Η Έρση Σωτηροπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO Facebook Twitter
Το πρώτο μου κείμενο λεγόταν Πέντε γύρω από τη σκάλα. Δεν θυμάμαι να το τέλειωσα ποτέ, αλλά θυμάμαι ακριβώς τι αισθάνθηκα ενώ έγραφα: αυτάρκεια και μια υπέροχη μοναξιά. Φωτο: Σπύρος Στάβερης / LIFO

Η Έρση Σωτηροπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO

0

Η εφηβεία μου στην Πάτρα συνέπεσε με τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας: Ένα βλακώδες, απαίσιο σχολείο, μια υποτιθέμενη καλή κοινωνία της Πάτρας, δήθεν φιλελεύθερη.

• Ήταν πολύ προκλητική η συμπεριφορά μου για εκείνη την εποχή: Γυρνούσα με αγόρια, κάπνιζα και φιλιόμουν στο δρόμο, ωρυόμουν στο σχολείο. Όταν με διώξανε από το Αρσάκειο πήγα στο Δημόσιο. Εκεί γνώρισα τη φτώχια: Αν η Κάτω Πόλη της Πάτρας ήταν μια μελαγχολική ανάμνηση, η Πάνω Πόλη ήταν πολύ ζεστή. Σπίτια που είχαν κάτω πατημένο χώμα, γκομενοδουλειές, χαρτορίχτρες, ένας κόσμος μεθυστικός: Άνθρωποι που δουλεύανε το πρωί εργοστάσιο και το βράδυ καθάριζαν σκάλες, φτώχια, φτώχια, αλλά ταυτόχρονα κέφι, ωραία φαγητά με γκαζάκι στη βεράντα, ύπνος κάτω από την κληματαριά.

• Άρχισα να γράφω 8-9 χρόνων στην Αθήνα. Μια θεία μου είχε ένα σπίτι στην 3ης Σεπτεμβρίου κι ερχόμασταν για διακοπές Χριστουγέννων. Πρέπει να βαριόμουν αφόρητα - άρχισα να γράφω μπρούμυτα στο παρκέ του σαλονιού σε χαρτί περιτυλίγματος. Το πρώτο μου κείμενο λεγόταν Πέντε γύρω από τη σκάλα. Δεν θυμάμαι να το τέλειωσα ποτέ, αλλά θυμάμαι ακριβώς τι αισθάνθηκα ενώ έγραφα: αυτάρκεια και μια υπέροχη μοναξιά.

• Αφού τέλειωσα το σχολείο έφυγα να σπουδάσω στο Παρίσι. Έφυγα μετά από έξι μήνες γιατί ερωτεύτηκα τον πρώτο μου άντρα. Βρέθηκα στη Φλωρεντία το '72. Ήταν ωραία χρόνια: μια πολύ ωραία παρέα με πολύ λίγα χρήματα. Τότε γίνονταν πολλά πράγματα: έρωτας, επανάσταση, τέχνη. Ήταν τα χρόνια πριν αρχίσει το πράγμα να αγριεύει με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Το πιο ωραίο κομμάτι του να είσαι συγγραφέας είναι η μοναξιά, αλλά η Αθήνα είναι μια πόλη που είναι πολύ δύσκολο να είσαι μόνος. Τόσα τηλέφωνα να χτυπάνε, όλη αυτή η πίεση η ανθρώπινη από εχθρούς και φίλους. Φεύγω συχνά γιατί έχω ανάγκη να συγκεντρωθώ και εδώ είναι αδύνατον. Υπάρχει μια πίεση ανθρώπινων σχέσεων, μια σπατάλη.

• Θυμάμαι μια φορά που ήταν ο Στοκχάουζεν στο Θέατρο Κομουνάλε. Εγώ έγκυος με μια τεράστια κοιλιά, βγάλαμε τσίμα τσίμα τα λεφτά για το εισιτήριο ψηλά στον εξώστη κι ενώ όλοι οι ευπρεπείς Φλωρεντίνοι εγκατέλειπαν σιγά σιγά το θέατρο, εμείς μείναμε 4 κούκοι από πάνω και χειροκροτούσαμε σαν λυσσασμένοι κι αυτός κοιτούσε μέσα στο σκοτάδι να δει από πού έρχονται αυτά τα παθιασμένα χειροκροτήματα.

• Για κάποια χρόνια ήμουνα μορφωτική ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Είναι πολύ λιγότερο σαγηνευτικό απ' όσο ακούγεται. Παραιτήθηκα, ενώ είχα μονιμοποιηθεί εφ' όρου ζωής στη Ρώμη. Δεν άντεχα με τίποτα. Αηδίαζα. Υπήρχε ένας φόρτος εργασίας από απύθμενες βλακείες οι οποίες έπρεπε να γίνουν: γραμματόσημα, παλιοί παρτιζάνοι που είχαν πολεμήσει στην Ελλάδα και μου στέλνανε ποιήματα, σχολεία που θέλανε να μας επισκεφτούν, φοιτητές, ανυπότακτοι...

• Μέχρι και αδελφοποιήσεις αστυνομικών τμημάτων έχω κάνει: Αδελφοποίησα ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το Σπολέντο κι ένα αστυνομικό τμήμα έξω από τη Λαμία. Δεν έχω γράψει ακόμα για την περίοδο στην πρεσβεία κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια. Χρειάζομαι άλλα τόσα χρόνια φαίνεται.

• Τη φοβόμουν την επιστροφή στην Ελλάδα. Πάντα είχα μια φυγόκεντρη τάση από την Ελλάδα, από την οικογένεια. Μου πήρε πολλά χρόνια να συμφιλιωθώ με τους δικούς μου.

Η Έρση Σωτηροπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO Facebook Twitter
Πάντα είχα μια φυγόκεντρη τάση από την Ελλάδα, από την οικογένεια. Μου πήρε πολλά χρόνια να συμφιλιωθώ με τους δικούς μου. Φωτο: Σπύρος Στάβερης / LIFO

• Τα επεξεργάζομαι πολύ τα κείμενά μου. Ίσως επειδή ξεκίνησα με ποίηση, έχω μια ψύχωση με τη γλώσσα, με την ακρίβεια, θέλω το κείμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο γυμνό. Όσο περνάει ο καιρός φτάνω όλο και πιο δύσκολα στο σημείο να είμαι ικανοποιημένη με ένα κείμενο. Πολλές φορές τα αφήνω και στη μέση. Πόσα βιβλία έχω σκοτώσει με αυτόν τον τρόπο; Αρκετά, δεν θυμάμαι. Κάποια τα ξαναπιάνω - στις τελευταίες γραφές κάποιου βιβλίου αρχίζω να γράφω κάτι άλλο, πολύ διαφορετικό, παράλληλο.

• Όταν έγινε η φασαρία με την απαγόρευση του Ζιγκ Ζαγκ στις νερατζιές στα σχολεία, νόμιζα ότι ήταν φάρσα.

• Υπάρχει ένα κύμα λογοκρισίας νομίζω: τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη που δεν τους επέτρεψαν να πάνε στην Έκθεση Χαρακτικής του Πικάσο, το άλλο που δεν τους άφησαν να δουν το έργο του Τενεσί Ουίλλιαμς, με μια τηλεόραση άθλιας κακογουστιάς που δεν προσφέρει ούτε τα ελάχιστα που θα μπορούσε να προσφέρει ώστε να διευρυνθεί κάπως το τοπίο.

• Παρ' όλο που διάφοροι μου είπανε «α, τι ωραία, θα σου γίνει διαφήμιση», για 'μένα ήταν δυσάρεστη όλη αυτή η ιστορία. Επίσης συχνά έχω την εντύπωση πως δεν το 'χει διαβάσει κανείς το βιβλίο από αυτούς που ωρύονται.

• Όταν γύρισα από τη Ρώμη το '91 βρέθηκα ξαφνικά να ζω με μια οικογένεια με 2 παιδιά, σκύλο και γάτα στο Χαλάνδρι. Η μετακόμιση προς την Πλάκα κράτησε 7 μήνες. Θυμάμαι τρομερά την τελευταία μέρα, όταν πια τέλειωσαν όλα, άδειασε το διαμέρισμα κι έγινε αυτή η κάθοδος. Έβλεπα τα φώτα του Συντάγματος κι αισθανόμουν σαν να κατέβαινα σε λίμνη.

• Το πιο ωραίο κομμάτι του να είσαι συγγραφέας είναι η μοναξιά, αλλά η Αθήνα είναι μια πόλη που είναι πολύ δύσκολο να είσαι μόνος. Τόσα τηλέφωνα να χτυπάνε, όλη αυτή η πίεση η ανθρώπινη από εχθρούς και φίλους. Φεύγω συχνά γιατί έχω ανάγκη να συγκεντρωθώ και εδώ είναι αδύνατον. Υπάρχει μια πίεση ανθρώπινων σχέσεων, μια σπατάλη.

• Όταν έχω χρήματα γράφω σε δωμάτια ξενοδοχείων. Έμεινα ένα διάστημα σε μια πανσιόν που λεγόταν Acropolis Ηouse. Κοιμόμουν κιόλας γιατί είμαι πρωινός τύπος, θέλω να δουλεύω κατευθείαν από το κρεβάτι - οτιδήποτε άλλο με διασπά. Θέλω να πιάσω το γράψιμο από τον ύπνο, πριν αρχίσω να διερωτώμαι γιατί γράφω, γιατί ζω και τι νόημα έχουν όλα αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 3.7.2008

Οι Αθηναίοι
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Δημήτρης Παπαχρήστος

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το μόνο που θέλαμε ήταν να αλλάξουμε τα πράγματα με όπλο τη νεανική μας τρέλα»

Γεννήθηκε στην Εύβοια, ζει στα Εξάρχεια. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, υπήρξε εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ