Η Έλενα Τοπαλίδου και ο συγκριτικός βαθμός

Η Έλενα Τοπαλίδου και ο συγκριτικός βαθμός Facebook Twitter
Τον τελευταίο καιρό, το feed μου είναι γεμάτο τίτλους σχετικά με την Έλενα Τοπαλίδου, που ανταγωνίζονται για το βραβείο εξωφρενικής χυδαιότητας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0


«ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
, με τις καμπύλες σου και με τα όλα σου, όχι σαν κάτι άλλες στέκες». 

«Είσαι εργατική εσύ, με φιλότιμο. Όχι σαν αυτές που κάθονται και τρώνε απ’ τα έτοιμα».

«Εσύ τα λεφτά σου τα δούλεψες και σου αξίζει να τα χαρείς. Όχι σαν αυτές που περιμένουν τον άντρα με το πορτοφόλι».

«Εσύ το παιδί σου το μεγάλωσες μόνη σου και μάτωσες γι’ αυτό. Όχι σαν τις άλλες που έχουν δέκα νταντάδες και το παίζουν κουρασμένες». 

Η αφήγηση που θέλει τις γυναίκες αιώνιες εχθρές, με κατώτερης ποιότητας φιλίες, που ζηλεύουν κατά βάθος η μία την άλλη, εκφράζεται και στον τρόπο με τον οποίο κομπλιμεντάρουμε. Το θετικό, το ωραίο, το αξιομίμητο που φέρει μια γυναίκα μεταφράζεται όχι ως αξία που στέκεται και αναγνωρίζεται καθαυτήν αλλά ως χαρακτηριστικό που την καθιστά ανώτερη απ’ τις «άλλες». 

Τα σχόλια «υπέρ» της καλλιτέχνιδας είναι γεμάτα υποτίμηση για τα αντίθετα χαρακτηριστικά της. Επειδή είναι λεπτή, γυμνασμένη, αθλητική, η υπεράσπιση λέει «είσαι αξιοθαύμαστη, όχι σαν την κάθε καημένη που τρώει ένα λίτρο παγωτό κάθε βράδυ».

Δοκιμάζω να πω δυνατά «είσαι ωραίος άντρας, όχι σαν κάτι άλλους, κοντούς, σκεβρωμένους, σα γαμώτο κέρατό μου». Ακούγεται περιττό και ξαφνιαστικό ‒ δεν ξέρω αν συμφωνείτε. 

Τον τελευταίο καιρό, το feed μου είναι γεμάτο τίτλους σχετικά με την Έλενα Τοπαλίδου, που ανταγωνίζονται για το βραβείο εξωφρενικής χυδαιότητας. Δεν έχει μείνει τίποτε ασχολίαστο, απ’ το κορμί μέχρι την προσωπική της ζωή. Το δε κοινό από κάτω τη σχολιάζει λες κι είναι μηχάνημα προς πώληση. Εγώ, όμως, θέλω σήμερα, να σταθώ στη γραμμή υπεράσπισης. 

Τα σχόλια «υπέρ» της καλλιτέχνιδας είναι γεμάτα υποτίμηση για τα αντίθετα χαρακτηριστικά της. Επειδή είναι λεπτή, γυμνασμένη, αθλητική, η υπεράσπιση λέει «είσαι αξιοθαύμαστη, όχι σαν την κάθε καημένη που τρώει ένα λίτρο παγωτό κάθε βράδυ». Επειδή είναι γυναίκα μορφωμένη, με σπουδές σ’ ένα σωρό τομείς, η υπεράσπιση λέει «μπράβο σου για όσα έχεις καταφέρει και μην ακούς τίποτα, άμα θέλουν αμόρφωτες, τόσες υπάρχουν». Εγώ τουλάχιστον, όπως το διαβάζω, λίγο προσέχω το θετικό σχόλιο, περισσότερο βλέπω την προσβολή. Τα ίδια και στις αναρτήσεις με το πρόσωπο της Μόνικα Μπελούτσι: «Μια κούκλα η κυρία Μπελούτσι, όχι σαν τις άλλες, τις πλαστικές». Αναρωτιέμαι αν μας φαίνεται λειψό το σχόλιο που στέκεται σε μια γυναίκα χωρίς την πατερίτσα της αντιδιαστολής∙ αν ο μόνος τρόπος να είναι πλήρες αυτό που θέλουμε να πούμε είναι να ρίξουμε τις υπόλοιπες, αν μόνο συγκριτικά προσλαμβάνουμε το προσόν κάποιας. 

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει μόνο με διάσημες γυναίκες. Η διχοτόμηση καιροφυλακτεί στα πιο απρόσμενα μέρη, ας πούμε στη σέλφι κάποιας ανώνυμης που έχει σκοπό να δείξει τα όμορφα, λευκά της μαλλιά. Τι πιο συνηθισμένο απ’ το «έτσι, φυσική ομορφιά, όχι σαν κάτι άλλες που τα βάφουν μέχρι να πεθάνουν, λες και δεν ξέρουμε πώς είναι». Υποθέτω ότι αυτή η συνειρμική διαδικασία είναι κομμάτι του πολιτισμού μας.
Εν τέλει, όταν κομπλιμεντάρουμε μια γυναίκα, τι πρόθεση έχουμε; Να την ανεβάσουμε ή να τη συγκρίνουμε; Και μπορούμε να την ανεβάσουμε χωρίς να τη συγκρίνουμε; Αν μπορούμε, ας το δείξουμε με το να μη μειώνουμε, παρεμπιπτόντως και επειδή βολεύει, ό,τι δεν της μοιάζει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ