Τα ίδια και χειρότερα, αλλά πάλι καλά να λέμε

Τα ίδια και χειρότερα, αλλά πάλι καλά να λέμε Facebook Twitter
Υπάρχει μόνο ένα γλυκό μειδίαμα, ολόιδιο σχεδόν στα πρόσωπα και των δύο.
0

ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΖΗΤΩ «εορταστικές» εικόνες που έστω και λοξά (ή, μάλλον, κυρίως λοξά και πλαγίως) μοιάζουν να εμπεριέχουν ένα μήνυμα… πανανθρώπινο, όχι απαραίτητα εντόνως συναισθηματικό ή χαρμόσυνο. Σ’ αυτή την κατηγορία περίοπτη θέση έχει μια φωτογραφία της Ανιές Βαρντά και του Ζακ Ντεμί από τα γυρίσματα του Jacquot de Nantes (1991), μάλλον στην πατρίδα του Ντεμί, τη Νάντη, μέρος που δεσπόζει υποβλητικά στην υπέροχη αυτή ταινία της Βαρντά (και ποια δικιά της δεν είναι;) για τη ζωή –αλλά και τον θάνατο– του ανθρώπου που κάθεται δίπλα της, αλλά λίγο πιο πίσω.

Ο Ντεμί έχει τη στιγμή του φωτογραφικού κλικ ένα απλανές, αλλά γαλήνιο βλέμμα και τα χέρια του σταυρωμένα χαλαρά ανάμεσα στα πόδια του. Τόσο χαλαρά ώστε να χωράει και το δεξί χέρι της Βαρντά, η οποία φορά ακουστικά και κοιτάζει την κινηματογραφική μηχανή που έχει μπροστά της, συγχρόνως όμως κρατά τρυφερά, ποιος ξέρει για πόση ώρα, το αριστερό δικό του.

Στη φωτογραφία, η Ανιές Βαρντά είναι ήδη εξήντα χρονών, ηλικία που δεν έφτασε ποτέ ο Ζακ Ντεμί, ο οποίος πέθανε στα 59 του τον Οκτώβριο του 1990, λίγους μήνες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας που είχε ως επίκεντρο τον ίδιο. Οι δυο τους είχαν περάσει τριάντα δύο χρόνια μαζί ως σύζυγοι και ως σύντροφοι και ως συνεργάτες, αλλά το τέλος ήταν κοντά. Σ’ αυτήν τη φωτογραφία όμως δεν υπάρχει ούτε θλίψη, ούτε πένθος, ούτε μελαγχολία, ούτε σαρκασμός, ούτε ειρωνεία, ούτε λαχτάρα, ούτε προσμονή. Υπάρχει μόνο ένα γλυκό μειδίαμα, ολόιδιο σχεδόν στα πρόσωπα και των δύο.  

«Κάθε γενιά νομίζει ότι επινόησε την ακολασία ή τον πόνο ή την εξέγερση, αλλά κάθε παρόρμηση και όρεξη του ανθρώπου, από το αηδιαστικό μέχρι το μεγαλειώδες, βρίσκεται πάντα εδώ γύρω σου».

«Η αγάπη πρέπει να είναι οργανική για να μπορέσει να διατηρηθεί», είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη στην «Guardian» o Πολ Όστερ, μία από τις πιο οδυνηρές απώλειες της χρονιάς, ειδικά για όσους από εμάς πέρασαν τα νιάτα τους με τα βιβλία του. «Πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς καθώς προχωράει, ώστε όλα να είναι αλληλένδετα, ακόμα και η απόλυτη παραδοξότητα όλου αυτού του πράγματος που αποκαλούμε σχέση… Το γεγονός είναι ότι ποτέ δεν γνωρίζουμε πλήρως τους συντρόφους μας. Υπάρχουν μυστήρια στα οποία δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απαντήσουμε. Αλλά νομίζω ότι αυτό ισχύει και για τον εαυτό μας.

Υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνω στη δική μου ζωή. Οι πράξεις μου όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί το έκανα αυτό; Γιατί είχα εκείνη την παρόρμηση; Οι άνθρωποι ξοδεύουν χρόνια στην ψυχανάλυση προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις. Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό, οπότε πορεύομαι λίγο πολύ μόνος μου καθώς προσπαθώ να καταλάβω τα πράγματα, αν όμως είμαι ειλικρινής, οφείλω να αναφέρω ότι δεν νομίζω πως έχω κάνει μεγάλη πρόοδο».

Μια άλλη σπουδαία και αγαπημένη λογοτέχνιδα, η μεγάλη ποιήτρια Αν Κάρσον, η οποία βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και με το πνεύμα ακέραιο, ανακοίνωσε φέτος, στα 74 της, ότι πάσχει από Πάρκινσον. Και το έκανε με τον πιο «λογοτεχνικό» τρόπο, μέσω ενός κειμένου στο «Paris Review», στο οποίο δήλωνε ότι η χειρότερη ίσως συνέπεια αυτής της νέας, σκληρής συνθήκης, το σύμπτωμα που την έχει ταπεινώσει ιδιαιτέρως, είναι η αποσύνθεση του γραφικού της χαρακτήρα. Μια φοβερή δήλωση σ’ έναν κόσμο που στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν χρησιμοποιεί πια ή δεν γνώρισε ποτέ καλά-καλά τον γραφικό του χαρακτήρα.

«Πάντα απολάμβανα να γράφω σε σημειωματάρια, βουνά από δαύτα, μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο», γράφει. «Τώρα οι όρθιες πινελιές λυγίζουν ή σπάνε ή ξεφεύγουν προς κάθε κατεύθυνση, τα φωνήεντα συρρικνώνονται σε κηλίδες, η κλίση χάνει την αιχμή της, όλα μοιάζουν ντροπιαστικά. Σβήνω ολόκληρες παραγράφους από ντροπή. Είναι δύσκολο να περιγράψω ή να εξηγήσω την ντροπή του κακού γραφικού χαρακτήρα. Ο κακός γραφικός χαρακτήρας είναι άσχημος. Επίσης, δεν είναι αυθεντικός. Με την έννοια ότι δεν είσαι πλέον εσύ…»

Στο τέλος της χρονιάς, όλοι έχουμε ανάγκη να μας καθησυχάσουν. Να μας πουν ότι όλα θα πάνε καλά, ασχέτως του αν (πάντα) μοιάζουν να πηγαίνουν κατά διαόλου. Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την κυκλοφορία της (στις ελληνικές αίθουσες) κι όμως η ταινία The Holdovers του «δικού μας» Αλεξάντερ Πέιν έχει κερδίσει ήδη μα περίοπτη θέση στο «χριστουγεννιάτικο» πάνθεο. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στην ανθρώπινη εμπειρία, κύριε Τάλι», λέει κάποια στιγμή με έναν πικρό στόμφο που θα ξεθυμάνει στην πορεία ο χαρακτήρας του Πολ Τζιαμάτι στον ευαίσθητο εξεγερμένο νεαρό οικότροφο με τον οποίον ξέμειναν μαζί στις γιορτές.

«Κάθε γενιά νομίζει ότι επινόησε την ακολασία ή τον πόνο ή την εξέγερση, αλλά κάθε παρόρμηση και όρεξη του ανθρώπου, από το αηδιαστικό μέχρι το μεγαλειώδες, βρίσκεται πάντα εδώ γύρω σου. Έτσι, λοιπόν, πριν απορρίψεις κάτι ως βαρετό ή άσχετο, να θυμάσαι ότι, αν θέλεις πραγματικά να κατανοήσεις το παρόν ή τον εαυτό σου, πρέπει να ξεκινήσεις από το παρελθόν. Βλέπεις, η ιστορία δεν είναι απλώς η μελέτη του παρελθόντος. Είναι και μια εξήγηση του παρόντος».

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ