Μαρία Μάστορη

Μαρία Μάστορη Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα εδώ, στην Αθήνα, και μεγάλωσα στη Σύρο.Σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον, με μια γιαγιά λίγο περίεργη - έφυγε στα 20 της και πήγε στην Ινδία και επέστρεψε στα 40 της. Μεγάλωσα μέσα στο σπίτι της, παίζοντας με τα ρούχα της, τα κρινολίνα, τις δαντέλες και τα φουστάνια. Έβαζα, έβγαζα, δεν υπήρχε κι άλλο κορίτσι στην οικογένεια, οπότε αλώνιζα εκεί μέσα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε. Ο παππούς μου ήταν δάσκαλος και με έβαζε να ζωγραφίζω, ήταν κι η μάνα μου από κοντά με τις πλαστελίνες, θυμάμαι ότι έπλαθα κοσμήματα και τα φόραγα στις κούκλες που έφτιαχνα μόνη μου με πηλό και μετά τις έκανα τοτέμ. Τους έβαζα κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια, διάφορα. Κράταγε ώρες πολλές το παιχνίδι μου. Και η ζωγραφική. Η μάνα μου μου είχε δασκάλα ζωγραφικής από τριών, μέχρι τα δεκαεπτά μου. Όταν με έδερναν ή με μάλωναν και με έβαζαν τιμωρία, πήγαινα και ζωγράφιζα ή έκανα πράγματα με τα χέρια μου.

Αυτό που ήθελα να κάνω από μικρή ήταν να πάω στην Καλών Τεχνών, ήταν ξεκάθαρο μέσα μου. Οπότε το έκανα. Σπούδασα αρχιτεκτονικό σχέδιο. Σε σχέση με το κόσμημα δεν έχω κάνει κάποιο πανεπιστήμιο, αυτό βγαίνει από μέσα μου. Παρακολούθησα διάφορα καλλιτεχνικά σεμινάρια και εδώ και στο Λονδίνο, για πηλό και γλυπτική. Κάποια στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με το χρυσό έμεινα δυο χρόνια δίπλα σε έναν τεχνίτη, καθημερινά, 7 με 2, για να μάθω αργυροχρυσοχοΐα.

Παντρεύτηκα πάρα πολύ μικρή και πηγαινοερχόμουν στο Λονδίνο επειδή ήταν εκεί η δουλειά του άντρα μου. Δεν έζησα στο εξωτερικό, ήμουν σε ένα συνεχές πήγαινε-έλα, αλλά έχω ταξιδέψει πάρα πολύ. Τα ταξίδια είναι η μεγάλη μου αγάπη. Μπορώ να σου πω ότι γι' αυτά ζω. Έχω πάει σε όλη την Ευρώπη, Κίνα, Μπαλί, Ταϊλανδή, Αμερική... Και αύριο το πρωί να μου πεις φεύγουμε, μέσα, φεύγουμε...

Η άλλη μου αγάπη είναι οι αγορές του κόσμου, τα flee markets.Βρίσκω πολλά πράγματα για τη δουλειά μου, ιδέες, υλικά. Από χρυσό και διαμάντια, κλωστές, ελαστικά, μέχρι αρμαφλέξ, σύρματα, μαλλιά, μπρούντζο, κεραμικό, δεν έχω περιορισμό με τα υλικά, πειραματίζομαι με τα πάντα.

Πρώτα ασχολήθηκα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, αλλά πάντα το διάλειμμά μου ήταν το κόσμημα. Το προτιμώ, και τώρα πια μόνο κόσμημα κάνω. Με τη μόδα ασχολήθηκα το 1997 που ξεκίνησα να κάνω κάποιες συλλογές κοσμημάτων για τα show της Λουκίας, συνεχίστηκε με τον Ελευθεριάδη και μετά την ίδρυση του Συλλόγου Σχεδιαστών έγινα ένα από τα μέλη. Το 2004 ξεκίνησα να δουλεύω με τον Filep Motwary. Κάποια στιγμή παλιά, όταν ήμουν 22, είχα κάνει δυο σειρές για τον Πολατώφ, αλλά σταμάτησα, γιατί μεγάλωνα το παιδί.

Γιατί κόσμημα; Γιατί έπαιζα με αυτό. Στο σπίτι της γιαγιάς μου είχε πάρα πολλά υλικά. Θυμάμαι κάτι τεράστια κουτιά με χάντρες, με κουμπιά, με δαντέλες, δαντελάκια, κι εμένα να τα ράβω, να φτιάχνω πράγματα. Δεν έβρισκα και τίποτα που να με συγκινεί στο περιβάλλον γύρω μου, ήταν όλα πολύ κλασικά. Τα πρώτα τα έφτιαξα για μένα, αλλά μπήκα αμέσως στην παραγωγή και στο εμπόριο επειδή είχα ήδη τρία μαγαζιά κι έτσι δεν άργησα να τα πουλήσω.

Όσο μεγαλώνω απλοποιώ πολύ τα πράγματα: το πώς ντύνομαι και το πόσο το ψάχνω. Στα νιάτα μου μπορούσα να κρίνω έναν άνθρωπο από την εικόνα του, τώρα πια δεν το κάνω. Πολλές φορές η εικόνα μας παρασύρει, δεν είναι πάντα αληθινή. Έχω γνωρίσει πολλούς ελκυστικούς ανθρώπους που δεν ήταν τίποτα πέρα από αυτό που βλέπεις, και ανθρώπους που πραγματικά δεν τους εξετίμησα με τη μία και στο δρόμο είδα ότι άξιζαν πάρα πολλά.

Οι φίλοι είναι πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο, οι σχέσεις μας. Μου δίνουν δύναμη. Και το παιδί μου μου έχει δώσει πάρα πολλές φορές δύναμη όταν φτάνω στα δύσκολα. Το ίδιο και η αγάπη που δίνεις και παίρνεις. Μέσα απ' τους φίλους σου δοκιμάζεις τον εαυτό σου, καθρεφτίζεσαι σε πάρα πολλά πράγματα και βλέπεις ποιος είσαι. Νομίζω ότι όσο πιο πολύ μεγαλώνει κανείς τόσο πιο εύκολα κατασταλάζει μέσα στις σχέσεις του και διακρίνει πιο γρήγορα τι του κάνει και τι όχι. Διώχνω ανθρώπους απ' τη ζωή μου όταν πια δεν καθρεφτίζω κάτι δικό μου σ' αυτούς.

Η ζωή μας αλλάζει καθημερινά. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που περνάνε, γεγονότα. Την έχω φτάσει στο μηδέν και την έχω ξεκινήσει από την αρχή και απ' το τίποτα γύρω στις πέντε φορές. Έχω παντρευτεί κι έχω χωρίσει τρεις φορές, αν λέει κάτι αυτό. Νομίζω ότι πάντα τελειώνουν κάποιοι κύκλοι και αρχίζουν κάποιοι άλλοι. Οι άνθρωποι και οι συγκυρίες που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο δρόμο μας μας βοηθούν να δούμε το δικό μας «μέσα».

Τώρα πια ναι, είμαι ικανοποιημένη από τον εαυτό μου. Είμαι ήρεμη και γαλήνια και ξέρω τι μπορώ να κάνω. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν πια, οπότε έχουν κατέβει πολύ οι τόνοι. Παλιά είχα άγχος, αλλά τώρα έχει τελειώσει. Δεν κρατάω μέσα μου πράγματα. Ποτέ. Δεν τραβάω τέτοια σακιά πίσω μου.

Αυτά που φτιάχνω είναι για τη γυναίκα που περπατά στο δρόμο, την καθημερινή, που είναι όπως οι φίλες μου ή εγώ. Θα μου πεις πώς να βάλει όλα αυτά τα τεράστια πράγματα, δεν ξέρω, δεν το σκέφτομαι, επειδή και οι άνθρωποι που τα παίρνουν και οι φίλοι μου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα φοράνε. Δεν έχω σκεφτεί ότι μπορεί να είναι περιοριστικό το μέγεθος.

Η Ζάντρα Ρόουντς ήταν μία από τις γυναίκες στις οποίες ήθελα να μοιάσω, κι ας μην ταυτίζομαι με πρότυπα. Θαύμαζα τη δουλειά της από τότε που ήμουν 23, κι ήταν πολύ τιμητικό που μπήκε στο site και με επέλεξε κι έγραψε τόσο καλά λόγια. Αν πάω στην Αγγλία θα προσπαθήσω να τη συναντήσω. Μου άρεσε επίσης και η Μαρουλίνα, η οποία έφτιαχνε κοσμήματα στη Μύκονο για πολλά χρόνια κι ήταν πολύ μπροστά απ' την εποχή της...

Δεν πιστεύω στην τύχη. Πιστεύω στη δουλειά. Κι ευτυχώς, τώρα πια δεν έχω φόβους.Έχουν σταματήσει οι φόβοι μου κι αυτό το θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία. Πιστεύω ότι η ζωή είναι για να την αντιμετωπίζεις, αν τη φοβάσαι δεν θα σου δείξει καλό πρόσωπο. Το κατάφερα με αρκετή δουλειά μέσα μου. Έλεγα πάρ' το φόβο αγκαλιά και προχώρα μπροστά...

Πιστεύω στο Θεό, σε μια δύναμη που έχουμε οι άνθρωποι μέσα μας που μερικές φορές φτάνει στο Θείο. Άλλωστε, αλλιώς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε. Ξέρεις κάτι; Όταν είμαι στη Σύρο ή όταν βρεθώ στην επαρχία, πάω συχνά σε εκκλησία. Μου αρέσουν οι εκκλησίες, με ηρεμούν, ειδικά τα ξωκλήσια. Νομίζω ότι είναι χώροι πολύ φορτισμένοι ενεργειακά.

Παλιά ερωτευόμουν εύκολα, έπεφτα σε κάτι τέτοια: κλάματα, δυστυχίες, πόνους. Τώρα πια όχι. Δυστυχώς, δεν μου έχει συμβεί τελευταία.

Μου αρέσουν τα ταξίδια, να περπατάω στη φύση, να είμαι κοντά στη θάλασσα, να μαζευόμαστε τα βράδια με φίλους και να συζητάμε. Μου αρέσει να μαγειρεύω. Φτιάχνω ωραία ριζότα και τέλειες σαλάτες...

Την αισθητική μου την προσβάλλουν μόνο τα σκουπίδια. Έχουν πάψει πια να με προσβάλλουν πράγματα στην πόλη, έχω μάθει να βλέπω μέσα από αυτό το άσχημο, να κάνω τρύπες και να βλέπω καλές γωνιές.

Μου αρέσει η Αθήνα, έχει την Ακρόπολη και θεωρώ μεγάλη τύχη το ότι μπορείς να μείνεις σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων γύρω της. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτή η δόνηση που παίρνεις, με μια βόλτα νιώθεις ότι έχεις φορτίσει για τις επόμενες τρεις μέρες. Δυστυχώς, και το λέω με πολύ μεγάλη λύπη, οι νέοι δεν ανεβαίνουν μέχρι εκεί εύκολα. Κάθεσαι σε ένα βράχο και κοιτάς την Αθήνα και καθαρίζει όλη σου η ψυχή.

Κυκλοφορώ πολύ με τα πόδια και δεν φεύγω από το κέντρο, ποτέ. Η αγαπημένη μου βόλτα είναι βράδυ από το Κολωνάκι στο Ζάππειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και επιστροφή από Θησείο. Το παραπέρα είναι ταξίδι.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ