Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα Facebook Twitter
Μέχρι σήμερα δηλώνει ότι «ποτέ» κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν είπε ούτε υπονόησε καμία ρατσιστική θέση. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
είναι κατηγορούμενος για κακουργήματα αλλά και αδίστακτος παραχαράκτης της όποιας πραγματικότητας. Τέλος του 2023 είναι υπόδικος για 91 αδικήματα διαφόρων ειδών, με κεντρικά την υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και την υποκίνηση (τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς) εξέγερσης εναντίον του Καπιτωλίου, πράξη που ισούται με την ανατροπή του πολιτεύματος. Όταν χάνει τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, εκδηλώνει την ακραία φιλοδοξία να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, γι’ αυτό επικαλείται την κακοδικία που υφίστανται οι Μαύροι Αμερικανοί.

Καταφεύγει στο ψέμα ότι τον συμπαθούν και κλίνουν υπέρ της εκλογής του γιατί έχουν υποστεί από τους θεσμούς την ίδια με αυτόν κακομεταχείριση (που είτε φυλακίζονται χωρίς δίκη και μάρτυρες είτε καταδικάζονται για αδικήματα που δεν έχουν διαπράξει). Το ψέμα είναι γιγάντιο και η αμφισβήτησή του σχετικά εύκολη, όπως δείχνουν ήδη στις αρχές του 2024 δημοσιεύματα στον αμερικανικό και γενικά δυτικό Τύπο που καταγγέλλουν τον ίδιο τον Τραμπ ή/και την οικοδομική εταιρεία του για καλλιέργεια του ρατσισμού και διάδοση της λευκής κυριαρχίας.

Ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος να επιμένει ότι συκοφαντείται με στόχο την περιθωριοποίησή του, όπως συμβαίνει με τους Μαύρους Αμερικανούς. Επιμένει ότι, αντίθετα με τις «συκοφαντίες», δεν ήταν και δεν είναι καθόλου ρατσιστής. Όσον αφορά την αθώωση επί χρόνια φυλακισμένων Μαύρων Αμερικάνων για εγκλήματα που δεν είχαν κάνει, βλέπει κι εκεί μια ομοιότητα – κι εκείνον τον κατηγορούν για να τον σπιλώσουν. 

Η αύξηση των ποσοστών του Τραμπ στους Μαύρους Αμερικανούς υπάρχει, όπως και τα πολύ απαισιόδοξα σενάρια προβλέψεων. Σύμφωνα με αυτά, κρίνεται από ανησυχητικό έως και έντονα απειλητικό το να εμφανίζονται στις σημερινές συνθήκες ψηφοφόροι της μαύρης μειονότητας που απλώνουν το χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αρνείται την όποια σχέση με τον ρατσισμό, ακόμα και όταν τον κατηγορούν π.χ. ότι το 1973 είχε δώσει στην οικοδομική εταιρεία του την εντολή να μη νοικιάζει διαμερίσματα σε οικογένειες Μαύρων. Το 1975, απάντησε στους «New York Times» που κατέκριναν έντονα ρατσιστικές δηλώσεις του ότι δεν είναι καθόλου ρατσιστικές, γιατί ποτέ δεν είχε αρθρώσει λόγο ρατσιστικό και όσα σχετικά τού είχαν προσάψει είναι «κατηγορίες ολότελα γελοίες». Συχνά έχει κατηγορηθεί για ακραία ρατσιστικά ψεύδη που στόχο έχουν να σπιλώσουν τη φήμη του Μπαράκ Ομπάμα. Μέχρι σήμερα δηλώνει ότι «ποτέ» κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν είπε ούτε υπονόησε καμία ρατσιστική θέση.

Οι περισσότεροι σχολιαστές (δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, αναλυτές κ.ά., απ’ όλες τις φυλετικές ομάδες) έχουν πλούσιο ρεπερτόριο αποσπασμάτων που τεκμηριώνουν τη ρατσιστική-φυλετική προκατάληψη των λόγων του Τραμπ. Διαπιστώνουν ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοπροβολής του που τον έθεταν υπεράνω υποψίας για κάθε είδος ρατσισμού. Όχι μόνο αποκαλεί τον Τζο Μπάιντεν ρατσιστή αλλά προσθέτει κιόλας ότι «αντίθετα» ο ίδιος «έχει περάσει τη ζωή του δουλεύοντας» υπέρ των «Μαύρων Αμερικανών¹».

Οι περισσότεροι σχολιαστές τονίζουν ότι το ύστατο αυτό ψεύδος είναι απόπειρα να παραπλανήσει τους «Μαύρους Αμερικανούς» ώστε να τον επιλέξουν ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας για τρίτη φορά και ότι αυτό του το σχέδιο «θα αποτύχει». Δεν πρόκειται να τους «κοροϊδέψει τόσο εύκολα», γράφουν, γιατί η αύξηση των ψηφοφόρων του Τραμπ στη μαύρη μειονότητα υπάρχει, αλλά είναι μικρή, πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Αυτό ισχύει· πράγματι, σε ορισμένες Πολιτείες η αύξηση των ποσοστών του Τραμπ στους Μαύρους Αμερικανούς είναι μικρή, της τάξεως του 8%-12%. Πιθανότατα δεν θα τους «κοροϊδέψει τόσο εύκολα», κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές και πειστικές προβλέψεις ότι, παρά τη μεγάλη φθορά του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, θα αποτύχει τελικά το όραμα του Τραμπ να ξαναείναι υποψήφιος. Άλλες αντίστοιχες προβλέψεις κρίνουν ότι οι δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα έχουν τόσο βαθιά επηρεάσει τους πολίτες των ΗΠΑ ώστε είναι αδύνατο να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην οποία ο υποψήφιος Πρόεδρος θα είναι τόσο διεφθαρμένος, αμφισβητούμενος, ανάξιος εμπιστοσύνης, ρατσιστής και υπέρμαχος της απομόνωσης της Αμερικής.

Η αύξηση ωστόσο υπάρχει, όπως και τα πολύ απαισιόδοξα σενάρια προβλέψεων. Σύμφωνα με αυτά, κρίνεται από ανησυχητικό έως και έντονα απειλητικό το να εμφανίζονται στις σημερινές συνθήκες ψηφοφόροι της μαύρης μειονότητας που απλώνουν το χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ. Τα παραπάνω, φυσικά, συνδέονται και με τη διεθνή τάση αύξησης της ακροδεξιάς – το άμεσο μέλλον εμφανίζεται πολύ σκοτεινό.

[i] «Αντίθετα με τον ρατσιστή Τζο Μπάιντεν, πέρασα όλη μου τη ζωή δουλεύοντας χέρι με χέρι με τους Μαύρους Αμερικανούς, για να δημιουργήσω θέσεις εργασίας, να επενδύσω στις κοινότητές μας, να διευρύνω το φάσμα των ευκαιριών και της ελευθερίας για τους πολίτες κάθε φυλής, θρησκείας και χρώματος. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο Μαύρος εργάτης είναι λαμπρός εργάτης. Έχετε προσφέρει πάρα πολλά.», βλ. Washington Post, 27/02/2024.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ