LIVE!

Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά Facebook Twitter
Η απουσία αυτοκριτικής εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα ναρκοθετεί τη δαπανηρή επιχείρηση rebranding που κάνει και την καθιστά άνευ ουσίας, αφού κάποιος που αδυνατεί να αντιληφθεί σε τι έφταιξε δεν μπορεί να αλλάξει. Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΕΝΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ από τα παλιά, ο οποίος με τη χθεσινή εκδήλωση και ομιλία του θέλησε να υπενθυμίσει ότι είναι και αυτός εδώ. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα, το οποίο για άλλους ήταν θετικό (π.χ. για τη Γεροβασίλη και άλλα στελέχη του κύκλου του) και για άλλους αρνητικό (για όσους περίμεναν κάτι παραπάνω). 

Η χθεσινή εκδήλωση προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό από τους συνεργάτες του. Εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν, με έκδηλη την αγωνία για το πολιτικό μέλλον τους, είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με τη θεσμική ιδιότητά τους στο κάλεσμα του πρώην πρωθυπουργού.

Διαψεύστηκαν, όμως, όσοι είχαν προβλέψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες θα παρουσίαζε κάποια πολιτική πλατφόρμα και θα μιλούσε για όσα ταλανίζουν το κόμμα του. Αναφορές στο πρόβλημα που καίει τον εξατμιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν, παρά μόνο κάποιες πολύ έμμεσες και γενικές περί ενότητας, όπως το «να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση». 

Για άλλη μια φορά δεν ακούστηκε αυτοκριτική για τις παραλείψεις και τα λάθη της κυβέρνησής του, για τους λόγους για τους οποίους αποδοκιμάστηκε στις εκλογές του 2019 και για τη συνεχιζόμενη καθοδική πορεία.

Η ομιλία του για την οικονομία κινήθηκε στη γραμμή του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα. Μια αλλαγή που παρατηρήθηκε και σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν η έντονη προσπάθεια εξευμενισμού του ΠΑΣΟΚμε θετικές αναφορές ακόμα και στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος ήταν μόνιμος στόχος για τις επιθέσεις του Α. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός και για μια περίοδο τον παρουσίαζε περίπου ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τα προβλήματα της χώρας. Τότε που απέφευγε κάθε αναφορά για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Όπως έλεγαν, όμως, κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ που παραβρέθηκαν με τη θεσμική τους ιδιότητα, η στροφή στη στάση του για το ΠΑΣΟΚ δεν συνοδεύτηκε από κάποια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους άλλαξε γνώμη και σήμερα λέει άλλα από αυτά που έλεγε στο παρελθόν. 

Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά Facebook Twitter
O Απόστολος Γκλέτσος στην χθεσινή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Φωτ.: EUROKINISSI

Η δεξιά μετατόπιση προς το κέντρο χθες ήταν σαφής στον λόγο του. Κάποια από όσα είπε δεν διέφεραν ακόμα και από αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη, αλλά ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο, καθώς η στροφή αυτή συντελείται εδώ και καιρό. 

Ως πολιτική πρόταση ανέδειξε την αναστροφή της φτωχοποίησης και μίλησε για «ένα περίγραμμα που το διατρέχουν 4 άλφα, που το ένα συμπληρώνει το άλλο», η ανάπτυξη, η αναδιανομή, η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια – για την οποία είπε «ας μην το χαρίσουμε αυτό στη δεξιά». Η ασφάλεια ήταν, πράγματι, κάτι που το κόμμα του για χρόνια περιφρονούσε, αλλά τώρα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ένα από τα 4 άλφα, τα βασικότερα σημεία της πρότασής του, όπως είπε. 

Άλλη μία αναφορά η οποία δείχνει τον νέο Τσίπρα που θέλει να παρουσιάσει, μέσω του rebranding που επιχειρεί, ήταν όταν είπε πως «η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου, για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης». Ο Τρικούπης και ο Βενιζέλος, βεβαίως, δεν ήταν ποτέ πρόσωπα τα οποία είχε ως πολιτικά πρότυπα η ριζοσπαστική αριστερά. 

Ανέφερε πως το μόνο παρήγορο και ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει να κινείται στον χώρο της κοινωνικής αντιπολίτευσης, έχοντας μάλλον στον νου του την πρόσφατη συναυλία για τα Τέμπη. Με την απόσταση που κρατά δημοσίως από τις πολιτικές εξελίξεις (αν και παραμένει βουλευτής, αλλά δεν αναφέρεται πια στην ιδιότητά του αυτή), δήλωσε: «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, ξέρετε, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμα δεξιότερα, από την άνοδο της ακροδεξιάς». 

Μίλησε επίσης για ό,τι θεωρεί πως χρειάζεται να γίνει και γι' αυτά που θα μπορούσε και η δική του κυβέρνηση να είχε κάνει, αλλά δεν έκανε, όπως «βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μεγάλου έργου του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας». 

Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά Facebook Twitter
Ο Διονύσης Τεμπονέρας στη χθεσινή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Φωτ.: EUROKINISSI

Για άλλη μια φορά δεν ακούστηκε αυτοκριτική για τις παραλείψεις και τα λάθη της κυβέρνησής του, για τους λόγους για τους οποίους αποδοκιμάστηκε στις εκλογές του 2019 και για τη συνεχιζόμενη καθοδική πορεία. «Μιλούσε σαν να τα είχε κάνει όλα σωστά», σχολίαζε ένας από τους θεσμικούς εκπροσώπους. Η απουσία αυτοκριτικής, ωστόσο, ναρκοθετεί τη δαπανηρή επιχείρηση rebranding που κάνει και την καθιστά άνευ ουσίας, αφού κάποιος που αδυνατεί να αντιληφθεί σε τι έφταιξε δεν μπορεί να αλλάξει.

Η αγωνία του να σβήσει, αντί να εξηγήσει, τους λόγους για τους οποίους αποδοκιμάστηκε εκλογικά δύο φορές διπλά και να ξαναγράψει την ιστορία του ήταν εμφανής, σε αντίθεση με την αγωνία για το κόμμα του, που δεν ήταν ορατή, παρότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό λίγο πάνω από 6%. Για την κατάληξη της πορείας του κόμματος, που η αγανάκτηση για την κρίση και τα μνημόνια το πήγαν στο 36% το 2015 και έκτοτε η πορεία του είναι μόνο καθοδική, δεν έχει δώσει καμία εξήγηση ακόμα, κι ας βιώνουν τις δραματικές της συνέπειες όσοι έχουν απομείνει.  

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ