Έξω τουρκική πίεση, μέσα απάτες και διαφθορά

Έξω τουρκική πίεση, μέσα απάτες και διαφθορά Facebook Twitter
Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει καμία ελληνική ενέργεια στο Αιγαίο χωρίς την έγκρισή της, συνεχίζοντας κανονικά το «μπούλινγκ» με παράνομες ενέργειες, παρά την εξαιρετικά ήπια στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
ήταν αρκετά δύσκολες για την κυβέρνηση, για μια σειρά από γεγονότα, ορισμένα από τα οποία προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως η νέα επανεμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω φημών για ίδρυση νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η συγκυρία ήταν αρκετά αρνητική διότι, παρά την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή υποχρέωση στο θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και παρότι η πρόσφατη αναγγελία της αφορούσε Θαλάσσιο Πάρκο στις Νότιες Κυκλάδες, αφήνοντας εκτός του παρόντος σχεδιασμού μεγάλο αριθμό νησίδων που αμφισβητούνται από την Τουρκία για να μην την ερεθίσει, αυτή τελικά όχι μόνο αντέδρασε αλλά κοινοποίησε δικό της χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού με τον οποίο επιχειρεί «να σφετεριστεί περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας», όπως ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική κυβέρνηση με την κίνηση αυτή, μετά και την περσινή παρεμπόδιση στην απόπειρα πόντισης του καλωδίου στην Κάσο, στέλνει άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει καμία ελληνική ενέργεια στο Αιγαίο χωρίς την έγκρισή της, ακόμα και αν πρόκειται για νόμιμη ευρωπαϊκή υποχρέωση, όπως τα θαλάσσια πάρκα ή το εξίσου νόμιμο και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συνεχίζει, δηλαδή, κανονικά το «μπούλινγκ» με παράνομες ενέργειες, παρά την εξαιρετικά ήπια στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκτεθειμένη είναι η ΝΔ και από το πόρισμα των Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο διαπιστώνει μεγάλης έκτασης κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Η τουρκική συμπεριφορά φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως υποχωρεί από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επειδή η Τουρκία την απειλεί για να μην τα ασκήσει. Από την άλλη, δεν επιθυμεί να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που αρκετά κράτη-μέλη προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς επιδιώκουν (για τους δικούς τους λόγους) τη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο περίφημο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης.

Αν η Ελλάδα προχωρούσε τώρα στη συνέχιση του ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε ξανά –παρανόμως βέβαια– να το παρεμποδίσει, πιθανώς στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπως έκανε την προηγούμενη φορά. Μια τέτοια κίνηση όμως, σε αυτήν τη συγκυρία, θα εξέθετε δημόσια την Τουρκία, ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να την καταγγείλει, ώστε καμία χώρα της Ε.Ε. να μην μπορεί να προσποιείται ότι δεν το βλέπει. Η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν διαθέτει κανένα λογικό και νόμιμο επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί, προκειμένου να δικαιολογήσει την παρεμπόδιση ενός καθόλα νόμιμου έργου, το οποίο χρηματοδοτεί η Ε.Ε. Παρομοίως, θα δυσκόλευε πολύ όσους θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να έχει λόγο στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, όταν με τις πράξεις της κάνει τα αντίθετα, εμποδίζοντας ευρωπαϊκά έργα.

Κι ενώ το έργο έχει διακοπεί λόγω των παράνομων τουρκικών απειλών (παρότι η κυβέρνηση στην αρχή δεν παραδεχόταν ότι το έργο έχει σταματήσει), σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μίλησε για τη διακοπή του έργου, καθώς και για τα προβλήματα της χρηματοδότησης που έχουν προκύψει, υποστηρίζοντας τη συνέχισή του. Δημοσίευμα της «Καθημερινής» την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε επίσης σε πιέσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ «για να σταλεί ο λογαριασμός στους καταναλωτές, ενώ το έργο παραμένει κολλημένο».

Το άλλο πολύ αρνητικό γεγονός των ημερών, ειδικά όπως εξελίσσεται, ήταν το πρόστιμο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόσφατη απόφαση της για την κακοδιαχείριση και τους ελλιπείς ελέγχους των αγροτικών επιδοτήσεων, που ανέρχεται στα 415 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να επιστρέψουν τα χρήματα όσοι έκαναν τις απάτες. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για «χρόνιες παθογένειες», ισχυρισμός που έχει μεν κάποια βάση, αλλά η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είχε ξεφύγει (τα μεγαλύτερα πρόστιμα αφορούν την περίοδο μετά το 2019) και ενώ η ίδια δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα έβαζε τέλος σε αυτές τις «χρόνιες παθογένειες».

Εκτεθειμένη είναι η ΝΔ και από το πόρισμα των Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο διαπιστώνει μεγάλης έκτασης κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Το πόρισμα, που περιέχει σοβαρά ευρήματα, έχει διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη για την αξιολόγησή του και δεν αποκλείεται να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ο δεύτερος από τους γαλάζιους περιφερειάρχες που θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM
Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM