Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά προφανές ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάψει την απλή αναλογική, έτσι κι εκείνος θέλει να κάψει τις δεύτερες εκλογές και, φυσικά, τη δυνατότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ, προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό αλλά και να αφήσει πίσω του τις επιλογές που δεν του βγήκαν, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν εδώ και καιρό εσωκομματική κριτική πως δεν ασκεί ούτε ποιοτική ούτε αποτελεσματική αντιπολίτευση και ότι απλώς περίμενε την κυβέρνηση να φθαρεί, ακολουθώντας την παραδοσιακή τακτική του ώριμου φρούτου. Αναζητούσε έναν καλό λόγο για να συσπειρώσει το κόμμα του και ιδανικά να προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την έρευνα που έγινε κατόπιν καταγγελίας εναντίον του ότι χειραγωγεί δημοσκοπήσεις, του φάνηκε καλή αφορμή που θα μπορέσει να συνδέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια κομμάτων. 

Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, η αντιπολίτευση έχει κι εκείνη τη δυνατότητα να ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης. Βάσει αυτού του δικαιώματος ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την πανδημία, καθώς και τα ποσά που δόθηκαν στην Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Επιπλέον ζητά να εξεταστεί και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».  

Η συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσαν να της γίνει έλεγχος. Ο εκπρόσωπος της Opinion Poll έχει μιλήσει για συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα απάντησε με τη φράση: «Δεν εκβιαζόμαστε».

O ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την πανδημία, καθώς και τα ποσά που δόθηκαν στην Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Επιπλέον ζητά να εξεταστεί και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».  

Σε κάποια βουλευτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είδαν την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ως «μεγάλη του επιτυχία». «Και μόνο που ένωσε όλη την αντιπολίτευση και την έφερε απέναντι στον Μητσοτάκη, είναι νίκη». «Αν τα καταφέρει, σώζει την γκάφα με την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία ήδη μετρήθηκε και του έκανε ζημιά. Υποτίμησε το θέμα και την πάτησε, αλλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία, με την κίνηση αυτή, να επανορθώσει». 

Πού στηρίζουν την αισιοδοξία τους ότι θα κάνει γκελ στον κόσμο η κίνηση αυτή; Στην πολύ κακή γνώμη που έχει ο κόσμος για τα κανάλια και τα ΜΜΕ, λένε. Και τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία απαντήσει με δικές της καταγγελίες για χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως κυκλοφορεί; «Δεν έχει σημασία τι έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα κυβερνάει ο Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα ο κόσμος, όπως συχνά λέγεται, δεν ψηφίζει αλλά καταψηφίζει. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τις συνθήκες για να καταψηφιστεί ο Μητσοτάκης. Είναι μια καλή κίνηση σε επίπεδο στρατηγικής», απαντάνε.  

Άλλο ένα πλεονέκτημα που θεωρούν ότι αποκτούν είναι ότι βάζουν ένα πλαίσιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να πάει με το θέμα αυτό ανοιχτό στις εκλογές (για τις οποίες εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται). 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η εξεταστική χρειάζεται 120 βουλευτές και «αν ο Μητσοτάκης τα είχε καλά με τη Φώφη», ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κάνει την κίνηση αυτή. Αλλά, κατά τη γνώμη τους, ο Μητσοτάκης «έριξε τις μάρκες του στον Λοβέρδο» κι έτσι η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να συμμαχήσει με τον Τσίπρα, σύμφωνα με την αφήγησή τους. Βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά Λοβέρδου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί αλληλοστήριξης, ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί τα σχόλια αυτά κακόβουλα, χωρίς ωστόσο να τους έχει πείσει όλους. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι αν η συμμαχία με τη Φώφη Γεννηματά, το ΜέΡΑ και το ΚΚΕ πάει καλά, ένας κόσμος που δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία θα πεισθεί ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Δηλαδή ότι και η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, την «προοδευτική κυβέρνηση», που λέει ο Τσίπρας. 

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά προφανές ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάψει την απλή αναλογική, έτσι κι εκείνος θέλει να κάψει τις δεύτερες εκλογές και, φυσικά, τη δυνατότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν χθες ότι η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ήττα Μητσοτάκη, καθώς ενώνει όλη την αντιπολίτευση εναντίον του και του στερεί μετεκλογικούς συμμάχους. «Δίνεται η δυνατότητα να πάμε τον Μητσοτάκη σε εκλογές απολογούμενο και να βάλλεται ταυτόχρονα από όλους». 

Από την άλλη πλευρά, αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, το σχόλιο για την εξεταστική και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», αφήνοντας αιχμές ότι ετοιμάζουν τους φακέλους τους για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Οπτική Γωνία / Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Ο μικρός X εμφανίζεται διαρκώς μαζί του, ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες και περιστάσεις, βοηθώντας τον Μασκ να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και λειτουργώντας ως πιόνι στη διαμάχη του με την Grimes για τη γονική επιμέλεια.
THE LIFO TEAM
Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ