Paradise: Ραντεβού στο τέλος του κόσμου και ό,τι προκύψει 

Paradise: Ραντεβού στο τέλος του κόσμου και ό,τι προκύψει  Facebook Twitter
Ο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν υποδύεται τον επικεφαλής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ.
0


ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
(«Παράδεισος») που μόνο σαρκαστικός θα μπορούσε να είναι, ο θεατής καταλαβαίνει ότι κάτι ύποπτο και παράξενο συμβαίνει στο σύμπαν της νέας σειράς του Νταν Φόγκελμαν, δημιουργού μεταξύ άλλων του εξόχως μελοδραματικού “This Is Us” που είχε τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον πανάξιο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, υποψήφιο πέρσι για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “American Fiction”. Όπως συμβαίνει κι εδώ, έτσι και εκείνη η σειρά ολοκλήρωνε το πρώτο επεισόδιό της με μια αποκάλυψη ή ανατροπή που κατοχύρωνε το γενικό θεματικό της πλαίσιο. Μόνο που στο “Paradise”, του οποίου έχουν προβληθεί ήδη τα πέντε από τα οκτώ επεισόδια του πρώτου κύκλου (στο Disney+), οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές πέφτουν σαν το χαλάζι, κρατώντας τον θεατή σε εγρήγορση και σε συνδυασμό με τους γρήγορους και συχνά απρόβλεπτους ρυθμούς της σειράς, κάνοντάς τον να παραμερίζει τις όποιες αδυναμίες και αντιφάσεις της. Το “Paradise” είναι συγχρόνως δράμα, θρίλερ μυστηρίου, επιστημονική φαντασία, κοινωνικοπολιτική αλληγορία και άλλα πράγματα ίσως που θα εκδηλωθούν στη συνέχεια.

Θα λέγαμε ότι η σειρά μοιάζει με έναν συνδυασμό “Lost” και “West Wing”, θα ήταν όμως ίσως παραπλανητικό από τη στιγμή που πέρα από τα στοιχεία φαντασίας και πολιτικού θρίλερ, είναι κυρίαρχο το δραματικό και έντονα συναισθηματικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει το έργο του δημιουργού της σειράς.

Είναι τέτοια η φύση της πλοκής που είναι δύσκολο να μην υποπέσεις σε κάποιου είδους spoilers περιγράφοντάς την, παρότι είναι περίπου βέβαιο πως ό,τι κι αν «αποκαλύψει» κανείς, το πιο πιθανό είναι να εκτεθεί μετά την προβολή των επόμενων επεισοδίων. Ας μείνουμε στα πολύ βασικά: Ο Μπράουν υποδύεται τον επικεφαλής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ (ο Τζέιμς Μάρσντεν, κατά κανόνα υποτιμημένος σε ρόλους γκόμενου ή χαζογκόμενου, στην καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας του), με τον οποίον διατηρεί μια τεταμένη σχέση, μέχρι που τον βρίσκει δολοφονημένο στη σουίτα του σ’ ένα μέρος που θυμίζει το σκηνικό του Truman Show (κάποια στιγμή βλέπουμε μια φωτεινή πινακίδα που γράφει ότι «η αυγή θα καθυστερήσει για δύο ώρες λόγω έργων συντήρησης»). Από τη στιγμή εκείνη (βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του πρώτου επεισοδίου) ξεκινά ένα ζιγκ-ζαγκ μπρος και πίσω στον χρόνο μέχρι να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβαίνει και τι ακριβώς είναι αυτό το μέρος που λέγεται «Παράδεισος». 

Paradise: Ραντεβού στο τέλος του κόσμου και ό,τι προκύψει  Facebook Twitter
Ο Τζέιμς Μάρσντεν, κατά κανόνα υποτιμημένος σε ρόλους γκόμενου ή χαζογκόμενου, στην καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας του.

Θα λέγαμε ότι η σειρά μοιάζει με έναν συνδυασμό “Lost” και “West Wing”, θα ήταν όμως ίσως παραπλανητικό από τη στιγμή που πέρα από τα στοιχεία φαντασίας και πολιτικού θρίλερ, είναι κυρίαρχο το δραματικό και έντονα συναισθηματικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει το έργο του δημιουργού της σειράς. Όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες του “Paradise” έχουν ένα φανερό ή κρυμμένο τραύμα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη σειρά να αποτελεί ένα συναρπαστικό κατά τόπους υβρίδιο που σε κάνει να ξεχνάς ότι όλα αυτά κάπου τα έχεις ξαναδεί στο τρέχον τηλεοπτικό (αλλά και κινηματογραφικό) τοπίο όπου η φαντασίωση με την Αποκάλυψη έχει εξελιχθεί σε εμμονή. 

Το τρέιλερ της σειράς.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Daily / Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Τρία χρόνια μετά τον πρώτο, ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες ο πολυαναμενόμενος δεύτερος κύκλος της ατμοσφαιρικής, ρετροφουτουριστικής, αινιγματικής – και πανάκριβης – σειράς που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς θεατές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«The New Years»: Το ισπανικό «One Day» από τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Οθόνες / «The New Years»: Το ισπανικό «One Day» από τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Η νέα ρομαντική σειρά του Cinobo βρίσκεται στο σταυροδρόμι της τριλογίας «Before», του «Normal People» και του «One Day». Δανειζόμενη το αφηγηματικό εύρημα του τελευταίου, καταγράφει τις Πρωτοχρονιές ενός ζευγαριού και μαζί τους τις δυσκολίες μα και τη γοητεία των πρώτων -άντα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ