Boomer στο TikTok: Καίγοντας τον εγκέφαλο ενός μεσήλικα

Πώς είναι να είσαι boomer στο TikTok; Facebook Twitter
Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο με την πρόθεση να δω τι νέα θα έβλεπα αν έμπαινα μόνο στο TikTok για μία εβδομάδα. Δεν άντεξα ούτε 24ωρο, νόμιζα ότι θα εκραγεί ο εγκέφαλος μου. Φωτ.: bianka/LIFO
0



ΕΑΝ Η ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
στο Facebook και στο Instagram θυμίζει κάτι σαν ξεχειλωμένο πουλόβερ, ένα χαριτωμένα απαρχαιωμένο μέρος που σου πετάει status από μεσήλικες και διαφημίσεις για κάλτσες με τη φωτογραφία του σκύλου σου, software και σκουλαρίκια, η περιήγηση στο ΤikΤok είναι κάτι σαν κολύμπι σε θάλασσα με υπόγεια ρεύματα. Εκεί που κολυμπάς, σε τραβάει μια ρουφήχτρα στον πάτο, ανεβαίνεις στην επιφάνεια, μετά σε τραβάει μια άλλη ρουφήχτρα και αυτό συνεχίζεται αέναα, ενώ ο αλγόριθμος εκπαιδεύεται υπέροχα σε κάθε σου παράξενη προτίμηση.

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο με την πρόθεση να δω τι νέα θα έβλεπα αν έμπαινα μόνο στο ΤikΤok για μία εβδομάδα. Δεν άντεξα ούτε 24ωρο, νόμιζα ότι θα εκραγεί ο εγκέφαλός μου. H mainstream ειδησεογραφία πέρασε και δεν άγγιξε από το feed μου, κι ας προσπάθησα να ακολουθήσω όποιο «παραδοσιακό» μέσο βρήκα. Αντίθετα, σαν καλή μπούμερ, μου βγήκαν:

• Ιστορίες με γάτες και σκύλους που διασώθηκαν από κάποια αμερικανική λεωφόρο και υιοθετήθηκαν από οικογένεια με 5 παιδάκια που δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της χωρίς αυτά. 

Αλλόκοτα είναι και τα reel με την προετοιμασία παιδικών τάπερ, όπου όλα κόβονται σε σχηματάκια μονόκερου, αστεριού και ουράνιου τόξου και μπαίνουν σε παστέλ τάπερ. Mία μάλιστα ετοιμάζει τέτοια τάπερ και για τον άντρα της, κάτι που εξιτάρει τα πλήθη ιδιαίτερα. Φαντάζομαι το βλέμμα των συναδέλφων του όταν τρώει παστίτσιο σε σχήμα καρδούλας. 

• Τουρίστες/ψηφιακοί νομάδες που επισκέπτονται την Αθήνα και θέλουν να μοιραστούν που πήγαν και τι έφαγαν με εικόνες άρτια φωτισμένου φαγητού σε κεραμικά πιάτα κι αισθησιακό soundtrack το «Ταξίδι» της Μαρίνας Σπανού και το «Πάρτι» της Βillie Kark.

• Αλλόκοτες συνταγές με έμφαση στην πρωτεΐνη, καθώς ο υδατάνθρακας στο ΤikΤok είναι κάτι σαν τον σατανά. Πριν από κάποιους μήνες ήταν ένα κέικ που φτιαχνόταν από πουτίγκα πρωτεΐνης. Τώρα είναι μια συνταγή για τορτίγια φτιαγμένη από cottage cheese. Βλέπουμε δυο χεράκια που βάζουν σε ένα μπλέντερ cottage cheese, αυγά και θυμάρι, το απλώνουν σε ένα ταψί και μετά από 40 λεπτά βγαίνει κάτι σαν αποξηραμένη τορτίγια. («Mα δεν φτιάχνεις ομελέτα έτσι;» ρώτησε κάποια καημένη κάτω από ένα βίντεο, για να εισπράξει το απόλυτο comeback: «Όχι αν βάλεις μυρωδικά!!!!!»). Παρομοίως αλλόκοτα είναι και τα reel με την προετοιμασία παιδικών τάπερ, όπου όλα κόβονται σε σχηματάκια μονόκερου, αστεριού και ουράνιου τόξου και μπαίνουν σε παστέλ τάπερ. Mία μάλιστα ετοιμάζει τέτοια τάπερ και για τον άντρα της, κάτι που εξιτάρει τα πλήθη ιδιαίτερα. Φαντάζομαι το βλέμμα των συναδέλφων του όταν τρώει παστίτσιο σε σχήμα καρδούλας. 

• Βeef και cancel διάσημων #tiktokers με άγνωστα ονόματα.  

• Φαντασμαγορικοί γάμοι και γλέντια Ρομά. Επίσης ένα trend με ανταλλαγή δώρων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με μουσική υπόκρουση το τραγούδι «14 Φλεβάρη» του Νίνο.

• Βιντεάκια #skintok και #GRWM. Γυναίκες και άντρες που βάφονται ή ντύνονται (GRWM σημαίνει «get ready with me») ή κάνουν review προϊόντων τα οποία και χτυπάνε ρυθμικά με τα νύχια τους πριν τα χρησιμοποιήσουν. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Συχνά την ώρα που βάζουν το πέμπτο στρώμα μέικ απ μας λένε μια ιστορία – πώς τους παράτησε κάποιος, τι τους συνέβη χτες το βράδυ, πώς ένας μανιακός δολοφόνος έσφαξε μια φοιτήτρια πριν από δέκα χρόνια στην Αλαμπάμα (υπάρχει ολόκληρη υποκατηγορία στην οποία βάφονται και εξιστορούν εγκλήματα). Eπίσης αγαπημένη υποκατηγορία του #skintok είναι αυτή που σπάνε μπιμπίκια.

• Freak show: Άνθρωποι που χορεύουν τσιφτετέλια αγκαλιά με υποκατάστατα διατροφής, ηλικιωμένοι που τραγουδάνε παράφωνα μετά από παραγγελιές, διήγηση ιστοριών με φαντάσματα μπροστά σε μια οθόνη με Tetris.   

• Τέλος, το soundtrack μπορεί να είναι από τραπ μέχρι Αrtemas, αλλά το ελληνικό TikTok είναι και λίγο ποπ. Δεν θα μιλήσω καν για την «Ανισόπεδη Ντίσκο» του Παν Παν, θα πω μόνο ότι μου βγήκε νέο τρεντ το «Όχι πια Έρωτες» των Κόρε Ύδρο με τσιτάτα χωρισμού από κάτω. Ε όχι και τους Κόρε Ύδρο, ρε παιδιά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ