Γιατί έχουμε τόσους πνιγμούς φέτος;

Γιατί έχουμε τόσους πνιγμούς φέτος; Facebook Twitter
Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουμε τόσους πνιγμούς; Τι χρειάζεται να ξέρουμε; Ποιοι είναι οι κανόνες προστασίας; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
του έτους περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών και γυναικών να είναι τρία προς ένα. Στα παιδιά και στους εφήβους παρατηρούνται περίπου δέκα ανάλογα περιστατικά κάθε χρόνο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιοι είναι οι κανόνες προστασίας; Ο καθηγητής Προπονητικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλειος Γεροδήμος, έχει τις απαντήσεις.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού στην κολύμβηση και γενικότερα στους κανόνες που πρέπει να τηρούνται πριν μπούμε στη θάλασσα.

— Η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου. Γιατί έχουμε πάλι τόσους πνιγμούς και φέτος; Πώς το εξηγείτε;
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού στην κολύμβηση και γενικότερα στους κανόνες που πρέπει να τηρούνται πριν μπούμε στη θάλασσα. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των λουόμενων, εξασφαλίζοντας κατάλληλα εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες και τις πισίνες, αυστηρό έλεγχο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό (σκι, σερφ κ.ά.) καθώς και έλεγχο της ναυσιπλοΐας (jet ski, σκάφη αναψυχής κ.ά.) έτσι ώστε να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας. 

portrait
Βασίλειος Γεροδήμος, καθηγητής Προπονητικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

— Καταρχάς, όσον αφορά τα παιδιά, ποια είναι τα λάθη και οι παραλείψεις;
Όσον αφορά τα παιδιά, η εκπαίδευση είναι ο κύριος παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά. Η εκπαίδευση των παιδιών στην κολύμβηση αλλά και στους κανόνες που πρέπει να τηρούνται πριν και κατά τη διάρκεια της εισόδου τους τόσο στη θάλασσα όσο και σε μια πισίνα πρέπει να γίνεται από καθηγητές Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην κολύμβηση. Δυστυχώς, τον ρόλο αυτό στην ελληνική οικογένεια τον κρατούν οι γονείς ή ο παππούς και η γιαγιά.

Το ιδανικό περιβάλλον όπου θα μπορούσαν και θα έπρεπε να εκπαιδεύονται τα παιδιά είναι το σχολείο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με την ένταξη της κολύμβησης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής της Γ' Δημοτικού. Αν και σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήσαμε στο Εργαστήριο Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δημοσιεύτηκε στο αναγνωρισμένο περιοδικό «Acta Pediatrica» διαπιστώσαμε ότι ακόμη και με 10-11 μαθήματα στο νερό τα παιδιά βελτιώνονται, διασκεδάζουν και αποκτούν τις βάσεις για την εκμάθηση της κολύμβησης, αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα με την αύξηση των μαθημάτων και την ένταξη του προγράμματος και στις επόμενες τάξεις του δημοτικού.  

— Αν σας ζητούσα να μας πείτε κάποιους κανόνες που πρέπει να τηρούν γονείς και παιδιά στην παραλία, ποιοι θα ήταν αυτοί;
Κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας, σημαντικοί για την αποφυγή πνιγμών, είναι η παρακολούθηση οργανωμένων μαθημάτων κολύμβησης και η κολύμβηση πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη, εάν αυτό είναι εφικτό. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού), μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο), μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή, μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους και μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά, καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

— Αν βρεθούμε σε ένα περιστατικό πνιγμού στη θάλασσα ή στην πισίνα, τι πρέπει να κάνουμε;
Αν και το ένστικτο όλων μας λέει να σπεύσουμε προς βοήθεια του ατόμου που πνίγεται, αν δεν είμαστε εκπαιδευμένοι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά όπου πνίγηκε και το άτομο που πήγε να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της προσπάθειας. Ιδανικά, αν αντιληφθούμε ένα περιστατικό πνιγμού πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τον ναυαγοσώστη της παραλίας ή της πισίνας ή από κάποιο ειδικά εκπαιδευμένο άτομο.

Βλέπουμε και σε αυτή την περίπτωση ότι η εκπαίδευση του πληθυσμού στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι πολύ σημαντική. Όπως είπαμε και πιο πριν, μπορεί και πρέπει να πραγματοποιείται στο σχολείο, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια οι Έλληνες πολίτες να είναι ικανοί να αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις καταστάσεις που οδηγούν σε πνιγμούς αλλά και να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όποιο περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ