Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να τους οδηγήσει στην εξουσία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά προφανές ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάψει την απλή αναλογική, έτσι κι εκείνος θέλει να κάψει τις δεύτερες εκλογές και, φυσικά, τη δυνατότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ, προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας στον οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό αλλά και να αφήσει πίσω του τις επιλογές που δεν του βγήκαν, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν εδώ και καιρό εσωκομματική κριτική πως δεν ασκεί ούτε ποιοτική ούτε αποτελεσματική αντιπολίτευση και ότι απλώς περίμενε την κυβέρνηση να φθαρεί, ακολουθώντας την παραδοσιακή τακτική του ώριμου φρούτου. Αναζητούσε έναν καλό λόγο για να συσπειρώσει το κόμμα του και ιδανικά να προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την έρευνα που έγινε κατόπιν καταγγελίας εναντίον του ότι χειραγωγεί δημοσκοπήσεις, του φάνηκε καλή αφορμή που θα μπορέσει να συνδέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια κομμάτων. 

Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, η αντιπολίτευση έχει κι εκείνη τη δυνατότητα να ζητά σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης. Βάσει αυτού του δικαιώματος ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την πανδημία, καθώς και τα ποσά που δόθηκαν στην Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Επιπλέον ζητά να εξεταστεί και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».  

Η συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσαν να της γίνει έλεγχος. Ο εκπρόσωπος της Opinion Poll έχει μιλήσει για συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα απάντησε με τη φράση: «Δεν εκβιαζόμαστε».

O ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την πανδημία, καθώς και τα ποσά που δόθηκαν στην Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης. Επιπλέον ζητά να εξεταστεί και η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».  

Σε κάποια βουλευτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είδαν την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ως «μεγάλη του επιτυχία». «Και μόνο που ένωσε όλη την αντιπολίτευση και την έφερε απέναντι στον Μητσοτάκη, είναι νίκη». «Αν τα καταφέρει, σώζει την γκάφα με την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία ήδη μετρήθηκε και του έκανε ζημιά. Υποτίμησε το θέμα και την πάτησε, αλλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία, με την κίνηση αυτή, να επανορθώσει». 

Πού στηρίζουν την αισιοδοξία τους ότι θα κάνει γκελ στον κόσμο η κίνηση αυτή; Στην πολύ κακή γνώμη που έχει ο κόσμος για τα κανάλια και τα ΜΜΕ, λένε. Και τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία απαντήσει με δικές της καταγγελίες για χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως κυκλοφορεί; «Δεν έχει σημασία τι έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα κυβερνάει ο Μητσοτάκης. Στην Ελλάδα ο κόσμος, όπως συχνά λέγεται, δεν ψηφίζει αλλά καταψηφίζει. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τις συνθήκες για να καταψηφιστεί ο Μητσοτάκης. Είναι μια καλή κίνηση σε επίπεδο στρατηγικής», απαντάνε.  

Άλλο ένα πλεονέκτημα που θεωρούν ότι αποκτούν είναι ότι βάζουν ένα πλαίσιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να πάει με το θέμα αυτό ανοιχτό στις εκλογές (για τις οποίες εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται). 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η εξεταστική χρειάζεται 120 βουλευτές και «αν ο Μητσοτάκης τα είχε καλά με τη Φώφη», ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κάνει την κίνηση αυτή. Αλλά, κατά τη γνώμη τους, ο Μητσοτάκης «έριξε τις μάρκες του στον Λοβέρδο» κι έτσι η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να συμμαχήσει με τον Τσίπρα, σύμφωνα με την αφήγησή τους. Βέβαια, τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά Λοβέρδου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί αλληλοστήριξης, ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί τα σχόλια αυτά κακόβουλα, χωρίς ωστόσο να τους έχει πείσει όλους. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι αν η συμμαχία με τη Φώφη Γεννηματά, το ΜέΡΑ και το ΚΚΕ πάει καλά, ένας κόσμος που δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία θα πεισθεί ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Δηλαδή ότι και η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, την «προοδευτική κυβέρνηση», που λέει ο Τσίπρας. 

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά προφανές ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάψει την απλή αναλογική, έτσι κι εκείνος θέλει να κάψει τις δεύτερες εκλογές και, φυσικά, τη δυνατότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν χθες ότι η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ήττα Μητσοτάκη, καθώς ενώνει όλη την αντιπολίτευση εναντίον του και του στερεί μετεκλογικούς συμμάχους. «Δίνεται η δυνατότητα να πάμε τον Μητσοτάκη σε εκλογές απολογούμενο και να βάλλεται ταυτόχρονα από όλους». 

Από την άλλη πλευρά, αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, το σχόλιο για την εξεταστική και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», αφήνοντας αιχμές ότι ετοιμάζουν τους φακέλους τους για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ