Η ζωή για τις γυναίκες δεν τελειώνει στα σαράντα, σεβαστοί μου καθηγητές

baby or career Facebook Twitter
Προσπαθούμε να απαλλάξουμε τις γυναίκες από τις τύψεις και από αυτό το δυσβάσταχτο φορτίο που κουβαλούν κάθε μέρα ότι πρέπει, ντε και καλά, να τα καταφέρουν όλα, και παιδιά και δουλειά και προσωπικά όνειρα και ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους.
0

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΝΑ συνταχθώ με απόψεις που ζητούν ακυρώσεις επιστημονικών συνεδρίων, ή να κατεβαίνουν διαφημίσεις, ή να φιμώνονται ιδέες, ακόμα και αυτές με τις οποίες διαφωνώ πλήρως.

Δεν θα επικαλεστώ ούτε τον Βολτέρο ούτε τους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης, μία εκ των οποίων είμαι κι εγώ, γιατί, λίγο ως πολύ, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς που τοποθετούμαστε εντός του δημοκρατικού τόξου υπερασπιζόμαστε πάση θυσία αυτό το δικαίωμα. Κυρίως, όμως, γιατί πιστεύω ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, οι αλλαγές στη συνείδηση, στην κουλτούρα, δεν επιτυγχάνονται με απαγορεύσεις αλλά με την περιθωριοποίηση εκείνων που τις αρνούνται ή τις πολεμούν. 

Αυτό έγινε στην περίπτωση του διαβόητου συνεδρίου για τη γονιμότητα, το οποίο οι μαζικές αντιδράσεις και οι μαζικές αποχωρήσεις ομιλητών και χορηγών οδήγησαν εκ των πραγμάτων στην ακύρωση.

Προσωπικά δεν ξέρω καμία γυναίκα στο περιβάλλον μου που να μην ξέρει ακριβώς ποια είναι τα ηλικιακά της όρια ή πότε η φύση ή η θέση της θα της χτυπήσουν καμπανάκι, αν θέλει να κάνει παιδιά, και καμία γυναίκα που δεν επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για να την ενημερώσει γι’ αυτά τα θέματα, όπως και για την πρόοδο της επιστήμης, η οποία δίνει πια τη δυνατότητα σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν αργότερα παιδιά, να κάνουν χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Οι ίδιοι, όμως, οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαίνεται να αντιλήφθηκαν γιατί ακυρώθηκε, και μάλιστα ομόφωνα, κάτι που φαίνεται από την ανακοίνωσή τους, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».

Θα σταθώ εδώ γιατί αυτοί οι οποίοι εν προκειμένω «μπήκαν στη γωνία» δεν είναι ούτε κοινωνικά εξαμβλώματα, ούτε εγκληματίες, ούτε τίποτα ακραίοι και ριζοσπαστικοί. Είναι επιστήμονες και βρίσκονται στην καρδιά του κοινωνικού μας ιστού. Είναι οι άνθρωποι που με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα υπηρετούν τη γνώση. Και αυτή η διαπίστωση κάνει το πρόβλημα ‒της μη κατανόησης του προβλήματος‒ σοβαρότερο και πολύ ανησυχητικό.

Ας δούμε όπως αυτές τις, απλές εκ πρώτης όψεως, φράσεις μία προς μία.

«Λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Είναι μια φράση που επιδεικτικά προσπαθεί να μειώσει το ύψος των αντιδράσεων, αφού γνωρίζουμε όλοι και όλες καλά ότι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και εκτός κοινωνικών δικτύων, εκτός κι αν οι συντάκτες υπαινίσσονται ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία υπήρξε εκ των πρώτων που αντέδρασαν, παίρνει ελαφρές και βιαστικές αποφάσεις, επηρεαζόμενη από τυχαιότητες.

«Από αντιδράσεις σε ένα τηλεοπτικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε». Μα, αν αξιοποιήσω τις βασικές γνώσεις μου στην επικοινωνία, θα έλεγα ότι αν όλος ο κόσμος κατανόησε με τον ίδιο τρόπο αυτό το μήνυμα, τότε είτε όλοι είμαστε ηλίθιοι είτε το μήνυμα ήταν απολύτως επιτυχημένο και κατάφερε ακριβώς αυτό που ήθελε. Δηλαδή να «τρομάξει» τις γυναίκες και να τις κάνει να νιώσουν τύψεις αν επιλέγουν να μη… γονιμοποιηθούν ή να γονιμοποιηθούν αργότερα, δίνοντας μια προτεραιότητα στην καριέρα τους.

Και επειδή δεν μας έχουν ψεκάσει ακόμα με κανένα σπρέι ηλιθιότητας, εξ όσων γνωρίζω, καταλήγω στο δεύτερο συμπέρασμα, που αναγκαστικά οδηγεί στη σκέψη ότι οι άνθρωποι που θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε, και κυρίως οι γιατροί που έχουν πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη, μας λένε ψέματα.

Ήθελαν, λέει, «να αναδείξουν την “επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα”». Προσωπικά, όμως, δεν ξέρω καμία γυναίκα στο περιβάλλον μου που να μην ξέρει ακριβώς ποια είναι τα ηλικιακά της όρια ή πότε η φύση ή η θέση της θα της χτυπήσουν καμπανάκι, αν θέλει να κάνει παιδιά, και καμία γυναίκα που δεν επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για να την ενημερώσει γι’ αυτά τα θέματα, όπως και για την πρόοδο της επιστήμης, η οποία δίνει πια τη δυνατότητα σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν αργότερα παιδιά, να κάνουν χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

690
Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

«Την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωσή της από λανθασμένα στερεότυπα». Αλλά το ότι η γυναίκα παρουσιάζεται ως μηχανή αναπαραγωγής, που μόνη της έγνοια είναι πότε θα γίνει μάνα, προφανώς δεν είναι καθόλου στερεότυπο, εκτός και αν, όταν η επιτροπή αναφέρεται σε λανθασμένα στερεότυπα, εννοεί την απελευθέρωση της γυναίκας από την αντίληψη ότι μπορεί και να καταφέρει να έχει επιτυχημένη καριέρα ή να κάνει άλλα πράγματα στη ζωή της, αν το επιθυμεί. Να την επαναφέρει δηλαδή στον ίσιο, ενάρετο δρόμο και, αντί να απολογείται που στα σαράντα της επένδυσε στην εκπαίδευσή της και την καριέρα της, να κάνει επιτέλους αυτό που η κοινωνία περιμένει από αυτήν, οικογένεια.

«Είναι βιωματικό» μας είπε η κυρία που επιμελήθηκε το τηλεοπτικό μήνυμα. Ναι, αγαπητή, αλλά το δικό σας… βίωμα δεν είναι απαραίτητα και δικό μας, όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων αλλά και από τα στοιχεία των πολλών ερευνών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Για την ακρίβεια, προσπαθούμε ακριβώς το αντίθετο: να απαλλάξουμε τις γυναίκες από τις τύψεις και από αυτό το δυσβάσταχτο φορτίο που κουβαλούν κάθε μέρα ότι πρέπει, ντε και καλά, να τα καταφέρουν όλα, και παιδιά και δουλειά και προσωπικά όνειρα και ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους. Όχι, δεν είναι.

Προσωπικά, τα πέρασα τα σαράντα και δεν έκανα παιδιά, αν και ήξερα ότι μπορούσα, και ήθελα κιόλας. Πέρασα και τα πενήντα και δεν έκανα, αν και πάλι ξέρω ότι μπορώ. Τι στο καλό; Αν μπορεί η Ναόμι Κάμπελ να κάνει το πρώτο παιδί στα πενήντα ένα της, θα μπορώ κι εγώ και δεν χρειάζομαι κανένα συνέδριο να με ταρακουνήσει.

Έχω αποφασίσει όμως ότι δεν θέλω, όχι από αδυναμία, αλλά γιατί με στοιχειώνουν από μικρή ένας σκασμός αλλοπρόσαλλες ανασφάλειες: θα προλάβω να κάνω ένα δεύτερο μαγαζί στο εξωτερικό; Θα μπορέσω να ταξιδέψω με τον Υπερσιβηρικό, να δω τον ήλιο να ανατέλλει στη Μαντσουρία και το βόρειο σέλας να λάμπει; Να αξιοποιήσω μήπως τις νέες διευκολύνσεις για την αναδοχή ή την υιοθεσία και να πάρω μαζί μου όσα παιδιά μπορώ για να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές; Θα καταφέρω να κάνω κάτι που θα έχει νόημα, που θα κάνει ίσως λιγότερο δύσκολη τη ζωή σε κάποιους;

Η ζωή για τις γυναίκες δεν τελειώνει στα σαράντα, σεβαστοί μου καθηγητές, γίνουν δεν γίνουν μάνες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ