Ο Κασσελάκης αμφισβητεί τώρα τους συμμάχους του

Ο Κασσελάκης αμφισβητεί τώρα τους συμμάχους τους Facebook Twitter
Ο Κασσελάκης εργάζεται μόνο για τη δική του ατζέντα και δεν διστάζει να τα βάζει και με τους μέντορές του. Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
0

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ από τη βάση των μελών και όσο και να θέλουν αρκετοί, δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν. Μετά τις ρωγμές όμως, που εμφανίστηκαν στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, του είχε μείνει μόνο ο Παύλος Πολάκης για να εμπιστεύεται, και ποιος θα το περίμενε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα γινόταν η αιτία για να πληγεί και η δική τους σχέση.

Εδώ και λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν εμπιστεύεται τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά έχει αναθέσει στον Νίκο Παππά να τον θέσει υπό έλεγχο, όσο αυτό είναι δυνατόν, κυρίως μέσα από τους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό θα επιχειρηθεί στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό και ο ίδιος δεν θελήσει να φύγει όταν του υποδείξουν να αποχωρήσει.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, εκείνος δεν σκοπεύει καθόλου να αποχωρήσει για να διευκολύνει όσους βρίσκονται στην αναμονή για να τον διαδεχθούν. Αλλά αυτά αφορούν τη μετά τις ευρωεκλογές περίοδο και ο χρόνος ως τότε προβλέπεται πυκνός. Μέχρι τις ευρωεκλογές η σύγκρουση θα διεξάγεται υπόγεια και σε χαμηλή ένταση, παρά τα πισώπλατα μαχαιρώματα που έχουν αρχίσει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βγαίνει τραυματισμένος από όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, καθώς για πρώτη φορά μετά τις αποχωρήσεις αμφισβητείται τόσο θορυβωδώς και δημοσίως.

Αυτό που αποδεικνύεται έως τώρα είναι ότι όλοι όσοι νόμιζαν πως θα έλεγχαν τον Κασσελάκη και θα εξυπηρετούσε τον δικό τους σχεδιασμό, έκαναν λάθος.Ο Κασσελάκης εργάζεται μόνο για τη δική του ατζέντα και δεν διστάζει να τα βάζει και με τους μέντορές του.

Ο πρώτος που έπεσε έξω ήταν ο Τσίπρας και το κατάλαβε γρήγορα, αλλά αργά για να αλλάξει κάτι. Ακόμα και στο σχέδιο «εκκαθάρισης», βάσει του οποίου θα έδιωχνε αυτούς που αποκαλούσαν«βαρίδια», δηλαδή την «Ομπρέλα», ο Κασσελάκης οδήγησε στην έξοδο –ως παράπλευρη απώλεια ή από σκοπιμοτητα– και την ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση, κάτι που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε. 

Αυτοί που το κατάλαβαν τώρα, για τα καλά, είναι όσοι αποτελούσαν το «διευθυντήριο» και νόμιζαν ότι τον καθοδηγούσαν. Ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι έμαθε από την τηλεόραση την απόφαση Κασσελάκη περί κομματικής πειθαρχίας για τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Και ο Παύλος Πολάκης τον άκουσε να του απαντάει δημόσια σε κάτι που εκείνος είχε πει σε κλειστές πόρτες, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και προφανώς δεν ήθελε ούτε να δημοσιοποιηθεί ούτε να πάρει έκταση. Ο Πολάκης είχε αναφερθεί στη δυσκολία υποστήριξης των ρυθμίσεων για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών στα χωριά της Κρήτης που είναι στα βουνά (χωρίς να πει ότι δεν θα ψηφίσει) και ο Κασσελάκης του απάντησε δημόσια ότι στα βουνά η αριστερά αγωνίζεται και δεν κρύβεται, ζητώντας μάλιστα αν υπάρχει κάποιος στην αίθουσα που διαφωνεί, να το πει και να σηκωθεί. 

Ομως και ο Στέφανος Κασσελάκης βγαίνει τραυματισμένος από όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, καθώς για πρώτη φορά μετά τις αποχωρήσεις αμφισβητείται τόσο θορυβωδώς και δημοσίως. Η ίδια η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, τον άδειασε υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πει αυτά που είχαν όλοι ακούσει ότι είπε για την κομματική πειθαρχία. Και φυσικά δεν θα το έκανε μόνη της αυτό, χωρίς τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είναι εκείνος που την πρότεινε για τη θέση αυτή. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατά τη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη, που την προηγούμενη μέρα είχε εκθέσει, ως κίνηση καλής θέλησης ανέφερε ότι βρέθηκε στο κόμμα χάρη στον Παύλο Πολάκη και τον Μανόλη Καπνισάκη

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άδειασαν κι άλλα στελέχη για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Κασσελάκη είναι ότι η συμμαχία των δυνάμεων που τον στήριξε για να γίνει πρόεδρος έχει διαρραγεί.   

* Στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα τους στον i-syriza μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Οι υποψηφιότητες που θα σταλούν θα περάσουν από ένα φιλτράρισμα της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά θα επιλεγούν από όλα τα μέλη του κόμματος, μέσω του i-syriza. Αυτό είναι το μοντέλο που δοκιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης τώρα για την κατάρτηση του ευρωψηφοδελτίου κι ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσει και όταν θα το χρειαστεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την παραμονή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.   

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ