Οι τελευταίες μάχες πριν από την κάλπη

Οι τελευταίες μάχες πριν την κάλπη Facebook Twitter
Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος», ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στο διμέτωπο και ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει «νίκη με διαφορά».
0

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα είναι σταθερότητα ή χάος»

Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης, είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον νομό Πέλλας, υποστηρίζοντας ότι από την άλλη πλευρά, αντί για πρόταση διακυβέρνησης, «υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς»

«Μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού» είπε στην Ημαθία, αναφερόμενος στο σενάριο που άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη, για μια βραχύβια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την «αποκατάσταση της δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τις παρακολουθήσεις».

Στη Νέα Δημοκρατία ισχυρίζονται ότι μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που μπορεί να προκύψει. «Άρα το δίλημμα είναι σταθερότητα ή χάος» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νάουσα. «Θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να μην είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών», είπε.

O Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές επαναλάμβανε σε όλες τις ομιλίες του ότι στον ΣΥΡΙΖΑ  δεν ξέρουν τι θέλουν και ότι ξεκίνησαν από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πέρασαν στην «κυβέρνηση της ανοχής», και τώρα έχουν «το νέο ευφυολόγημα μίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού».

Στην ομιλία του στην Καστοριά παρομοίασε τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων με θέατρο του παραλόγου. Αναφέρθηκε στον Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε ότι καραδοκεί να πάρει τα ευρώ και να τα κάνει Δήμητρες, ενώ έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά: «Το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δείτε τι γίνεται στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στη γειτονική Τουρκία».

«… Μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη ημέρα ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα επανέλθει; Ποιος, λοιπόν, είναι πιο κατάλληλος να διαχειριστεί μια επιθετική Τουρκία την επόμενη μέρα; Αυτός που ξέρει να χτίζει συμμαχίες, αυτός που ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός που μετατρέπει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε ευρωτουρκικά ζητήματα».

O Κυριάκος Μητσοτάκης χθες επαναλάμβανε σε όλες τις ομιλίες του ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι θέλουν και ότι ξεκίνησαν από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πέρασαν στην «κυβέρνηση της ανοχής», και τώρα έχουν «το νέο ευφυολόγημα μίας "κυβέρνησης ειδικού σκοπού"». Σε συνέντευξή του, ωστόσο, επανέλαβε πως είναι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής».

Κατηγόρησε ξανά τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως κάνει τον τελευταίο καιρό, υποστηρίζοντας ότι «έχει επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ πίσω στον κρατισμό της δεκαετίας του ’80, τσακώνεται με τον κ. Τσίπρα για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου» και «κατά συνέπεια, η μόνη πραγματική και πειστική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για να μπορούμε να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας». 

Αλέξης Τσίπρας: «Πάμε για νίκη με διαφορά»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες στο Ηράκλειο Κρήτης για την «Αλλαγή» που είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας, στους γνωστούς υψηλούς τόνους που συνηθίζει. Τη λέξη «Αλλαγή» την ανέφερε 29 φορές στην ομιλία του, παρά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη και άλλα στελέχη για την αντιγραφή του ιστορικού συνθήματος του ΠΑΣΟΚ.

«Τούτη τη φορά όμως, το νιώθω, το νιώθετε κι εσείς, ήρθε η ώρα της Αλλαγής… Η Κρήτη σήμερα με την παρουσία σας υπογράφει το Συμβόλαιο της Αλλαγής. Η Ιστορία καλεί την Κρήτη και η Κρήτη καλεί την Ιστορία» είπε ξεκινώντας την ομιλία του και λίγο μετά, για να απαντήσει στις επικρίσεις είπε ότι: «Η Αλλαγή δεν είναι ένα σύνθημα που το μηρυκάζουμε από το παρελθόν». 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε βέβαιος για τη νίκη και η αξιόπιστη απόδειξη της νίκης είναι «ο φόβος και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη που δεν κρύβεται τώρα που τον έχουν ζώσει τα φίδια της ήττας», όπως ισχυρίστηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν δίστασε να πει ότι η μήνυση των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη συνιστά εργαλειοποίηση αυτού του δυστυχήματος». Για το ίδιο τον κατηγόρησε και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ενώ διακινήθηκε κι ένα βίντεο στα φιλικά ΜΜΕ. 

Η κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα αναφερόταν σε μία φράση που είπε χθες ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Ant1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς αυτό που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Η διατύπωση ήταν διαφορετική, ωστόσο και πάλι ήταν προβληματική.

Αυτό το παραδέχθηκε εμμέσως το Μέγαρο Μαξίμου με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να εξηγούν ότι εννοούσε τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τους συγγενείς των θυμάτων όταν μιλούσε για εργαλειοποίηση.

Με το θέμα ασχολήθηκαν και τα Ellinika Hoaxes που αποφάνθηκαν ότι το βίντεο που διακινήθηκε στο διαδίκτυο και σε ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονταρισμένο και η παρουσίαση της απάντησης του πρωθυπουργού για τα Τέμπη παραπλανητική. Στην περίπτωση αυτή πάντως, φαίνεται ότι ισχύουν και τα δύο. Και το βίντεο που διακινήθηκε ήταν μονταρισμένο, αλλά η αυτή καθαυτή η απάντησή του είχε πρόβλημα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στην Κρήτη λέγοντας ότι η «Αλλαγή» έχει έρθει ήδη σε όλη την Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά (από τη ΝΔ) «όχι μονάχα στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα» Ζήτησε από τον κόσμο «να σηκώσουν τον ήλιο της δικαιοσύνης» και να πάνε «για νίκη με διαφορά». «Να κλείσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση απ’ αυτή την Κυριακή» είπε.

Κριτικά σχόλια προκάλεσε χθες η δημοσιότητα που έδωσε στην επίσκεψή της σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, η Μπέτυ Μπαζιάνα και αμέσως μετά μοίρασε πολλές φωτογραφίες που έβγαλε μαζί τους στα ΜΜΕ

Νίκος Ανδρουλάκης: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απέρριψε χθες ξανά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» για τις υποκλοπές και υπερασπίστηκε την αυτόνομη πορεία.

«Τι θέλουν κάποιοι; Να κάνουμε την προανακριτική χωρίς να έχει προηγηθεί η έρευνα στα πρόσωπα που δεν ήρθαν στην πρώτη εξεταστική επιτροπή, γιατί τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο;» αναρωτήθηκε και σχολίασε ότι: «Αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας –για κάποιο λόγο– δείχνουν μια αγωνία». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε και μια απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τις συνεχείς αναφορές του στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν συγκυβέρνησε τότε με τα ακροδεξιά περιτρίμματα τύπου Καμμένου, κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε "Πρέσπες του Αιγαίου", κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάει πολύ να μας κάνουν μαθήματα για τον πατριώτη, δημοκράτη, προοδευτικό Ανδρέα Παπανδρέου, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία πολιτική σχέση μαζί του, αυτοί που συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά, μ’ αυτούς που αποκαλούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου “πράκτορα” και έχουν τον εκπρόσωπο του Καραμανλή στο κόμμα τους».

Σκληρή κριτική άσκησε και στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, τα έσοδα είναι κατά τα 2/3 από έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τους πιο φτωχούς και η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι τρίτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν τώρα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας ή επιβεβαιώνουν αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης, εγώ διαφωνώ» είπε. 

Κυρίως όμως επικέντρωσε την κριτική του στα σενάρια κυβέρνησης συμμαχιών του Αλέξη Τσίπρα που καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο: «Ο κ. Τσίπρας τη μια λέει ότι μπορεί να συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη. Την άλλη λέει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Μετά λέει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Χθες, μάλιστα, είπε ότι ο Βαρουφάκης είναι χορηγός του Μητσοτάκη με όσα λέει για το πρόγραμμα "Δήμητρα". Αυτά που λέει ο Τσακαλώτος για τα τοπικά νομίσματα δεν είναι χορηγία στον κ. Μητσοτάκη; Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που έλεγε για τον φράχτη του Έβρου, να μην τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αλλά ο ελληνικός λαός, δεν είναι χορηγός του Μητσοτάκη; Με αυτά που λέει για "Πρέσπες του Αιγαίου" και ότι "η θάλασσα δεν έχει σύνορα", δεν είναι χορηγός του Μητσοτάκη; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρό και ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ήδη παρελθόν» είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στην κατηγορία ότι δεν εκπροσωπεί τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και ότι «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη» έχει γίνει ένα λαϊκίστικο κόμμα.

«Ποιος το λέει αυτό;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι «εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2010 είχαν ακολουθήσει αυτό που ψήφισαν ο κ.Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη μαζί, η χώρα θα είχε δραχμή», θέλοντας να υπενθυμίσει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο όπως ο Α. Τσίπρας.

Το πήγε όμως και πιο προσωπικά, λέγοντας ότι γι' αυτόν δεν θα βρεθεί κανένας να πει «με διόρισε ο Ανδρουλάκης στο δημόσιο» ενώ τον κατηγόρησε πως «εάν βάλουμε σε μία σειρά τα ρουσφέτια του Μητσοτάκη και της οικογένειάς του σε μήκος, θα ξεπεράσουν το Σινικό Τείχος». 

Μαζική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Ξεχώρισε για τη μαζικότητά της η κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ χθες στην Αθήνα, σε μια προεκλογική περίοδο που όλα τα άλλα κόμματα δυσκολεύονται να μαζέψουν κόσμο στις ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Αθλητισμός / Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα.
LIFO NEWSROOM
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Οπτική Γωνία / Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Παρέμβαση για να προλάβει τη δυσαρέσκεια από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, να αλλάξει την ατζέντα και να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους έκανε εχθές μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη / Παύλος Γερουλάνος: «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε»

«Προσωπικό, ιδέες, όραμα: Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ό,τι χρειάζεται για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», σύμφωνα με τον υποψήφιο για την προεδρία του, Παύλο Γερουλάνο, αλλά «πρέπει να διορθώσει τα λάθη του», όπως εξηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη LiFO.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γονείς δεν ασχολούνται πια με το αν θα παντρευτούν τα παιδιά τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οπτική Γωνία / Οι γονείς δεν ασχολούνται πια με το αν θα παντρευτούν τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα

Οι γονείς αναγνωρίζουν πλέον ότι τα ενήλικα παιδιά τους δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν οικογένεια και ότι, ούτως ή άλλως, δεν τους πέφτει και πολύς λόγος στο θέμα.
THE LIFO TEAM
Σουδάν: Συνεχίζονται πάνω από έναν χρόνο οι βίαιες συγκρούσεις

Διεθνή / «Έπρεπε να μείνουμε κρυμμένοι, χωρίς νερό ή φαγητό και υπό συνεχή απειλή»

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζεται την πραγματικότητα της ζωής στην El Geneina του Σουδάν, την πραγματικότητα ενός πολίτη που έχει παγιδευτεί στη σκληρή σύγκρουση.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο…

Οπτική Γωνία / Μπορεί να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο;

Τα κόμματα που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα τέτοιο σχήμα συνεργασίας δεν έχουν διάθεση να παραχωρήσουν μικροεξουσίες, ούτε και οι προσωπικές φιλοδοξίες των ηγετών τους θα υποχωρήσουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ