Η Σαλαμίνα εκπέμπει SOS

Η Σαλαμίνα εκπέμπει SOS Facebook Twitter
Το ενδεχόμενο να γεμίσει το νησί με τεράστιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας είναι εφιαλτικό. Και άδικο. Αυτήν τη φορά η Κούλουρη καλείται να αγωνιστεί για να μη χάσει την ψυχή της.
0


Η ΖΕΣΤΗ, ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ Αγίου Πνεύματος και η απουσία στήριξης από οποιονδήποτε «επίσημο» φορέα δεν πτόησαν ούτε κατ' ελάχιστο τους Σαλαμίνιους, οι οποίοι, μαζί με όσους αγαπούν και επέλεξαν το νησί ως τόπο μόνιμης ή καλοκαιρινής κατοικίας, κατέκλυσαν την Κυριακή 23 Ιουνίου την αίθουσα εκδηλώσεων «Δημήτριος Μπόγρης», στο Δημαρχείο Σαλαμίνας.

Το κάλεσμα/ καμπανάκι κινδύνου υπέγραφε ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ, που διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS: Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών», με στόχο να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαλαμίνας για τις μελλοντικές επεκτάσεις που προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εφαρμογή Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην περιοχή Σαλαμίνας και Διαπορίων Νήσων, οι οποίες θα οδηγήσουν στον 25πλασιασμό(!) της έκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Francesco DeAugustinis για τις ιχθυοκαλλιέργειες «Until the end of the world» και στη συνέχεια ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την υφιστάμενη κατάσταση και τους μελλοντικούς κινδύνους ο βιολόγος Μάρκος Ακύλας, μέλος του ΠΕΡΙΒΟΣ, η διευθύντρια του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού φορέα Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων ΚΑΘΕΤΗ, Φαίη Ορφανίδου, και ο πρόεδρος του ΠΕΡΙΒΟΣ, Αντρέας Φαρμακόρης.

Η Σαλαμίνα διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπήρξε η μοναδική, ίσως, διέξοδος των κατοίκων των δυτικών προαστίων – ένα νησί «ταπεινό», με φυσική ομορφιά που πασχίζει να ξεπροβάλει, παρότι κακοποιείται ανελέητα.

Οι ομιλητές, αφού περιέγραψαν διεξοδικά τις αδιαμφισβήτητες καταστροφικές συνέπειες που έχουν για τη θάλασσα αλλά και την ξηρά οι εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες, πληροφόρησαν τους κατάπληκτους ακροατές ότι στις 4 Νοεμβρίου επίκειται η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, παρότι έχουν προηγηθεί:

Η Σαλαμίνα εκπέμπει S.O.S Facebook Twitter
Η μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε έκανε σαφή τόσο την αγωνία των κατοίκων για το μέλλον του τόπου τους και για την ποιότητα της ζωής τους, όσο και την πρόθεσή τους να κινητοποιηθούν άμεσα.

• Ομόφωνη απόφαση κατά της ΣΜΠΕ Σαλαμίνας-Διαπορίων από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Σαλαμίνας (2020)                                                                   

• Ομόφωνη απόφαση κατά της ΣΜΠΕ Σαλαμίνας-Διαπορίων του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας (2021)

• Κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν μόνο 3 περιφερειακοί σύμβουλοι) απόφαση κατά της ΣΜΠΕ Σαλαμίνας-Διαπορίων της Περιφέρειας Αττικής (2021).

Όπως φαίνεται, ενώ οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες είχαν επαναπαυθεί και θεωρούσαν το ζήτημα λήξαν, η… τύχη της Σαλαμίνας δούλευε. Εν μέσω καραντίνας και καθώς όλοι «μέναμε σπίτι», το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ Σαλαμίνας-Διαπορίων, την οποία δεν πήραν είδηση ούτε οι κάτοικοι αλλά ούτε και η δημοτική αρχή για να συμμετάσχουν.

Επιπλέον, αν και το 2014 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ανακοινώσει πως οι υδατοκαλλιέργειες θα χωροθετηθούν στα ανοιχτά και όχι δίπλα στις ακτές –δίνοντας οικονομικά κίνητρα για τη μεταφορά τους σε θεσμοθετημένες ζώνες–, αυτή η σωτήρια για τις παραλίες αλλά άβολη και οικονομικά ασύμφορη για τους επιχειρηματίες απόφαση έχει περάσει στη λήθη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου, η ΚΑΘΕΤΗ ήταν εκείνη που ενημέρωσε σχετικά τον ΠΕΡΙΒΟΣ, ενώ πλέον έχουν ενταχθεί αμφότεροι στη συμμαχία «ΑKTAIA: Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες», η οποία απαρτίζεται από πολλές ομάδες πολιτών και δήμους σε περιοχές από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Εύβοια, Λέσβος, Μέθανα, Αρκαδία, Αργολίδα, Λάρισα/Τέμπη, Σαλαμίνα, Βοϊά/Φωκίδα, Κορινθία.

CHECK Η Σαλαμίνα εκπέμπει S.O.S Facebook Twitter

Στη συνέχεια ο κ. Φαρμακόρης έθεσε ως βασικό στόχο να κηρυχθεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από υδατοκαλλιέργειες και όταν τελειώσει η άδεια των υπαρχουσών να φύγουν χωρίς καμία επέκταση, τονίζοντας ότι το νησί είναι περικυκλωμένο από οχλούσες δραστηριότητες: διυλιστήρια, ναυπηγεία, λιμάνια, αγκυροβόλια πλοίων, παροπλισμένα πλοία, βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια, Ναύσταθμος, σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Κλείνοντας, κάλεσε τους Σαλαμίνιους και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση υπογραφών η οποία θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, το Δημοτικό Συμβούλιο να επικαιροποιήσει την ομόφωνη βούληση των κατοίκων του νησιού κατά της επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι, αν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, ο ΠΕΡΙΒΟΣ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε μαζί με τον δήμο Σαλαμίνας, είτε μαζί με άλλους συλλόγους, είτε ακόμα και μόνος του.

Η μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε έκανε σαφή τόσο την αγωνία των κατοίκων για το μέλλον του τόπου τους και για την ποιότητα της ζωής τους, όσο και την πρόθεσή τους να κινητοποιηθούν άμεσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έντυπα για τη συλλογή χειρόγραφων υπογραφών έγιναν ανάρπαστα και οι ηλεκτρονικές υπογραφές σε λίγες ώρες ξεπέρασαν τις χίλιες.

Αμέριστη στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία προσέφερε, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιώργο Παναγόπουλο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Θανάσης Αλαΐσκας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε στις 12 Ιουνίου η βουλευτής Β’ Πειραιά της Ελληνικής Λύσης, Ασημακοπούλου Σοφία-Χάιδω, ενώ την πρόθεσή της να επαναφέρει –είχε κάνει ερώτηση και τον Ιανουάριο του 2021– το ζήτημα στη Βουλή εξέφρασε με μήνυμά της, καθώς απουσίαζε στο Στρασβούργο, η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η Σαλαμίνα διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπήρξε η μοναδική, ίσως, διέξοδος των κατοίκων των δυτικών προαστίων – ένα νησί «ταπεινό», με φυσική ομορφιά που πασχίζει να ξεπροβάλει, παρότι κακοποιείται ανελέητα. Ο βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια έφερε τα τελευταία χρόνια ξανά ζωή στη θάλασσά της και απέδωσε εκ νέου, σε ντόπιους και  επισκέπτες, παραλίες που για χρόνια ήταν ακατάλληλες για κολύμβηση. Το ενδεχόμενο να γεμίσει το νησί με τεράστιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας είναι εφιαλτικό. Και άδικο. Αυτήν τη φορά η Κούλουρη καλείται να αγωνιστεί για να μη χάσει την ψυχή της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου πιστεύει ότι η βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση τροφής στο μέλλον!

Γεύση / Η βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση τροφής στο μέλλον

Η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου, προέδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), μιλά για το παρόν και το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει μεγάλη εγγύηση για τη σίτιση του ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένου πλανήτη μας.
TWOMINUTES ANGIE
Η θάλασσα δεν είναι προς πώληση: Δράση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace εν όψει της Διάσκεψης “Our Oceans”

I Was There / «Η θάλασσα δεν είναι προς πώληση»: Μηνύματα για την προστασία της θάλασσας προβλήθηκαν στην Ακρόπολη και το Σούνιο

Λίγο πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης «Our Oceans», η οποία λαμβάνει χώρα στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν προβολές μηνυμάτων υπέρ της προστασίας της θάλασσας στην Ακρόπολη, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και αλλού.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ