ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

31 χρόνια από το σκάνδαλο Κοσκωτά

31 χρόνια από το σκάνδαλο Κοσκωτά Facebook Twitter
Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά τον Μάρτιο του 1991 – είναι η μόνη δίκη που παίζεται για μήνες ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση. Ο Κοσκωτάς καταδικάζεται σε ισόβια. Είναι μόλις τριάντα επτά ετών.  
0ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1991,
ο Γιώργος Κοσκωτάς βρέθηκε επιτέλους, μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης έμοιαζε με σενάριο από biopic του ΗBO: εικοσιπεντάχρονος Ελληνοαμερικανός που καταζητείται ήδη στις ΗΠΑ για πλαστογραφίες καταφτάνει στην Ελλάδα το 1979 και ξεκινά με πλαστό βιογραφικό να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης – πρώτα στο τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και Συναλλάγματος και μετά ως διευθυντής λογιστηρίου. Είναι ήδη παντρεμένος με 4 παιδιά – με τη γυναίκα του, Κάθυ, και τα τέσσερα παιδιά του που αργότερα γίνονται πέντε, μένουν στη Γούβα, έναν δρόμο πάνω από τη Φιλολάου στο Παγκράτι.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1984, αγοράζει την Τράπεζα Κρήτης. Μετακομίζουν στην Εκάλη. Σε μια εποχή που ο Τύπος είναι παντοδύναμος, γίνεται μεγαλοεκδότης. Ιδρύει την εκδοτική Γραμμή Α.Ε., και ξεκινά να επενδύει: φτιάχνει δικό του τυπογραφείο στην Παλλήνη, τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκδίδει την εφημερίδα «24 Ώρες» (ήταν κάτι σαν την ελληνική βερσιόν της «USA Today») και 5 περιοδικά, πολλά εκ των οποίων αφήνουν εποχή (το «Τέταρτο» με εκδότη τον Μάνο Χατζιδάκι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα). Ταυτόχρονα, ξεκινά να αγοράζει εφημερίδες: ανάμεσά τους η «Βραδυνή» και η «Καθημερινή». Το 1987 αγοράζει τον Ολυμπιακό – η αστρονομική αγορά του Ντέταρι για 3 δισ. δραχμές το 1988 ήταν με σημερινά δεδομένα περίπου σαν να παίρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό ο Ντούσαν Βλάχοβιτς. 

Κι όμως, το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν το μεγαλύτερο  της Μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως μια παρακαταθήκη για το «τρίγωνο της εξουσίας», όπως το αποκάλεσε το Reuters το 2012, εννοώντας τις στενές σχέσεις τραπεζών, media και πολιτικής στη χώρα μας.

Η πτώση δεν αργεί: κομβικό ρόλο παίζουν οι εκδότες και δημοσιογράφοι της εποχής που αρχίζουν να ερευνούν τις παλιές του πλαστογραφίες αλλά κυρίως τις συναλλαγές του με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβρη του ‘88 ο Κοσκωτάς κατηγορείται για υπεξαίρεση 32 δισ. δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης – πουλάει τον Ολυμπιακό και τη Γραμμή και φυγαδεύεται με ένα lear jet, πρώτα στη Βραζιλία και από εκεί πίσω στις ΗΠΑ. Συλλαμβάνεται και δίνει μια συνέντευξη που αφήνει εποχή. Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Κοσκωτά πίσω από τα σίδερα της φυλακής και τίτλο: «The looting of Greece» («Η λεηλασία της Ελλάδας»). Στη συνέντευξη ισχυρίζεται ότι υπεξαιρούσε για χρόνια την τράπεζα με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, την οποία δωροδοκούσε. Κατηγορεί ευθέως τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ενώ κατονομάζει και μια σειρά άλλων πολιτικών προσώπων. Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά τον Μάρτιο του 1991 – είναι η μόνη δίκη που παίζεται για μήνες ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο πρώην πλέον πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και μια σειρά υπουργών. Ο Κοσκωτάς καταδικάζεται σε ισόβια. Είναι μόλις τριάντα επτά ετών.

Τριάντα ένα χρόνια μετά, ο Κοσκωτάς έχει βγει από τη φυλακή και η υπόθεση μοιάζει πολύ μακρινή, κι ας ήταν η μοναδική φορά μετά τη Μεταπολίτευση που βρέθηκε πρωθυπουργός κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο. Κι όμως, το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν το μεγαλύτερο της Μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως μια παρακαταθήκη για το «τρίγωνο της εξουσίας», όπως το αποκάλεσε το Reuters το 2012, εννοώντας τις στενές σχέσεις τραπεζών, media και πολιτικής στη χώρα μας.

Το βαθιά ανησυχητικό δεν είναι ότι ενώ τα πρόσωπα αλλάζουν συνεχίζουμε να βρισκόμαστε ξανά και ξανά μπροστά στο «τρίγωνο της εξουσίας», αλλά πως πιθανόν ένα τέτοιο σκάνδαλο θα έβγαινε πολύ πιο δύσκολα στην επιφάνεια σήμερα. Το σκάνδαλο Κοσκωτά δεν θα είχε αποκαλυφθεί αν δεν υπήρχαν τα πρωτοσέλιδα και η επιμονή δημοσιογράφων αλλά και εκδοτών που είχαν τη διάθεση να συγκρουστούν με την πολιτική εξουσία.

Σήμερα, παρά τις τρομερές αντιξοότητες, συνεχίζουν να υπάρχουν δημοσιογράφοι, αλλά τα μέσα είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένα, έτοιμα, ανεξάρτητα ή οικονομικά εύρωστα για να συγκρουστούν με την εκάστοτε πολιτική εξουσία ή με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα περισσότερα από τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων δέκα ετών βγήκαν πρώτα στο εξωτερικό και έπειτα στα ελληνικά media – σχεδόν αναγκαστικά και με το ζόρι. Δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πραγματικότητα, όχι για τα ελληνικά μέσα –αυτά είναι ήδη σε παρακμή–, αλλά κυρίως για την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην πολιτική και επιχειρηματική εξουσία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Βασιλική Σιούτη / Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Εγκρίθηκε χθες το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διαβουλεύσεων και διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων και των κρατών-μελών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο μισογύνης της διπλανής πόρτας

Οπτική Γωνία / Ο μισογύνης της διπλανής πόρτας

Βρίσκεται παντού: Είναι το αφεντικό που θα σε καπελώσει όποτε βρει ευκαιρία, είναι ο υπεράνω πάσης υποψίας εκδηλωτικός γνωστός με τα δήθεν τυχαία παραβιαστικά αγγίγματα, είναι ο θείος που θα πει τις μάτσο ατάκες περί ανδρισμού στον τρίχρονο γιο σου.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Περιβάλλον: Πολυνομοσχέδιο για δάση, αυθαίρετα, ενεργειακές κοινότητες

Ρεπορτάζ / Ελλάδα: Δάση, αυθαίρετα και ενεργειακές κοινότητες στο νέο πολυνομοσχέδιο

Το ενδιαφέρον των επιστημονικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πολύ μεγάλο και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται βροχή σχολίων στη δημόσια διαβούλευση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί προκαλεί τόσο άγριες αντιδράσεις ο νέος νόμος για τα εγκλήματα μίσους στη Σκωτία;

Οπτική Γωνία / Γιατί προκαλεί τόσο άγριες αντιδράσεις ο νέος νόμος για τα εγκλήματα μίσους στη Σκωτία;

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Ίλον Μασκ, ο Τζο Ρόγκαν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είναι από τους πιο επιφανείς πολέμιους του νέου αμφιλεγόμενου νόμου στη Σκωτία για την προστασία των μειονοτικών ομάδων.
THE LIFO TEAM
Θεσσαλία: Πώς θα γίνει η διαχείριση των υδάτων – Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις

Ρεπορτάζ / Θεσσαλία: Πώς θα γίνει η διαχείριση των υδάτων – Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις

Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση κάλεσε την ολλανδική εταιρεία HVA Ιnternational να εκπονήσει ένα σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Η έκθεση αυτή όμως, που σήμερα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προκαλεί αντιδράσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ