Η πόλη των Σερρών φιλά το χέρι του λεβέντη της

ξ Facebook Twitter
0

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του Κώστα Καραμανλή να επιβιώσει πολιτικά, με πρόδηλα στημένους τρόπους είναι κάτι περισσότερο από εξοργιστική ― είναι εμετική. Διοργάνωσε χριστουγεννιάτικη γιορτή στις Σέρρες όπου «αυθορμήτως» του φιλούσανε τα χέρια και τον φώναζαν λεβέντη. Λεβέντη! Τον βασικό υπέυθυνο της μεγαλύτερης σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας!

Προσπαθώ να βρω έστω και ένα λόγο που θα μπορούσε αυτό το χοντρόπετσο και αποδεδειγμένα ανίκανο πρόσωπο να χαρακτηριστεί «λεβέντης». Υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται έστω κι ένας «αυθόρμητος» Σερραίος στην αναιδή φιέστα του. Ξέρουμε ήδη από τον Θουκυδίδη ότι είναι ίδιον της παρακμής να αλλοιώνει την έννοια των λέξεων, αλλά και πάλι, αναρωτιέμαι. Τι δονεί τα πελατάκια του; Είναι ο ιταμός τρόπος που κουνά το κρινοδάχτυλό του στη Βουλή― τιμητής από πάνω; Το γεγονός ότι δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη;  Τα publi «γνώμης» που εσχάτως τον ξεπλένουν; Τι;

Ο πολιτικός αυτός γίγας διοργάνωσε την ανακαίνιση του μηδενός του τις μέρες του Χριστουγέννων. Δεν του πέρασε καν από το νου ότι Χριστούγεννα για τους περισσότερους Έλληνες σημαίνει οικογένεια, και ότι εξ αιτίας του δεκάδες οικογένειες αυτά τα Χριστούγεννα πενθούν .

Αυτός ο τύπος θα έπρεπε τώρα να είναι φυλακή και θεωρώ προβληματικό για τη Δημοκρατία ότι δεν οδηγήθηκε έστω στα δικαστήρια. Όπως είναι αποκαρδιωτικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον εκλέγουν ξανά και του φιλούν το χέρι. Νοσεί βαριά η δημοκρατία, που από πελατειακά κίνητρα αλλοιώνει το νόημα της, προστατεύει τους άχρηστους αντί να τοποθετεί στη θέση τους «άριστους πολίτες».

Aυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο, γιατί αγγίζει τα όρια του κυνισμού είναι ότι ο πολιτικός αυτός γίγας διοργάνωσε την ανακαίνιση του μηδενός του τις μέρες του Χριστουγέννων. Δεν του πέρασε καν από το νου ότι Χριστούγεννα για τους περισσότερους Έλληνες σημαίνει οικογένεια, και ότι εξ αιτίας του δεκάδες οικογένειες αυτά τα Χριστούγεννα πενθούν.

ξ Facebook Twitter
Φωτεινή Καραμανλή, Αχιλλέας Καραμανλής, Κώστας Καραμανλής

Το ‘χει φαίνεται η οικογένεια. Κι ο συνονόματός του, ο μοιραίος Βούδας της ψησταριάς, ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για τα συντρίμμια που άφησε πίσω του. Κουνάει μονίμως το δάχτυλο, συνοφρυωμένος διότι έτσι νομίζει ότι φαίνεται σοβαρός, κατάπιε την κάμηλο και του φταίνε οι μύγες, τις διώχνει απ’ την μπριζόλα του με μεγαλοπρεπείς χειρονομίες. Ιστορικά γυμνός, νομίζει ότι είναι ενδεδυμένος την προφύρα.

Έτσι κι ο έσχατος της μοιραίας οικογένειας η οποία εκφυλίστηκε άμα τη εξαφανίσει τού όντως σημαντικού πατριάρχη της. Δείτε τον. Δίπλα στην αδελφή του και τον μπαμπά του, με βλέμμα ανήξερης πουλακίδας. Νομίζει ότι ρίχνει στάχτη στα μάτια, ότι ξεπλένει την ατιμασμένη θητεία του.

Θα προκαλούσε γέλιο, αν δεν προκαλούσε βαθιά περιφρόνηση.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ