ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Η μέθοδος των Σπετσών 

Η μέθοδος των Σπετσών  Facebook Twitter
Η σχεδιασμένη κίνηση του Κασσελάκη για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο νησί των Σπετσών τού βγήκε, καθώς πέτυχε όλους τους σκοπούς της. Φωτ.: ΕUROKINISSI
0

ΟΣτέφανος Κασσελάκης απαντώντας, μετά την εκλογή του, στις επικρίσεις ότι δεν γνωρίζει ούτε την πολιτική κατάσταση της χώρας, ούτε την αριστερά, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι μαθαίνει γρήγορα. Και πράγματι, έχει αρχίσει να μαθαίνει αρκετά καλά τον ΣΥΡΙΖΑ, για το σύντομο διάστημα που είναι πρόεδρός του, όπως και να μπαίνει στο πνεύμα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η πολιτική αφέλεια και μια δόση ανεξέλεγκτου αυθορμητισμού, που τον χαρακτήριζαν στην αρχή, πλέον δεν υπάρχουν. Ξέρει τι κάνει και κυρίως έχει μάθει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές. 

Το πρώτο που κατάλαβε, όταν ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή, είναι πως είναι μόνος του. Πολλά από τα στελέχη που τον στήριξαν είτε πατούσαν σε δύο βάρκες και αναφέρονταν και αλλού, είτε έβαζαν τη δική τους καριέρα ως προτεραιότητα. Ο Κασσελάκης αντιλήφθηκε επίσης ότι ο Τσίπρας δεν παραμέρισε ακριβώς για να περάσει αυτός, αλλά τον άφησε να χρεωθεί τις επόμενες ήττες και τις αποχωρήσεις για να καθαρίσει το πεδίο και να σχεδιαστεί το επόμενο βήμα – που δεν είναι απαραίτητο να τον περιλαμβάνει. 

Ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί έναν τέτοιο ρόλο. Αντιθέτως, θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση του και διαθέτει τεράστια ενέργεια να ξοδέψει ώστε να πετύχει τον σκοπό του. 

Το άλλο που κάνει αυτή την περίοδο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επιτελείο από στελέχη που μπορούν να βγάλουν δουλειά και κυρίως να του είναι πιστά και να αναφέρονται μόνο σε εκείνον. 

Η σχέση του Κασσελάκη με τον Τσίπρα εδώ και λίγο καιρό είναι μια σχέση αμοιβαίας καχυποψίας. Πολλοί σχολίασαν την απουσία του Τσίπρα από τις Σπέτσες, αλλά ελάχιστοι αναρωτήθηκαν αν ο Κασσελάκης τον ήθελε πραγματικά εκεί. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και δεν θα μπορούσε να πάει στο εξοχικό του Κασσελάκη και να του παρουσιάζει με power point τις προτάσεις του, σαν να είναι υπάλληλός του.

Η μέθοδος των Σπετσών  Facebook Twitter
Ο Νίκος Παππάς, σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να την ελέγξει, κάτι που ο Στέφανος Κασσελάκης μάλλον γνωρίζει.  Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

Η σχεδιασμένη κίνηση του Κασσελάκη για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο νησί των Σπετσών τού βγήκε, καθώς πέτυχε όλους τους σκοπούς της. Οι λίγοι βουλευτές που αρχικά δοκίμασαν να τον αγνοήσουν επιδεικτικά –και για να γίνουν αρεστοί στον Τσίπρα– συμμορφώθηκαν αμέσως, εγκαταλείποντας τις αντιρρήσεις τους. Το ασυνήθιστο θέαμα των βουλευτών να καταφθάνουν στο κοσμικό νησί με τα σακίδια και τις βαλίτσες τους δεν έβλαψε τη δική του εικόνα – άλλωστε ο ίδιος φρόντισε να κρυφτεί από τις κάμερες αυτήν τη φορά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωξε με αυτόν τρόπο να γνωρίσει προσωπικά όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να τα προσεγγίσει και να τους δείξει ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Η απουσία του Τσίπρα τον διευκόλυνε, ενώ την προηγούμενη φορά στην αίθουσα της Βουλής η παρουσία του είχε κλέψει την παράσταση. Για τους περισσότερους βουλευτές λειτούργησε θετικά η προσωπική επαφή, την οποία πολλοί δεν είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πριν τη συρρίκνωση που προέκυψε από τη διπλή ήττα του 2023, ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά και ο ίδιος δεν συνομιλούσε με όλους, αλλά με έναν πιο στενό κύκλο. 

Προσωπική επαφή προσπαθεί να αποκτήσει και με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα οποία θα έχουν ρόλο την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Ο Νίκος Παππάς, σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κινείται εδώ και αρκετό προκειμένου να διευρύνει την επιρροή του σε αυτήν και να την ελέγξει, κάτι που ο Στέφανος Κασσελάκης μάλλον γνωρίζει. 

Η μέθοδος των Σπετσών  Facebook Twitter
Ομαδική φωτογραφία των βουλευτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI

Το άλλο που κάνει αυτή την περίοδο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επιτελείο από στελέχη που μπορούν να βγάλουν δουλειά και κυρίως να του είναι πιστά και να αναφέρονται μόνο σε εκείνον.

Ενδιαφέρον θα έχει και το αν θα είναι υποψήφιος τελικά στις ευρωεκλογές, κάτι που έχει διαψεύσει – όχι όμως πολύ κατηγορηματικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κάτι που ο ίδιος ήθελε, αλλά ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που του ζήτησε να μην το κάνει. Σε περίπτωση ωστόσο που θα είναι υποψήφιος, θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί και θα βγει πρώτος. 

Το γεγονός ότι είναι αρχηγός χωρίς να είναι εκλεγμένος βουλευτής αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Η εκλογή του ως ευρωβουλευτή θα ενίσχυε το θεσμικό του προφίλ –κάτι που χρειάζεται– και θα αποτελούσε ένα δίχτυ προστασίας. Θα εξακολουθήσει να ακούει όσους του λένε να μην είναι υποψήφιος ή θα κάνει την έκπληξη και την τελευταία στιγμή θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του; Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, πάντως, τον περιμένει η μάχη που θα κρίνει την πολιτική του επιβίωση και δεν φαίνεται πρόθυμος να αφήσει να τον βγάλουν από τη μέση. 

Οπτική Γωνία
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον Ιράν: Η πορεία προς τη σύγκρουση

Από το πραξικόπημα του 1953 έως σήμερα: Πώς Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη οδηγήθηκαν στη ρήξη και γιατί η απόφαση Τραμπ αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Η Ουκρανία βρέθηκε στη μέση μεγάλης γεωπολιτικής αντιπαλότητας και τώρα που διαφαίνεται το τέλος του πολέμου, είναι μικρή η πιθανότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ και νεφελώδεις οι εγγυήσεις ασφαλείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ