Γιατί οι Ελληνίδες δεν κάνουν παιδιά;

0



«ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ
ΝΩΡΙΣ, ταυτόχρονα με την καριέρα σας, και μην αναβάλλετε τη μητρότητα» έλεγε το ακυρωμένο συνέδριο υπογονιμότητας, στο οποίο παπάδες και γιατροί, σφιχταγκαλιασμένοι, θα ενημέρωναν πατρικά τα άτακτα κορίτσια πως η γονιμότητα μειώνεται μετά τα 40. 

Μετά την καθιέρωση της ημέρας «του αγέννητου παιδιού» από την Ιερά Σύνοδο (Ιούλιος 2019), τις αφίσες στο μετρό κατά των εκτρώσεων, όπου τα έμβρυα φώναζαν σπαρακτικά «Αφήστε με να ζήσω» (Ιανουάριος 2020), φτάσαμε πλέον και στο ακυρωμένο «συνέδριο γονιμότητας» για να καταλάβουμε το προφανές: πως ξαναμπαίνουμε με το ζόρι σε έναν διάλογο για την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα ή όχι στην έκτρωση.  

Απ’ όλα τα απίθανα επιχειρήματα που διάβασα, το αγαπημένο μου ήταν αυτό του δημογραφικού, πως δηλαδή η χώρα αφανίζεται λόγω των προβλημάτων υπογονιμότητας και των γυναικών που κάνουν εκτρώσεις, τις νοιάζει μόνο η καριέρα τους και δεν γεννάνε σφριγηλά Ελληνόπουλα.

Ουσιαστικά, για να κάνεις παιδιά στην Ελλάδα θέλεις ή πολλά χρήματα ή πολλή βοήθεια ‒ αν έχεις και από τα δύο, είσαι σίγουρα μια χαρά. Όλα τα υπόλοιπα περί υπογονιμότητας και γυναικών που αναβάλλουν τη μητρότητα «γιατί τις νοιάζει μόνο η καριέρα» είναι πολύ βολικά, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Μπορώ να σκεφτώ άπειρους λόγους για τους οποίους κάνουν οι γυναίκες παιδιά, αλλά ομολογώ ότι το ευφάνταστο αυτό επιχείρημα μου θύμισε το (φρικαλέο ‒συγγνώμη, Χαρούλα, σε λατρεύω‒, αλλά ΟΧΙ) τραγούδι «Έλα να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα».

Κανείς δεν αμφισβητεί πως μακροπρόθεσμα το δημογραφικό πρόβλημα είναι σοβαρό, κυρίως για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, δεν μιλάμε για ένα αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Όταν μια κοινωνία φτάνει σε υψηλό επίπεδο διαβίωσης, οι οικογένειες απλώς παύουν να κάνουν παιδιά. Επίσης, το δημογραφικό πρόβλημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις εκτρώσεις ‒ κάθε έκτρωση δεν είναι και μια χαμένη ευκαιρία για παιδί, ούτε και μπορούμε να ζητάμε από τις γυναίκες να γεννούν παιδιά που δεν θέλουν, για να λυθεί το δημογραφικό. Ναι, η υπογονιμότητα είναι ένας σοβαρός παράγοντας, αλλά το βασικό ζήτημα είναι πως δεν υπάρχουν κίνητρα για να κάνεις οικογένεια στην Ελλάδα.

692
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Τα στοιχεία είναι απλά. Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης και με σημαντικό brain drain, έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχολούμενων γυναικών στην Ε.Ε. και έναν κατώτατο μισθό που έχει μειωθεί, αντί να αυξηθεί, τα τελευταία δέκα χρόνια. Την ίδια ώρα το κόστος ζωής όλο και αυξάνεται (να μιλήσουμε για τις τιμές των ενοικίων στα αστικά κέντρα ή για τις σχεδόν ανύπαρκτες πιθανότητες στεγαστικού δανείου για νέους γονείς;).

Ας μιλήσουμε και για την άδεια μητρότητας. Εκτός κι αν είσαι δημόσια υπάλληλος, η άδεια μητρότητας των τεσσάρων μηνών στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστη (ναι, υπάρχει η δυνατότητα να την επεκτείνεις, παίρνοντας την άδεια του ΟΑΕΔ, αλλά αυτό προϋποθέτει μια σχετική οικονομική ασφάλεια). Το χειρότερο, δε, είναι να είσαι ελεύθερη επαγγελματίας με μπλοκάκι, καθώς στα χαρτιά δεν δικαιούσαι καν άδεια λοχείας. («Από ποιον θα πάρεις άδεια, κούκλα μου;» είπε ο λογιστής σε μια φίλη μου μηχανικό. «Από τον εαυτό σου;»). Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, βέβαια, καθώς δικαιούσαι το ιλιγγιώδες ποσό των 600 ευρώ (ή και 800, ανάλογα με την ειδικότητα), που σίγουρα είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να μείνεις χωρίς εισόδημα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Άπαξ και γυρίσεις στη δουλειά, θα πρέπει, ως διά μαγείας, να βρεις και κάποιον να σου φυλάει το παιδί. Οι επιλογές είναι ελάχιστες. Εάν είσαι από τους άτυχους που δεν έχουν παππού και γιαγιά να ξεχάσουν τη ζωή που ήξεραν και να κάθονται εννιά και δέκα ώρες την ημέρα με ένα μωρό, καλή σου τύχη! Ήρθε η ώρα να βρεις «μια γυναίκα» (ας μην αναλύσουμε καν αυτόν τον όρο). Έχεις να διαθέσεις τουλάχιστον 500 με 600 ευρώ τον μήνα; Αν όχι, ήρθε η ώρα να αφήσεις τη δουλειά σου και να κάτσεις με το μωρό στο σπίτι, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Τι γκρινιάζεις τώρα; Παιδί δεν ήθελες; 

Ουσιαστικά, για να κάνεις παιδιά στην Ελλάδα θέλεις ή πολλά χρήματα ή πολλή βοήθεια ‒ αν έχεις και από τα δύο, είσαι σίγουρα μια χαρά. Όλα τα υπόλοιπα περί υπογονιμότητας και γυναικών που αναβάλλουν τη μητρότητα «γιατί τις νοιάζει μόνο η καριέρα» είναι πολύ βολικά, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ