Ήταν μια λέξη μοναχά «ελευθερία»: Εστίαση και εμβολιασμός το σαββατόβραδο

Ήταν μια λέξη μοναχά «ελευθερία»: Εστίαση και εμβολιασμός το σαββατόβραδο Facebook Twitter
0ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – έστω και μόνο «έξω», έστω και χωρίς μουσική υπόκρουση – μοιάζει να έφτασε στο τέλος του ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κεφάλαια / απότοκα  αυτής της απίθανης ιστορίας που ζούμε τόσο καιρό: η εκ των συνθηκών (επανα)σύνδεση μας, ως πλάσματα της πόλης, με τον δημόσιο χώρο της. Με τα πάρκα, τις πλατείες και τις πάσης φύσεως «καβάτζες» που είδαμε με άλλο μάτι, χωρίς τραπέζια και καθίσματα και χωρίς service, πέρα από το self-service του take away με το πλαστικό στο χέρι.

  

Ήταν ένα βραχύβιο ειδύλλιο που θα μείνει μόνο ως μια προσφιλής ανάμνηση από μια παράξενη, δυσοίωνη και εξωπραγματική εποχή;  Ή θα μας αφήσει κάποια μόνιμη επιθυμία αναζήτησης της κοινωνικότητας και της συνύπαρξης πέρα από τα όρια ενός μαγαζιού εστίασης και ψυχαγωγίας; Ειδικά μάλιστα, από την ώρα που αποδείχτηκε ότι το «έξω» ήταν το σωτήριο όσον αφορά στη μεταδικότητα του ιού, και όχι το «μέσα». 

Δεν είδα πουθενά να γίνεται χαμός αλλά μπορεί να ήταν και συμπτωματικό, δεν ξέρω. Εκείνα τα τρελά σενάρια πάντως, του τύπου «θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι μια εβδομάδα πριν ακόμα και σε καφετέρια» δεν επαληθεύτηκαν (αντιθέτως, απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, ήδη είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις δωμάτιο σε οποιοδήποτε νησί τον Αύγουστο). 

Για πρώτη φορά ίσως νιώσαμε όλοι την ευρύτερη σημασία της φράσης «ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος» - και το νιώσαμε μέσα στον χειμώνα. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωσαν μέσα στην βδομάδα που πέρασε ότι, παρότι έσπευσαν με ενθουσιασμό να στηρίξουν το άνοιγμα της εστίασης επιζητώντας να ξαναβιώσουν το συναίσθημα του να τρως και να πίνεις παρέα με φίλους στα στέκια τα οικεία, κάποια στιγμή ένιωσαν ένα πιάσιμο και μια καταπίεση στα στενά όρια του τραπεζιού. Σα να τους έλειψε η ευελιξία κινήσεων και το «ανέστιο» πνεύμα της προηγούμενης κατάστασης.   

Δεν είδα πουθενά να γίνεται χαμός αλλά μπορεί να ήταν και συμπτωματικό, δεν ξέρω. Εκείνα τα τρελά σενάρια πάντως, του τύπου «θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι μια εβδομάδα πριν ακόμα και σε καφετέρια» δεν επαληθεύτηκαν (αντιθέτως, απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, ήδη είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις δωμάτιο σε οποιοδήποτε νησί τον Αύγουστο). 

Ίσως έχει να κάνει και με την απουσία της μουσικής που για πολλούς καθιστά αυτομάτως πολύ λιγότερο ελκυστική την ιδέα της εξόδου. Και σίγουρα, πολύς κόσμος, περιμένει να προχωρήσει κι άλλο η διαδικασία του εμβολιασμού πριν εξορμήσει (ή πριν εγκλωβιστεί) στα κέντρα εστίασης. Πολλοί όμως κατάφεραν να συνδυάσουν και τα δύο – και την εστίαση και τη δόση του εμβολίου – αυτές τις μέρες. Ανάμεσά τους κι εγώ, εμμέσως έστω στην δεύτερη περίπτωση. 

Το Σάββατο που μας πέρασε κατάφερα να έχω και τις δύο εμπειρίες – της εστίασης και του εμβολιασμού –  μέσα σε διάστημα μερικών ωρών. Νέες συνθήκες, νέες τελετουργίες. Πρώτα τραπέζωμα στην Κυψέλη και κατόπιν μετάβαση στο Περιστέρι ως (εύθυμη) συνοδεία ατόμου που είχε κλείσει να κάνει την πρώτη δόση στο μεγάλο τοπικό εμβολιαστικό κέντρο στις δέκα παρά τη νύχτα. Ίσα που προλάβαμε. Παρά την «μαζικότητα» του χώρου, η διαδικασία ήταν σύντομη και πέρασε σαν ένα ηπίως αλλόκοτο όνειρο. Η μικρή ουρά απ’ έξω με τους φίλους και συγγενείς (σαν τις Πανελλήνιες εξετάσεις), οι αναγγελίες του «τελάλη» κάθε τόσο («δέκα παρά είκοσι, άλλος κανείς;», «Πφάιζερ; Άστρα Ζένεκα;»), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην οθόνη, οι φαντάροι, το σλόγκαν «Επιχείρηση Ελευθερία» να δεσπόζει στην είσοδο… 

Ο κόσμος πάντως έμοιαζε συγκινημένος από τον (πρωτόγνωρα) συνοπτικό, ανώδυνο, και ευεργετικό χαρακτήρα που είχε αυτή η υγειονομική «συναλλαγή» του με το ελληνικό δημόσιο. Στην επιστροφή προλάβαμε και λίγη εστίαση ακόμα, χωρίς αλκοόλ όμως για την εμβολιασμένη. Όπως μας είπε η ίδια, ήταν η μόνη κουβέντα που της είπε ο νοσηλευτής μόλις της έκανε το εμβόλιο: «Όχι αλκοόλ απόψε». Ή μήπως «όχι άλλο αλκοόλ απόψε;». Δεν ήταν σίγουρη. Όλα καλά πάντως. Άλλο ένα σουρεάλ – και αξέχαστο – σαββατόβραδο μέσα στην πανδημία. Αυτά θα θυμόμαστε.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Daily / Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Το κωμικό δημιούργημα του Λάρι Ντέιβιντ μας συντρόφεψε εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα, εκδηλώνοντας ό,τι πιο ανάρμοστο μπορεί να φανταστεί κανείς, με σπαρταριστά –και απελευθερωτικά για εμάς τους θεατές– αποτελέσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Daily / Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Το διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» απλώνεται αργά και υποβλητικά στην πιο κινηματογραφικά φιλόδοξη ίσως τηλεοπτική σειρά που έχει παρουσιάσει ποτέ το Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Daily / Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Η νέα φιλόδοξη σειρά του Apple TV+ αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό στο μάτι αμάλγαμα δραματικής σαπουνόπερας και σατιρικής φάρσας, που στα καλύτερά του λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Κέιβ, ο Ίνο, ο Τσόμσκι και το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ 

Daily / Ο Κέιβ, ο Ίνο, ο Τσόμσκι και το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ 

Η μαζική αποχώρηση δεκάδων συγκροτημάτων από το μεγάλο αμερικανικό φεστιβάλ μουσικής και media South by Southwest λόγω της ύπαρξης χορηγών που ενισχύουν στρατιωτικά το Ισραήλ, επανέφερε το φλέγον ζήτημα του πολιτιστικού μποϊκοτάζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ