Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο; Facebook Twitter
Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά / δεν θα συμβεί σε εμάς ή σε γυναίκα του συγγενικού / φιλικού ευρύτερου περιβάλλοντός μας. Φωτο: Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης
0

— Γιατί εδώ και καιρό, μετά από κάθε γυναικοκτονία, τρεντάρει το όνομα του κυρίου Σταύρου Μπαλάσκα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;
Όχι μετά από «κάθε» γυναικοκτονία. Μόνο μετά από γυναικοκτονίες όπου ο σύντροφος / σύζυγος φρόντισε να ενημερώσει άμεσα την αστυνομία για την πράξη του ή αυτοβούλως να παραδοθεί. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς από γυναικοκτόνους σημειώνεται μετά από συγκεκριμένα σχόλια του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ σε ενημερωτική εκπομπή του MEGA, σχόλια για τα οποία υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, διατάχθηκε ΕΔΕ και τελικά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

— Τι ακριβώς είχε πει, με ποια αφορμή και γιατί το συζητάμε τόσο καιρό μετά;
Τον Ιούνιο του 2021 και ενώ μόλις έρχονταν στο φως οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της γυναικοκτονίας της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, το τότε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, μιλώντας στο Mega, δήλωνε έκπληκτος από το γεγονός ότι ο Αναγνωστόπουλος έκανε οχτώ ώρες για να «σπάσει» και να ομολογήσει την ειδεχθή πράξη του. Όταν ρωτήθηκε τι δείχνει αυτό, ο κ. Μπαλάσκας απάντησε: «Ότι είναι βλάκας δείχνει πρώτα από όλα, διότι εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του –εάν ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στον θυμό του και μέσα στο ότι τα έχασε και τρελάθηκε– αν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή, τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή».

Επίσης, τότε, σε διευκρινιστική ερώτηση γιατί εκτιμά ότι δεν θα φυλακιζόταν ο δράστης ούτε για τέσσερα χρόνια, ο κ. Μπαλάσκας είχε δώσει χαρακτηριστικά την απάντηση στην οποία όλοι αναφέρονται ως «δόγμα» ή «σχολή Μπαλάσκα»: «Γιατί θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής σε ενδοοικογενειακό καβγά, “χωρίς να το θέλω, εκείνη τη στιγμή δεν λειτουργούσα εγώ”, πρώην έντιμος βίος, 4.000 πράγματα... Θα πήγαινε 5-6 χρόνια φυλακή; Είναι νέο παιδί. Τώρα πόσα θα πάει με όλη αυτή τη σκηνοθεσία; Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό, τι ελαφρυντικό μπορεί να έχει τώρα;». 

Ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται: γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνήθως δεν καταγγέλλουν τον σύντροφο / σύζυγο, από φόβο μην πυροδοτήσουν νέο ξέσπασμα οργής εναντίον τους.

— Και παραδοσιακά οι γείτονες και οι αρχές γνώριζαν το βεβαρημένο παρελθόν ενδοοικογενειακής βίας του δράστη, αλλά τίποτα δεν απέτρεψε άλλη μία γυναικοκτονία;
Κατά τα άπειρα δημοσιογραφικά κλισέ, «μαρτυρίες για την άτυχη γυναίκα» από τη γειτονιά αναφέρουν ότι άκουγαν συχνά καβγάδες, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια κάλυπτε τον σύζυγό της. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δράστης κάποτε είχε τεθεί υπό ολιγόωρη επιτήρηση μέχρι να συνέλθει από την κατανάλωση αλκοόλ.

— Συγγνώμη, αλλά με το «κάλυπτε τον σύζυγό της» ρίχνουμε ευθύνες στο θύμα;
Όχι. Είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνήθως δεν καταγγέλλουν τον σύντροφο / σύζυγο, από φόβο μην πυροδοτήσουν νέο ξέσπασμα οργής εναντίον τους. Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται συντονισμένη δράση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και κυρίως επιμονή από πλευράς τους (και σίγουρα όχι να στέλνουν τις καταγγέλλουσες ξανά στο σπίτι για να τα...βρουν με τον κακοποιητή τους), προκειμένου να καταγγέλλονται εγκαίρως και χωρίς φόβο τα περιστατικά και εν συνεχεία να προστατεύονται / φυγαδεύονται γυναίκες που η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο.

— Με πόσες γυναικοκτονίες έκλεισε το 2022; Έχουμε κάποιο στατιστικό μοντέλο εδώ;
Με 24. Πρακτικά, μιλάμε για περίπου δύο γυναικοκτονίες τον μήνα. Αναλυτικά κάποια στοιχεία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις γυναικοκτονίες, για το αν υπάρχει προφίλ Έλληνα γυναικοκτόνου, παρατηρητήριο γι’ αυτά τα εγκλήματα, μερίδιο ευθύνης των media για τον τρόπο κάλυψης αυτών των υποθέσεων και άλλα ενδιαφέροντα εδώ.

— Γιατί ενώ πλέον γνωρίζουμε το μοτίβο που τελικά οδηγεί στις γυναικοκτονίες, δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε – όχι εύκολα τουλάχιστον;
Ας δούμε λίγο μερικά πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη ακόμα μίας γυναικοκτονίας:

– Κλαίμε κάτω από posts με σχετική θεματολογία, αλλά χλευάζουμε τις φωνές που διεκδικούν αναγνώριση του όρου και αυστηροποίηση των ποινών.

– Κομματικοποιούμε τα περιστατικά ανάλογα με τη χώρα καταγωγής του θύματος ή του θύτη, ανάλογα τι «βολεύει» το αφήγημα κάθε φορά.

– Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά / δεν θα συμβεί σε εμάς ή σε γυναίκα του συγγενικού / φιλικού ευρύτερου περιβάλλοντός μας. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι απλώς να κάνουμε τραγική συλλογή υποθέσεων, να συμμετέχουμε (ακόμη!) σε αντιπαραθέσεις για τη νομική αναγνώριση του όρου και τελικά, απλώς, να μετράμε ζωές που χάθηκαν, από εγκλήματα με συγκεκριμένα έμφυλα χαρακτηριστικά, που συμβαίνουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα πεποιθήσεων το οποίο, δυστυχώς, τροφοδοτείται από παρωχημένους θεσμούς και μισογυνικές αντιλήψεις.

— Μοιάζουμε –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου– με κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα; 
Ναι, με την Ιταλία. Ήταν η χώρα που πρωτοστάτησε στην Ευρώπη ως προς την αναγνώριση του όρου «femminicidio», αν και κυρίως εδραίωσε την κοινωνική και όχι τη νομική αναγνώριση. Το θετικό είναι ότι ο όρος «femminicidio» μπήκε στα λεξικά και τη δημόσια κουβέντα, ενώ την τελευταία δεκαετία αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς των ακαδημαϊκών ερευνών και των ρεπορτάζ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ας ελπίζουμε ότι εμάς δεν θα μας πάρει 10 χρόνια για να προχωρήσουμε σε σοβαρές αλλαγές.

— Υπάρχει τρόπος να μην ξεχνά η κοινωνία τις πραγματικές προεκτάσεις αυτού του είδους των εγκλημάτων, προκειμένου κάποια στιγμή να επιτευχθεί ορατότητα και κατανόηση της διαφοροποίησής τους από τις ανθρωποκτονίες;
Πάλι βάσει του ιταλικού μοντέλου, ένας τρόπος είναι να μην ξεχνιέται το θύμα. Η φυσική παρουσία του και η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς, η ελληνική πραγματικότητα και πολύ συχνά τα διπλά στάνταρντς στα ελληνικά media κάποτε ξεχνούν την ανάγκη να υπενθυμίζεται στην κοινή γνώμη ποια ήταν η γυναίκα που της αφαιρέθηκε η ζωή, ποιοι οι ρόλοι και οι θέσεις που αφήνει άδειες, ενώ την ίδια στιγμή το φως πέφτει στον δράστη και το κίνητρό του.

Ακόμα χειρότερα, οι λεπτομέρειες για το θύμα αποκτούν αξία, μόνο όταν πρόκειται να κριθεί (συνήθως σε περίπτωση διαζυγίου ή ισχυρισμού απιστίας από τον δράστη), «δικαιώνοντας» πολύ συχνά και στα μάτια της κοινής γνώμης τον φονιά και όχι τη δολοφονημένη..!

Το ιταλικό φεμινιστικό μοντέλο –και σίγουρα χωρίς η ιταλική κοινωνία με τον εκφασισμό των τελευταίων ετών να αποτελεί ιδανική περίπτωση– εδώ και χρόνια επιχειρεί να κρατά ζωντανές τις μνήμες των δολοφονημένων γυναικών της χώρας με εκπομπές, αφιερώματα, τηλεοπτικές συζητήσεις, πορείες, αλλά και ονοματοδοσίες πλατειών, δρόμων και οργανισμών σε μία προσπάθεια εκπαίδευσης της κοινωνίας ενάντια στην έμφυλη βία.

* Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον συλλογικό τόμο «Έμφυλη Βία – Βία κατά των Γυναικών», Ντίνα Βαΐου / Γεωργία Πετράκη / Μαρία Στρατηγάκη (Εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»)

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TETΑΡΤΗ 18/01-«Τα νέα της Αλεξάνδρας»: Ένα τραγούδι – διασυρμός για μία γυναικοκτονία που διαφημίστηκε ως έγκλημα τιμής 

Radio Lifo / «Τα νέα της Αλεξάνδρας»: Ένα τραγούδι–διασυρμός για μία γυναικοκτονία

Η Χριστίνα Γαλανοπούλου καταγράφει τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία που τεχνηέντως «ξέχασε» ο συνθέτης του διάσημου ρεμπέτικου και συζητά με τη σκηνοθέτιδα Βάσια Ντούλια για την αποκατάσταση της υστεροφημίας της δολοφονημένης Αλεξάνδρας Μυλωνάκου μέσα από το reclaim του τραγουδιού.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ