«Είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι στον κόσμο»: Η σκυλίσια ζωή του Χαβιέρ Μιλέι

«Είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι στον κόσμο»: Η σκυλίσια ζωή του Χαβιέρ Μιλέι Facebook Twitter
Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν ο Μιλέι υιοθέτησε έναν αγγλικό μολοσσό που ονόμασε Κόναν. Φωτ.: Marcelo Dubini/Caras
0

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΕΣ εκκεντρικότητες που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του, τίποτα ίσως δεν έχει εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη διανοητική σταθερότητα του νέου Προέδρου της Αργεντινής από τους στενούς συμβούλους του: τον Κόναν, τον Μάρεϊ, τον Μίλτον, τον Ρόμπερτ και τον Λούκας.

Ήταν άλλωστε οι πρώτοι τους οποίους ευχαρίστησε όταν τερμάτισε πρώτος στις προκριματικές εκλογές της χώρας τον περασμένο Αύγουστο. Μόνο που δεν πρόκειται για ανθρώπους. «Ποιος άλλος;» έλεγε τότε ο Χαβιέρ Μιλέι. «Τα τετράποδα παιδιά μου», αναφερόμενος βεβαίως στα πέντε σκυλιά του, τα οποία έχει αποκαλέσει «τους καλύτερους σχεδιαστές της στρατηγικής μου».

Ο Μιλέι είναι πεπεισμένος ότι τα σκυλιά τον συμβουλεύουν σε διάφορους τομείς: ένα στην πολιτική, ένα άλλο στα οικονομικά και ένα άλλο του δίνει γενικές συμβουλές.

Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν ο Μιλέι υιοθέτησε έναν αγγλικό μολοσσό που ονόμασε Κόναν, μια αναφορά στην ταινία «Κόναν ο βάρβαρος» του 1982 με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο Αργεντινός δημοσιογράφος και ανεπίσημος βιογράφος του Μιλέι (ο τίτλος της βιογραφίας είναι "El Loco", δηλαδή «Ο τρελός»), Χουάν Λουίς Γκονζάλεθ έγραψε στους Buenos Aires Times ότι το μεγαλόσωμο κατοικίδιο έγινε, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Μιλέι, η «αληθινή και μεγαλύτερη αγάπη του» και ότι τον έβλεπε «κυριολεκτικά ως γιο του».

Ο Μιλέι, ο οποίος δεν έχει παντρευτεί ποτέ και είναι άτεκνος, έχει πιστώσει στον σκύλο των 100 κιλών ότι ήταν ο πιο στενός και έμπιστος φίλος του και ότι στάθηκε πάντα στο πλευρό του σε δύσκολες και μοναχικές στιγμές.

Όταν ο Κόναν πέθανε το 2017, ο Μιλέι φέρεται να επισκέφθηκε ένα μέντιουμ για να επικοινωνήσει με το αγαπημένο του κατοικίδιο. Ήταν σε αυτή την τηλεπαθητική συνομιλία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, που ο Κόναν του μετέφερε την αποστολή για την οποία τον προόριζε ο Θεός: να γίνει Πρόεδρος της Αργεντινής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion της Αργεντινής, ο Μιλέι πιστεύει ότι ο ίδιος και ο Κόναν συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε μια προηγούμενη ζωή πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια ως μονομάχος και λιοντάρι στο ρωμαϊκό Κολοσσαίο, αλλά δεν πάλεψαν μεταξύ τους επειδή ήταν γραφτό να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο μέλλον.

Το 2018, ο Μιλέι προχώρησε στην καταβολή περίπου 50.000 δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters και τους New York Times, στην αμερικανική εταιρεία PerPETuate για να κλωνοποιήσει τον Κόναν χρησιμοποιώντας το DNA του, κάτι που ο Μιλέι φέρεται να σχεδίαζε να κάνει εδώ και καιρό. Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα πέντε κουτάβια, στα οποία ο Μιλέι έδωσε τα ονόματα του αυθεντικού Κόναν και των οικονομολόγων Μάρεϊ Ρόθμπαρντ, Μίλτον Φρίντμαν και Ρόμπερ Λούκας. Ο Μιλέι αναφέρεται τακτικά στον Κόναν τον νεότερο ως γιο του –τον οποίον δεν διαχωρίζει από τον αρχικό Κόναν– και στα άλλα τέσσερα σκυλιά ως «εγγόνια» του.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Αύγουστο στην ισπανική εφημερίδα 20minutos, ο Γκονζάλεθ δήλωσε ότι ο Μιλέι «είναι πεπεισμένος ότι τα σκυλιά τον συμβουλεύουν σε διάφορους τομείς: ένα στην πολιτική, ένα άλλο στα οικονομικά και ένα άλλο του δίνει γενικές συμβουλές».

Όταν ρωτήθηκε από τον Economist τον Σεπτέμβριο σχετικά με τις αναφορές για το αντισυμβατικό κυνοκρατούμενο γραφείο του, ο Μιλέι δεν το αρνήθηκε, απεναντίας έδειξε περήφανος: «Τι λένε, ότι τα σκυλιά μου καθορίζουν τις στρατηγικές μου; Ότι είναι σαν μια επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού; Είναι η καλύτερη επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού στον κόσμο. Πείτε μου: πότε κάποιος που βρισκόταν εντελώς εκτός συστήματος πέτυχε αυτό που πετύχαμε εμείς μέσα σε δύο χρόνια; Αν ισχύει αυτό, τότε ναι, είναι οι καλύτεροι πολιτικοί αναλυτές στον κόσμο».

Με στοιχεία από το Time

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ