Έχει αντίπαλους ο στρατηγός Φλώρος;

φλωρος Facebook Twitter
Δεν είναι πολύ συνηθισμένο να βάλλεται με τέτοιες κατηγορίες δημοσίως ο αρχηγός του στρατού, αλλά έκανε αίσθηση και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα που η Τουρκία κορυφώνει τις απειλές της και, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΧΤΕΣ ένα άρθρο για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια κατέβηκε. Ένα άρθρο με βαριές κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που ανέβηκε εχθές στην ιστοσελίδα του in.gr, δημιουργώντας εύλογες απορίες αλλά και υπόνοιες λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας.

Το άρθρο, που δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Φλώρος έχει ενοχλήσει κάποιους, έθετε ως ερώτημα αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «έχει φαντασιωθεί τον εαυτό του στρατηλάτη και τη χώρα σε πολεμική σύρραξη» και αν «εξυπηρετεί στον προσωπικό του σχεδιασμό η ένταση». 

Γενικά δεν είναι πολύ συνηθισμένο να βάλλεται με τέτοιες κατηγορίες δημοσίως ο αρχηγός του στρατού, αλλά έκανε αίσθηση και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα που η Τουρκία κορυφώνει τις απειλές της και, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ τα τελευταία χρόνια. 

Οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του στρατηγού Φλώρου για άλλον έναν χρόνο, όπως της δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά πλέον η παραμονή του θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

Αρκετοί, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσαν να το συνδυάσουν με τη λίστα που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Ντοκουμέντο», η οποία ισχυρίστηκε ότι το παράνομο λογισμικό παρακολουθούσε και τη στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με διαρροές από την αξιωματική αντιπολίτευση, το άρθρο που τελικά κατέβηκε «εξέφραζε κυβερνητικούς κύκλους που κατηγορούσαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για να δικαιολογήσουν στην παρακολούθηση του». Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το δικό μας ρεπορτάζ, αλλά υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Άμυνας να είναι από καιρό ενοχλημένος μαζί του, όπως και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης για τους δικούς του λόγους. 

Οι σχετικοί με τα θέματα άμυνας, πάντως, επισημαίνουν ότι απλώς πλησιάζουν οι κρίσεις του Ιανουαρίου και το συνδέουν με αυτές. Από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι μάλλον τελικά ήταν όλα μαζί που κίνησαν τους αντιπάλους του στρατηγού να εκδηλωθούν τώρα, μεταφέροντας την ενόχλησή τους. 

«Ο στρατηγός Φλώρος θεωρείται κορυφαίος ως στρατιωτικός από φίλους και εχθρούς και κανείς δεν του καταλογίζει το παραμικρό όσον αφορά τις ικανότητες του – στρατιωτικές και διοικητικές» αναφέρει διπλωματική πηγή με γνώση προσώπων και καταστάσεων στον ελληνικό στρατό. Θεωρείται επίσης σοβαρός και δεν έχει ενοχλήσει δημόσια ή «ημιδημόσια» με διαρροές και παιχνίδια παρασκηνίου, όπως φάνηκε και με όλες αυτές τις αγορές αμυντικών συστημάτων, επισημαίνει. 

αποστολακης τσιπρας Facebook Twitter
Ο ναύαρχος Αποστολάκης, σήμερα σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα δικτυωμένος, ανήκει κι αυτός σε εκείνους που θα ήθελε να δει τον στρατηγό Φλώρο να φεύγει στις κρίσεις του Ιανουαρίου.

Οι παλιότεροι θυμούνται τι γινόταν σε άλλες εποχές με διαρροές της στρατιωτικής ηγεσίας υπέρ της μίας ή της άλλης εταιρείας εξοπλιστικών και πόσο δυσάρεστη (αν όχι και ύποπτη σε κάποιες περιπτώσεις) ήταν αυτή η κατάσταση. Η θητεία του κ. Φλώρου όμως δεν θυμίζει εκείνες τις εποχές και ούτε υπήρξε τέτοιου τύπου διαρροή από τον ίδιο ή το περιβάλλον του όλο αυτό το διάστημα. 

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ όμως έχει πράγματι κάποιες αντιπάθειες και ορισμένοι του καταλογίζουν ότι η έντονη προσωπικότητά του καπελώνει τους άλλους αρχηγούς. Σύμφωνα με αξιόπιστες  πηγές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει εκφράσει την ενόχλησή του για τον κ. Φλώρο σε τρίτους, καθώς είναι από εκείνους που θεωρούν ότι επισκιάζεται από τον αρχηγό και επειδή ο πρωθυπουργός μοιάζει να εμπιστεύεται περισσότερο την άποψή του στα αμυντικά θέματα από τη δική του.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, σήμερα σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα δικτυωμένος, ανήκει κι αυτός σε εκείνους που θα ήθελε να δει τον στρατηγό Φλώρο να φεύγει στις κρίσεις του Ιανουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι προωθεί δικούς του ανθρώπους, κάτι όχι ασυνήθιστο βεβαίως. 

Το άρθρο του in.gr, πάντως, κατηγορούσε μόνο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για δημιουργία έντασης και τον διαχώριζε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «Η πολιτική ηγεσία της χώρας –κυβέρνηση και αντιπολίτευση– δεν διακατέχεται από τέτοιες αντιλήψεις, ούτε οι εχέφρονες Έλληνες» και «προφανώς, οι πολίτες και η πολιτική ηγεσία θα αντιδράσουν αν δεχθούν επίθεση από την Τουρκία, αλλά τούτο απέχει από την πρόκληση πολέμου ή επεισοδίου επειδή έτσι ήθελε ή ένας στρατηγός ή προέκυψε άθελα του. Είναι απλά εθνικά και θεσμικά επικίνδυνο να δρα ο αρχηγός με δική του ατζέντα». 

Και πιο κάτω, φανερώνοντας έμμεσα και από πού προέρχεται η δυσαρέσκεια, ανέφερε ότι «ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί των τριών επιτελείων είναι τουλάχιστον αμήχανοι απέναντί του και δείχνουν αιφνιδιασμένοι κάθε φορά από την προσωπική του στρατηγική».

Παρουσίαζε δε κι ως παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ακάρ στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξομάλυνση της έντασης, «ο κ. Φλώρος διοργάνωσε στη Χίο στρατιωτική φιέστα με τους νεοσύλλεκτους να κραυγάζουν συνθήματα-απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα-απειλή, "θα έρθουμε μια νύχτα". Το κλίμα και οι συνεννοήσεις που είχαν γίνει για την έκδοση ακόμη και κοινής δήλωσης των δύο υπουργών χάλασαν». 

φλωρος μητσοτακης Facebook Twitter
Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Φλώρο, κατά την παρουσίαση του ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με την στάση του να υποδηλώσει τη στήριξή του, ενώ όλοι παρατήρησαν ότι στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ήταν εκείνος που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα από όλους. Φωτ.: Eurokinissi

Το άρθρο τον κατηγορούσε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι και ασκήσεις τις νύχτες με φουσκωτά και ΟΥΚάδες σε βραχονησίδες είχε δώσει διαταγή να γίνονται, έως ότου μαθεύτηκε και κόπηκαν μαχαίρι, άγνωστο με παρέμβαση ποίου». Επίσης μετέφερε σχεδόν ως μομφή ή «κάρφωμα» ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση τα πήγαινε «μια χαρά» αφού επέτρεπε τραγούδια του ΕΑΜ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και είχε συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ «για την παραλαβή των δύο στρατιωτικών τον Αύγουστο του 2018, που είχαν συλληφθεί στον Έβρο».

Το άρθρο αυτό μπορεί τελικά να κατέβηκε, αλλά δεκάδες άλλα άρθρα αναρτήθηκαν που το συνέδεαν με την ιδιαίτερη συγκυρία, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν κάτι σαν επιβεβαίωση ότι ο στρατηγός Φλώρος παρακολουθείται. 

Κυβερνητικές πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ αντιθέτως φαίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ήταν τυχαία η δημοσίευση όλων αυτών των κατηγοριών εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αμέσως μετά το δημοσίευμα περί παρακολούθησής του, που ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση; Μάλλον όχι, σύμφωνα με τις ενδείξεις. Φαίνεται πως κάποιοι με προσωπικές πικρίες και αντιπαλότητες θεώρησαν ιδανική τη συγκυρία να επιτεθούν τώρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα πριν από τις επικείμενες κρίσεις. 

Το αποτέλεσμα που πέτυχαν όμως είναι μάλλον το αντίθετο, αφού στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υπήρξε έντονη ενόχληση για τη στοχοποίηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Φλώρο, κατά την παρουσίαση του ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε με την στάση του να υποδηλώσει τη στήριξή του, ενώ όλοι παρατήρησαν ότι στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ήταν εκείνος που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα από όλους.

Οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του στρατηγού Φλώρου για άλλον έναν χρόνο, όπως της δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά πλέον η παραμονή του θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Βασιλική Σιούτη / Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Στην εκδήλωση που τράβηξε την προσοχή πριν από την πραγματοποίηση της, η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τηλεόραση / Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τη νύχτα που μια σχετικά καλοπροαίρετη εκδοχή του καπιταλισμού συναντήθηκε για λίγο με ό,τι συναλλασσόμαστε κάθε μέρα: κάποιους εργατικούς και ταλαντούχους, κάποιους αμετανόητους αεριτζήδες και κάποιους που γιατί δεν τους κάνουμε διευθυντές εδώ και τώρα. Όλα αυτά στο νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

Explainer / Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

... ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες του; Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για την ανύπαρκτη ποινική δίωξη και το μυστήριο με τη δικογραφία και τα απανωτά ντοκουμέντα θυμάτων των «θεραπειών» του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Ρεπορτάζ: Β. Σιούτη / Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Για την ολοκλήρωση μιας μεθόδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και περιλαμβάνει υλικό από παρακρατικά κέντρα μιλά η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την παραίτηση του «πρωθυπουργού των υποκλοπών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Explainer / Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Ποιος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για το ξηλωμένο μπαλκόνι; Τι συμβαίνει με τα παλιά κτίρια της Αθήνας; Γιατί ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη θρηνήσει έναν νεκρό στο αθηναϊκό κέντρο και πόσες μελέτες έχουν γίνει μέσα σε μία δεκαετία για επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά; Μια ιστορία αστικής τρέλας και σουρεαλισμού, τη στιγμή που για 5η μέρα ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι κρέμεται πάνω από κεφάλια περαστικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie - ποιοι ευθύνονται

Ρεπορτάζ / Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie και ποιοι ευθύνονται;

Ο δρόμος που οδηγεί στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie προς το παρόν δεν έχει τέλος και κανένας δεν ξέρει πόσο μακρύς θα είναι. Τι πραγματικά συνέβη και τινάχτηκε η δίκη στον αέρα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer / Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Για πόσες γυναικοκτονίες ανά μήνα μιλάμε πλέον βάσει στατιστικών στοιχείων και γιατί η Ελλάδα θυμίζει το «ιταλικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τις γυναικτονίες, την ορατότητά τους και τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Όλα όσα γνωρίζουμε για τις εκλογές στην Τουρκία

Explainer / Explainer: Γιατί οι τουρκικές εκλογές είναι η πιο κρίσιμη αναμέτρηση του 2023;

Η 14η Μαΐου ορίστηκε ως η ημοερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, που οι διεθνείς αναλυτές έχουν βαφτίσει ως την πιο κρίσιμη αναμέτρηση του πλανήτη το 2023 και την ημέρα της κρίσης για το δόγμα του ερντογανισμού.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ