Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή;  Facebook Twitter
Για πολλές, ίσως για τις περισσότερες, το «χριστιανή και φεμινίστρια» είναι λογικά αδύνατο. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


«ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΚΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ» 
είναι αντίθετες έννοιες ή όχι; Μέσα στα χρόνια, έχω γίνει δεκάδες φορές σιωπηλή μάρτυρας σε αυτήν τη συζήτηση που επαναλαβάνεται σε φεμινιστικούς χώρους. Για τη μία πλευρά, η απάντηση είναι ένα σαφές, εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο «όχι». Ο χριστιανισμός δεν συμπορεύεται με την έκτρωση, την αυτοδιάθεση, την ισότητα. Ο χριστιανισμός είναι ο λόγος που έχει διατεθεί μία ολόκληρη γεωγραφική περιοχή μόνο σε άντρες και ο χώρος αυτός είναι «άβατο». Οι χριστιανικές πεποιθήσεις έχουν καταπιέσει τη γυναικεία σεξουαλικότητα, έχουν χρησιμοποιηθεί για να κακοποιηθεί η γυναίκα, έχουν εργαλειοποιηθεί εναντίον των γυναικών ώστε να τις κρατήσουν σε κακοποιητικούς γάμους. Για πολλές, ίσως για τις περισσότερες, το «χριστιανή και φεμινίστρια» είναι λογικά αδύνατο. 

Για κάποιες άλλες, μεταξύ των δύο ταυτοτήτων δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο. Η ζωή είναι διαφορετική απ’ την πίστη και η πίστη έχει έναν σημαντικό, βοηθητικό σκοπό που τις κρατάει όρθιες σε δύσκολες καταστάσεις. Μιλούν για ιερείς που βοηθούν μέσω της Εκκλησίας γυναίκες να ξεφύγουν από κακοποιητικές καταστάσεις, για τη σημασία της προσευχής στη ζωή τους, για το ότι η πίστη τους τούς προσφέρει ανακούφιση. Εξηγούν ότι θέλουν και διεκδικούν ισότητα, ότι διαφωνούν με το victim blaming, ότι καταβάλλουν συνειδητή προσπάθεια να μεγαλώσουν τα παιδιά τους διαφορετικά απ’ ό,τι μεγάλωσαν οι ίδιες και ότι, παράλληλα, ο χριστιανισμός είναι ζήτημα κουλτούρας, ταυτότητας και κοσμοθεωρίας, επομένως δεν μπορούν και δεν επιθυμούν ν’ απομακρυνθούν από αυτόν. 

Ο φεμινισμός δεν μπορεί να αλλάξει τη θρησκεία, γιατί αντίκειται σε δομικές παραδοχές της· μια γυναίκα είναι ένοχη για την πτώση, με αμάρτημα που στιγματίζει αιωνίως κάθε θνητό· η θέση της γυναίκας είναι κατώτερη, και δεν μπορεί να μετάσχει στην εκκλησία, παρά μόνο ως ποίμνιο.

Για το σημερινό θέμα μίλησα με δύο γυναίκες που γνωρίζω προσωπικά. Η Φωτεινή είναι χριστιανή και φεμινίστρια. Η Άννα είναι φεμινίστρια που ανατράφηκε σε χριστιανικό περιβάλλον και πιστεύει ότι οι δύο ταυτότητες είναι ασυμβίβαστες.  

Φωτεινή

— Ξέρεις το θέμα μας, οπότε ας ξεκινήσουμε κατευθείαν: Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή;
Δεν ξέρω αν μπορώ ν’ απαντήσω γενικά σ’ αυτή την ερώτηση. Και δεν μπορώ γιατί όταν εσύ λες «φεμινίστρια» και «χριστιανή» κάτι εννοείς και όταν το λέω εγώ μάλλον εννοώ κάτι άλλο. Γι’ αυτό δεν μπορώ ν’ απαντήσω εκ μέρους καμίας άλλης. Για πολλές χριστιανές και χριστιανούς, δεν είμαι χριστιανή. Είμαι υπέρ της έκτρωσης για οποιονδήποτε λόγο επιθυμεί η γυναίκα, έχω κάνει έκτρωση και δεν το έχω κρύψει, ψηφίζω σύμφωνα με το να έχουν οι συνάνθρωποί μου δικαιώματα, άρα είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων, και πλέον είμαι υπέρ και της τεκνοθεσίας. Λέω «πλέον» γιατί παλιά πίστευα ότι ένα παιδί χρειάζεται το αρσενικό και το θηλυκό στη ζωή του, αλλά πλέον πιστεύω ότι ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει μια χαρά σε μια οικογένεια με γονείς του ίδιου φύλου. 

Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο απ’ τις φεμινιστικές μου πεποιθήσεις που συνταιριάζω με τον χριστιανισμό. Ως προς τον τελευταίο: αν πιστεύεις, εσύ ή όποιος άλλος, ότι ο χριστιανισμός είναι οι ιερείς που βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι πρέπει να πεθάνουν οι γκέι και οι γυναίκες πρέπει να μείνουν σπίτι να κάνουν παιδιά, δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Ο χριστιανισμός έχει βαθιά μέσα του την έννοια της αγάπης, της αποδοχής. Έχει το «εντολήν καινήν σας δίδω, να αγαπάτε αλλήλους· καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους». Ο Χριστός, άσχετα απ’ το πώς τον πήραμε και τον κάναμε ό,τι θελαμε μετά, ήταν «ρεμπέτης». Ήταν μια μορφή που πήγε και μίλησε στους ανθρώπους του δρόμου, στους άρρωστους, σε πόρνες, που αγάπησε ανάπηρους ανθρώπους. Ο Χριστός, για να μιλήσω με σύγχρονους όρους, ήταν «inclusive». Κι εγώ έτσι είμαι χριστιανή, ακολουθώ τον τρόπο ζωής που δίδαξε ο Χριστός. 

— Άρα η πίστη σου και ο τρόπος ζωής σου είναι αυτός που λέει το ορθόδοξο δόγμα ή είναι η δική σου ερμηνεία του χριστιανισμού;
Είναι μείξη. Υπάρχουν ιερείς που συμβουλεύομαι. Όλοι είναι επιστήμονες, ξεκίνησαν από αλλού κι έφτασαν να λειτουργούν σήμερα. Κάποιοι ήταν νομικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, ένας ήταν φυσικός. Το Πάσχα θα γιορτάσω όπως θα γιορτάσουν οι χριστιανοί, θα πάω στην Ανάσταση, θα πω «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς ο Κύριος». Δεν πάω στην εκκλησία κάθε εβδομάδα αλλά πάω ενίοτε, ειδικά σε δύσκολες περιόδους. Κοίταξε, δεν μπορώ να πω ότι ακολουθώ το δόγμα, είναι σίγουρα ανακριβές, άσχετα απ’ το πώς νιώθω. Ταυτόχρονα, δεν πιστεύω ότι δεν είμαι χριστιανή. Είμαι. Με τον τρόπο μου. 

— Πες μου για τον φεμινισμό και τι είναι για σένα.
O φεμινισμός για μένα είναι ισότητα. Είναι να μπορώ να εργαστώ και να πληρώνομαι όσο πληρώνεται και ο άντρας συνάδελφός μου. Είναι κοινότητα πάνω στην οποία θα στηριχθώ, όπως είναι και ο χριστιανισμός. Είναι η διεκδίκηση του δικαιώματός μου να πάρω διαζύγιο, να αναγνωριστεί η συμμετοχή μου σε όσα συνέβαλα ν’ αποκτηθούν μέσα στον γάμο, είναι η πολιτική μου επιθυμία να μπορώ να καταγγείλω έναν βιασμό με ασφάλεια και χωρίς υποτίμηση στο τμήμα. Είναι η αντισύλληψη, η έκτρωση και η δική μου δυνατότητα να επιλέξω σύντροφο και να μην περιμένω να με διαλέξουν. Είναι η δυνατότητά μου να ψηφίζω και να ανοίγω δικό μου λογαριασμό στην τράπεζα, είναι επίσης η συμφωνία μου με την κατάρρευση του θεσμού της προίκας. Ο φεμινισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιθυμώ να υπάρχω πολιτικά ως γυναίκα, ο χριστιανισμός είναι η εσωτερική μου σχέση με το τώρα, το πριν και το μετά. 

— Γιατί χριστιανισμός και όχι κάτι άλλο; Γιατί όχι απλώς «ένθεη»;
Eίμαι, προφανώς, αποτέλεσμα της χώρας και της οικογένειας στην οποία έτυχε να γεννηθώ. Από κει και πέρα, όχι ένθεη γιατί ο Χριστός και η διδαχή του με βρίσκει σύμφωνη. Πιστεύω ότι αν πραγματικά ζούσαμε όπως δίδαξε, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Μου αρέσει η ενεργητική αγάπη και το ενεργητικό νοιάξιμο. Ο Χριστός λειτούργησε για την κοινωνία σαν μητέρα. Πέρα από πρότυπο συμπεριφοράς, τον βρίσκω καλό πρότυπο για αγόρια. Ο γιος μου, ας πούμε, θέλω να γίνει ένας συμπονετικός, ευαίσθητος άντρας. Ο Χριστός είναι πρότυπο ενός τέτοιου άντρα. 

Άννα

— Ξέρεις το θέμα μας, οπότε ας ξεκινήσουμε κατευθείαν: Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή;
Όχι. Oι φεμινίστριες χριστιανές που το πιστεύουν αυτό ή δεν είναι χριστιανές ή δεν είναι φεμινίστριες. 

— Γιατί;
Γιατί συνήθως αυτές οι γυναίκες δεν ακολουθούν τον χριστιανισμό αλλά κάτι δικό τους, που το έχουν ονομάσει χριστιανισμό. Οι γυναίκες που ξέρω εγώ θα πουν, για παράδειγμα, ότι με το να συνταιριάζουν τη χριστιανοσύνη με τον φεμινισμό «αλλάζουν την Εκκλησία από μέσα». Τη θρησκεία δεν την ορίζουμε οι πιστές, όπως δεν ορίζουμε ως συμμετέχουσες τα πολιτικά κόμματα, τους συλλόγους φιλάθλων και κάθε παρόμοιο οργανισμό που προϋπάρχει. Και ακριβώς επειδή η θρησκεία υπάρχει ακμάζουσα δυο χιλιάδες χρόνια και είναι οργανωμένη, η παρουσία μας εκεί δηλώνει και την αποδοχή μας. Οι θρησκείες δεν είναι ιδεολογίες, για να ζυμωθούν με το κοινωνικό κομμάτι και να προκύψει κάτι πιο μοντέρνο ή συμπεριληπτικότητα. Είναι στιβαρά σύνολα κανόνων, και, όπως αποδεικνύεται, πολύ επιτυχημένα. Οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται πού και πού αποτελούν προσωπικές εξαιρέσεις και δεν επηρεάζουν καθόλου το συνολικό οικοδόμημα. 

Ο φεμινισμός δεν μπορεί να αλλάξει τη θρησκεία, γιατί αντίκειται σε δομικές παραδοχές της· μια γυναίκα είναι ένοχη για την πτώση, με αμάρτημα που στιγματίζει αιωνίως κάθε θνητό· η θέση της γυναίκας είναι κατώτερη, και δεν μπορεί να μετάσχει στην εκκλησία παρά μόνο ως ποίμνιο. Η θρησκεία, άλλωστε, δεν καλεί πιστές για να συζητήσει τις ανάγκες τους και να αναδιαμορφωθεί. Καλεί πιστές για να συμμετέχουν, με τους όρους και τις αρχές που έχει διαμορφώσει από την ίδρυσή της. Αν άλλαζαν οι βασικές της αρχές και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η γυναίκα μέσα στην εκκλησία, θα μιλούσαμε για μια νέα θρησκεία, πολύ πιθανόν σε αιρετική σύγκρουση με την παλαιά.

— Ποια η σκέψη σου για το κοινωνικό κομμάτι της θρησκείας; Μπορεί, ας πούμε, κάποια να πηγαίνει απλώς στην Ανάσταση από συνήθεια.
Το γεγονός ότι η Ανάσταση είναι ένα παραδοσιακό, ευφρόσυνο γεγονός, δεν την κάνει λιγότερο θρησκευτική. Και επειδή η θρησκεία δεν είναι σούπερ μάρκετ, διαλέγω ό,τι μ’ αρέσει και αφήνω τα υπόλοιπα, κάθε θρησκευτική πράξη δηλώνει κάτι. Η παρουσία μας σε θρησκευτικές τελετές δηλώνει ότι αποδεχόμαστε τη θρησκεία και ενίοτε, όπως στον γάμο και τη βάφτιση, την τιμούμε κιόλας.

— Γιατί πιστεύεις ότι το θέμα «φεμινισμός και θρησκεία» είναι τόσο φορτισμένο στους φεμινιστικούς χώρους;
O κόσμος δεν έχει καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να έχεις μεγαλώσει σε χριστιανικό περιβάλλον και να το απαρνείσαι. Μόνο αν έχεις μεγαλώσει έτσι καταλαβαίνεις πόσα πρέπει να χάσεις και πόσα πρέπει να χτίσεις αν πεις «εγώ από σήμερα δεν είμαι χριστιανή». Είναι σαν να λες «εγώ από σήμερα σταματάω να λειτουργώ με τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία έχω μεγαλώσει ως Ελληνίδα». Εγώ την πέρασα αυτήν τη διαδικασία και ήταν πένθος μέχρι να ξαναχτίσω τη ζωή μου εκτός θρησκείας. Υπάρχουν κώδικες επικοινωνίας, υπάρχουν μακροχρόνιες φιλίες, υπάρχει κοινότητα. Υπάρχει γέλιο, νοιάξιμο και ένα αίσθημα ότι «είμαστε εμείς και οι άλλοι». Γι’ αυτό μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει εκεί και ανακαλύπτει τον φεμινισμό θα περάσει μια διαδικασία μετάλλαξης, η οποία είναι σκληρή και δύσκολη. Ο χριστιανισμός, τόσο ως θρησκεία όσο και ως ιστορικό φαινόμενο, έχει στον πυρήνα του τη γυναίκα ως κατώτερο ον. Η γυναίκα είναι μακριά από την ιερατική εξουσία, τη δέχεται μόνο και ποτέ δεν είναι μέρος της. Η ύψιστη μορφή της είναι μια έγκυος παρθένα. Η Εύα είναι μια φταίχτρα που πίεσε τον Αδάμ και οδήγησε στο προπατορικό αμάρτημα. Να μιλήσουμε για την απαξίωση της Μαρίας της Μαγδαληνής, το πιο αντιφεμινιστικό γεγονός του χριστιανισμού; Η ιδέα της εγκύου παρθένας δεν είναι απλώς μια μεταφορά. Είναι η επισφράγιση του ότι ο χριστιανισμός είναι μια θρησκεία βασισμένη στο «αντιθηλυκό». Στη βάση του. Όχι στην ερμηνεία του, όπως πολλές φορές έχω ακούσει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
μαρκο ρούμπιο

Daily / Σταυροί στο μέτωπο 

Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων δυσοίωνων σκέψεων, έφερε στο μυαλό τον βανδαλισμό από Χριστιανούς των αρχαίων αγαλμάτων, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ