Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η βιωμένη εμπειρία είναι αυτή που θα βαρύνει στην κάλπη»  

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η βιωμένη εμπειρία είναι αυτή που θα βαρύνει στην κάλπη»   Facebook Twitter
Το βράδυ της Κυριακής η δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή πολιτική πλειοψηφία θα βάλει τους όρους, κανείς δεν θα μπορεί να τη σταματήσει, ούτε να την παρακάμψει.
0

Μία ανάσα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ο κ. Τζανακόπουλος απαντά σε συνέντευξή του στη LiFO γιατί «η βιωμένη εμπειρία» είναι αυτή που θα βαρύνει στην κρίση του ψηφοφόρου μπροστά στην κάλπη. 

— Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει πρώτος και προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, εσείς προσωπικά θα θέλατε το κόμμα Βαρουφάκη ως κυβερνητικό εταίρο;
Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι προγραμματικές συγκλίσεις δεν είναι φιλολογικό συμπόσιο, είναι πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό το έχει καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και έναν χρόνο. Και το έχει επικαιροποιήσει με κάθε λεπτομέρεια σε 11 κομβικά σημεία για τα πεδία άσκησης πολιτικής. Υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν την κοινωνική πλειοψηφία και υπάρχουν  φαντασιώσεις κάποιων που δεν απασχολούν κανέναν στην πραγματικότητα. Αν κάποιοι αυτοαποκλείονται από τη μοναδική δυνατότητα να απαλλαγεί ο τόπος από το καθεστώς Μητσοτάκη, είναι δικό τους πρόβλημα. 

— Λέτε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η χειρότερη όλων των εποχών. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάσει από τη ΝΔ, τι θα σημαίνει αυτό για εσάς;
Δεν το λέμε εμείς, αποτελεί και ισχυρό δημοσκοπικό εύρημα που αποσιωπάται. Υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία έχει σήμερα τις προϋποθέσεις και τη μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί και σε πολιτική πλειοψηφία που θα απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση και θα διαμορφώσει προοδευτική κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής. Το βράδυ της Κυριακής η δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή πολιτική πλειοψηφία θα βάλει τους όρους, κανείς δεν θα μπορεί να τη σταματήσει, ούτε να την παρακάμψει.

Υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία έχει σήμερα τις προϋποθέσεις και τη μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί και σε πολιτική πλειοψηφία που θα απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση και θα διαμορφώσει προοδευτική κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής.

— Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του είτε ότι σέβεται τη ΝΔ και ότι έχει προσφέρει στη χώρα, περιορίζοντας την κριτική του μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχετε την ίδια γνώμη; Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει προσφέρει στη χώρα;
Με τη ΝΔ μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Όμως οι λαϊκές της αγκυρώσεις την ωθούσαν ενίοτε και σε πολιτικές για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μια μεγάλη ιδεολογική μετατόπιση της ΝΔ συνέβη επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, μια δεύτερη επί Αντώνη Σαμαρά, που έφερε την ακροδεξιά στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, αμφισβητώντας το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με επίθεση σε δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα και αναβίωση της κακής αβερωφικής παράδοσης και της διχαστικής ρητορικής.

Η τρίτη συνέβη με τον καιροσκόπο Κυριάκο Μητσοτάκη, που για να ανέλθει στην αρχηγία του κόμματός του, αλλά και στην εξουσία, καβάλησε το άρμα της ακροδεξιάς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να εφαρμόσει τελικά μια πολιτική για τις ελίτ, με απέχθεια και για τη λαϊκή βάση της ΝΔ, με πλιάτσικο στο κράτος και το δημόσιο χρήμα και πρωτόγνωρες αντιδημοκρατικές πρακτικές. Είμαι βέβαιος ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, που στο δημοκρατικό πλαίσιο έχουν επιλέξει να είναι υποστηρικτές της ΝΔ, σήμερα ντρέπονται για το κατάντημα του κόμματός τους και για όλα εκείνα για τα οποία αισθάνονταν υπερήφανοι.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η βιωμένη εμπειρία είναι αυτή που θα βαρύνει στην κάλπη»   Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ομιλία του στο 3ο συνέδριο του κόμματος, στην Αθήνα, στις 15 Απριλίου 2022. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

— Τι πιστεύετε ότι θα βαρύνει στην κρίση του ψηφοφόρου, όταν θα φτάσει την κάλπη για να επιλέξει το κόμμα που θα κυβερνήσει;
Η βιωμένη εμπειρία. Είτε αυτή αφορά την αδυναμία για τους πάρα πολλούς να βγάλουν τον μήνα, είτε αφορά τη νεολαία που ζει στο παιδικό δωμάτιο και οι τοίχοι του έχουν μετατραπεί σε τείχος που την εμποδίζει να σχεδιάσει την αυτόνομη ζωή της. Η βιωμένη εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας, από τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Η βιωμένη εμπειρία από τις παρακρατικές πρακτικές με τις υποκλοπές και το σκάνδαλο συγκάλυψης. Η βιωμένη εμπειρία από την καταρράκωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πλουραλισμού και της μετατροπής του κράτους σε λάφυρο για πέντε μεγάλες εταιρείες και το μητρώο στελεχών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βιωμένη εμπειρία από την αλαζονεία και τον κυνισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη, ακόμα και μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Η βιωμένη εμπειρία από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Αυτή η κατάσταση είναι που θα απελευθερώσει δυναμική συμμετοχής στην κάλπη.

Βρισκόμαστε στο μομέντουμ στο οποίο η κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει αν το μέλλον της χώρας θα μείνει στα χέρια του καθεστώτος Μητσοτάκη ή αν θα ανακτήσει και θα απελευθερώσει τη δυναμική της. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό οικονομικό πρόγραμμα και ένα πολιτικό σχέδιο που βρίσκεται στον αντίποδα όσων έζησε η κοινωνία και η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επουλώνει πληγές, αποκαθιστά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και κυρίως ανοίγει τον δρόμο για να βγει η χώρα από το σπιράλ των κρίσεων, να ανακτήσει τη συλλογική της αυτοπεποίθηση και να πορευτεί με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, με αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και εμβάθυνση της δημοκρατίας, για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, με διαφάνεια και λογοδοσία.

— Ποια είναι η προμετωπίδα των αλλαγών που προτείνετε στην οικονομική πολιτική της χώρας για να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά μέτωπα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών;
Το τετράπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ολιστικό και αλληλένδετο. Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος. Το πρόγραμμα των 50 ημερών στοχεύει στην άμεση αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων και στην ανακούφιση της κοινωνίας, με μέτρα απευθείας ενίσχυσης του εισοδήματος, προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα, αντίστοιχα, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των πετρελαϊκών εταιρειών και το πλαφόν στα κέρδη τους συγκροτούν τον πυρήνα του προγράμματος αυτού.

Πρόκειται για μέτρα που δεν είναι απλώς υλοποιήσιμα, αλλά επιτακτικά. Βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ, η οποία επέλεξε μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα να συσσωρεύει έσοδα, τα οποία στη συνέχεια κατευθύνει προς τις εταιρείες ενέργειας, τροφοδοτώντας στην πραγματικότητα την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό. Αυτή ήταν μια πολιτική με σαφές πρόσημο υπέρ των ολιγοπωλίων, που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα. Στο πεδίο της λειτουργίας του κράτους χρειαζόμαστε τομές που θα το επαναφέρουν στην κοινωνική του αποστολή με διαφάνεια και λογοδοσία και θα αποκαθιστούν το αίσθημα αξιοκρατίας και ασφάλειας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι τελευταίες μάχες πριν την κάλπη

Βασιλική Σιούτη: Τα Προεκλογικά / Οι τελευταίες μάχες πριν από την κάλπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος», ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στο διμέτωπο και την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και έχει ξεμείνει από εταίρους για την «προοδευτική κυβέρνηση», βλέπει «νίκη με διαφορά». Μαζική συγκέντρωση του ΚΚΕ χθες στην πλατεία Συντάγματος, που θέλει να κάνει την έκπληξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Το τελευταίο για το οποίο μπορώ να κατηγορηθώ είναι η αυταρέσκεια και η αλαζονεία»

Εκλογές 2023 / Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Αν η χώρα πάει καλά, πηγαίνουμε όλοι καλά»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, μιλά στη LiFO για τους κινδύνους της απλής αναλογικής, την άσκηση της εξουσίας, τα λάθη και τις δύσκολες στιγμές, τους νέους και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει

Εκλογές 2023 / Μαριάνα Τσίχλη: «Το "δεν υπάρχει εναλλακτική" βολεύει»

Η γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον συνδυασμό ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές κομματικές θέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Για ομοφοβία μάς κατηγορούν όσοι διαστρεβλώνουν επίτηδες τις θέσεις μας»

Εκλογές 2023 / Δημήτρης Κουτσούμπας: «Για ομοφοβία μάς κατηγορούν όσοι διαστρεβλώνουν επίτηδες τις θέσεις μας»

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το διακύβευμα των εκλογών, την απλή αναλογική, τους νέους, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τον κομμουνισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας»

Εκλογές 2023 / Νίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO ανακοινώνει τις απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές» σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας και αναλυει τις βασικές διαφορές του απο τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ