Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντισυστημική ψήφος των «απόκληρων»

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντισυστημική ψήφος των «απόκληρων» Facebook Twitter
Τις τάσεις του εκλογικού σώματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, τις είχε διαγνώσει εγκαίρως το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να τους αποκλείσει, αλλά δεν το κατάφερε. 
0

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία διατηρεί περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών που είχε(157-158).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να διορθώσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και να βάλει φρένο στον εκλογικό κατήφορο, αλλά έπεσε κι άλλο, καθώς όπως κατέδειξε η σημερινή κάλπη, δεν πήρε ούτε το μήνυμα της προηγούμενης. Έχοντας εγκαταλείψει το 30% προ πολλού, τώρα  αφήνει πίσω του και το 20%. Είναι ενδεικτικό ότι η παλιά κοινοβουλευτική του ομάδα αποδεκατίστηκε και στη νέα Βουλή θα έχει λιγότερες από 50 έδρες με πολλά και γνωστά στελέχη του να μένουν εκτός. 

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συγκρατήσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών του και αυτός ακριβώς ήταν ο ρεαλιστικός στόχος που είχε βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΚΚΕ είναι ικανοποιημένο και αυτό, ενώ στους μεγάλους χαμένους μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα συγκαταλέγεται και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να μπει. Αντιθέτως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρά τις καταγγελίες των υποψηφίων της και την υποχώρηση που κατέγραφε τελευταία, αυτή δεν πρόλαβε να της προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες. 

Από εκεί και πέρα, και αυτό είναι το νέο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, συγκεντρώνεται ένα ποσοστό στα δεξιά της ΝΔ, γύρω στο 13% που μοιράζονται τρία κόμματα. Ένα καινούργιο, συντηρητικό, με θρησκευτικοπατριωτικά χαρακτηριστικά και ένα ακροδεξιό με χρυσαυγίτικες θέσεις που μπαίνει στη Βουλή χάρη στη γραμμή που έδωσε ο έγκλειστος νεοναζί μόλις πριν από λίγες μέρες. 

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ότι αυτές οι εκλογές κατέγραψαν κι ένα μεγάλο αριθμό «απόκληρων», οι οποίοι δεν εκφράζονται πολιτικά από τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος και για αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε νέα κόμματα που μπαίνουν τώρα στη Βουλή.

Τις τάσεις του εκλογικού σώματος που οδήγησαν στην ενίσχυση των κομμάτων αυτών, τις είχε διαγνώσει εγκαίρως το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να τους αποκλείσει, αλλά δεν το κατάφερε. 

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ότι αυτές οι εκλογές κατέγραψαν κι ένα μεγάλο αριθμό «απόκληρων», οι οποίοι δεν εκφράζονται πολιτικά από τα κόμματα του έως τώρα πολιτικού συστήματος και για αυτό έδωσαν την ψήφο τους σε νέα κόμματα που μπαίνουν τώρα στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε στο κέντρο, ενώ στην κεντροαριστερά θα υπάρξει ντέρμπι το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και η τάση αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα συνεχίσει να είναι καθοδική. Εμπειρος δημοσκόπος ανέφερε σήμερα ότι αν οι εκλογές ήταν σε δέκα μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν ακόμα πιο κάτω. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε σταθερό στα αυξημένα ποσοστά του και σε πολλές περιφέρειες πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας τον τρίτο. Τα ποσοστά τους πλέον είναι αρκετά κοντά και το επόμενο στοίχημα για τον Νικο Ανδρουλάκη είναι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί είναι που σχεδιάζει το επόμενο άλμα για να εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος, απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα λένε ότι θα αναστοχαστούν και θα εξετάσουν γιατί πήγαν τόσο χάλια, όπως είπε απόψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι επειδή είναι δημοκρατικό κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Δύσκολο έργο αναλαμβάνει και ο Κωνσταντίνος Τασούλας που αναμένεται να παραμείνει Πρόεδρος της Βουλής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η νέα Βουλή  θα χρειαστεί κάποιον ιδιαίτερα έμπειρο κοινοβουλευτικό.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

ΒΙΒΛΙΑ / Γιατί ο Καραγάτσης πουλάει ακόμη τόσο πολύ;

Η εκδοτική έκρηξη των βιβλίων του Μ. Καραγάτση, μετά και την επιτυχία της «Μεγάλης Χίμαιρας» στην ΕΡΤ, επαναφέρει ένα βασικό ερώτημα: γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει; Ο κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ και ο συγγραφέας Φοίβος Οικονομίδης απαντούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Οπτική Γωνία / Ο κ. Λαζόπουλος βρίσκει ακόμη χαριτωμένα τα αστεία με τους χοντρούς

Σε ένα ακόμη κρεσέντο ευκολίας, ο «εθνικός μας διασκεδαστής» βάφτισε τη σαχλαμάρα «σάτιρα» και εξέφρασε απροκάλυπτα τη χονδροφοβία του, ανασύροντας νοοτροπίες άλλων εποχών, τότε που όλα βαφτίζονταν αθώο πείραγμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»: Η διαθήκη ενός δημοσιογράφου στους αναγνώστες του

Οπτική Γωνία / «Αν το διαβάζετε αυτό, σημαίνει ότι έχω πεθάνει»

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Χερνάντεζ ντε Μιγκέλ. Στο τελευταίο του κείμενο, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία, η ζωή και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες.
THE LIFO TEAM
Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Καταγράφοντας τα θύματα στο Ιράν

Η πλειοδοσία των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, ιδίως τη δημιουργία εξτρεμιστικής ατμόσφαιρας προκειμένου να διευκολυνθεί η στρατιωτική επέμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ναυάγιο Χίου: «Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία;

Οπτική Γωνία / Ναυάγιο Χίου: Η απάθειά μας απέναντι στους 15 νεκρούς

«Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία; Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες, με το Λιμενικό να είναι ξανά υπόλογο και με τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας ξανά σε «ύπνωση».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ