Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντισυστημική ψήφος των «απόκληρων»

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντισυστημική ψήφος των «απόκληρων» Facebook Twitter
Τις τάσεις του εκλογικού σώματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, τις είχε διαγνώσει εγκαίρως το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να τους αποκλείσει, αλλά δεν το κατάφερε. 
0

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία διατηρεί περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών που είχε(157-158).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να διορθώσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και να βάλει φρένο στον εκλογικό κατήφορο, αλλά έπεσε κι άλλο, καθώς όπως κατέδειξε η σημερινή κάλπη, δεν πήρε ούτε το μήνυμα της προηγούμενης. Έχοντας εγκαταλείψει το 30% προ πολλού, τώρα  αφήνει πίσω του και το 20%. Είναι ενδεικτικό ότι η παλιά κοινοβουλευτική του ομάδα αποδεκατίστηκε και στη νέα Βουλή θα έχει λιγότερες από 50 έδρες με πολλά και γνωστά στελέχη του να μένουν εκτός. 

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συγκρατήσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών του και αυτός ακριβώς ήταν ο ρεαλιστικός στόχος που είχε βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΚΚΕ είναι ικανοποιημένο και αυτό, ενώ στους μεγάλους χαμένους μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα συγκαταλέγεται και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να μπει. Αντιθέτως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρά τις καταγγελίες των υποψηφίων της και την υποχώρηση που κατέγραφε τελευταία, αυτή δεν πρόλαβε να της προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες. 

Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι το νέο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, συγκεντρώνεται ένα ποσοστό στα δεξιά της ΝΔ, γύρω στο 13% που μοιράζονται τρία κόμματα. Ένα καινούργιο, συντηρητικό, με θρησκευτικοπατριωτικά χαρακτηριστικά και ένα ακροδεξιό με χρυσαυγίτικες θέσεις που μπαίνει στη Βουλή χάρη στη γραμμή που έδωσε ο έγκλειστος νεοναζί μόλις πριν από λίγες μέρες. 

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ότι αυτές οι εκλογές κατέγραψαν κι ένα μεγάλο αριθμό «απόκληρων», οι οποίοι δεν εκφράζονται πολιτικά από τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος και για αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε νέα κόμματα που μπαίνουν τώρα στη Βουλή.

Τις τάσεις του εκλογικού σώματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, τις είχε διαγνώσει εγκαίρως το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να τους αποκλείσει, αλλά δεν το κατάφερε. 

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ότι αυτές οι εκλογές κατέγραψαν κι ένα μεγάλο αριθμό «απόκληρων», οι οποίοι δεν εκφράζονται πολιτικά από τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος και για αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε νέα κόμματα που μπαίνουν τώρα στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε στο κέντρο, ενώ στην κεντροαριστερά θα υπάρξει ντέρμπι το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και η τάση αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα συνεχίσει να είναι καθοδική. Εμπειρος δημοσκόπος ανέφερε σήμερα ότι αν οι εκλογές ήταν σε δέκα μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν ακόμα πιο κάτω. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε σταθερό στα αυξημένα ποσοστά του και σε πολλές περιφέρειες πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας τον τρίτο. Τα ποσοστά τους πλέον είναι αρκετά κοντά και το επόμενο στοίχημα για τον Νικο Ανδρουλάκη είναι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί είναι που σχεδιάζει το επόμενο άλμα για να εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος, απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα λένε ότι θα αναστοχαστούν και θα εξετάσουν γιατί πήγαν τόσο χάλια, όπως είπε απόψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι επειδή είναι δημοκρατικό κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Δύσκολο έργο αναλαμβάνει και ο Κωνσταντίνος Τασούλας που αναμένεται να παραμείνει Πρόεδρος της Βουλής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η νέα Βουλή  θα χρειαστεί κάποιον ιδιαίτερα έμπειρο κοινοβουλευτικό.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νησιά στο κόκκινο: Οι βιολογικοί καθαρισμοί στα όριά τους

Ρεπορτάζ / Νησιά στο κόκκινο: Οι βιολογικοί καθαρισμοί στα όριά τους

Τι καταλήγει, τελικά, στη θάλασσα όταν ο υπερτουρισμός, τα προβληματικά δίκτυα των αστικών λυμάτων και η έλλειψη τεχνικού προσωπικού στους μικρούς νησιωτικούς δήμους πιέζουν τις υποδομές αυτές;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αριστερά και δεξιά: Ποιος θυμάται πια τι σημαίνουν;

Οπτική Γωνία / Αριστερά και δεξιά: Ποιος θυμάται πια τι σημαίνουν;

Οι παλιές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, ο λαϊκισμός και η νέα πολιτική γεωγραφία. Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Σαραβάκος αναλύουν τι σημαίνει σήμερα να είσαι αριστερός ή δεξιός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στο τραπέζι λύση για το Σινά;

Ρεπορτάζ / Το θολό και δύσκολο μέλλον της Μονής Σινά

Μια λύση με επώδυνους όρους αλλά και κρίσιμες εγγυήσεις βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ιερά Μονή του Σινά, μετά τα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Μ’ αγαπάει ή όχι;»: Γιατί ρωτάμε το ChatGPT για τις σχέσεις μας

Οπτική Γωνία / Μ’ αγαπ(AI) δεν μ' αγαπ(ΑΙ); Γιατί ρωτάμε το ChatGPT για τις σχέσεις μας

Γιατί εμπιστευόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για τα πιο προσωπικά μας ζητήματα; Τι αναζητούμε πραγματικά όταν τη ρωτάμε αν ταιριάζουμε με τους συντρόφους μας ή αν η σχέση μας έχει μέλλον; Η ψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σκοντάφτοντας στον δρόμο προς το αυθεντικό: Η Gen Z και τα πανηγύρια

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί η Gen Z γλεντά με τους παππούδες της στα πανηγύρια;

Νέοι τρόποι προσέγγισης της μουσικής, νέοι χοροί, νέες ιδέες περί ξεφαντώματος, διαφορετικές διαγενεακές και έμφυλες σχέσεις τέμνονται σε κάτι που δεν είναι ακριβώς το παραδοσιακό πανηγύρι, αλλά αναπτύσσει και αναζωογονεί αυτή την πολιτισμική μορφή.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ