Ο κίνδυνος της κανονικοποίησης των απειλών της Τουρκίας

Ο κίνδυνος της κανονικοποίησης των απειλών  Facebook Twitter
Η Τουρκία κάνει περίπου ό,τι έκανε ο Χίτλερ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλισμό και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Φωτ.: AP
0

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ τις προηγούμενες ημέρες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στο υπουργείο Εξωτερικών ότι ο κίνδυνος που προέρχεται από την Τουρκία θα κλιμακωθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, το Ορούτς Ρέις, μαζί με τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε. Η χώρα έχει μπει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο, την ώρα που οι τουρκικές απειλές έχουν γίνει σχεδόν «κανονικότητα» και μέρος της ελληνικής ειδησεογραφικής καθημερινότητας.

Αυτήν τη φορά όμως, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος. Όσα έγιναν με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, με το οποίο ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλλει de facto το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, μαζί με τους παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι όρος για να είναι ελληνικά, κατέδειξαν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα», ότι «τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης σχολίασε ότι η Τουρκία κάνει περίπου ό,τι έκανε ο Χίτλερ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλισμό και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. 

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία παραμένει σφοδρά ενοχλημένη και μέσα από τα ανεπίσημα κανάλια στέλνει μηνύματα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Παρίσι ότι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία, που είναι εταίρος όλων στο ΝΑΤΟ.

Στην Τουρκία, εδώ και καιρό, επικρατεί ένα ακραίο εθνικιστικό κλίμα που αφορά σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα και όχι μόνο τον Ερντογάν και τους ακροδεξιούς εθνικιστές κυβερνητικούς εταίρους του. Οι κεμαλικοί, οι οποίοι είναι οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τον κατηγορούν για υποχωρητικότητα έναντι της Ελλάδας και ζητούν ακόμα πιο επιθετική πολιτική. Όλοι πλέον συμμερίζονται το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» (που κι αυτό θυμίζει τον «ζωτικό χώρο» της Γερμανίας πριν από τον Β’ Παγκόσμιο), για το οποίο κάποτε στην Ελλάδα υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν το όνειρο κάποιων γραφικών.

Η διεκδίκηση της «γαλάζιας πατρίδας» είναι επίσημη τουρκική θέση πια, με την οποία διεκδικεί το μισό Αιγαίο, αμφισβητώντας στην πράξη τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και ενώ Ελλάδα και Κύπρος εξακολουθούν να δέχονται απειλές, οι οποίες κλιμακώνονται, από μια χώρα που δεν έχει διστάσει να εισβάλει στρατιωτικά σε αυτές που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της σύνορα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., μιλώντας στο New Economy Forum στη Μαδρίτη, χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν «θαυμάσια» και δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα- εταίρος για την Ε.Ε., «παρά τα θέματα που υπάρχουν με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση». 

Το πλοίο Nautical Geo, που ερευνούσε τις προηγούμενες μέρες για λογαριασμό της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για τον αγωγό East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, εμποδίστηκε από τις τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες το υποχρέωσαν να σταματήσει.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανήκει στους «ρεαλιστές» και έχει δεχτεί στο παρελθόν κριτική για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας, προέβη κι εκείνος σε δηλώσεις που δεν είχαμε συνηθίσει, με τις οποίες υποστήριξε ότι «αν δεχτούμε τις αξιώσεις που προβάλλουν, η Κύπρος, όπως τα κατεχόμενα, θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τον Ερντογάν είναι εξαιρετικές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. βρίσκεται στην ίδια γραμμή με το Βερολίνο, το οποίο επισήμως φρόντισε να δείχνει «καθωσπρέπει» όσον αφορά την αγορά των γαλλικών φρεγατών και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία παραμένει σφοδρά ενοχλημένη και μέσα από τα ανεπίσημα κανάλια στέλνει μηνύματα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Παρίσι ότι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία, που είναι εταίρος όλων στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, όπως είναι γνωστό, δεν ήθελε να γίνει η αγορά αυτή από τη Γαλλία και προσπάθησε να την εμποδίσει και στο παρελθόν, αλλά το γεγονός ότι αντικειμενικά ενισχύει τη θέση της Γαλλίας στη Μεσόγειο, κάτι που δεν θέλει ούτε η ίδια ούτε η Τουρκία, μεγαλώνει τον εκνευρισμό της.

Στην ελληνική κυβέρνηση έχουν επιλέξει να μην αντιδράσουν, εν θερμώ τουλάχιστον, στις τουρκικές προκλήσεις και δέχονται ήδη κάποιες επικρίσεις γι’ αυτό. Από διπλωμάτες, που λένε «καλή η συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά, αν δεν έχει σκοπό να τη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, είναι δώρον άδωρον», μέχρι τον Γιάννη Βαληνάκη, που είπε ότι οι συμφωνίες είναι εργαλεία, δεν είναι για να τις κάνεις κάδρο και να τις θαυμάζεις.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. επηρεάζουν τις πολιτικές διεργασίες

fofi gennimata Facebook Twitter
Τώρα που η Φώφη Γεννηματά αποσύρθηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγείας της, στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι οι υπόλοιποι δεν θα συμμετάσχουν με ιδιαίτερη θέρμη και φοβούνται μήπως κάποιοι κάνουν πίσω.

Στο εσωτερικό, η περιπέτεια της υγείας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά φαίνεται να επιδρά ως καταλύτης, καθώς ρίχνει τη σκιά της στην πρόταση για την εξεταστική εναντίον της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επηρεάσει και την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Η σύμπραξη του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική ήταν απόφαση της προέδρου του και δεν είχε ενθουσιάσει όλα τα στελέχη, ειδικά στα στρατόπεδα των συνυποψηφίων της για την προεδρία, κάποιοι από τους οποίους γκρίνιαζαν ότι σέρνονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που η Φώφη Γεννηματά αποσύρθηκε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγείας της (προκαλώντας συγκίνηση όχι μόνο στο κόμμα της αλλά και σε όλο τον πολιτικό κόσμο), στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι οι υπόλοιποι δεν θα συμμετάσχουν με ιδιαίτερη θέρμη και φοβούνται μήπως κάποιοι κάνουν πίσω.

Η κυβέρνηση δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαιτέρως με την εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με όσα είπαν τα στελέχη της τις προηγούμενες μέρες για όσα ετοιμάζονται να φέρουν στη δημοσιότητα κι εκείνα, είναι περίπου βέβαιο ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί σε άλλη μία κοκορομαχία που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Το ένα κόμμα θα καταγγέλλει το άλλο και κανένα από τα δύο δεν θα προτείνει το παραμικρό για τη θεσμική θωράκιση της χώρας ώστε να μη συμβαίνουν αυτά που καταγγέλλουν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/10 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Γιάννης Μουζάλας: «Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων δεν υπήρξε ποτέ πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινα υπουργός»

LiFO politics / Γ. Μουζάλας: «Τα ανοιχτά σύνορα δεν ήταν ποτέ πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινα υπουργός»

Ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2016 έως το 2018, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια μυστική συμφωνία με την Τουρκία για να περιορίσει τις ροές, με πιθανά ανταλλάγματα που θα φανούν αργότερα σχετικά με τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Pushbacks

Ρεπορτάζ: Βασιλική Σιούτη / Τι συμβαίνει λοιπόν με τα παράνομα pushbacks στην Ελλάδα;

Την ώρα που ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. απαιτεί, χωρίς να το φωνάζει πολύ δυνατά, από το Λιμενικό και τη FRONTEX να κλείσουν τον δρόμο στα προσφυγικά κύματα που αγωνίζονται να φτάσουν στην Ευρώπη, συνεχίζονται οι καταγγελίες από ΜΚΟ, οργανισμούς, ευρωβουλευτές και επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες ατόμων που ισχυρίζονται ότι εμποδίστηκαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία

Βασιλική Σιούτη / Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία

Στον ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι αν η συμμαχία με τη Φώφη Γεννηματά, το ΜέΡΑ και το ΚΚΕ πάει καλά, ένας κόσμος που δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία θα πεισθεί ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν δεύτερες εκλογές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ