Τι καλοκαίρι κι αυτό

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Facebook Twitter
Για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου έχω ακούσει τόσους πολλούς ανθρώπους να δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα έξοδα των διακοπών στις οποίες είχαν τόσο πολύ επενδύσει συναισθηματικά όλη την (ατέλειωτη και κρύα) προηγούμενη σεζόν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΙ ΑΥΤΟ. Τουλάχιστον τα δύο προηγούμενα έκαιγε έντονο το καύσιμο της απελευθέρωσης από τα λοκντάουν. Διακοπές κι όποιον πάρει ο χάρος.

Και πράγματι είχαν αυτές οι διακοπές κάτι ξεχωριστό, κάτι πολύτιμο, μαζί με μια πολύ διεγερτική αίσθηση του επείγοντος. Υπό «κανονικές» συνθήκες (πλέον αμφιβάλλουν σοβαρά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, αν δεν είναι σπεκουλαδόροι και οπορτουνιστές, αν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο) το φετινό θα ήταν το καλοκαίρι της μεγάλης αποσυμπίεσης, της μεγάλης χαλάρωσης, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίσαμε να αγκαλιάσαμε όλοι μαζί την ψευδαίσθηση ότι η πανδημία τελείωσε. 

Είναι βαρύ όμως να νιώθεις ότι έχεις χάσει τα κληρονομικά σου προνόμια στη μεγαλειώδη καλοκαιρινή γεωγραφία αυτής της χώρας, που μέχρι και μια γενιά πριν έμοιαζαν σχεδόν δεδομένα. Η ανατομία του θέρους έχει μεταλλαχθεί δραματικά.

Όλα είναι χειρότερα όμως φέτος και για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου έχω ακούσει τόσους πολλούς ανθρώπους να δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα έξοδα των διακοπών στις οποίες είχαν τόσο πολύ επενδύσει συναισθηματικά όλη την (ατέλειωτη και κρύα) προηγούμενη σεζόν. Αυτό είναι που λένε η συντριβή της μεσαίας τάξης ή μιας μεσαίας τάξης που αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως τέτοια μέχρι που οι περιστάσεις έγδυσαν από κάθε νόημα και προνόμιο μια τέτοια ιδιότητα.

Άνθρωποι, ειδικά οικογενειάρχες, καταβεβλημένοι από την ακρίβεια κάθονται για πρώτη φορά ίσως να υπολογίσουν ξανά και ξανά το κόστος των διακοπών –τα αεροπορικά, τα ακτοπλοϊκά, τη διαμονή, τη βενζίνη, το ανεξέλεγκτο «σκίσιμο» που επικρατεί παντού– και η σούμα δεν βγαίνει. Και συγχρόνως ορατό και βαρύ στον ορίζοντα το απειλητικό σύννεφο του ενεργειακού ζόφου και των παράπλευρων δεινών που μας περιμένουν υπομονετικά να επιστρέψουμε από τις διακοπές.

Τουρίστας στον τόπο σου. Και μάλιστα μπατιροτουρίστας. Κάποτε έμοιαζε έσχατη κακομοιριά να λες τέτοια πράγματα. Τώρα είναι απλά ένα ψυχρό γεγονός. Και ένα πολύ κακό συναίσθημα. Και συχνά την πληρώνουν οι ξένοι, οι αυθεντικοί τουρίστες προς τους οποίους παρακολουθώ εσχάτως να εκδηλώνεται αντανακλαστικά μια επιθετική διάθεση που δεν υπήρχε παλιά, ακόμα κι από άτομα που δεν θα το περίμενες, λες και φταίνε αυτοί που εμείς μπατιρίσαμε.

Είναι βαρύ όμως να νιώθεις ότι έχεις χάσει τα κληρονομικά σου προνόμια στη μεγαλειώδη καλοκαιρινή γεωγραφία αυτής της χώρας, που μέχρι και μια γενιά πριν έμοιαζαν σχεδόν δεδομένα. Η ανατομία του θέρους έχει μεταλλαχθεί δραματικά. 

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, έχει φτάσει να ακούγεται σαν μομφή ο χαρακτηρισμός «καλοκαιράκιας» (θανάσιμα κοντά στο «καλοπερασάκιας» πλέον) ενώ θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο, μια στοιχειώδης ταυτότητα, για κάποιον/-α που μένει μόνιμα εδώ. Θέλω να πω, αν δεν αγαπάς το καλοκαίρι, ποιο το νόημα να μένεις εδώ, αν έχεις την ευκαιρία να ζεις αλλού με καλύτερες συνθήκες;

Ζωή χωρίς αγάπη είναι σαν χρονιά χωρίς καλοκαίρι, λέει μια σουηδική παροιμία. Ακόμα και οι Σουηδοί το πιάνουν δηλαδή, που τα καλοκαίρια τους είναι αχνά γκριζοπράσινα και το βράδυ δεν έρχεται ποτέ. 


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Daily / Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Σα να υπάρχει μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πίσω από το χαμόγελό μας, ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Daily / «Πίσω από το χαμόγελό μας ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Το «Bye Bye Tiberias», ένα ονειρικό γενεαλογικό οδοιπορικό στην Παλαιστίνη με κεντρική φιγούρα τη γνωστή Παλαιστίνια ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, διάσημη εσχάτως από τον ρόλο της στο «Succession», είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά, συγκινητικά αλλά και λυτρωτικά, εν τέλει, ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Daily / Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Όταν βρεθεί κανείς σε μια οποιαδήποτε σχεδόν ήσυχη παραλία κατά το σούρουπο, τα ξεχνάει όλα, όχι επειδή γίνονται καπνός οι ευαισθησίες του, αλλά γιατί αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να το κάνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Να είσαι καλά Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Daily / Να είσαι καλά, Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Πέρα από τις συνταρακτικές σκηνές που δείχνουν τη «Φωνή» να υποκύπτει στη νευρολογική της πάθηση, το ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion» μας υπενθυμίζει ότι η απόσταση ανάμεσα στο cool και το «ξενέρωτο» είναι πολύ σχετική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

Δημήτρης Πολιτάκης / Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

«Η Ύδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια», έλεγε ο Σαχτούρης. Τώρα είναι γεμάτη κι από θηριώδη γιοτ, που μοιάζουν με πολεμικό στόλο της ίδιας σκιώδους υπερδύναμης, κι ας έχουν διαφορετικές σημαίες.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Απώλειες / Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Ό,τι κι αν έπαιζε ο Καναδός ηθοποιός, που πέθανε χθες στα 88 του, φιλτραριζόταν μέσα από κάτι βαθιά δικό του, σαν να απολαμβάνει ένα ιδιωτικό αστείο ή σαν να κρύβει επιτυχώς την υποψία ή τη βεβαιότητά του ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά (στον κόσμο).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ