Η δύσκολη φιλία του πρωθυπουργού με τον Έντι Ράμα

Εντι ράμα μητσοτάκης Facebook Twitter
Όσον αφορά την ελληνική ατζέντα του πρωθυπουργού, μετά και τις προσβλητικές δηλώσεις του Έντι Ράμα είναι προφανές ότι το ταξίδι αυτό δεν πήγε καλά.
0

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ την Τρίτη στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μία πρωτεύουσα των χωρών αυτών, ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την περιοχή, αν και στην πράξη τα αποτελέσματα ήταν φτωχά.  

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις χώρες στις οποίες η ρωσική επιρροή έχει ρίζες, καλύπτοντας σε έναν βαθμό και το δικό της κενό στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ένα κενό που, εκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει φροντίσει πολύ ενεργά τα τελευταία χρόνια να καλύψει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμμέσως, και παρότι απών, φρόντισε να κάνει επίδειξη της επιρροής που ασκεί ειδικά στην Αλβανία, μέσω του στενού του φίλου Έντι Ράμα.

Η ελληνική επιρροή πάντως, και αυτό ήταν ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, έχει υποχωρήσει πάρα πολύ εδώ και δέκα χρόνια, παρότι τη δεκαετία του ‘90 η Ελλάδα είχε αποκτήσει σημαντική οικονομική ισχύ και διείσδυση στα Βαλκάνια. 

Όσον αφορά την ελληνική ατζέντα του πρωθυπουργού, μετά και τις προσβλητικές δηλώσεις του Έντι Ράμα είναι προφανές ότι το ταξίδι αυτό δεν πήγε καλά.

Οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα είναι υποψήφιες για ένταξη, αλλά στις Βρυξέλλες κανείς δεν πιστεύει ότι αυτές θα ενταχθούν στην Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον. Τόσο η οικονομία των χωρών αυτών όσο και τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα.

Πιο κοντά, από την άποψη των αντικειμενικών κριτηρίων, φαίνεται να είναι η Σερβία, η οποία όμως κουβαλάει την πληγή του Κοσσυφοπεδίου, ένα πρόβλημα που δεν θα λυθεί εύκολα, παρά τις πιέσεις που ασκούνται. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στα Τίρανα έχοντας στην ατζέντα του και την προώθηση της συμφωνημένης παραπομπής στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, η οποία έχει κολλήσει ανεξήγητα, και όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Η εκκρεμότητα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς κάθε φορά που πλησίαζαν κοντά σε μια λύση η παρασκηνιακή παρέμβαση της Τουρκίας δρούσε καταλυτικά, ακυρώνοντας την.

Το πρώτο «ναυάγιο» ήταν το 2009 μετά από τη συμφωνία που είχε πετύχει η κυβέρνηση Καραμανλή. Τότε η Αλβανία υποχώρησε μετά από προσφυγή του κόμματος του Έντι Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, πίσω από την οποία η ελληνική διπλωματία δεν είχε αμφιβολίες ότι βρισκόταν η Τουρκία (κάτι που είχε αποκαλύψει και ο Σαλί Μπερίσα τότε με δηλώσεις του).  

Διπλωματικές πληροφορίες ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει τη μεσολάβηση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γερμανίας, ώστε η κυβέρνηση Ράμα να σταματήσει να κωλυσιεργεί, αλλά δεν φαίνεται πως κατάφεραν να πετύχουν κάτι. Ο Έντι Ράμα έχει επιλέξει την τακτική να συμφωνεί στα λόγια αλλά στην πράξη να μην προχωράει τίποτα, επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες. 

Αυτήν τη φορά, λίγο πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οικοδεσπότης Έντι Ράμα τού επιφύλασσε μία έκπληξη. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στα Τίρανα δήλωνε ότι θα συζητούσε «με τον φίλο Αλβανό πρωθυπουργό και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» και μιλούσε για πρόοδο, ο Ράμα έλεγε σε συνέντευξή του στο Euractiv ότι η Αλβανία θα εκπληρώσει τους όρους ένταξης στην Ε.Ε. και δεν θα κλέψει, όπως η Ελλάδα

Είπε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που να λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει, όπως έκαναν στο παρελθόν κάποιες γειτονικές χώρες». Και όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει τη χώρα που εννοεί, απάντησε ότι εννοεί την Ελλάδα. 

Για τον Έντι Ράμα η σύνοδος αυτή ήταν κυρίως ένα επικοινωνιακό γεγονός και δεν το έκρυψε κιόλας. «Η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να κάνει πολλά καλά πράγματα, αλλά κανένα από αυτά δεν θα είναι τόσο σημαντικό όσο το ότι γίνεται στα Τίρανα», είπε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο και από την πλευρά του σε αυτό δεν είχε κι άδικο. Όσα είπε όμως για την Ελλάδα, όπως αναμενόταν, αναστάτωσαν και ενόχλησαν την ελληνική αντιπροσωπεία, που αναζητούσε τρόπο να κάνει damage control χωρίς να πάρει έκταση το θέμα. 

Σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε αργότερα στα ελληνικά ΜΜΕ το Μαξίμου αναφερόταν ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Έντι Ράμα του είπε: «Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα –θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως– αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι σοσιαλιστής, αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση».

Η δήλωση αυτή, που έγινε μετά την εκδήλωση της ενόχλησης του Έλληνα πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε από αρκετά ελληνικά ΜΜΕ ως συγγνώμη, παρότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ούτε ζήτησε συγγνώμη ούτε έδειξε να μετάνιωσε για όσα είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, δήλωσε την ισχυρή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, χωρίς να τη συνδέσει με τα διμερή θέματα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει επίσης περιοδεία στις μειονοτικές περιοχές, η οποία αναμένονταν με μεγάλες προσδοκίες από τον ελληνικό πληθυσμό εκεί, που νιώθει παραμελημένος και από την Αλβανία και από την Ελλάδα. Καχυποψία υπήρξε και για την αιτία ματαίωσης της περιοδείας στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, καθώς είναι γνωστό ότι ήταν κάτι που ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε, παρά το βίντεο στο οποίο εμφανίστηκαν οι δυο τους επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο λόγος της ματαίωσης ήταν η πρωινή ομίχλη που έκανε απαγορευτική την επίσκεψη με το ελικόπτερο, όπως είχε προγραμματιστεί, και επιμένει ότι θα επαναπρογραμματιστεί πολύ σύντομα. 

Όσον αφορά την ελληνική ατζέντα του πρωθυπουργού, μετά και τις προσβλητικές δηλώσεις του Έντι Ράμα είναι προφανές ότι το ταξίδι αυτό δεν πήγε καλά. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε με άδεια χέρια από τα Τίρανα, παρά την επίθεση φιλίας που επιχειρεί εδώ και καιρό προς τον Έντι Ράμα, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δεσμοί του με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ισχυροί. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, προκειμένου να μη φανεί δυσάρεστος και ενοχλητικός στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, δηλώνει ότι συμφωνεί να λύσει το θέμα των διαφορών με την Ελλάδα στη Χάγη, αλλά στην πράξη το υπονομεύει.

Η Ελλάδα, από την άλλη, επιδιώκει την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία για να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα και όλες οι άλλες χώρες δέχονται τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων βάσει όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο. Να, όμως, που η Τουρκία μέσω της ισχύος της επηρεάζει και τη Λιβύη και την Αλβανία, προσπαθώντας να βάλει εμπόδια στην Ελλάδα με κάθε τρόπο. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ