Έξω τουρκική πίεση, μέσα απάτες και διαφθορά

Έξω τουρκική πίεση, μέσα απάτες και διαφθορά Facebook Twitter
Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει καμία ελληνική ενέργεια στο Αιγαίο χωρίς την έγκρισή της, συνεχίζοντας κανονικά το «μπούλινγκ» με παράνομες ενέργειες, παρά την εξαιρετικά ήπια στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
ήταν αρκετά δύσκολες για την κυβέρνηση, για μια σειρά από γεγονότα, ορισμένα από τα οποία προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως η νέα επανεμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω φημών για ίδρυση νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η συγκυρία ήταν αρκετά αρνητική διότι, παρά την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή υποχρέωση στο θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και παρότι η πρόσφατη αναγγελία της αφορούσε Θαλάσσιο Πάρκο στις Νότιες Κυκλάδες, αφήνοντας εκτός του παρόντος σχεδιασμού μεγάλο αριθμό νησίδων που αμφισβητούνται από την Τουρκία για να μην την ερεθίσει, αυτή τελικά όχι μόνο αντέδρασε αλλά κοινοποίησε δικό της χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού με τον οποίο επιχειρεί «να σφετεριστεί περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας», όπως ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική κυβέρνηση με την κίνηση αυτή, μετά και την περσινή παρεμπόδιση στην απόπειρα πόντισης του καλωδίου στην Κάσο, στέλνει άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει καμία ελληνική ενέργεια στο Αιγαίο χωρίς την έγκρισή της, ακόμα και αν πρόκειται για νόμιμη ευρωπαϊκή υποχρέωση, όπως τα θαλάσσια πάρκα ή το εξίσου νόμιμο και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συνεχίζει, δηλαδή, κανονικά το «μπούλινγκ» με παράνομες ενέργειες, παρά την εξαιρετικά ήπια στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκτεθειμένη είναι η ΝΔ και από το πόρισμα των Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο διαπιστώνει μεγάλης έκτασης κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Η τουρκική συμπεριφορά φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως υποχωρεί από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επειδή η Τουρκία την απειλεί για να μην τα ασκήσει. Από την άλλη, δεν επιθυμεί να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που αρκετά κράτη-μέλη προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς επιδιώκουν (για τους δικούς τους λόγους) τη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο περίφημο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης.

Αν η Ελλάδα προχωρούσε τώρα στη συνέχιση του ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε ξανά –παρανόμως βέβαια– να το παρεμποδίσει, πιθανώς στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπως έκανε την προηγούμενη φορά. Μια τέτοια κίνηση όμως, σε αυτήν τη συγκυρία, θα εξέθετε δημόσια την Τουρκία, ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να την καταγγείλει, ώστε καμία χώρα της Ε.Ε. να μην μπορεί να προσποιείται ότι δεν το βλέπει. Η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν διαθέτει κανένα λογικό και νόμιμο επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί, προκειμένου να δικαιολογήσει την παρεμπόδιση ενός καθόλα νόμιμου έργου, το οποίο χρηματοδοτεί η Ε.Ε. Παρομοίως, θα δυσκόλευε πολύ όσους θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να έχει λόγο στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, όταν με τις πράξεις της κάνει τα αντίθετα, εμποδίζοντας ευρωπαϊκά έργα.

Κι ενώ το έργο έχει διακοπεί λόγω των παράνομων τουρκικών απειλών (παρότι η κυβέρνηση στην αρχή δεν παραδεχόταν ότι το έργο έχει σταματήσει), σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μίλησε για τη διακοπή του έργου, καθώς και για τα προβλήματα της χρηματοδότησης που έχουν προκύψει, υποστηρίζοντας τη συνέχισή του. Δημοσίευμα της «Καθημερινής» την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε επίσης σε πιέσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ «για να σταλεί ο λογαριασμός στους καταναλωτές, ενώ το έργο παραμένει κολλημένο».

Το άλλο πολύ αρνητικό γεγονός των ημερών, ειδικά όπως εξελίσσεται, ήταν το πρόστιμο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόσφατη απόφαση της για την κακοδιαχείριση και τους ελλιπείς ελέγχους των αγροτικών επιδοτήσεων, που ανέρχεται στα 415 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να επιστρέψουν τα χρήματα όσοι έκαναν τις απάτες. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για «χρόνιες παθογένειες», ισχυρισμός που έχει μεν κάποια βάση, αλλά η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είχε ξεφύγει (τα μεγαλύτερα πρόστιμα αφορούν την περίοδο μετά το 2019) και ενώ η ίδια δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα έβαζε τέλος σε αυτές τις «χρόνιες παθογένειες».

Εκτεθειμένη είναι η ΝΔ και από το πόρισμα των Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο διαπιστώνει μεγάλης έκτασης κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Το πόρισμα, που περιέχει σοβαρά ευρήματα, έχει διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη για την αξιολόγησή του και δεν αποκλείεται να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ο δεύτερος από τους γαλάζιους περιφερειάρχες που θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ