Δεν είναι μόνο η ηλικία του Μπάιντεν το πρόβλημα

Δεν είναι μόνο η ηλικία του Μπάιντεν το πρόβλημα Facebook Twitter
Είναι εύκολο να συμπάσχει κανείς με έναν βετεράνο που διστάζει να εγκαταλείψει κάτι που αγαπά. Στην περίπτωση του Μπάιντεν, όμως, το διακύβευμα είναι δυνητικά καταστροφικό. Φωτ.: GETTY
0

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ θυμηθήκαμε για άλλη μια φορά ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να έχει μεγάλο εκλογικό πρόβλημα, όπως κατέδειξε μια δημοσκόπηση για λογαριασμό των New York Times, σύμφωνα με την οποία μόνο το 23% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος εκδήλωσαν ενθουσιασμό με την υποψηφιότητά του. Το 45% δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Και ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να υπερτερεί στη μεταξύ τους αντιπαράθεση με πέντε μονάδες διαφορά.

Είναι γεγονός: οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος για άλλη μια προεδρική θητεία. Φαίνεται ηλικιωμένος, περπατάει σαν ηλικιωμένος και δεν μοιάζει τόσο οξυδερκής όσο κάποτε. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό, κι ας αμφισβητείται έντονα από τον Λευκό Οίκο αυτή η εικόνα.

Ίσως όμως η δυσαρέσκεια που στρέφεται κατά του Μπάιντεν εκ μέρους των ψηφοφόρων του κόμματός του να έχει και άλλους λόγους. Όταν οι Δημοκρατικοί μιλούν για τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου, συχνά διακρίνει κανείς έναν έντονο τόνο που υπερβαίνει την απογοήτευση ή την παραίτηση. Ακούγεται περισσότερο σαν οργή.

Οι ηλικιωμένοι πολιτικοί δεν είναι εξ ορισμού μη δημοφιλείς. Ο ίδιος ο Μπάιντεν ήταν συμπαθής μέχρι σχετικά πρόσφατα, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν ήταν πρόθυμοι να τον ψηφίσουν. Κάποιοι Δημοκρατικοί μπορεί να προτιμούσαν τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Μπέρνι Σάντερς στις προηγούμενες εκλογές, αλλά ο Μπάιντεν εξακολουθούσε να εμπνέει συμπάθεια. Οι Δημοκρατικοί ήταν ευγνώμονες που ήταν πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα και τελικά ικανός να νικήσει τον Τραμπ το 2020. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Μπέρνι Σαντερς ή η Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα μπορούσαν να το πετύχουν αυτό.

Πολλοί ψηφοφόροι εκτίμησαν τη σχετική ομαλότητα που έφερε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο μετά την παράνοια που επικρατούσε επί Τραμπ. Αυτή η ευγνωμοσύνη αντανακλάται στα ισχυρά ποσοστά αποδοχής που έλαβε ο Μπάιντεν τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του. Αλλά τα νούμερα αυτά έχουν έκτοτε πέσει κατακόρυφα, παρά τους σαφώς βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες.

Πολλοί Αμερικανοί είναι τρομοκρατημένοι –και δικαίως– με την προοπτική να βρεθεί ξανά ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν τους έχει φέρει σε μια απίστευτα δυσχερή θέση. Αλλά όσο λιγότερο δημοφιλής γίνεται ο Μπάιντεν, τόσο πιο πεισματάρης εμφανίζεται.

Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι τείνουν να μην εκτιμούν τους πολιτικούς που προσπαθούν να παραμείνουν με το ζόρι στις επάλξεις. Η Χίλαρι Κλίντον έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όταν ολοκλήρωσε την θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών, στις αρχές του 2013. Αυτή η εκτίμηση διαβρώθηκε σημαντικά όταν ξεκίνησε την προεδρική της καμπάνια δύο χρόνια αργότερα.

Ίσως η πτώση στα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν να οφείλεται σε ένα παρόμοιο φαινόμενο: Οι ψηφοφόροι προτιμούσαν να βλέπουν την προεδρία του περισσότερο ως αποχαιρετιστήρια περιοδεία παρά ως αγώνα αντοχής. Ακόμα και πολλοί από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές του Μπάιντεν λένε κατ' ιδίαν ότι δεν περίμεναν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Αλλά και ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε προεκλογική συγκέντρωση τον Μάρτιο του 2020 στο Ντιτρόιτ ότι βλέπει τον εαυτό του ως «γέφυρα» και «μεταβατικό υποψήφιο».

Είναι εύκολο να συμπάσχει κανείς με έναν βετεράνο που διστάζει να εγκαταλείψει κάτι που αγαπά. Στην περίπτωση του Μπάιντεν, όμως, το διακύβευμα είναι δυνητικά καταστροφικό. Με το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα – παρά την ηλικία του, παρά τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του, παρά την κακή του εμφάνιση στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τραμπ– ο Μπάιντεν μπορεί να βρεθεί υπόλογος μιας από τις πιο εγωιστικές και δυνητικά καταστροφικές πράξεις που έχει κάνει ποτέ Αμερικανός Πρόεδρος.

Πολλοί Αμερικανοί είναι τρομοκρατημένοι –και δικαίως– με την προοπτική να βρεθεί ξανά ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν τους έχει φέρει σε μια απίστευτα δυσχερή θέση. Αλλά όσο λιγότερο δημοφιλής γίνεται ο Μπάιντεν, τόσο πιο πεισματάρης εμφανίζεται.

Πολλοί από τους υπερασπιστές του Μπάιντεν λένε ότι είναι πολύ αργά για να γίνει κάτι διαφορετικό. «Οι Δημοκρατικοί γίνονται ολοένα και πιο έντονοι στην υπεράσπιση του Μπάιντεν», δήλωσε πρόσφατα στους New York Times η Ιλέιν Κάμαρκ του Ινστιτούτου Brookings, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. «Είναι ένας καλός άνθρωπος και δεν τα έχει καθόλου χαμένα. Έχει κάνει καλές επιλογές και η οικονομία μας είναι η καλύτερη στον κόσμο. Θέλω να πω, ας το βουλώσουμε επιτέλους κι ας τον υποστηρίξουμε».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στην πολιτική επικοινωνίας για να διαπιστώσει ότι η προσέγγιση του τύπου «σκάσε και κολύμπα» είναι μάλλον απωθητική. Ίσως είναι όντως πολύ αργά για να αλλάξει κάτι. Ή μήπως δεν είναι; Η επιμονή του ερωτήματος σηματοδοτεί ότι η αγορά για μια καλύτερη επιλογή δεν έχει κλείσει ακόμα. Το βέβαιο είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται και τόσο ενθουσιασμένοι με αυτή την κατάσταση. Και πολλοί από αυτούς κατηγορούν τον Μπάιντεν γι' αυτό.

Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα αεροπλάνο που μόλις έχει απογειωθεί αλλά οι αναταράξεις είναι ήδη πολύ έντονες. Ο πιλότος δεν λέει πολλά και όταν το κάνει, ακούγεται ασταθής. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Η πλειοψηφία των επιβατών θα προτιμούσε να ήταν κάποιος άλλος στα χειριστήρια. Έχουν εκφράσει επανειλημμένα αυτή την ανησυχία. Αλλά οι αεροσυνοδοί συνεχίζουν να μας λένε ότι είναι πολύ αργά. Το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα. Και αυτός είναι ο μοναδικός κυβερνήτης που έχουμε στη διάθεσή μας. Παρακαλούμε παραμείνετε στις θέσεις σας και κρατήστε τις ζώνες σας δεμένες.

Με στοιχεία από The Atlantic

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ