5+1 απαντήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

5+1 απαντήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας Facebook Twitter
Η καραντίνα έδειξε τον δρόμο: δεν παλεύεται το τοξικό εργασιακό περιβάλλον, η αιώνια Δεύτερη Βάρδια των γυναικών, οι μικρομέγαλοι μισθοί των ταπεινώσεων και των έμφυλων διακρίσεων.
0

Απάντηση 1η: Στο απέναντι διαμέρισμα μένει μια ηλικιωμένη κυρία. Από το πίσω μπαλκόνι, χρόνια τώρα, παρακολουθώ άθελά μου τη ζωή της. Τον μοναχικό καφέ το πρωί, τα τηλεφωνήματά της που τ’ ακούει όλος ο φωταγωγός, τα μεσημεριανά γεύματα της Κυριακής με τα παιδιά της. Παλιά εργάτρια, σύζυγος σατράπης με χέρι βαρύ, μετά χήρα, τώρα μια τέλεια ησυχία.

Απάντηση 2η: Άγιος Σάββας, Μεταξά και όπου υποδέχονται ογκολογικές ασθενείς. Οι γυναικολογικοί καρκίνοι σε κάθε ηλικία είναι ένα τραύμα. Βλέπεις, όμως, το «κρακ» στην καρδιά των γιατρών, όταν υποδέχονται γυναίκες του φάσματος 20-45 ετών. Και βλέπεις και εκείνες. Κάθε 21 μέρες έχουν ραντεβού με τη χημειοθεραπεία. Την πιο σκληρή συνθήκη που θα υπογράψουν ποτέ. Θα τους κλέψει μαλλιά, στιγμές, κουράγια, θα τις βάλει στην αρένα με το «έτσι θέλω», κάποιες θα νικήσουν, κάποιες θα ταλαιπωρηθούν, κάποιες θα ηττηθούν. Κάποιες τις βλέπεις να μπαίνουν καλοντυμένες και μακιγιαρισμένες. Πανοπλία είναι. Σεβάσου.

Κάποιος έχει πείσει τον κόσμο ότι φεμινισμός και στυλ δεν συναντιούνται ποτέ και πουθενά. Να ρωτήσουμε την Gloria Steinem, που ακόμη τρεντάρουν τα γυαλιά της. Κάτι παραπάνω θα ξέρει. 

Απάντηση 3η: Τι φοράς; Τι ώρα θα γυρίσεις; Με ποιους θα είσαι; Μην αφήνεις το ποτήρι σου από εδώ και από εκεί. Τι θα πει ο κόσμος; Τι γύρευες εκεί; Μη βγεις μετά τις 22:00. Μην «μπερδεύεις» τα ποτά. Βάλε κάτι άλλο, αυτό είναι τσουλίστικο. Μην αντιμιλήσεις, αν σου πουν κάτι χυδαίο στον δρόμο. Πάρε ταξί. Κράτα τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Μην προκαλέσεις. Κάτι θα του ‘πες και εσύ. Να ‘σαι γλυκιά. Να ‘σαι τυπική, μην πάρουν αέρα. Τι περίμενες με τις φωτογραφίες που ανεβάζεις; Μην τρως, έχεις φαρδύνει. Μη δίνεις δικαιώματα. Μη βρίζεις, οι αλήτισσες βρίζουν. Μην είσαι θυμωμένη. Γιατί πήγες σπίτι του, αφού δεν ήθελες να κάνεις κάτι μαζί του; Είσαι μεγάλη πια, δεν είσαι μωρό. Μαζέψου. Συγκεντρώσου. Η μάνα σου σ’ αυτή την ηλικία είχε ήδη εσένα.

Απάντηση 4η: Τις προάλλες διάβαζα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαπίστωνε ότι οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της Μεγάλης Παραίτησης (του φαινομένου που, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, θέλει στελέχη πολυεθνικών και όχι μόνο να παραιτούνται κατά κύματα, γιατί απλώς δεν αντέχουν άλλο) είναι οι γυναίκες. Η καραντίνα έδειξε τον δρόμο: δεν παλεύεται το τοξικό εργασιακό περιβάλλον, η αιώνια Δεύτερη Βάρδια των γυναικών (σ.σ.: μία, ίσως και μιάμιση στη δουλειά και μετά δεύτερη στο σπίτι με τις οικογενειακές υποχρεώσεις), οι μικρομέγαλοι μισθοί των ταπεινώσεων και των έμφυλων διακρίσεων. Οι γυναίκες την κοπανάνε με κρότο και οργανώνουν νέες δουλειές και εργασιακούς σχηματισμούς - λογικά κάτι ενδιαφέρον θα προκύψει απ’ όλο αυτό.

Απάντηση 5η: Στο timeline μου περνάνε «χορηγούμενες» για την Ημέρα της Γυναίκας. Προσφορές άνω του 40% σε ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά. Μαγαζιά για ladies night out. Κάποιος άσχετος θα πει ότι έκανα αναζήτηση κάτι από τα παραπάνω και γι’ αυτό ο αλγόριθμος μου βγάζει «σχετικά». (Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε 5 λεπτά για τους όρους και τη δύναμη της χορηγούμενης, τα μυστικά των «γυναικείων κοινών» και το ηλικιακό targeting. Όχι ότι δηλαδή θα ήταν κακό να έψαχνα για κάτι από τα παραπάνω. Γιατί απολογούμαι; Ιδέα δεν έχω. Κάποιος έχει πείσει τον κόσμο ότι φεμινισμός και στυλ δεν συναντιούνται ποτέ και πουθενά. Να ρωτήσουμε την Gloria Steinem που ακόμη τρεντάρουν τα γυαλιά της. Κάτι παραπάνω θα ξέρει). Απλώς, όλα τα παραπάνω καμία σχέση με την 8η του Μάρτη. Εμπόριο σκέτο, αλλά μετά από 2 χρόνια πανδημίας με τις επιχειρήσεις γονατισμένες, χαλάλι.

Απάντηση 6η: Με τόσο cancel που έχει πέσει σε οτιδήποτε ρωσικό τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν τρέμω να απαντήσω τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 8 του μηνός. Άντε να εξηγήσεις ότι πρόκειται για μια αμιγώς σοβιετική υπόθεση (στις 8 Μαρτίου του 1917, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργιών του Πέτρογκραντ κατέβηκαν σε απεργία που επεκτάθηκε σε όλη τη ρωσική επικράτεια. Πρακτικά, υπήρξε η απαρχή της Ρωσικής Επανάστασης του 1917). Αλλά το μύθευμα της απεργίας στη Νέα Υόρκη το 1857 ήταν πιο λαχταριστό, πιο εμπορικό, πιο Δυτικό και «έσβηνε» τη λάμψη του κομμουνιστικού κινδύνου. Τα έχουν εξηγήσει καλύτερα στην έρευνά τους οι Liliane Kandel και Françoise Picq, δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες του φεμινιστικού κινήματος στη Γαλλία.

Αστερίσκος: Όλα τα παραπάνω απαντούν (κάπως) στην ερώτηση «τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα» (από τα 15 μέχρι τα 85+), καθώς και στην άλλη την καταπληκτική, την αιωνίως λειψά απαντημένη, «τι γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

women equal rights march 1971

Σαν Σήμερα / Πριν από τις 8 Μαρτίου: Οι γυναίκες που άλλαξαν το ημερολόγιο του κόσμου

Πριν γιορταστεί, αμφισβητηθεί και σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, η Ημέρα της Γυναίκας έχει μια μακρά ιστορία συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών, τη μόρφωση και την ψήφο τους, με περιορισμούς, εξευτελισμούς και δημόσιες απειλές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αρτεμίσια και το πρωτο-φεμινιστικό κεντρί της

Εικαστικά / Η Αρτεμίσια Τζεντιλέσκι ήταν πολύ περισσότερο από μια εκδικήτρια ηρωίδα της ζωγραφικής

Μια νέα έκθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αναδείξει το έργο της γενναίας καλλιτέχνιδας της μπαρόκ ζωγραφικής του 17ου αιώνα, με την πρώιμη φεμινιστική προσέγγιση, μέσα από μια φρέσκια οπτική, φωτίζοντας πτυχές πέρα από τη μυθολογία της προσωπικής της τραγωδίας και παρουσιάζοντας έργα της για πρώτη φορά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ