«Το αντίθετο του συμβιβασμού είναι ο φανατισμός και ο θάνατος»

«Το αντίθετο του συμβιβασμού είναι ο φανατισμός και ο θάνατος» Facebook Twitter
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ο τίτλος «Άμος Οζ: Ο συμβιβασμός είναι ζωή», με φωτογραφία του μεγάλου Ισραηλινού συγγραφέα και υπότιτλο: «Δεν σκεφτόμουν να γίνω συγγραφέας, σκεφτόμουν να γίνω βιβλίο». Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ είναι φράση του Iσραηλινού συγγραφέα Άμος Οζ που αναφέρεται παρακάτω και σχετίζεται με την αδιέξοδη, κατά τη γνώμη του συνόλου των σχολιαστών, πολιτική του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα. Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε την καταδικαστική κριτική που ευρωπαϊκά ΜΜΕ απευθύνουν στον επικεφαλής του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ως τον «πιο αμφισβητούμενο» και πιο επικίνδυνο για τη χώρα «ακροδεξιό» πολιτικό, ο οποίος, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος, διακινδυνεύοντας το μέλλον της χώρας όσο και ολόκληρης περιοχής. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ διχάζονται και μερικά καταγγέλλουν την αδράνεια του Προέδρου των ΗΠΑ έναντι του Νετανιάχου. Το ισραηλινό κράτος, συνεχίζοντας την «τυφλή» επιθετική πολιτική, απομονώνεται συνεχώς και καθημερινά πολλαπλασιάζει τους «εχθρούς» του.

Στις 28 Μαΐου 2024, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνωρίζουν ως παλαιστινιακό κράτος τα εδάφη που από τη συμφωνία του 1949-1967 του ΟΗΕ είναι αναγνωρισμένα ως σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Στις 29 Μαΐου «εγκαινιάζεται» στη Μαδρίτη η «πρεσβεία» της Παλαιστίνης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ που καταγγέλλει την Ιρλανδία για αύξηση του αντισημιτισμού. Αν ανατρέξει κανείς στη σχετική ειδησεογραφία, θα διαπιστώσει την αδιαμφισβήτητη αύξηση του αντισημιτισμού όχι μόνο στην Ιρλανδία. Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τις σοβαρές ευθύνες που έχει τόσο για τον αντισημιτισμό όσο και για το αδιέξοδο που προκάλεσε με την προαναφερθείσα «τυφλή» επιθετική πολιτική του στη Γάζα. 

Το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τις σοβαρές ευθύνες που έχει τόσο για τον αντισημιτισμό όσο και για το αδιέξοδο που προκάλεσε με την προαναφερθείσα «τυφλή» επιθετική πολιτική του στη Γάζα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πορείας προς το αδιέξοδο για όλη την περιοχή, της εγκληματικής και παράλληλα αυτοκτονικής πολιτικής των ισραηλινών αρχών είναι η πρόσφατη (20 Μαΐου 2024) προτροπή του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan στους δικαστές· τους ζητάει να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης των δραστών (α) «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και (β) «εγκλημάτων πολέμου»· δηλαδή αφενός εναντίον ηγετών του Ισραήλ για εγκλήματα κατά Παλαιστινίων και αφετέρου εναντίον ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα κατά Ισραηλινών Εβραίων¹.

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ο τίτλος «Άμος Οζ: Ο συμβιβασμός είναι ζωή»², με φωτογραφία του μεγάλου Ισραηλινού συγγραφέα και υπότιτλο: «Δεν σκεφτόμουν να γίνω συγγραφέας, σκεφτόμουν να γίνω βιβλίο». Τον υπότιτλο ερμηνεύει το ακόλουθο παράθεμα του Οζ: «Όταν ήμουν μικρό παιδί στη δεκαετία του ’40, στην Ιερουσαλήμ, η ζωή ήταν εξαιρετικά αβέβαιη. Κυκλοφορούσαν φήμες ότι στην Ευρώπη σχεδιαζόταν η σφαγή όλων των Εβραίων, και ότι το ίδιο θα γινόταν και στο Ισραήλ, ότι οι Άραβες δεν θα άφηναν Εβραίο ζωντανό. Ήμουν μικρό παιδί, δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα, όμως οι φήμες αυτές μου δημιουργούσαν ανασφάλεια, φοβόμουν ότι μπορεί να μη μεγάλωνα ποτέ, να μην ενηλικιωνόμουνα ποτέ. Κι έβλεπα γύρω μου βουνά τα βιβλία του πατέρα μου, αυτά δεν θα τα πείραζε κανείς σκεφτόμουν, κι έτσι ήθελα να γίνω βιβλίο. Δεν σκεφτόμουνα να γίνω συγγραφέας, όχι, σκεφτόμουν να γίνω βιβλίο».

Σε επόμενο παράθεμα, ο Άμος Οζ λέει: «Το βασικό πρόβλημα του 21ου αιώνα θα είναι ο φανατισμός. […] Η λύση δεν βρίσκεται στον φανατισμό, βρίσκεται στην κατανόηση της αξίας του συμβιβασμού. […] Το αντίθετο του συμβιβασμού είναι ο φανατισμός και ο θάνατος. Συμβιβασμός σημαίνει να βρεις μια λύση η οποία δεν θα κάνει καμιά πλευρά ευτυχή, αλλά θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να ζήσουν». […] Και προσθέτει: «Πολέμησα σε δύο πολέμους, επειδή με ανάγκασαν να το κάνω, επειδή έπρεπε να υπερασπιστώ τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Αρνούμαι όμως να πολεμήσω για οτιδήποτε άλλο, για παραπάνω εδάφη του Ισραήλ, για τους Άγιους Τόπους, για τα εθνικά συμφέροντα». «Αν το Ισραήλ», σχολιάζει ο συγγραφέας του άρθρου, «ήταν ένα διαφορετικό κράτος, θα έπρεπε, αντί να επιτίθεται στον Οζ, να τον έχει ως τον υπ’ αριθμόν ένα πρεσβευτή του στο εξωτερικό».


[1] Βλ. στον ιστότοπο Perditions Ideologiques την ανάρτηση «“Discussions sur la propagation des ideologies dangereuses”, 20 Μαΐου 24», όπου αναφέρεται η προτροπή του εισαγγελέα Karim Khan να εκδώσουν οι δικαστές ένταλμα σύλληψης (α) για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και (β) για «εγκλήματα πολέμου» για τους παρακάτω δράστες «αφενός τον πρωθυπουργό (Benjamin Netanyahu) και τον υπουργό Άμυνας (Yoav Gallant) του Ισραήλ», «αφετέρου για τρεις ηγέτες της Χαμάς» (συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar που εμπνεύσθηκε τη δολοφονική πολιτική της 7ης Οκτωβρίου 23).

[2] Βλ. άρθρο του Βασίλη Στεργιόπουλου με τίτλο «Άμος Οζ: Ο συμβιβασμός είναι ζωή». Από την παρουσίαση του Οζ στο βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη, Οι κεραίες της εποχής μου, του 2012.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διαβάσεις τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ισραηλινούς συγγραφείς

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς να διαβάσεις τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ισραηλινούς συγγραφείς

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τη μεταφράστρια από τα εβραϊκά Μάγκυ Κοέν για την εβραϊκή γλώσσα και τους μεγάλους Ισραηλινούς συγγραφείς όπως οι Άμος Οζ, Αβραάμ Γεοσούα και Άαρον Άπελφελντ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις: Ισραήλ & Παλαιστίνιοι μετά την κατάπαυση του πυρός

Οπτική Γωνία / Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις: Ισραήλ & Παλαιστίνιοι μετά την κατάπαυση του πυρός

Αυτήν τη στιγμή, με ό,τι υποσημείωση μπορεί να βάλουμε, στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα κράτος που κατέχει ένα άλλο και μια δύναμη που έχει επιβάλει ένα ολοκληρωτικό apartheid σε έναν λαό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Ρεπορτάζ / Άστεγοι της Αθήνας: Ποιοι είναι και ποιος νοιάζεται;

Το προφίλ των αστέγων αλλάζει διαρκώς, καθώς το κόστος ζωής και στέγασης συνεχώς αυξάνεται. Αρκούν οι δομές και οι πολιτικές για την αστεγία που αναπτύχθηκαν στην Αθήνα; Πώς λειτουργεί στην πράξη η στήριξή τους; Μιλήσαμε με αστέγους και μας περιέγραψαν τον καθημερινό τους αγώνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ναυάγιο Χίου: «Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία;

Οπτική Γωνία / Ναυάγιο Χίου: Η απάθειά μας απέναντι στους 15 νεκρούς

«Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία; Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες, με το Λιμενικό να είναι ξανά υπόλογο και με τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας ξανά σε «ύπνωση».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Οπτική Γωνία / Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Το νέο καθεστώς της Δαμασκού επιχειρεί να αφανίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, οι μαχητές της οποίας είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ