Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντισυστημική ψήφος των «απόκληρων»

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντισυστημική ψήφος των «απόκληρων» Facebook Twitter
Τις τάσεις του εκλογικού σώματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, τις είχε διαγνώσει εγκαίρως το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να τους αποκλείσει, αλλά δεν το κατάφερε. 
0

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία διατηρεί περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών που είχε(157-158).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να διορθώσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και να βάλει φρένο στον εκλογικό κατήφορο, αλλά έπεσε κι άλλο, καθώς όπως κατέδειξε η σημερινή κάλπη, δεν πήρε ούτε το μήνυμα της προηγούμενης. Έχοντας εγκαταλείψει το 30% προ πολλού, τώρα  αφήνει πίσω του και το 20%. Είναι ενδεικτικό ότι η παλιά κοινοβουλευτική του ομάδα αποδεκατίστηκε και στη νέα Βουλή θα έχει λιγότερες από 50 έδρες με πολλά και γνωστά στελέχη του να μένουν εκτός. 

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συγκρατήσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών του και αυτός ακριβώς ήταν ο ρεαλιστικός στόχος που είχε βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΚΚΕ είναι ικανοποιημένο και αυτό, ενώ στους μεγάλους χαμένους μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα συγκαταλέγεται και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να μπει. Αντιθέτως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρά τις καταγγελίες των υποψηφίων της και την υποχώρηση που κατέγραφε τελευταία, αυτή δεν πρόλαβε να της προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες. 

Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι το νέο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, συγκεντρώνεται ένα ποσοστό στα δεξιά της ΝΔ, γύρω στο 13% που μοιράζονται τρία κόμματα. Ένα καινούργιο, συντηρητικό, με θρησκευτικοπατριωτικά χαρακτηριστικά και ένα ακροδεξιό με χρυσαυγίτικες θέσεις που μπαίνει στη Βουλή χάρη στη γραμμή που έδωσε ο έγκλειστος νεοναζί μόλις πριν από λίγες μέρες. 

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ότι αυτές οι εκλογές κατέγραψαν κι ένα μεγάλο αριθμό «απόκληρων», οι οποίοι δεν εκφράζονται πολιτικά από τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος και για αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε νέα κόμματα που μπαίνουν τώρα στη Βουλή.

Τις τάσεις του εκλογικού σώματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, τις είχε διαγνώσει εγκαίρως το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να τους αποκλείσει, αλλά δεν το κατάφερε. 

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ότι αυτές οι εκλογές κατέγραψαν κι ένα μεγάλο αριθμό «απόκληρων», οι οποίοι δεν εκφράζονται πολιτικά από τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος και για αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε νέα κόμματα που μπαίνουν τώρα στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε στο κέντρο, ενώ στην κεντροαριστερά θα υπάρξει ντέρμπι το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και η τάση αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα συνεχίσει να είναι καθοδική. Εμπειρος δημοσκόπος ανέφερε σήμερα ότι αν οι εκλογές ήταν σε δέκα μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν ακόμα πιο κάτω. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε σταθερό στα αυξημένα ποσοστά του και σε πολλές περιφέρειες πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας τον τρίτο. Τα ποσοστά τους πλέον είναι αρκετά κοντά και το επόμενο στοίχημα για τον Νικο Ανδρουλάκη είναι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί είναι που σχεδιάζει το επόμενο άλμα για να εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος, απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα λένε ότι θα αναστοχαστούν και θα εξετάσουν γιατί πήγαν τόσο χάλια, όπως είπε απόψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι επειδή είναι δημοκρατικό κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Δύσκολο έργο αναλαμβάνει και ο Κωνσταντίνος Τασούλας που αναμένεται να παραμείνει Πρόεδρος της Βουλής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η νέα Βουλή  θα χρειαστεί κάποιον ιδιαίτερα έμπειρο κοινοβουλευτικό.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ