Τι καλοκαίρι κι αυτό

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Facebook Twitter
Για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου έχω ακούσει τόσους πολλούς ανθρώπους να δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα έξοδα των διακοπών στις οποίες είχαν τόσο πολύ επενδύσει συναισθηματικά όλη την (ατέλειωτη και κρύα) προηγούμενη σεζόν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΙ ΑΥΤΟ. Τουλάχιστον τα δύο προηγούμενα έκαιγε έντονο το καύσιμο της απελευθέρωσης από τα λοκντάουν. Διακοπές κι όποιον πάρει ο χάρος.

Και πράγματι είχαν αυτές οι διακοπές κάτι ξεχωριστό, κάτι πολύτιμο, μαζί με μια πολύ διεγερτική αίσθηση του επείγοντος. Υπό «κανονικές» συνθήκες (πλέον αμφιβάλλουν σοβαρά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, αν δεν είναι σπεκουλαδόροι και οπορτουνιστές, αν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο) το φετινό θα ήταν το καλοκαίρι της μεγάλης αποσυμπίεσης, της μεγάλης χαλάρωσης, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίσαμε να αγκαλιάσαμε όλοι μαζί την ψευδαίσθηση ότι η πανδημία τελείωσε. 

Είναι βαρύ όμως να νιώθεις ότι έχεις χάσει τα κληρονομικά σου προνόμια στη μεγαλειώδη καλοκαιρινή γεωγραφία αυτής της χώρας, που μέχρι και μια γενιά πριν έμοιαζαν σχεδόν δεδομένα. Η ανατομία του θέρους έχει μεταλλαχθεί δραματικά.

Όλα είναι χειρότερα όμως φέτος και για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου έχω ακούσει τόσους πολλούς ανθρώπους να δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα έξοδα των διακοπών στις οποίες είχαν τόσο πολύ επενδύσει συναισθηματικά όλη την (ατέλειωτη και κρύα) προηγούμενη σεζόν. Αυτό είναι που λένε η συντριβή της μεσαίας τάξης ή μιας μεσαίας τάξης που αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως τέτοια μέχρι που οι περιστάσεις έγδυσαν από κάθε νόημα και προνόμιο μια τέτοια ιδιότητα.

Άνθρωποι, ειδικά οικογενειάρχες, καταβεβλημένοι από την ακρίβεια κάθονται για πρώτη φορά ίσως να υπολογίσουν ξανά και ξανά το κόστος των διακοπών –τα αεροπορικά, τα ακτοπλοϊκά, τη διαμονή, τη βενζίνη, το ανεξέλεγκτο «σκίσιμο» που επικρατεί παντού– και η σούμα δεν βγαίνει. Και συγχρόνως ορατό και βαρύ στον ορίζοντα το απειλητικό σύννεφο του ενεργειακού ζόφου και των παράπλευρων δεινών που μας περιμένουν υπομονετικά να επιστρέψουμε από τις διακοπές.

Τουρίστας στον τόπο σου. Και μάλιστα μπατιροτουρίστας. Κάποτε έμοιαζε έσχατη κακομοιριά να λες τέτοια πράγματα. Τώρα είναι απλά ένα ψυχρό γεγονός. Και ένα πολύ κακό συναίσθημα. Και συχνά την πληρώνουν οι ξένοι, οι αυθεντικοί τουρίστες προς τους οποίους παρακολουθώ εσχάτως να εκδηλώνεται αντανακλαστικά μια επιθετική διάθεση που δεν υπήρχε παλιά, ακόμα κι από άτομα που δεν θα το περίμενες, λες και φταίνε αυτοί που εμείς μπατιρίσαμε.

Είναι βαρύ όμως να νιώθεις ότι έχεις χάσει τα κληρονομικά σου προνόμια στη μεγαλειώδη καλοκαιρινή γεωγραφία αυτής της χώρας, που μέχρι και μια γενιά πριν έμοιαζαν σχεδόν δεδομένα. Η ανατομία του θέρους έχει μεταλλαχθεί δραματικά. 

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, έχει φτάσει να ακούγεται σαν μομφή ο χαρακτηρισμός «καλοκαιράκιας» (θανάσιμα κοντά στο «καλοπερασάκιας» πλέον) ενώ θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο, μια στοιχειώδης ταυτότητα, για κάποιον/-α που μένει μόνιμα εδώ. Θέλω να πω, αν δεν αγαπάς το καλοκαίρι, ποιο το νόημα να μένεις εδώ, αν έχεις την ευκαιρία να ζεις αλλού με καλύτερες συνθήκες;

Ζωή χωρίς αγάπη είναι σαν χρονιά χωρίς καλοκαίρι, λέει μια σουηδική παροιμία. Ακόμα και οι Σουηδοί το πιάνουν δηλαδή, που τα καλοκαίρια τους είναι αχνά γκριζοπράσινα και το βράδυ δεν έρχεται ποτέ. 


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Απώλειες / Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Η απώλεια της σπουδαίας Καναδής διηγηματογράφου έφερε στη μυαλό μια αριστουργηματική ταινία που είχε βασιστεί σε διήγημά της, με θέμα το λυκόφως της άνοιας και πρωταγωνίστρια την Τζούλι Κρίστι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Daily / Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Πέρα από το νοσταλγικό χρονικό της μετεωρικής ανόδου του συγκροτήματος στα ασυνάρτητα ‘80s, το ντοκιμαντέρ «Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story» εστιάζει δραματικά στον αγώνα του Τζον Μπον Τζόβι να διατηρήσει κάτι από τη νεανική φωνή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ