Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά προφανές ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάψει την απλή αναλογική, έτσι κι εκείνος θέλει να κάψει τις δεύτερες εκλογές και, φυσικά, τη δυνατότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ, προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό αλλά και να αφήσει πίσω του τις επιλογές που δεν του βγήκαν, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν εδώ και καιρό εσωκομματική κριτική πως δεν ασκεί ούτε ποιοτική ούτε αποτελεσματική αντιπολίτευση και ότι απλώς περίμενε την κυβέρνηση να φθαρεί, ακολουθώντας την παραδοσιακή τακτική του ώριμου φρούτου. Αναζητούσε έναν καλό λόγο για να συσπειρώσει το κόμμα του και ιδανικά να προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την έρευνα που έγινε κατόπιν καταγγελίας εναντίον του ότι χειραγωγεί δημοσκοπήσεις, του φάνηκε καλή αφορμή που θα μπορέσει να συνδέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια κομμάτων. 

Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, η αντιπολίτευση έχει κι εκείνη τη δυνατότητα να ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης. Βάσει αυτού του δικαιώματος ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την πανδημία, καθώς και τα ποσά που δόθηκαν στην Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Επιπλέον ζητά να εξεταστεί και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».  

Η συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσαν να της γίνει έλεγχος. Ο εκπρόσωπος της Opinion Poll έχει μιλήσει για συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα απάντησε με τη φράση: «Δεν εκβιαζόμαστε».

O ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την πανδημία, καθώς και τα ποσά που δόθηκαν στην Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Επιπλέον ζητά να εξεταστεί και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».  

Σε κάποια βουλευτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είδαν την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ως «μεγάλη του επιτυχία». «Και μόνο που ένωσε όλη την αντιπολίτευση και την έφερε απέναντι στον Μητσοτάκη, είναι νίκη». «Αν τα καταφέρει, σώζει την γκάφα με την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία ήδη μετρήθηκε και του έκανε ζημιά. Υποτίμησε το θέμα και την πάτησε, αλλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία, με την κίνηση αυτή, να επανορθώσει». 

Πού στηρίζουν την αισιοδοξία τους ότι θα κάνει γκελ στον κόσμο η κίνηση αυτή; Στην πολύ κακή γνώμη που έχει ο κόσμος για τα κανάλια και τα ΜΜΕ, λένε. Και τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία απαντήσει με δικές της καταγγελίες για χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως κυκλοφορεί; «Δεν έχει σημασία τι έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα κυβερνάει ο Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα ο κόσμος, όπως συχνά λέγεται, δεν ψηφίζει αλλά καταψηφίζει. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τις συνθήκες για να καταψηφιστεί ο Μητσοτάκης. Είναι μια καλή κίνηση σε επίπεδο στρατηγικής», απαντάνε.  

Άλλο ένα πλεονέκτημα που θεωρούν ότι αποκτούν είναι ότι βάζουν ένα πλαίσιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να πάει με το θέμα αυτό ανοιχτό στις εκλογές (για τις οποίες εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται). 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η εξεταστική χρειάζεται 120 βουλευτές και «αν ο Μητσοτάκης τα είχε καλά με τη Φώφη», ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κάνει την κίνηση αυτή. Αλλά, κατά τη γνώμη τους, ο Μητσοτάκης «έριξε τις μάρκες του στον Λοβέρδο» κι έτσι η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να συμμαχήσει με τον Τσίπρα, σύμφωνα με την αφήγησή τους. Βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά Λοβέρδου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί αλληλοστήριξης, ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί τα σχόλια αυτά κακόβουλα, χωρίς ωστόσο να τους έχει πείσει όλους. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι αν η συμμαχία με τη Φώφη Γεννηματά, το ΜέΡΑ και το ΚΚΕ πάει καλά, ένας κόσμος που δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία θα πεισθεί ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Δηλαδή ότι και η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, την «προοδευτική κυβέρνηση», που λέει ο Τσίπρας. 

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά προφανές ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάψει την απλή αναλογική, έτσι κι εκείνος θέλει να κάψει τις δεύτερες εκλογές και, φυσικά, τη δυνατότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν χθες ότι η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ήττα Μητσοτάκη, καθώς ενώνει όλη την αντιπολίτευση εναντίον του και του στερεί μετεκλογικούς συμμάχους. «Δίνεται η δυνατότητα να πάμε τον Μητσοτάκη σε εκλογές απολογούμενο και να βάλλεται ταυτόχρονα από όλους». 

Από την άλλη πλευρά, αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, το σχόλιο για την εξεταστική και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», αφήνοντας αιχμές ότι ετοιμάζουν τους φακέλους τους για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού

Βασιλική Σιούτη / Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ένας επαγγελματίας του προσφυγικού

Είναι πραγματικά μπλεγμένος ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης ή οι κατηγορίες εναντίον του στηρίζονται σε ανακριβή στοιχεία, όπως λέει η ανακοίνωση της οργάνωσής του; Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για έναν ακτιβιστή του οποίου το κίνητρο είναι η έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά για έναν επαγγελματία του προσφυγικού, με ιδιαίτερο ταλέντο στην εξεύρεση πόρων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κιβωτός του Κόσμου: Το όνομα της πτώσης

Οπτική Γωνία / Κιβωτός του Κόσμου: Το όνομα της πτώσης

Δεν υπάρχουν άγιοι. Υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τα παιδιά και για χρόνια δεν τις κάνει κανείς. Τώρα που όλη αυτή η πτώση έχει όνομα –όχι ένα, πολλά-, τώρα είναι η στιγμή και δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Το σώμα μου, τα δικαιώματά μου» στο 6ο Φεστιβάλ WIFT GR

Οπτική Γωνία / «Το σώμα μου, τα δικαιώματά μου» στο 6ο Φεστιβάλ WIFT GR

H φεμινιστική γιορτή του σινεμά ξεκινά με ελεύθερη είσοδο και μιλούν αποκλειστικά στο ampa για τη φετινή θεματική -που επικεντρώνεται στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών- η Όλγα Μαλέα, η Κατερίνα Κασκανιώτη και η Λένα Ράμμου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Εικασίες και εύλογες συνδέσεις αλλά τίποτα χειροπιαστό

Πολιτικό επταήμερο / Εικασίες και εύλογες συνδέσεις αλλά τίποτα χειροπιαστό

Tο παραπολιτικό γαϊτανάκι γύρω από έναν άνθρωπο με σκοτεινό ρόλο που συνεργάστηκε με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με τον τρόπο που έχει στηθεί, περισσότερο συσκοτίζει παρά φωτίζει την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ