ακούγονται αυτονόητα; Κι, όμως, στη χώρα μας δεν είναι. 

Υποθέτω ότι θα έχει τύχει και σε σας. Υπάρχουν στιγμές που έχετε επιλέξει συνειδητά τον προορισμό των διακοπών σας ή τις παραλίες που θέλετε να κολυμπήσετε, αλλά έρχεστε αντιμέτωποι με όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Το μαρτύριο των αυξημένων ντεσιμπέλ ξεκινά. Οργανωμένες και οικογενειακές παραλίες είναι απαγορευμένες αν επιθυμείς λίγη ξεκούραση και ψυχική ηρεμία. Λίγα λεπτά αρκούν και όλα αποδεικνύονται ένα όνειρο απατηλό. Οι προσδοκίες για να περάσεις ευχάριστα την ημέρα σου με κολύμπι και διάβασμα μετατρέπονται σε μια μακρινή ανάμνηση. 

Όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του νεοέλληνα, έλλειψη πολιτισμού, επιθετικότητα, αγένεια, τσαμπουκάς και μικροαστισμός προσφέρονται αφειδώς δίπλα από το κύμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναρίθμητες φορές έχω βρεθεί σε ακρογιαλιές στις οποίες έχω διαπιστώσει πόσο πολύ κυριαρχεί η αγένεια, η δηθενιά, ο κρετινισμός, η γραφικότητα και η αναισθησία για τον διπλανό. Αναρωτιέμαι συχνά πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να συμπεριφέρονται με τόσο θράσος και αναίδεια. Δεν θα ξεχάσω όταν πέρυσι, σε μια μη οργανωμένη παραλία της Πάτμου, ήμουν μαζί με κάποιους Γάλλους, όλοι τους προσηλωμένοι στην ανάγνωση των βιβλίων τους και έφτασαν λίγα λεπτά προκειμένου να ζήσουμε την «κάθοδο των μυρίων», συνειδητοποιώντας πλήρως τι σημαίνει κακομαθημένη ελληνική οικογένεια. Προφανώς, το γαλήνιο καλοκαιρινό τοπίο διαλύθηκε μονομιάς. 

Έτσι, λοιπόν, στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες των ενοχλητικών τύπων που συναντάς στην παραλία νομίζω ότι με μεγάλη διαφορά πρωταθλητής αναδεικνύεται η «αγία» ελληνική οικογένεια, για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο εθνικό μας ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ. Είναι περιττό να πούμε ότι προφανώς και δεν αναφερόμαστε σε όλες τις οικογένειες αλλά σε εκείνες όπου η άξεστη συμπεριφορά τους είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα τα γεγονότα, θα δεις ότι τα πάντα ξεκινούν ήδη από το αυτοκίνητο. Μικροτσακωμοί, φωνές και υστερίες. Ακολουθεί το παρκάρισμα κι ύστερα η μετακόμιση όλου του σπιτιού, αφού έχουν κουβαλήσει όλα τα υπάρχοντά τους. Οι κραυγές συνεχίζονται, δημιουργώντας φυσικά στους διπλανούς τους έναν ακατανόητο εκνευρισμό. Η συνέχεια, λίγο ή πολύ, είναι γνωστή. Πιτσιρίκια που τσιρίζουν συνεχώς, παίζουν με την άμμο σαν να βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους, κλαίνε και οδύρονται για το παραμικρό και, φυσικά, γονείς που επιδεικνύουν μια απερίγραπτη αδιαφορία. Γιατί αυτοί οι γονείς θεωρούν απολύτως δεδομένο ότι τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και όπου θέλουν. 

Όλα όσα μπορούν να σου χαλάσουν την ηρεμία στην παραλία Facebook Twitter
Πιτσιρίκια που τσιρίζουν συνεχώς, παίζουν με την άμμο σαν να βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους, κλαίνε και οδύρονται για το παραμικρό και, φυσικά, οι γονείς να επιδεικνύουν μια απερίγραπτη αδιαφορία. Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC

Οι φασαριόζικες οικογένειες είναι λοιπόν ο καλοκαιρινός εφιάλτης που όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε τα καλοκαίρια, αλλά δυστυχώς παραμονεύουν παντού. Οφείλω να πω ότι με ενοχλεί πολύ περισσότερο η απάθεια αυτών των γονιών παρά οι θορυβώδεις ενέργειες των παιδιών. Κι αυτό διότι, ως διά μαγείας, οι γονείς δημιουργούν πολύ περισσότερο θόρυβο. Θα φωνάξουν τα παιδιά τους, όπου κι αν βρίσκονται, γιατί πολύ απλά δεν τους νοιάζει. Άλλωστε, η αντίληψη ότι η παραλία μού ανήκει είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA τους. Είναι οι γονείς που κάθε τέταρτο της ώρας κραυγάζουν διαρκώς στα παιδιά τους: «Έλα να φας τα κεφτεδάκια, τις μπανάνες, το παγωτό». Ή υπάρχει και καλύτερο, όταν ο ηλιοκαμένος σερβιτόρος περιμένει στωικά να του παραγγείλουν και τους ακούμε όλοι να ουρλιάζουν από μια απόσταση σαράντα και πενήντα μέτρων: «Τι θέλεις να σου παραγγείλω;». Θεωρούν επίσης φυσιολογικό τα παιδιά τους να ωρύονται ασταμάτητα, να πετούν παντού άμμο και νερά με τα νεροπίστολά τους και να κλαίνε δίχως αύριο, επειδή διεκδικούν το ίδιο παιχνίδι.  

Κι αν τολμήσεις να τους πεις και κάτι θα σου απαντήσουν με το αμίμητο: «Παιδιά είναι, τι να τα κάνεις». Είναι το σημείο όπου η έλλειψη σεβασμού βαφτίζεται παιδαριώδης αυθορμητισμός. Αλήθεια, θα ήθελα πολύ κάποιος να μου πει γιατί αυτή η κατηγορία της ελληνικής οικογένειας είναι τόσο ενοχλητική. Άραγε, όλοι δεν έχουμε δικαίωμα στη θερινή ανάπαυλα; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι απορούν κιόλας όταν δυσφορούμε με την αντικοινωνική συμπεριφορά τους; Ναι, γιατί αυτοί οι γονείς είναι πολύ χειρότεροι από τα παιδιά τους. 

Είναι οι γονείς που δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε λίγα δευτερόλεπτα με τον εαυτό τους. Προτιμούν να δίνουν απλόχερα στα παιδιά τους κινητά και tablets για να έχουν με κάτι να απασχολούνται. Γονείς που ξεδιπλώνουν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο τις φρικτές παράλληλες μοναξιές τους και μετανιώνουν για τα λάθη της ζωής τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν τα παιδιά τους χάνουν σημαντικά κομμάτια της παιδικής τους αθωότητας και δεν τους προσφέρεται η δυνατότητα να «χτίσουν» καλοκαιρινές αναμνήσεις. 

Όλα όσα μπορούν να σου χαλάσουν την ηρεμία στην παραλία Facebook Twitter
Στους αγενείς λουόμενους συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι εκκολαπτόμενοι «τσιτσιπάδες» και γνωστοί ως «τάκα- τούκες» της παραλίας οι οποίοι με τις ρακέτες τους το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιδεικνύουν τον εκβαρβαρισμό τους. Φωτ.: Eurokinissi

Βέβαια, δεν είναι μονάχα αυτοί. Άλλη μια κατηγορία ενοχλητικών τύπων στην παραλία είναι όσοι σηκώνουν –γιατί έτσι γουστάρουν– drones κατά μήκος της ακτής και χαζογελάνε με όσα έχουν καταγράψει, υποκλέπτοντας όλες τις προσωπικές μας στιγμές. Στις αποκρουστικές παρέες εντάσσονται και εκείνοι που με τα μικρά ηχεία τους, σαν άλλοι DJs, βάζουν στη διαπασών όλη την κακογουστιά της μουσικής σκηνής, διότι προφανώς τα ακουστικά έχουν εφευρεθεί για τους πολιτισμένους.

Στους αγενείς λουόμενους συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι εκκολαπτόμενοι «τσιτσιπάδες» και γνωστοί ως «τάκα-τούκες» της παραλίας οι οποίοι με τις ρακέτες τους το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιδεικνύουν τον εκβαρβαρισμό τους. Και για να το ξεκαθαρίσω: οι ρακέτες μού αρέσουν πάρα πολύ. Αλλά όχι όταν το παιχνίδι εξελίσσεται μία ανάσα από την πετσέτα ή την ξαπλώστρα του άλλου.  

Όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά του νεοέλληνα, έλλειψη πολιτισμού, επιθετικότητα, αγένεια, τσαμπουκάς και μικροαστισμός προσφέρονται αφειδώς, δίπλα στο κύμα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Και πίστευα τελικά ότι οι τσούχτρες με ενοχλούσαν περισσότερο. Διαψεύστηκα. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι ακούει μια ταμίας σε μεγάλο σουπερμάρκετ από αγενείς πελάτες

Άννα Κ. / Τι ακούω δουλεύοντας στο ταμείο του σουπερμάρκετ

Η Άννα Κόκορη συζητά με τη Γιώτα για τη δύσκολη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στα σουπερμάκετ: τους απαιτητικούς πελάτες, τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας και τα ανύπαρκτα διαλείμματα για φαγητό και τουαλέτα.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ