Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί αρκετή κριτική σχετικά με το τι φταίει και το κόμμα του παραμένει στάσιμο. Από την επομένη της εκλογικής ήττας άκουγε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ανέδειξε νέα στελέχη, ότι κυβέρνησε μόνο με την παρέα του, ότι δεν έχει τεχνοκράτες, ούτε φρέσκα πρόσωπα με νέες ιδέες. Παρόλα αυτά, δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην κριτική αυτή, γι' αυτό και δεν άλλαζε τίποτα. 

Στην πορεία όμως και προσπαθώντας να εντοπίσει γιατί παραμένει τόσο πίσω στις δημοσκοπήσεις και τι είναι αυτό που έχει ο πολιτικός του αντίπαλος και δεν έχει αυτός, αποφάσισε να κάνει τσεκ στο κουτάκι με την «ομάδα συμβούλων με δυνατά βιογραφικά».

Η πρώτη του απόπειρα να φτιάξει ένα επιτελείο «σοφών» ήταν όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτροπή του νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, στην οποία ανέθεσε να εκπονήσει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. Η επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους με επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. 

Αναζητώντας ένα πρόσωπο με βαρύ βιογραφικό, ώστε να μπορεί να σταθεί απέναντι στον καθηγητή Πισσαρίδη, απευθύνθηκε τότε αρχικά στη Λούκα Κατσέλη, η οποία –αν και ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί– διαθέτει πράγματι ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και από άποψη καριέρας είναι μια γυναίκα που πέτυχε πολύ σημαντικά πράγματα σε νεαρή ηλικία.

Η Λούκα Κατσέλη δεν είναι ένα πολιτικά νέο και άφθαρτο πρόσωπο, αλλά διαθέτει το πιο βαρύ βιογραφικό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανταποκρινόταν σε αυτό που αναζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πλην όμως, όταν της έκανε την πρόταση, αυτή του απάντησε ότι είχε αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις εκείνη την περίοδο και δεν μπορούσε να δεχτεί. 

Μετά από αρκετή αναζήτηση εντός κι εκτός κόμματος, η οποία δεν καρποφόρησε, κατέληξε στον Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο ανέθεσε στις αρχές της χρονιάς να καταρτίσει κι αυτός ένα σχέδιο-αντιπρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, απέναντι σε αυτό της επιτροπής Πισσαρίδη. Στην ουσία ξανα-ανακοίνωσε τον Γιώργο Σταθάκη, αφού σε αυτόν είχε αναθέσει δύο χρόνια πριν και την κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος. Αυτήν τη φορά ήταν για την κατάρτιση σχεδίου που θα ονόμαζαν «Ελλάδα+», απέναντι στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» της επιτροπής Πισσαρίδη. 

Οι δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα έδειχναν ότι το κόμμα αδυνατεί να διευρύνει την επιρροή του. Στις μετρήσεις κοινής γνώμης, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να υστερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά στα ζητήματα που σχετίζονται με το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα και να διαχειριστεί την οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα έδειχαν ότι το κόμμα αδυνατεί να διευρύνει την επιρροή του. Στις μετρήσεις κοινής γνώμης, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να υστερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά στα ζητήματα που σχετίζονται με το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα και να διαχειριστεί την οικονομία. 

Προκειμένου να διορθώσει την εικόνα της κυβερνητικής επάρκειας, στην οποία παρουσιάζει έλλειμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας επιτροπής συμβούλων γιατί, όπως δήλωσε, «δεν αρκεί μόνο να έχουμε πίστη στις ιδέες μας, αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια για να τις κάνουμε πράξη».

Η «Αυγή» έγραψε ότι η ομάδα συμβούλων θα λειτουργεί με μορφή think tank που θα πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα και επιλέχθηκε με βάση τρία κριτήρια: το πλούσιο βιογραφικό, το αποδεδειγμένο έργο και την προοδευτική ματιά.

Η πλειοψηφία των συμβούλων, όμως, δεν είναι νέοι, καθώς πρόκειται για συνεργάτες πρώην υπουργών, άτομα που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ορισμένους συνταξιούχους και πρώην αποτυχόντες υποψήφιους. Υπάρχουν κάποια πρόσωπα όμως που προκάλεσαν έκπληξη στα στελέχη του κόμματος, όπως η Ζωρζέτα Λάλη, η Διάνα Βουτυράκου και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Οι δύο πρώτες περισσότερο, γιατί ο Γεροτζιάφας είχε εμφανιστεί δίπλα του και στην εκδήλωση για την υγεία πριν από μερικούς μήνες.

Η Ζωρζέτα Λάλη εργαζόταν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον υπεύθυνο για την Task Force που είχε δημιουργηθεί την περίοδο των μνημονίων και την οποία κατήγγειλαν συχνά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η «Αυγή» έγραφε για «σκανδαλώδεις αμοιβές των μελών της Task Force», ο Τερενς Κουίκ κατήγγειλε «πάρτι με υπερκοστολογημένα προγράμματα» και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής «χρυσές συμφωνίες της Task Force με Γερμανούς και τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα τότε, ήταν η Ζωρζέτα Λάλη, αν και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλειψε να το αναφέρει στο βιογραφικό της. Παρομοίως ξέχασε να αναφέρει και την τεχνοκρατική της εμπειρία ως επικεφαλής του «Εθνικού Κτηματολογίου» την περίοδο 200-2004, το έργο της οποίας μπορεί κανείς εύκολα να εικάσει. Ρεπορτάζ και δημοσιεύματα παλαιότερων ετών ανέφεραν ότι η κ. Λάλη επέβαλε εξαιρέσεις υπέρ του πελατειακού συστήματος.

Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ο καθηγητής Αιματολογίας από το Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι ένα νέο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φιλοδοξεί να διαμορφώσει την πολιτική υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γρ. Γεροτζιάφας ανήκε μέχρι πρότινος στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, υποστηρίζοντας πολύ διαφορετικές θέσεις, όπως την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ήταν υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο της πανδημίας όμως, επιδίωξε έναν πιο ενεργό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή και προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ξάφνιασε αρκετούς από τους παλιούς του συντρόφους. 

Το άλλο νέο πρόσωπο, το οποίο προκάλεσε έκπληξη στο κόμμα, καθώς δεν είχε καμία πολιτική σχέση με τον χώρο της αριστεράς, είναι η 26χρονη νεαρή ηλεκτρολόγος μηχανικός Διάνα Βουτυράκου, η οποία εμφανίστηκε ήδη πριν από λίγες μέρες και σε τηλεοπτικό πάνελ, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σχολιάσει τα μέτρα για την πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο βιογραφικό της, που έδωσε στη δημοσιότητα, την εμφανίζει να «κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σαγκάη το 2018», κάτι που δεν είναι ακριβές, ενώ πολλά σάιτ την παρουσίασαν ως «παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής», κάτι που ούτε είναι, ούτε υπάρχει.

Η Δ. Βουτυράκου ως μαθήτρια συμμετείχε σε διαγωνισμούς της WRO (World Robot Olympiad), που εισάγουν νέους και παιδιά σε βασικές έννοιες της ρομποτικής και προωθούν τον εξοπλισμό της Lego. Στο γυμνάσιο, μαζί με άλλα δύο κορίτσια, συμμετείχαν σε μία ομάδα η οποία πήρε ένα από τα πρώτα βραβεία στον ελληνικό διαγωνισμό της WRO, όπως πολλά άλλα παιδιά, αλλά στον διεθνή δεν κατάφεραν να διακριθούν.

Αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία, ως προπονήτρια στον ίδιο διαγωνισμό, το 2017, η ομάδα της έλαβε την 7η θέση, ενώ η δουλειά των μαθητών της πήρε το πρώτο βραβείο σε μία έκθεση νεανικής καινοτομίας και τεχνολογίας στη Σαγκάη.

Οι διαγωνισμοί που προωθούν εταιρείες ή έχουν χαρακτηριστικά μάρκετινγκ όμως δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που βλέπει το θέμα η αριστερά, ακόμα και η κεντροαριστερά. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, υπάρχουν και διαγωνισμοί ρομποτικής και στην Ελλάδα, ανοιχτών τεχνολογιών, που είναι ανεξάρτητοι από εταιρείες. 

Οι περισσότεροι σύμβουλοι που παρουσιάστηκαν, πάντως, μόνο καινούργια πρόσωπα δεν ήταν. Ένας από αυτούς είναι ο Γιώργος Σταμπουλής, τον οποίο είχαν τοποθετήσει στο Υπερταμείο και το όνομά του είχε αναφερθεί στη Βουλή από την αντιπολιτευση ως «golden boy» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής του Ποταμιού τότε, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα πως «την ίδια ώρα που έβαζε ενέχυρο υπέρ της τρόικας, κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ, φρόντιζε να χρυσοπληρώνει τα golden boys και girls που διόρισε στο Υπερταμείο με εξωφρενικές αμοιβές», αναφέροντας ότι ο Γεώργιος Σταμπουλής είχε λάβει «17.000 ευρώ για 17 συνεδριάσεις, δηλαδή 1.000 ευρώ τη συνεδρίαση».

Στην επιτροπή υπάρχει και ένας καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών από τη Βρετανία, ο Αιμίλιος Αυγουλέας, ο οποίος ήταν στο περιβάλλον των αδερφών Παπανδρέου.

Άλλο ένα πρόσωπο από τα παλιά στη λίστα με τα «καλύτερα μυαλά» είναι η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών». Η κυρία Τσιριγώτη είχε δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, επειδή παρότι στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, πήγαινε σε κομματικές συγκεντρώσεις του Τσίπρα και τα στελέχη της Ν.Δ. τη χαρακτήριζαν τότε «χειροκροτητή». 

Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας με την 26χρονη νεαρή ηλεκτρολόγο μηχανικό Διάνα Βουτυράκου στην πρώτη συνάντηση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο think tank. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο βιογραφικό της, που έδωσε στη δημοσιότητα, την εμφανίζει να «κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σαγκάη το 2018», κάτι που δεν είναι ακριβές, ενώ πολλά σάιτ την παρουσίασαν ως «παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής», κάτι που ούτε είναι, ούτε υπάρχει. Φωτο: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Μια επιτροπή χωρίς ρόλο και τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Υπάρχουν και πρόσωπα που ξεχωρίζουν, όπως ο καθηγητής Ιατρικής Οθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός επιστήμονας. Φωτο: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Την κυρία Τσιριγώτη έχει καταγγείλει πριν από λίγους μήνες ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Σε ένα καταγγελτικό κείμενό του ανέφερε ότι την εποχή που εκείνος μαχόταν για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων, «οι υπηρεσίες της κ. Τσιριγώτη τον παρακολουθούσαν χωρίς να έχει διαπράξει κάποια παράνομη πράξη» και ότι «όσους Τούρκους δραπέτες καταζητούσε το καθεστώς Ερντογάν ως αντικαθεστωτικούς, με το που έφταναν σε ελληνική γη, οι υπηρεσίες, των οποίων γενική Επιθεωρήτρια ήταν η Ζ. Τσιριγώτη, τους άρπαζαν και τους παρέδιδαν σε κουκουλοφόρους οι οποίοι τους οδηγούσαν στην άλλη όχθη του Έβρου και τους παρέδιδαν σε Τούρκους πράκτορες χωρίς να υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης».

Εκτός από τα μη αναμενόμενα ή αμφιλεγόμενα πρόσωπα η επιτροπή έχει και μία συνεργάτιδα του Χριστόφορου Βερναρδάκη, δύο συμβούλους του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και κάποιους που ήταν σε εκλογικές λίστες ή είχαν διοριστεί, καθώς και κάποια άτομα που ήταν κοντά στο κόμμα. 

Υπάρχουν και πρόσωπα που ξεχωρίζουν, όπως ο καθηγητής Ιατρικής Οθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός επιστήμονας και πολλοί εύχονται στο εξής να ακούει εκείνον ο Αλέξης Τσίπρας, αντί του Παύλου Πολάκη. Περισσότεροι όμως είναι αυτοί που προβλέπουν ότι η Επιτροπή Τσίπρα δεν θα παίξει κανέναν ουσιαστικό ρόλο, παρά μόνο επικοινωνιακό. 

Δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ακολουθήσει το πολιτικό στυλ του αντιπάλου του, παρουσιάζοντας κι αυτός ένα δικό του επιτελείο τεχνοκρατών και συμβούλων. Ακόμα και τα περί αρίστων, που χλεύαζε, τα υιοθέτησε, μόνο που αυτός το είπε «τα καλύτερα μυαλά» (που έγιναν και trend στο Twitter).

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως, του οποίο το επιτελείο όπως και η Επιτροπή του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη έχει ομοιογένεια, στην Επιτροπή Τσίπρα υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια, και όσον αφορά το έργο του καθένα, αλλά και πολιτικά, καθώς συνυπάρχουν σε αυτήν από αριστεριστές μέχρι άτομα με πολιτικές θέσεις τις οποίες μέχρι πρότινος κατήγγειλε ως νεοφιλελεύθερες.  

Πολλοί, ακόμα και μέσα στο κόμμα, προεξοφλούν ότι η επιτροπή δεν θα παραγάγει έργο, ούτε θα παίξει κάποιο ρόλο, όπως δεν έπαιξε και ο i-syriza που είχε ανακοινωθεί ακόμα πιο πανηγυρικά. Εμπειρο στέλεχος που δεν ανήκει στον κύκλο του προέδρου ανέφερε ότι «ο Τσίπρας έφτιαξε ένα επιτελείο με πολιτικά ακίνδυνους, οι οποίοι έχουν αναφορά μόνο σε αυτόν και όχι στο κόμμα. Πέρα από τους επικοινωνιακούς λόγους, στέλνει κι ένα μήνυμα, εσωτερικά στο κόμμα, προς συγκεκριμένους αποδέκτες και ενόψει συνεδρίου αλλά και γενικότερα, προκειμένου να μη σηκώνει κανείς μπαϊράκι. Να καταλάβουν ότι υπάρχουν κι άλλοι με τους οποίους μπορούν να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή». 




 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέλιος Νέστωρ: «Ό,τι έκανα, δεν το έκανα για να ρίξω τη δικτατορία αλλά γιατί ντρεπόμουνα» 

Θεσσαλονίκη / Στέλιος Νέστωρ: «Δεν ήμουν από αυτούς που κάθονται σπίτι τους, βγάζουν λεφτά, τρώνε και πίνουνε» 

Μια πολιτική φυσιογνωμία που έδινε πάντα ηχηρό «παρών» στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη LiFO, ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από την Κατοχή και τη χούντα μέχρι την ίδρυση του Μεγάρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Social Media / Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Kαθορίζει την εικόνα μας, τη διάθεσή μας, τα οικονομικά μας, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως, μετά την έλευσή του, μια πετυχημένη selfie, σαν την περίφημη selfie των Oscar του 2014, αλλάζει τον μικρόκοσμο που ζούμε. Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, αναλύει το φαινόμενο Instagram.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ