ΣΥΡΙΖΑ: Η φωτογραφία των Σπετσών και το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο»

ΣΥΡΙΖΑ: Η φωτογραφία των Σπετσών και το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο» Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σπέτσες και όπως συνηθίζεται η στιγμή απαθανατίστηκε από την καθιερωμένη φωτογραφία όσων βρέθηκαν στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη.

Τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες απασχόλησε το «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την έναρξη των εργασιών. Το σχέδιο που πρότεινε, αποσκοπεί «στην ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό, στην ευημερία και πρόοδο για όλους, σε μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και σε μια πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική» όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν οι παρουσιάσεις-εισηγήσεις των βουλευτών.

Μεταξύ αυτών του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος ανέφερε πως «Μαζί με τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατική συμμετοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διατυπώνει τη δέσμευσή του για μία κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, έχοντας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία Ισχυρή Βιώσιμη Πολιτεία, με ένα αναπτυξιακό κράτος. Για το λόγο αυτό και επεξεργαστήκαμε την πρότασή μας για μία ισχυρή, σύγχρονη, ανθρώπινη δημοκρατική πολιτεία, ένα κράτος δικαίου που δεν θα αφήνει κανένα και καμία μόνο ή μόνη. Μια πολιτεία με σχέδιο οικονομίας, χωροταξίας, περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης για τη δίκαιη διπλή μετάβαση (κλιματική και ψηφιακή) και τη νέα οικονομία. Και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτησή μας για μία νέα πλειοψηφική κοινωνική συμφωνία, με μία κοινωνία ενεργών πολιτών, που θα περιλαμβάνει και τα νέα επίδικα της ζωής μας, όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατική κοινωνία, η δίκαιη πράσινη μετάβαση, η ισοτιμία και το δικαίωμα στη ζωή και στην πρόοδο».

Οι προτάσεις των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες

Ο Παύλος Πολάκης, κατά την εισήγησή του στις Σπέτσες έθεσε επτά «όρους»:

«1) Αδιαπραγμάτευτες θέσεις στα εθνικά ζητήματα.
2) Ενίσχυση της μισθωτής εργασίας.
3) Αλλαγή του Κράτους με αποκέντρωση των εξουσιών στον α` και β` βαθμό αυτοδιοίκησης.
4) Δημόσιος Τραπεζικός πυλώνας με έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας. Επαναφορά δημόσιου ελέγχου στις στρατηγικές υποδομές (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
5) Αλλαγή λειτουργίας της Δικαιοσύνης (2η Σχολή Δικαστών, ενοποίηση προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης και μία μόνο αναβολή στις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος).
6) Ισχυρό κοινωνικό Κράτος με διπλασιασμό των αποδοχών των λειτουργών του.
7) Ανασυγκρότηση αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης με συγκεκριμένα τοπικά σχέδια ανάπτυξης, που θα ανακατευθύνουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ με σκοπό τη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για διάχυση της ανάπτυξης και του εισοδήματος».

Η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, μίλησε για τις «8 αναπάντητες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Σεπτέμβριο του 2023 ως σήμερα, Ιανουάριο του 2024, που σκιαγραφούν την εξωτερική πολιτική της σημερινής δεξιάς κυβέρνησης, σε ρήξη με πάγιες πρακτικές και δόγματα της διπλωματίας μας αλλά και με την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Εξωτερική πολιτική δεκαετίας του ‘50, του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που εκτελεί χωρίς αντιρρήσεις, πλήρως ενσωματωμένου στου σχεδιασμούς των κυρίαρχων διεθνώς, πολιτικά, οικονομικά, δυνάμεων».

Σπέτσες: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για Άμυνα και Οικονομία

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις συνθήκες εργασίες και διαβίωσης του προσωπικού και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες» ενώ κατέθεσε τις προτάσεις για την Εθνική Άμυνα οι οποίες είναι οι εξής: «Επανεξέταση του σχεδιασμού των Ε.Δ. με κριτήρια την προτεραιοποίηση, την οικονομία δυνάμεων, την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τις νέες τεχνολογίες και την εμπέδωση των συμπερασμάτων από τις τελευταίες ένοπλες συγκρούσεις, συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μείωση της υπάρχουσας διασποράς (αποχαρακτηρισμός μη επιχειρησιακών στρατοπέδων) και ανασυγκρότηση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, (δημιουργία Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας) και νέο νομοθετικό πλαίσιο περί Αμυντικών προμηθειών των Ε.Δ. ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και χωρίς καθυστερήσεις.
Ως προς το προσωπικό των Ε.Δ. προτείνεται αύξηση αποδοχών, εκσυγχρονισμός και ενοποίηση των δύο βασικών νομοθετημάτων που αφορούν στα στελέχη, άμεση επίλυση ζητημάτων μέριμνας (επιδόματα, στεγαστικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Τέλος, ως προς τη θητεία προτείνεται η καλύτερη αξιοποίηση των στρατευσίμων και η αναγνώριση του χρόνου στράτευσης ως συντάξιμου χωρίς καταβολή εισφορών».

Στον τομέα των Οικονομικών, ο αρμόδιος Τομεάρχης, Νίκος Παππάς, είπε πως τα «Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του χρέους, για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας». Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποδόμησε τις κυβερνητικές αναφορές περί «οικονομικού και αναπτυξιακού» θαύματος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι 32η στους 36 της Ευρώπης σε ανάπτυξη ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, ιδιαίτερα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Χαρακτήρισε αναγκαία την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης της αγοράς χωρίς αποκλεισμούς, την ορθή διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, τη δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων, κ.ά.

Ως στόχους του τομέα Οικονομικών για την επόμενη περίοδο έθεσε, μεταξύ άλλων την προετοιμασία προτάσεων για:

• τη θέσπιση της προοδευτικής φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων,
• τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.
Αναφέρθηκε στη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και συγκρότησης μετώπου στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις ΜμΕ και την κοινωνία, στην τακτική παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στις συνεχείς επαφές με φορείς, στην ανάπτυξη προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε Επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους, ενώσεις μικρομεσαίων.

«Η υγεία είναι ένα πεδίο πολιτικής το οποίο διατρέχει ολόκληρο το πρόγραμμα θέσεων και δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν περιορίζεται στον στενό υγειονομικό τομέα» είπε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Υγείας ενώ για τον τον τομέα της Παιδείας, ανέλυσε η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Αθηνά Λινού σημειώνοντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή καθολικής δωρεάν σίτισης και για τα 14 έτη σπουδών από το νηπιαγωγείο δηλαδή μέχρι και το λύκειο και σε όλους τους τύπους σχολείου και  προγραμμάτων πρόληψης της βίας και των εξαρτήσεων στα σχολεία. Η κα Λινού έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία αποκάλεσε «γελοία απάτη».

Η Έλενα Ακρίτα, Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «Θέλουμε να είμαστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μίλησε για την κατακόρυφη αύξησηςτης ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, για την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, τις τραγικές ελλείψεις κλινών στις παιδοψυχιατρικές κλινικές της χώρας κ.α. 

.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ