«ΣE OΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΑΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ λέω το εξής: «Στον δρόμο σας θα συναντήσετε ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν την επιτυχία σας ή να πάρουν τα εύσημα για τα επιτεύγματα και τη φήμη σας. Αν εστιάσετε στη δουλειά σας και δεν τους αφήσετε να σας αποσυντονίσουν, μια μέρα, όταν θα έχετε πετύχει τους στόχους σας, θα κοιτάξετε γύρω σας και θα ξέρετε πως για όσα έχετε καταφέρει υπεύθυνες είστε εσείς και οι άνθρωποι που σας αγαπούν. Κι αυτό θα είναι το καλύτερο συναίσθημα του κόσμου».

Τέιλορ Σουίφτ, μουσικός

 

«Ίσως χρειάζεται μια γυναίκα για να καθαρίσει ο Λευκός Οίκος». / «Μια γυναίκα είναι σαν το τσάι. Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις σε καυτό νερό».

Nάνσι Πελόζι, γερουσιαστής ΗΠΑ

 

«Η αληθινή αγάπη είναι ριζοσπαστική επειδή απαιτεί να βλέπουμε τον εαυτό μας σε όλους τους ανθρώπους. Διαφορετικά, δεν είναι αγάπη. Η αγάπη είναι επαναστατική επειδή μας αναγκάζει να συμπεριφερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους όπως και στον εαυτό μας, όχι επειδή είμαστε φιλεύσπλαχνοι, αλλά επειδή είμαστε όλοι ένα. Αυτό είναι το καταλυτικό συμπέρασμα της αγάπης». / «Οι εκατομμυριούχοι χρειάζονται την εργατική τάξη. Η εργατική τάξη δεν χρειάζεται τους εκατομμυριούχους».

Aλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Αμερικανίδα πολιτικός

 

Amanda Gorman
Αμάντα Γκόρμαν

 

«Υπάρχει πάντα φως, αν είμαστε αρκετά γενναίοι για να το δούμε. Μακάρι να ήμασταν αρκετά γενναίοι για γίνουμε οι ίδιοι το φως».

Aμάντα Γκόρμαν, ποιήτρια, απόσπασμα από το ποίημά της «The hill we climb» που έγραψε μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο και απήγγειλε στις 20/1/21 στην ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

 

«Πιστεύω ειλικρινά ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι οικονομικά ανεξάρτητες, να μην εξαρτώνται από τους άντρες τους. Και ας το παραδεχτούμε, τα λεφτά δίνουν στον άντρα το δικαίωμα του ελέγχου. Του δίνουν τη δύναμη να ορίσει τι αξίζει, τι είναι σέξι. Οι άντρες ορίζουν τι είναι θηλυκό. Είναι γελοίο». / «Πρέπει να διδάξουμε στα αγόρια μας τους κανόνες της ισότητας και του σεβασμού, ώστε όταν μεγαλώσουν, η ισότητα των φύλων να είναι κάτι φυσικό, ο τρόπος ζωής τους. Και στα κορίτσια μας ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά είναι δυνατό να φτάσει ο άνθρωπος».

Μπιγιονσέ, τραγουδίστρια - μουσικός

 

Μερικές γυναίκες επιλέγουν να ακολουθήσουν τους άντρες και κάποιες επιλέγουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Αν αναρωτιέσαι ποιον δρόμο να ακολουθήσεις, θυμήσου ότι η καριέρα σου δεν θα γυρίσει ποτέ να σου πει ποτέ ότι δεν σε αγαπάει». / «Εσύ η ίδια ορίζεις την ομορφιά σου, όχι η κοινωνία».

Lady Gaga, μουσικός

 

Sarah McBride
Σάρα Μακμπράιντ

 

«Να πώς δουλεύει το σύστημα: η βία, οι διακρίσεις και το στίγμα που αντιμετωπίζω ως γυναίκα συνθέτουν τη βία, τις διακρίσεις και το στίγμα που αντιμετωπίζω ως τρανς περσόνα, και το αντίστροφο».

Σάρα Μακμπράιντ, γερουσιαστής ΗΠΑ

 

«Αντί να αφήνεις τις δυσκολίες και τις αποτυχίες να σε αποθαρρύνουν, άσ’ τες να σε εμπνεύσουν». / «Δεν μπορείς να θεωρείς τις ελευθερίες σου ως κάτι δεδομένο. Όπως και οι γενιές πριν από σένα, πρέπει να βάλεις το δικό σου λιθαράκι για να διατηρήσεις και να προστατέψεις αυτές τις ελευθερίες, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να προσθέσεις τη φωνή σου στον εθνικό διάλογο».

Mισέλ Ομπάμα, από τον τελευταίο λόγο της ως πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, 2017

 

«Στους ανθρώπους δεν αρέσει να σκέφτονται. Όταν σκέφτεσαι, φτάνεις σε συμπεράσματα. Και τα συμπεράσματα δεν είναι πάντα ευχάριστα»

Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια

 

«Προσποιούμαστε ότι θέλουμε πράγματα που δεν θέλουμε, ώστε οι άνθρωποι να μη μας δουν να παίρνουμε αυτό που χρειαζόμαστε»

Λίζα Ταντέο, Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος

 

Ζυράννα Ζατέλη
Ζυράννα Ζατέλη

 

«Το διάβασμα είναι η μόνη ηδονή που μένει ατιμώρητη».

Ζυράννα Ζατέλη, συγγραφέας

 

«Δεν είναι δουλειά σου να είσαι ευχάριστη. Δουλειά σου είναι να είσαι ο εαυτός σου. Έτσι κι αλλιώς, σε κάποιον θ’ αρέσεις.»

Chimimanda Ngozi Adichie, Νιγηριανή συγγραφέας, φεμινίστρια

 

«Να είσαι ένας άνθρωπος με γνώση, όχι απλώς γνώμη».  

Μπερναντίν Εβαρίστο, Βρετανή συγγραφέας, νικήτρια του βραβείου Μπούκερ

 

«Η μόρφωση δεν έχει τόσο να κάνει με το να μπορέσεις να βιοποριστείς όσο με το να μπορέσεις να γίνεις άνθρωπος».

Tara Westover, Αμερικανίδα ιστορικός και συγγραφέας, νικήτρια του βραβείου Μπούκερ

 

«Είναι η απουσία των γεγονότων που τρομάζει τους ανθρώπους: στο κενό που δημιουργεί μπορούν να χύσουν τους φόβους, τις ιδέες, τις επιθυμίες τους».

Hilary Mantel, Αγγλίδα συγγραφέας

  

«Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι τα καλά κορίτσια δεν πρέπει να είναι φιλόδοξα. Θα’ πρεπε να ξέρουμε καλύτερα».

Jane Fonda, ηθοποιός

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.